Načini in vrste krmljenja - koruza, bojle ali tigrov orešček?

Krmljenje rib - vabe za ribe

Kljub govoricam, da ima riba precej slab spomin, se je treba zavedati, da riba zelo dobro ve, s čim se prehranjuje, kje je hrano našla in kako je prišla do nje.

Ravno iz tega razloga je potrebno biti zelo pozoren, ko se odpravljamo na ribolov in se odločamo, katero vrsto ribiške opreme in krme bomo izbrali za privabljanje rib na naše krmišče.

Z drugimi besedami - katera hrana za ribolov bo prava?

Ker je teh krm ogromno in ker nekatere lahko najdemo tudi v domači kuhinji ...

... druge pa spet v kakšni ribiški trgovini, je naslednji članek precej dobro prebrati.

Z njim boste izvedeli več o tem katero ribiško hrano izbrati, kako jo uporabiti in kako pri vsem tem biti uspešen!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Katero ribiško hrano izbrati? Bojle ali kaj drugega?

Zelo moderna oblika krme, ki se jo v mnogih jezerih uporablja v prevelikih količinah so bojle.

Te majhne, a za mnoge čudežne kroglice so različnih velikosti, različnih barv in okusov.

Ribe so precej dolgo potrebovale, da so se jih navadile, a danes na krapolovih praktično več ne gre brez njih in v veliki večini jih uporabljajo vsi malce bolj resni kraparaji.

Prodajalci jih pa z različnimi akcijami na veliko prodajajo.

Za vse tiste, ki bi se radi izognili tem t.i. umetnim kroglicam, pa čeprav sestava kaže, da so sestavljene iz povsem naravnih materialov, pa pridejo v poštev druge krme.

Kot je recimo koruza, ki jo lahko naberemo na poljih, ki nas obdajajo, ali kupimo v trgovinah.

Če se odločamo za ribolov v manjših komercialnih ribnikih, potem nam je popolnoma dovolj konzerva ali dve koruze, ki jo prodajajo v ribiški ali prehranjevalni trgovini.

Če pa se odpravljamo na daljše ribiške kampanje, potem pa je priporočljivo kupiti večje količine suhe koruze, jo prekuhati, po potrebi sladkati ali kako drugače aromatizirati in se nato z njo odpraviti za vodo.

Mnogi trdijo, da je to še danes, ko v svetu krapolova prevladujejo bojliji, ena boljših krm in vab za ribolov krapa - ribe, ki krasi mnoge slike ribičev.

Zelo podobna zadeva, a po drugi strani precej različna kot koruza sta tudi konoplja in Tiger nuts.

Prav tigrov orešček je lahko rešitev, ki te pripelje do kapitalca!

Konopljo je najbolje mešati k ostalim hranam (najbolj k praškastim), ki služijo svojemu namenu - privabljanju rib.

Imamo možnost, da je v ribiški trgovini kupimo kuhano, ali pa jo sami kuhamo doma, v vsakem primeru pa je ne uporabljamo surove in suhe, saj kot taka povzroča ribam težave pri prebavi.

Zaradi konopljine majhnosti dosežemo efekt, da se krap bolj »muči« s pobiranjem hrane in ga na tak način dalj časa zadržimo na krmišču.

Pri Tiger nutsu oz. tigrovem oreščku je zadeva precej podobna ...

Vsako pretiravanje z njim lahko ribam zaradi svoje težke prebavljivosti škodi in ima na naš ribiški uspeh prej negativen kot pozitiven učinek.

Značilno za slabo prebavljive hrane je ta, da jih riba ne prebavi do konca in jih nato iz telesa izloči in kot takšne služijo nato ponovno za prehranjevanje rib, ki se vsej ostali hrani nato izogibajo in ima le-ta precej manjši efekt, kot bi ga drugače lahko imela.

Tiger nuts lahko kupimo v trgovinah že kuhanega, ali pa ga doma skuhamo sami.

Priporočljivo je tudi, da se mu doda dodatna aroma in s pomočjo atrakcije, še bolj privabimo riba na krmišče in tako povečamo možnosti za dober ulov.

Naslednja opcija za krmljenje rib so peleti.

Ker se le-te v velikih merah uporablja tudi v ribogojnicah, je ta vrsta krme precej uspešna v ribnikih, kjer se ribo vsako leto vlaga.

Takšna riba je te hrane za ribolov navajena in jo bo sprejela za svojo veliko prej kot pa kakšno drugo, zanjo bolj “eksotično” vrsto krme.

Ne pretiravajte s količinami na krmišču

Karkoli bomo izbrali, s čimer koli bomo krmili, vedno bodimo zmerni.

In se zavedajmo, če bo riba imela preveč hrane ne krmišču, se bo prej najedla tiste hrane, ki leži na dnu vode, kot pa bo prišla do vašega trnka in se bo nanj ujela.

Ravno tako je pretirano hranjenje lahko škodljivo za določeno vodo, saj vsak “tujek” v vodi povzroča razkrajanje, na tak način vodi “krade” kisik in ribe v takšni vodi težje živijo.

Kjerkoli že boste in karkoli boste uporabljali, vam želimo, da bo uspešno. Pa dober prijem ...

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.