Ribolov v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji

Ribolov je šport, ki se lahko lokacijsko precej razlikuje, glede na to, kje lovimo, v kakšni vodi in v kateri državi, ampak je po navadi tako, da prihaja do večjih razlik tudi z razdaljami med državami. Tako recimo ribolov v Sloveniji ni enak tistemu, ki ga prakticirajo v Ameriki, je pa precej podoben tistemu, ki ga imajo naši bližnji sosedi v Hrvaški, Srbiji ali recimo Avstriji in Madžarski.

Kakšen ribolov prakticirajo v naših sosednjih državah?

Kako lovimo ribe v Sloveniji, je večini ribičev že precej jasno, kako pa te zadeve potekaj v tujini, pa je poznano malce manjši množici. Ko omenjamo tujino, se je treba zavedati, da je razvoj države precej pomemben tudi na področju ribolova, saj bolj kot je razvita država, več denarja so pripravljeni vložiti v razvoj okolja, v urejanje okolice, vod in drugih zadev, ki pripomorejo, da je bivanje za določeno vodo prijetnejše.

Pri naših severnih sosedih Avstrijcih in pa na Madžarskem, je recimo splošno znano, da vlagajo veliko denarja v razne komercialne ribnike in jezera, kjer se odvija ribolov krapa - krapolov. Infrastruktura na takšnih vodah je precej razvita, ob vodi se postavljajo hiške za bivanje in tudi nadzor ribolova nad vodo je veliko bolj konkreten kot recimo na določenih vodah pri nas. Ravno iz teh razlogov, da je celoten ribolov na tem področju bolj razvit in se zanj bolj zavzemajo, je tudi več zadovoljnih ribičev in obisk na takšnih vodah je večji.

Na jugu, na Hrvaškem, v Srbiji in še dalje, pa se stanje malce bolj zakomplicira. Zadeve na jezerih, rekah in drugih vodah niso tako urejene (so tudi izjeme). V večini primerov ob vodi ni hišk, ampak le področja z možnostjo kampiranja, pa tudi nadzor nad vodami ni tako obsežen in kakovosten in zato prihaja do različnih nesporazumov med ribiči, slabih izkušenj na vodah in drugih težav. A v večini primerov, se da tudi na takšnem ribolovu uživati, če je le ljubezen do narave v igri in želja po užitkih.

Kako se pravilno odločiti za destinacijo za ribolov?

Ker se vode med seboj razlikujejo, cene ribolova na različnih področjih so nekje višje, nekje nižje in ker vseh vod nikakor ni možno poznati, je nekje potrebno zbrati informacije za pravilno odločitev. Veliko informacij se lahko najde na ribiških forumih, zato vam v veliki meri priporočamo uporabo foruma Slo-fishing in postavljanje vprašanj in deljenje lastnih izkušenj na njem.