Jezero Zajarki, Zaprešič - karta, pozicije, ribolov

Jezero Zajarki, Zaprešič

Jezero Zajarki v Zaprešiču je eno tistih, ki ga morate obiskati!

Se sprašujete zakaj!? Hmm, kar nekaj je dobrih razlogov za to! In sicer …

To je ena tistih vod, ki je tipično »kraparska« in če si želite res dobrega in vznemirljivega ribolova krapa, potem nimate več kaj razmišljati.

Jezero je veliko kar 40 ha in starosti več kot 50 let. Na njem boste tako lahko deležni izjemnega športnega ribolova in prekrasnih ulovov.

Seveda, v njega se redno vlagajo ribe, kar pripelje do tako vrhunskih pogojev na vodi, kot so.

In naj opozorimo - obstaja velika verjetnost, da bo vaš ulovljen krap težji od 10 kg – ja, vse to in mnogo več, vam lahko ponudi jezero Zajarki, Zaprešič.

Torej, če vas zanima, kaj vse ponuja to jezero, kje in kako se lahko kupi karta, katere so najboljše pozicije in še več berite dalje …

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Nekaj osnovnih informacij o jezeru Zajarki

Jezero Zajarki v Zaprešiću je že 50 let izredno priljubljeno mesto za ribolov in druženje. S 40 hektarji vodne površine in slikovitim otokom je jezero prava oaza miru in lepote.

Jezero je bogato z ribami, še posebej s krapi. Ribiči imajo možnost (z malo sreče) ujeti kapitalce, kot sta Kvrga in Berta, ki tehtata oko 30 kilogramov.

Na jezeru je dovoljen ribolov, vendar je območje Hidroelektrarne zaprto za ribiče. Kopanje v jezeru je strogo prepovedano.

Poleg ribolova je jezero Zajarki idealno tudi za sprostitev in uživanje v naravi. Ob jezeru so postavljene lesene klopi, kjer se lahko družite s prijatelji in družino ob petju ptic iz bližnjega ornitološkega rezervata Sava - Strmec.

Iz tega lahko zaključimo, da je to jezero res idealen kraj za ribiške navdušence in vse ostale mira željne obiskovalce!

Jezero Zajarki, Zaprešič - Osnovne informacije

Predpisi, ki veljajo na jezeru Zajarki v Zaprešiču

Jezero Zajarki v Zaprešiču velja za enega tistih, kjer se tako ribiči, kot tudi ribiški kontrolorji držijo strogih pravil.

Lep primer vsega tega je recimo pravilo, ki so ga sprejeli pred nekaj leti, da bodo resno in skrbno vodili evidenco vseh ujetih rib. Tako bodo vsako kapitalno ribo skrbno zvagali, zmerili, ji dodelili ime, v kolikor ga le-ta še nima, zapisali pozicijo, kje je bila ujeta in tako skrbno spremljali njihov napredek.

V zadnjih nekaj letih se je tako v evidencah znašlo že nekaj sto rib, težjih od 10 kilogramov, kar je en zelo lep pokazatelj tega, kakšno jezero je jezero Zajarki v Zaprešiču – mar ne!?

Seveda, pa je tukaj še kar nekaj drugih pravil, ki jih določa ŠRD »Šaran« Zaprešič, ki je med drugim tudi skrbnik vode. Nekaj teh pravil je tukaj …

OBVEZNA oprema vsakega ribiča je:

 • podmetalka (vsaj 80 x 80 cm),
 • blazina (ne krajša od 110 cm in debeline vsaj 5 cm,
 • ali »banica«,
 • vaga in sredstvo za dezinfekcijo,
 • mreža se lahko uporablja samo in izključno pri ribolovu bele ribe!

NI DOVOLJENO:

 • ribolov brez letne ali dnevne ribiške karte,
 • rezervacije ribolovnih pozicij, izgradnja nadstrešnic ali kakšnih drugih »zavetij«,
 • plavanje in uporaba čolna ter drugih plovil za namene ribolova,
 • ribolov s trnkom večjim od št. 4 (pri ribolovu krapa in amurja),
 • držanje ribe v mreži (razen bele ribe do 2 kg),
 • odhod iz ribolovnega mesta za več kot eno uro,
 • označevanje ribe z rezanjem repa in podobno,
 • držanje ribe izven vode za več kot pet (5) minut,
 • samoiniciativno vlaganje rib,
 • ribolov s sistemom »Zig-Rig«,
 • krmljenje med ribolovom z neprekuhanimi (surovimi) žitaricami in semenkami.

In še nekaj drugih, a prav tako važnih PRAVIL in predpisov:

 • vsaka ribolovna pozicija na veliki »šoderici« je predvidena za dva ribiča,
 • šotor in ostali pribor za ribolov so lahko postavljeni izključno pred pričetkom samega ribolova,
 • lovi in hrani lahko izključno samo ribič, čigav je ribiški pribor.

Ribiška karta za ribolov na jezeru Zajarki, Zaprešič se ne more kupiti za vodo, ampak izključno pred pričetkom ribolova in sicer v ribiškem domu.

Po končanem ribolovu je ribič dolžan odjaviti se pri kontrolorju v ribiškem domu.

Seveda pa na vodi velja še nekaj drug predpisov, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Katere so dobre pozicije na jezeru Zajarki?

Uporabnik našega foruma (vito2") je pred časom našem forumu napisal takole:

»Avto lahko imaš povsod zraven, razen na separaciji, kjer je gibanje omejeno. Lahko pa prosiš tam, pa se zapelješ noter z avtom, razložiš stvari in ga potem umakneš.

Dobre pozicije so 13 (Dječina plaža), 14 (Šumica), 15 (Bombekova stara) in 16 (Plato) ... Potem pa pridemo do Male plaže, kjer je zadnjo leto zelo slabo, ker je bil bager tam postavljen in so vse platoje zravnali...

In potem spet pozicija 23, pa vse do 28, so dobri placi! Tam pri oltarju pa še nisem lovil, pa tudi se ne lovi tam kaj dosti, pa niti ni dobro...

Razdalje do otoka pa so iz platoja nekje 200 m, ponekod pa tudi malo več... Mala plaža - 90 m, separacija pa od 130 pa do 150 m (ca)...«

DODATNE informacije:

Na jezero Zajarki pridejo kdaj tudi nepridipravi!

Ob prebiranju forumov, se da vsake toliko zaslediti tudi, da se na jezeru Zajarki vsake toliko pojavi tudi kak nepridiprav, ki poskrbi za malce slabe volje med ribiči.

Svojo slabo izkušnjo je na našem forumu zapisal uporabnik »miso84«:

»Včeraj sem prišel iz vikend ribolova na jezeru Zajarki in bi samo rad povedal, da kdor bo v bodoče šel tja lovit, naj pospravlja svojo ribiško opremo čim bližje šotora. To govorim zato, ker so mi ukradli spod palico (Sportex Competition) in pa rolo, plus navezani spomb. Naredili so mi škode za 250 € in to med tem, ko sem ponoči lepo mirno spal. Pazite na svojo opremo!«

Jezero Zajarki, Zaprešič - Pozicije

Kampanja na Zajarkih in ribe vse tja do 27,5 kg!

Seveda, ribolov je šport, kot vsak ostali – poln vzponov in padcev. In prav vse to lahko ribiči doživijo na svojih kampanjah.

K sreči je uporabnik »mateos88« imel z jezerom Zajarki v Zaprešiču res lepo izkušnjo, ki bo njemu in njegovi družbi sigurno ostala v spominu. Zapisal pa je takole:

»Odločili smo se, da bomo eno zadnjih kampanj letos odlovili na Hrvaškem, natančneje na Zaprešiču. Ker je po navadi tam čez vikend vse polno oz. so najboljše pozicije zasedene, smo se odločili, da gremo malo prej.

Kolega je šel na jezero že v torek ponoči, misleč, da rezervira eno boljših pozicij. V sredo zjutraj mi je sporočil, da je vse zasedeno in da imamo šanso še edino na eni poziciji, ki je še kolikor toliko veljal za solidno.

Jaz in drug kolega in najine punce, smo prispeli dol v sredo proti večeru. Vsi skupaj smo postavili kamp in v temi tudi postavili ribiške vabe v vodo. Ker je kolega že skoz v sredo hranil z raketo čez dan, je bilo hitro kar nekaj prijemov, ampak nič večjega od 15kg.

Drugi dan zjutraj pa smo »zmarkirali« celotno pozicijo, nahranili zjutraj in potem hranjenje na vsako uro in pol, ter nastavili vabe.

Proti večeru pa se je začelo divjanje od palice do palice, ribe so grabile neverjetno.

Hranili smo vsak dan v intervalih. In tako do nedelje dobili ogromno krapov med 10 in 20 kg, sedem krapov je bilo večjih od 20kg. Največji je znašal 27,50 kg, naslednji pa 25,20 kg, 24,40 kg, 21,10 kg, 21,30 kg, pa 21 kg in 20,70 kg. Okoli 10 krapov pa je bilo tudi med 20 in 15 kg.

Na koncu bi lahko rekel, da je bila to res ena lepa kampanja!«

Jezero Zajarki, Zaprešič - Kapitalni krap

Spomladanski ribolov by Buco: 30 in 25 kg, Twotone

Ne jezero Zajarki v Zaprešič se je pred časom odpravil tudi »naš Buco« s svojim prijateljem Primožem.

Kot že sam podnaslov pove, sta na svoji deset-dnevni kampanji imela kar pestro dogajanje. Tukaj bom prilepil le en odsek iz njunega zapisnika, ki pravi takole:

Zjutraj me je prebudil pisk na eni od palic. Bilo je že kar pozno jutro. Ko sem prišel do svojih palic, sem obstal od začudenja, vse 3 palice so bile skupaj…

Dobesedno, najloni čisto skupaj, po zategu palice, katera je piskala sem občutil ribo, vendar takoj zatem neko prepreko, kjer se je vse skupaj ustavilo.

Še vedno sem čutil ribo, kako beži od mene, vendar sem jo lahko le do neke mere oz. do te prepreke potegnil k sebi. Nisem vedel, kaj naj storim, zato sem pustil to palico na miru in se lotil ostalih dveh, kateri sta bili čisto skupaj.

Utrgal sem prvo palico, nato še drugo. Ostala mi je le ta palica, na kateri sem čutil ribo… Hodil sem po nasipu sem ter tja ter nekako poizkušal osvoboditi ribo. Po več kot pol ure mi uspe!

Končno, ribo pripeljem dokaj blizu in vidim, da je krap kar lep, ampak nisem pomislil, koliko lep bi lahko bil. Z ogromno potrganega najlona (tujega) okoli sistema ter svinca, mi ga je Primož uspel zajeti.

In mi reče: "Stari, to pa imaš lepega krapa… Stari, res je lep!"

Na oko sem rekel, mah, mogoče ima kakih 18kg… Ampak takrat, ko sem ga na blazino dal, sem vedel, da sem se kar pošteno zmotil…

Noro, noro, sploh nisem upal nič reči. Reveža sem rešil trnka, ter vsega ostalega potrganega najlona.

Pri tehtanju pa totalno presenečenje! Celih 25kg! Bunka!

Če se ti je tale izsek zdel zanimiv, potem moreš obvezno preveriti, kako je izgledala celotna Bucotova kampanja, v kateri je tudi njegov prijatelj Primož dosegel svoj »personal best« in sicer polnih, velikih in debelih 30.5kg!

Jezero Zajarki Zapresic Karta Pozicije Forum Krap By Primoz

Težavnost vode in zaključek

In za konec še kakšna beseda o težavnosti same vode …

Zajarki za nekatere ribiče spadajo med težje vode (beri: spet drugi se ne strinjajo s tem). Da bi lahko kvalitetno lovili, je potrebno ogromno markirat in se tako »spoznavat z vodo«.

Poiskati je potrebno razne »platoje« (ali »sprudove«, kot jim pravijo Hrvati), na katerih se riba zadržuje in tudi hrani.

Seveda pa je tukaj še razdalja, na kateri je potrebno loviti in kar nekaj drugih dejavnikov, ki se med drugim omenjajo, da so potrebni za dober ribolov na jezeru Zajarki v Zaprešiču.

In ja – želim vam dober ulov, če se boste odpravili na Zajarke!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.