Bohinjsko jezero, Bohinj – naravni biser za ribolov!

Bohinjsko jezero, Bohinj  – biser za ribolov

Ko sem letos obiskal Bohinjsko jezero v Bohinju, sem najprej pomislil:

Kje je sedaj moja ribiška oprema!?"

Bohinjsko jezero je eno najlepših jezer in čudovit naravni biser ...

In je v Sloveniji zagotovo največje slovensko jezero ledeniškega izvora.

Ker je Bohinjsko jezero še vedno neokrnjen zaklad narave, v njem najdemo veliko sladkovodnih rib, kot so avtohtone ribe: jezerska postrv, menk in klen ter neavtohtone, kot sta jezerska zlatovčica in sončni ostriž.

Ravno zaradi svoje lepote ga vsako leto obiščejo mnogi turisti, prav tako tudi ribiči.

Če vas torej zanima več o tem, kaj ponuja Bohinjsko jezero (ribičem in ostalim), berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Bohinjsko jezero le eden od treh revirjev za ribolov

Bohinj ima tri revirje, Bohinjsko jezero je eden izmed njih, poleg Save Bohinjke in Mostnice.

Ribiči lahko tukaj lovijo samo v času ribolovne sezone, ki poteka od 1. marca do 14. novembra. Za ribolov so potrebne ribolovne dovolilnice, ki se jih lahko kupi na več mestih in za različno dolga obdobja.

V kolikor se boste na to lokacijo odpravili na večdnevni ribolov in potrebujete primerno nastanitev, si lahko ogledate ponudbo ugodnih apartmajev v Bohinju, ki je na tej turistično zelo priljubljeni lokaciji seveda precej bogata.

Na tej lokaciji, se lahko uporabljajo različne ribolovne tehnike (vijačenje, muharjenje in beličarjenje).

Dovoljeno je lovljenje z eno palico ter eno vabo (umetno ali mrtvo vabo – lovljenje na živo ribo in kostnega črva je prepovedano).

Ribolov se lahko izvaja z obale ali iz čolna po vsej plovni površini jezera (od Ukanca - izliva slapa Savice, vse do mostu pri cerkvi sv. Janeza).

Ribolov v bohinjskem jezeru - katere ribe lahko ujamete?

Športni ribolov je vedno bolj priljubljena oblika športa, ki omogoča tudi sproščanje v miru in čisti naravi.

V Bohinjskem jezeru je najbolj slavna riba zagotovo jezerska zlatovčica, ki je prava poslastica med jedmi ribjih gurmanov. V Bohinjsko jezero so jo spustili vojaki v 2. svetovni vojni, kamor so jo prinesli iz Avstrije. V jezeru se dobro počuti in ne ogroža drugih avtohtonih vrst, gojijo jo v ribogojnici poleg jezera, namenjeni samo za izpust v jezero, ker je nadvse pomembna za športni ribolov. 

Poleg jezerske zlatovčice so tukaj tudi avtohtone ribe – jezerska postrv, klen, menek in šarenka, najde pa se tudi potočna postrv.

Za vsako od naštetih vrst rib v Bohinjskem jezeru velja svoja lovna doba in je za ulov določena najmanjša dovoljena mera:

•    jezersko zlatovčico se lahko lovi celo lovno sezono (1.3.-14.11.), dolga mora biti vsaj 20 cm;
•    jezersko postrv se lahko lovi od 1.4. do 30.9. in mora meriti vsaj 50 cm;
•    potočno postrv se lahko lovi v enakem obdobju kot jezersko, meriti mora vsaj 28 cm;
•    klena se lahko lovi v dveh obdobjih (1.3.-30.4. in 1.7.-14.11.), dolg mora biti vsaj 30 cm;
•    šarenko se lahko lovi celo lovno sezono, meriti mora vsaj 24 cm;
•    meneka se lahko lovi od 1.4. do 14.11. in mora biti dog vsaj 30 cm.

Določene vrste rib je lažje moč ujeti na določenih mestih jezera – jezersko zlatovčico in meneka lažje ujamete s čolna z globinskim ribolovom, klen se zadržuje bolj na površini, ostriži pa se nahajajo na priobalnem delu jezera. Z dovolilnico lahko v posameznem revirju ujamete omejeno število rib, na kar morate biti pozorni.


Sava Bohinjka - ribolov v krasni alpski reki!

Sava Bohinjka je še en izmed revirjev, ki spada pod okrilje ribiške družine Bohinj.

Prekrasna alpska reka, ki se izteka iz Bohinjskega jezera, teče po ozki, v sotesko stisnjeni dolini.

V njej živijo ribičem zelo zanimive vrste rib (beri: predvsem salmonidne ribe), kot so na primer potočna postrv, lipan, šarenka, sulec in klen.

Edini dovoljeni način ribolova je muharjenje.

Sava Bohinjka omogoča naslednji ribolov: ali lovi in vzemi ali lovi in spusti.

Prvi del revirja se razteza od izliva Save Bohinjke iz Bohinjskega jezera, do cestnega mostu pod Bohinjsko Bistrico, s katerim upravlja Ribiška družina Bohinj, drugi del, s katerim upravlja Zavod za ribištvo Republike Slovenije, pa od tega mostu do jezu v Soteski.

Ribolovna sezona traja od 1. marca do 14. novembra.

Bohinjsko jezero in neznana vrsta ribe

Poleg ribjih vrst, ki smo jih že omenili, so v jezeru lani opazili neznano vrsto ribe, ki naj bi spadala med ostriže in je najbolj podobna sončnemu ostrižu.

Gre za tujerodno invazivno vrsto rib, ki zaradi svoje požrešnosti pogosto ogrožajo druge vrste rib – jedo namreč ikre in mladice rib, prenašajo tudi parazite.

Ekosistem v jezeru se lahko kaj hitro podre, če se takšna vrsta rib nenadzorovano razširi.

O pojavu in ulovu sončnega ostriža je bilo obveščeno kmetijsko ministrstvo in pristojna inšpekcijska služba.

Kako je ta sončni ostriž zašel v jezero ostaja uganka, najverjetneje pa ga je vanj odvrgel kdo, ki se je ribe naveličal v akvariju (je namreč priljubljena akvarijska riba).

Brezglava malomarnost lahko v naravnem ekosistemu naredi veliko škode, zato so iz ministrstva naročili Ribiški družini Bohinj izlov omenjene vrste rib, da bi preprečili njeno pretirano širjenje.

Kljub temu se je potrebno zavedati, da je trajna in popolna odstranitev sončnega ostriža iz Bohinjskega jezera praktično nemogoča in bo potrebno poiskati nove načine in ukrepe nadzora vrste in omejevanja razmnoževanja.

V Triglavskem narodnem parku, kamor spada tudi Bohinjsko jezero, lahko kršitelja za takšno dejanje oglobijo z denarno kaznijo od 2 do 5 tisoč evrov za posameznika in od 25 do 100 tisoč evrov za pravno osebo.

Ribiški festival v Bohinju - predstavitev vod, revirjev in drugo

V Bohinju že tradicionalno vsako leto poteka tudi ribiški festival!

Na festivalu so predstavljene vode in revirji ribiških družin, omogočeno bo skupinsko lovljenje rib (muharjenje) na Soči, Idrijci, Savi Bohinjki in Savinji ter druženje.

Na ogled bodo filmi o ribolovu, predstavljene bodo manj poznane tehnike ribolova.

Skupaj boste lahko vezali muhe, izmenjali izkušnje in spoznali ostale udeležence festivala.

Za revir Bohinjsko jezero je odgovorna Ribiška družina Bohinj, zato se lahko na njo obrnete za vse ostale informacije glede ribolova na Bohinjskem jezeru!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.