Popravilo Ribiških Palic: Hitro, Enostavno in Brez Skrbi!

Servis / Popravilo Ribiških Palic

Ribiška palica je pripomoček vsakega ribiča in brez nje se s tem prekrasnim športom ne boste mogli ukvarjati.

A četudi ste kupili palico najbolj priznanih blagovnih znamk in ste zanjo odšteli celotno bogastvo, se lahko zgodi, da se vam bo le-ta poškodovala.

Kaj storiti v takšnem primeru? Zavreči palico in takoj kupiti novo? Ne, to ni potrebno!  

Večina poškodb na ribiških palicah je takšnih, da se jih lahko popravi. Na ta način boste prihranili denar, hkrati boste pa še naprej uživali s palico, ki ste se je navadili in vam ustreza.

Za vse to je potreben le kvaliteten servis oz. dobro popravilo ribiške palice! Kako, kdo in ali je težko?

Berite naprej, saj vam bom v tem članku predstavil osnove (možnosti) popravila ribiških palic ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
 

Katere so najbolj pogoste okvare ribiških palic?

Ribiška palica je element, ki je med uporabo (tudi med prevozom ali shranjevanjem) lahko izpostavljena mnogim zunanjim silam, udarcem in naporom.

Ne glede na njeno vzdržljivost in kakovost, se sčasoma lahko na materialu pojavijo določene poškodbe in okvare, ki bolj ali manj vplivajo na delovanje in zmanjšajo užitek pri ribolovu.

V nadaljevanju vam bom predstavil nekaj najpogostejših težav in okvar ribiških palic in zakaj sploh pride do njih ...

Zlomljena palica

Ko se pogovarjam z ribiči in spremljam svet ribolova, opažam, da je ena najpogostejših ribiških težav prav zlomljena ribiška palica.

Do zloma palice lahko pride iz različnih vzrokov: udarca ob kamen, zapiranja palice med vrata pri prevozu, prevelike obremenitve ali nepravilnega shranjevanja.

Zlom, kot takšen se lahko pojavi na različnih delih palice, vsekakor pa je najpogostejši v sprednjem delu oz. nekje pri "špicu".

Poškodovane rinke in špic

Druga težava, ki jo sam opažam pri mnogih palicah so poškodovane rinke oz. pici palic! Še posebej pri kraparjih, je slednja zelo pogosta ...

Možnosti za poškodbe je tukaj kar nekaj: poškoduje se lahko samo notranja keramika rinke ali pa rinka pokne v celoti. Pri zamahu in sili lahko odleti oz. se zlomi špic palice ali pa samo tip-top.

Razlogov, zakaj do tega pride je več - zaradi velikih sil se rinke in manj kakovostni materiali lahko obrabijo, potem je tukaj pomanjkljivo vzdrževanje ribiških palic, zaradi katerega lahko pride do korozije, ter seveda različni udarci in sile, ki lahko privedejo do različnih poškodb.

A naj vas pomirim - popravilo rink ali špica na ribiških palicah je eno od tistih del, ki se ga da dokaj enostavno rešiti, če le imate znanje in pravilne dele in materiale za to!

Popravilo Ribiških Palic - Poškodovana Rinka - Korozija

Okvarjen ali obrabljen ročaj

K okvaram in obrabam ročaja ribiške palice bom uvrstil dvoje in sicer:

  • obrabe in poškodbe "handla", ki je v večini primerov narejen iz "cork-a" ali EVA materialov
  • obrabe in poškodbe držala ribiške role

Vse to so tisti deli palice, kjer do težav v večini primerov pride ali zaradi obrabe ali zaradi neprimerne uporabe (prevelike uporaba sile pri vpenjanju ribiške role) ali pa zaradi pomanjkljivega vzdrževanja palice.

Reševanje teh težav pri ribiških palicah je nekoliko bolj komplicirano, saj je po navadi treba ta zadeve v celoti odstraniti (odrezati) in jih nadomestiti z novimi. Se pa da določene dele, kot recimo "obrabljen in spokan cork" tudi osvežiti oz. obnoviti.

Popravilo Ribiških Palic - Poškodovan in Obrabljen Cork Ročaj

Druge okvare

Vse do sedaj opisane okvare so tiste, ki jih srečamo pri večini servisnih popravil, a vedeti je treba, da se vsake toliko pojavijo tudi kakšne druge.

Med najbolj pogoste druge težave vsekakor sodijo kakšne poškodbe barve ali laka na "blanku", ter druge zadeve, ki ne vplivajo toliko na funkcionalnost palice, ampak bolj na udobje in vizualni izgled.

Kot vidite, je možnosti za poškodbe vaše ribolovne palice kar nekaj, a zavedajte se, da jih v večini primerov lahko popravimo, da na koncu izgledajo spet (skoraj) kot nove!

Palice torej nikoli ne zavrzite, raje preverite, kako jo lahko rešimo in pojdite z njo ponovno na ribolov!

Kakšna orodja in materiali so potrebni za popravilo?

Ko se odločate ali boste ribiško palico popravili sami ali pa boste to prepustili strokovnjakom (meni), se je vedno potrebno zavedati, da je za takšno opravilo potrebnega kar nekaj orodja in pa seveda tudi "gradbenega" materiala.

Jaz bi vse te potrebne komponente razvrstil v tri skupine in sicer: ORODJE, MATERIALI in OKOLJE oz. PROSTOR

Popravilo Ribiških Palic - Orodja in Materiali

V vseh teh letih, ko se ukvarjam s sestavo ribiških palic in popravilom le-teh, sem testiral že mnoge različne proizvajalce za orodja in ostale materiale.

In v tem "segmentu" velja enako pravilo, kot povsod drugod v ribiškem svetu - zaupam in verjamem samo v res pravo in preverjeno kvaliteto ...

Ko govorimo o orodjih, kot so recimo stojala, sušilci palic in podobno, so trenutno na moji delovni mizi v večini CRB izdelki - blagovna znamka, ki je v Združenih državah Amerike med "rod builderji" ena izmed najbolj poznanih.

Potem so tukaj še materiali za gradnjo in popravilo palic, kot so recimo epoxy smole za lepljenje, najloni oz. vrvice za pričvrstitev rink, ter druge zadeve. Tudi tukaj prisegam le na najboljše - FlexCoat, MudHole, Fuji, ProWrap in drugi ameriški proizvajalci, ki res vedo kako sestaviti in popraviti ribiško palico.

Za konec pa so tukaj še sestavni deli za palice, kot so blanki, rinke, držala za role in ostalo. Tudi tukaj ne gre drugače - Harrison Rods, American Tackle, Fuji, Alps in tako naprej. Vse to so vodilni proizvajalci komponent v svetu in v večino primerov uporabljam le te blagovne znamke za sestavo in popravilo palic.

Zakaj sem rekel v večini primerov? Zato, ker vsi ribiči nimajo želje po teh vrhunskih komponentah, ki so seveda tudi nekoliko dražje in potem je potrebno poiskati kakšne cenejše alternative.

In ja - ne smemo pozabiti še na prostor, ki je potreben, da boste varno in v miru lahko urejali svoje palice. Ga imate?

Le-ta naj bo čist, praktično brezprašen, dobro prezračevan, dobro osvetljen, prostoren in s primerno vlago in temperaturo - vse to je namreč potrebno, da se naredijo kvalitetni in ne-kontaminirani zaključki na vaših palicah.

POZOR: tole sem prihranil za konec. Varnost pri izdelavi in popravilu ribiških palic je ZELO pomembna! Poskrbite za zaščitna očala, respiratorje, rokavice in še nekatere druge zadeve - epoxy smole, pihalci vročega zraka, brusilniki in druge zadeve, ki jih uporabljamo so lahko izredno nevarni, če jih ne znate pravilno uporabljati.

Nekaj primerov popravil in del, ki so izvedljivi na ribiških palicah

V nadaljevanju je prikazanih le nekaj načinov in primerov popravil, ki sem jih izvedel ...

POPRAVILO / ZAMENJAVA RINK/E:

Popravilo Ribiških Palic - Zamenjava Rinke

POPRAVILO / ZAMENJAVA ŠPICA:

Popravilo Ribiških Palic - Špic Rinka Top

POPRAVILO / ZAMENJAVA DRŽALA RIBIŠKE ROLE:

Popravilo Ribiških Palic - Držalo Role

Zgornje slike prikazujejo najbolj pogosta dela, s katerimi se srečujem. Seveda so tukaj še mnoga druga, ki se jih lahko opravi. Če jih potrebuješ, brez skrbi, mi piši!

Nasveti za preprečevanje poškodb na ribiških palicah

Določene ribiške palice so lahko res dragocena oprema za ribiče, bodisi zato, ker je bilo za njih potrebno odšteti celotno bogastvo ali pa zato, ker ste se skozi leta "navezali" na njo in palica "v sebi" nosi določene spomine.

Da bi takšne palice z vami preživele čim dlje, je za njih potrebno primerno poskrbeti in jih varovati ...

Z upoštevanjem nekaj zelo preprostih nasvetov boste življenjsko dobo vaše palice izjemno podaljšali in ohranili njeno funkcionalnost še dolga leta!

  • NASVET #1: Ribiške palice vedno shranjujte v suhem in hladnem prostoru. Izogibajte se shranjevanju palic na neposredni sončni svetlobi ali pa v bližini večjih in močnejših virov toplote.

  • NASVET #2: Za shranjevanje ribiških palic in prevoz le-teh na ribolov vedno uporabljajte torbe, po možnosti iz trših materialov. Na tak način boste svoje palice še dodatno zaščitili pred udarci, praskami in ostalimi poškodbami.

  • NASVET #3: Med prevozom ribiške palice vedno "fiksirajte", da se čim manj premikajo in poskakujejo. Prav tako ribiške palice čim manj časa puščajte v avtomobilu izpostavljene soncu in večjim vročinam.

  • NASVET #4: Po uporabi (še posebej v morski, slani vodi) palico vedno dobro in pravilno očistite ter temeljito posušite. Na tak način se boste izognili koroziji na materialih.

  • NASVET #5: Vašo palico redno in temeljito preverjajte. V kolikor zasledite na njej kakšne spremembe in poškodbe, jo čim prej poservisirajte pri kvalitetnem serviserju.

V kolikor boste upoštevali vse te in še nekatere druge nasvete, boste preprečili mnoge najbolj pogoste poškodbe in težave na ribiških palicah ter jih ohranili v dobrem stanju dolgo časa.

Seveda, pa se vam kljub izmerni pazljivosti lahko vedno zgodi, da boste naredili kakšno napako in boste palico poškodovali - takrat me kontaktirajte in pomagal vam bom rešiti nastalo težavo!

Popravilo Ribiških Palic - Nasveti za Vzdrževanje

Zaključek

V tem članku sem vam predstavil nekaj osnov za popravilo ribiških palic ...

Prikazal sem vam nekaj najpogostejših težav in poškodb, s katerimi se ribiči srečujete, hkrati pa sem vam na kratek način predstavil vse potrebno, kar bi potrebovali, če bi se takšnih popravil lotili sami.

Verjamem, da so vse to dela, ki bi jim z nekaj spretnosti in potrpljenja lahko izvedli sami, a kaj, ko mnogi od vas nimate vsega potrebnega znanja, orodja in materiala za izvedo.

Zatorej, ne oklevajte, kontaktirajte me in skupaj bomo preverili, kako rešiti nastale težave! Z veseljem vam bom pomagal!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.