Katere Vrste Ribiških Palic Poznamo? [Kratek Vodič!]

Ribiške palice - Vrste

Ribolov je šport, pri katerem je ribiška oprema zelo pomembna ...

Zraven ribiške hrane, ribiških vab, trnkov, torb in drugega ribiškega pribora, so med najbolj pomembnimi zadevami tudi ribiške palice.

Ker je teh na trgu res ogromno, sem se odločil, da na kratko zapišem, katere ribiške palice poznamo in čemu služijo.

Na tak način vam pomagam izbrati tisto, ki vam bo ob vodi najbolj koristila - tisto, katera bo prava za vas, da bi lahko ujeli ribo, ki si jo želite - naj bo to som, krap, ščuka ali katera druga vrsta ribe!

Če torej zbirate informacije o tem, katera ribiška palica je prava za vas, preberite naslednja poglavja ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Teleskopske in bolognese ribiške palice!

Med najbolj tradicionalne ribiške palice lahko uvrščamo TELESKOPSKE palice.  

Le-te se uporabljajo že zelo dolgo in mnogo ribičev prisega na njih.

Takšne palice so zelo priročne, saj jih lahko precej dobro zložimo in so tako zelo primerne za prevoz v manjših prevoznih sredstvih.

Palice so različnih dolžin in raztegnjene lahko merijo tudi do 4 m. Teleskopske ribiške palice so ponavadi malce nižjega cenovnega razreda in po kvaliteti ne sodijo ravno med najboljše.

Takšno palico lahko uporabljamo tako za ribolov s plovcem kot tudi za talni ribolov. Te palice so ponavadi precej trde in zato tudi zelo trpežne.

Teleskopskim palicam so zelo podobne tudi BOLOGNESE ribiške palice.

Te so nekoliko lažje od teleskopskih, predvsem zaradi materiala (carbon), iz katerega so po večini narejene.

Dolžine teh palic se gibljejo tudi tja do 8 m, tako da so primerne za ribolov rib v večjih globinah.

Takšna palica je primerna za ribolov s fiksnim plovcem na večjih globinah.

Med prednosti te palice štejemo tudi njeno hitrost pri zategu, saj nam dolžina palice omogoča, da smo hitreje pri plovcu in bolj "konkretni" pri zategu, posledično pa ulovimo tudi več rib.

Vrste Ribiških Palic - Teleskopske

Match in float ribiške palice – nove tehnologije!

Ker tehnologija iz dneva v dan bolj napreduje in ker smo ribiči vedno bolj zahtevni, so se začele razvijati močnejše, lažje in kvalitetnejše ribiške palice.

Tako smo z razvojem prišli do palic, ki se razstavljajo in jih imenujemo MATCH ribiške palice. Takšne palice so v večini sestavljene iz treh delov in imajo zelo na gosto razvrščene rinke.

Dolžine the palic segajo od 3,6 m pa vse do 4,2 m. Namenjene so za ribolov različnih vrst rib, tako manjših kot tudi večjih (krapov, amurov in podobno). Ker so palice precej tanke, nam dajejo zelo dober občutek pri "drilu".

Z njimi lahko lovimo s fiksnim plovcem na manjših globinah ali na wagler v večjih globinah.

Zelo podobna match-palici je tudi FLOAT ribiška palica, ki ima pretežno zelo podobne lastnosti, le da so rinke na njej nekoliko večje in je ribolov z waglerjem še nekoliko lažji.

Match- in float-palice bi moral imeti skoraj vsak ribič, saj so primerne za različna okolja, raznolike ribe in ribiču dajo res pravi užitek v ribolovu.

Ribiške palice - match ali float

Krapovske ribiške palice za talni ribolov – krapolov!

Zelo podobna, vendar tudi tako zelo različna, match-palicam je tudi KRAPARSKA palica.

Poznamo dvo in trodelne.

Med pravimi kraparji velja neko nepisano pravilo, da naj bi bile dvodelne palice boljše, saj so bolj fiksne, z njimi dobimo boljši "dril" in občutek za ribo.

Palice se uporabljajo za ribolov večjih rib, kot so recimo kapitalni krapi.

Zelo pomembna pri teh palicah je akcija, ki je zapisana na sami palici in nam pove podatek, kako težke svince lahko mečemo. Ponavadi so te teže izražene v librih (lb) in jih je potrebno pretvarjati v slovenske grame, da bi dobili pravilen podatek (1lb znaša nekje 30g).

Te palice so namenjene predvsem talnemu ribolovu oz. krapolovu, z njimi pa lahko svinec mečemo tudi preko 100m daleč.

Skoraj obvezna oprema pri talnem ribolovu s kraparsko palico je stojalo (t.i. rod pod), na katerega položimo palice. Tudi na piskače oz. signalizatorje prijema ob takem ribolovu ne smemo pozabiti.

Vrste Ribiških Palic - Kraparske

Palica za ribolov ščuke, soma - spin palice za vijačenje!

Blizu match-palicam in tudi kraparskim palicam so glede na sestavo palice za VIJAČENJE.

Podobne, a obenem različne, so palice, ki so po navadi dvodelne in zelo močne.

Palice navadno krajše od 3,5 m in so zelo priročne.

Uporabljajo se za ribolov ščuke, soma ali drugih roparic.

Vrste Ribiških Palic - Vijačenje

Štek ribiške palice in polagalke!

T.i. “štek ribiške palice” se od klasične polagalke razlikuje v tem, da se deli ne izvlečejo, ampak se nataknejo eden na drugega.

V Sloveniji je največja dovoljena dolžina za člane 13 m, za mladince in ženske 11,5 m, za otroke 10 m. Torej, štek je sestavljen iz več nataknjenih delov. Sprednji deli od špica navzdol, v katerih je montirana elastika, se imenujejo topseti.  Večinoma so topseti sestavljeni iz 2-5 delov, v katerih je montirana elastika.

Elastika se uporablja s polnim ali votlim jedrom. Debelina je odvisna od načina uporabe. Uporabljajo se debeline od 0,5 mm do 3 mm. Tako se tanjše debeline uporabljajo za lov male ribe, debelejše pa za močnejše oziroma večje ribe. Pri zategu oziroma prijemu ribe se elastika razteza, ko se riba utrudi, pa se posledično skrči.

Da je vse skupaj lažje, imamo za seboj postavljen roler, po katerem potiskamo štek. Ko pridemo do željene dolžine, štek odklopimo na dolžino, ki nam ustreza, in tako ribo zajamemo v mrežo.

Za lov v jezeru se uporabljajo zelo fine naveze, tudi plovci. Največja prednost lova s štekom je v tem, da se lovi in hrani zelo natančno. Podobno kot topset je sestavljen tudi pole cup, razlika je le v tem, da je namesto montirane elastike na vrhu pritrjena šalčka ali mrežica (priporočam).

Hranjenje poteka tako, da v šalčko damo hrano in jo plasiramo na želeno pozicijo. Tako smo lahko vedno prepričani, da lovimo točno na hranjenem mestu.

Štek se odlično obnese tudi v tekočih vodah, kjer se večinoma lovi s sploščenimi plovci.

Cene štekov so zelo različne in se gibljejo vse do 5000 eur in celo več.

Seveda so vrhunski šteki dobro zbalansirani, so ravni, trdi, lahki, ob zategu se špic ne maje, ampak se naglo ustavi.

Obstaja veliko različic, pa tudi različnih proizvajalcev. Naj izpostavim nekaj vodilnih: Sensas, Garbolino, Trabucco, Tubertini, Colmic, Milo, Shimano, Maver.

Vsekakor pa je ribolov s štekom užitek in ne nekaj strašnega in zahtevnega, kot se zdi marsikomu na prvi pogled. Ni lepšega trenutka, kot je ta, ko se začne guma raztegovati.

Vrste Ribiških Palic - Polagalke

Ribiške palice za morski ribolov na morju!

Ne glede na to, od kod kot ribič prihajate, vsako leto verjetno vsaj enkrat pomislite na ribiške palice, ki bi jih lahko uporabljali za ribolov na morju - ko se odpravljate na dopust.

Če niste eden tistih, ki se na obalo odpravlja na kakšen Big Game Fishing, potem vas lahko zelo hitro pomirimo - za ribolov iz obale, pa tudi iz čolna, lahko uporabljate ribiške palice, ki se uporabljajo tudi na sladkih vodah.

Tako lahko na primer s seboj na dopust brez težav vzamete kakšno bolognese ali teleskopsko palico, da bi z njo talno lovili iz obale, ali pa kakšno spin palico, če se odpravljate na ribolov iz čolna!

Mogoče veliko bolj, kot so same ribiške palice za morski ribolov, dajte povdarek na vabe za morski ribolov in taktiko ribolova - tukaj se mnogim zna zakomplicirati!

Ribiške palice - morski ribolov

Ali se splača nakup rabljene ribiške palice?

Za konec pa še nekaj besed o tem, ali se splača nakup rabljene ribiške palice?

Glede na to, koliko le-teh se prodaja po različnih forumih, med drugim tudi na našem, lahko rečemo, da se nakup rabljene ribiške palice splača, sploh če imate možnost, da le-to pred nakupom vzamete v roku, jo malce potestirate, preverite, ali je z njo vse tako kot more biti - mnogo krat se namreč zgodi, da nekdo po ribolovu ali dveh spozna, da to ni šport za njega in obupa - škoda za njega, a veselje za vas - to so veliko krat odlične priložnosti, za super nakup, zatorej, izkoristite ga!

In ja, ne glede na to, s kakšno palico boste lovili, vam želimo dober prijem!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.