Ribiška palica - Štek

Štek se od klasične polagalke razlikuje v tem, da se deli ne izvlečejo, ampak se nataknejo eden na drugega.V Sloveniji je največja dovoljena dolžina za člane 13 m, za mladince in ženske 11,5 m, ter za otroke 10 m. Torej, štek je sestavljen iz več med seboj nataknjenih delov. Sprednji deli od špica navzdol, v katerih je montirana elastika, se imenujejo top seti. Večinoma so top seti sestavljeni iz 2-5 delov, v katerih je montirana elastika.

Elastika se uporablja s polnim ali votlim jedrom. Debelina je odvisna od načina uporabe. Uporabljajo se debeline od 0,5mm pa vse do 3mm. Tako se tanjše debeline uporabljajo za lov male ribe,debelejše pa za močnejše ribe, oziroma večje ribe. Pri zategu, oz. prijemu ribe se elastika razteza, ko se riba utrudi, pa se posledično skrči.

Da je vse skupaj lažje, imamo za sabo postavljen roler, po katerem potiskamo štek. Ko pridemo do željene dolžine, štek odklopimo na dolžino, ki nam ustreza in tako ribo zajamemo v mrežo. Za lov v jezeru se uporabljajo zelo fine naveze, kot tudi plovci. Največja prednost lova s štekom je v tem, da se lovi in hrani zelo natančno. Podobno kot top set je sestavljen tudi pole cup, razlika je le v tem, da je namesto montirane elastike na vrhu pritrjena šalčka ali mrežica ( priporočam ).

Hranjenje poteka tako, da v šalčko damo hrano, ter jo plasiramo na želeno pozicijo. Tako smo lahko vedno 100%, da lovimo točno na hranjenem mestu. Štek se odlično obnese tudi v tekočih vodah, kjer se večinoma lovi s sploščenimi plovci »lizikami«. Cene štekov so zelo različne in se gibljejo vse tja do 5000 eur in več. Seveda so vrhunski šteki dobro zbalansirani, ravni, trdi, lahki, ob zategu se špic ne maje, ampak se naglo ustavi. Obstaja veliko različic, kot tudi različnih proizvajalcev. Naj izpostavim nekaj vodilnih proizvajalcev; Sensas, Garbolino, Trabucco, Tubertini, Colmic, Milo, Shimano, Maver…vsekakor pa je ribolov s štekom užitek in ne nekaj strašnega, ter zahtevnega kot se zdi marsikomu na prvi pogled. Ni lepšega trenutka, ko se začne guma raztegovati…

Tako nekako sem na kratko predstavil »pojem« štek za vse tiste, ki še morda ne vedo kaj dosti na to temo in za tiste, kateri se odločajo za nakup, pa bi morda radi izvedeli kaj več. Podrobnosti nisem pisal, ker bi se o tem dalo debatirati ure in ure.

Avtor: Specimen