Ali je rabljena ribiška oprema primerna za nakup?

Rabljena ribiška oprema

Mnogi se pred nakupom sprašujejo – ali je rabljena ribiška oprema primerna za nakup?

Vsekakor odgovor na to vprašanje ne more biti »DA« ali »NE«, saj imajo mnogi od nas z nakupovanjem takšne opreme pozitivne izkušnje, najdejo se pa tudi takšni, ki so »zabredli v težave«.

Jaz osebno sem na primer že kupil kakšno rabljena ribiško stvar, ki je na začetku delala super in tako dela še danes. Poznam pa ljudi, ki so se z nakupom »zaleteli« in je palica že po prvem ribolovu končala v smeteh.

AMPAK, kaj storiti, da se tudi vam ne bi pripetilo kaj takšnega? Na kaj biti pozoren, da ne boste tisti »osel«, ki je »šel na led«?

Rešitev za to je kar nekaj, ampak zavedajte se, da rabljena ribiška oprema ni nova in četudi boste pred nakupom na ogledu pozorni na sto stvari, vas lahko preseneti sto-prva (101.), ki je niste opazili.

In kaj sedaj? Bomo zaradi vsega tega kupovali samo še nove stvari v ribiških trgovinah?

Nikakor NE! Predlagam, da preberete ta sestavek do konca – v njem vam bom razkril nekaj malenkosti, ki vas lahko obvarujejo pred tistimi, ki vas »želijo nategniti«. Jap, tudi takšni obstajajo …

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kje se lahko kupi rabljena ribiška oprema?

Preden »zajadramo« v praktične primere, dajmo sploh pogledati, kje vse se lahko sploh kupi rabljena ribiška oprema …

Ena izmed največjih »trgovin«, če temu lahko tako rečemo je tista, ki jo verjetno vsi poznamo – Bolha!

Ampak, POZOR, ravno zaradi svoje razširjenosti, jo mnogi izkoriščajo tudi v slabe namene. Torej, pazljivo na tej spletni strani – predvsem takrat, ko kupujete od ljudi, ki jih ne poznate!

Zraven te spletne strani, je vsekakor veliko bolje kupovati rabljeno ribiško opremo preko kakšnih ribiških forumov – skoraj vsak forum ima tudi področje za t.i. »male oglase«.

Se sprašujete, zakaj bi bilo bolje kupovati na forumih?

Če določenemu forumu sledite dalj časa, potem verjetno skozi branje spoznate tudi človeka, ki stoji za določenim vzdevkom. Nekateri gredo celo korak dalje in sklenejo kakšno resnično prijateljstvo z ljudmi, ki so na začetku samo »digitalni znanci«.

Ko enkrat človeka »s/poznate«, lahko veliko lažje ocenite tudi njegov odnos do ribiške opreme – kako jo shranjuje, kako z njo rokuje in predvsem ali jo menjava vsako leto.

Ko veste od koga boste ribiško opremo kupili, ste že en korak bližje dobremu nakupu!

Zraven Bolhe in ribiških forumov, pa so tukaj še določene zaprte ribiške skupine na raznih socialnih omrežjih – zasledil sem že določena poimenovanja, kot so »tržnica ribiške opreme« in podobno.

Prednost takšnih skupin je v tem, da več ali manj v njih sodelujejo ljudje, ki se predstavljajo s svojim pravim imenom in priimkom (beri: vsaj tako bi moralo biti). Če torej takšnim skupinam redno in dalj časa sledite, ponovno veste, kdo je oseba, ki nekaj prodaja …

Za konec pa so tukaj še »prave« ribiške trgovine – ja, tu in tam se najde kakšna, kjer se najde tudi kakšna rabljena ribiška oprema v ponudbi – koliko resno je to vse skupaj, pa ocenite sami!

Zakaj se neka rabljena ribiška oprema prodaja? KONTROLA!

Sedaj ko veste, kje sploh iskati rabljeno ribiško opremo, pa poglejmo še tisti najbolj zanimiv del vse te zgodbe – zakaj nekdo prodaja svojo ribiško palico, ki jo je morda še kak dan nazaj tako hvalil in užival v ribolovu z njo?

Razlogi za prodajo so lahko različni …

Našel si je punco, ki je zelo hitro postala tudi žena in takoj za tem tudi mati njegovih otrok. V takih situacijah se mnogim življenje obrne »na glavo« in več ne najdejo časa za sebe in za tisto, kar so še ne dolgo nazaj zelo radi počeli.

Ampak, seveda, to je njihova odločitev …

Rabljena ribiška oprema - ljubezen
(SLIKA: Ribolov je ljubezen, ki vam je ne sme nihče vzeti!)

Zgolj v vednost: na zelo podoben način se da kupiti tudi kakšno dobro nepremičnino, le da je tukaj situacija obrnjena kontra – ko se dva razideta in delita na pol vse tisto, kaj sta ostvarjala. Priložnost za nakup!

Takoj za temi ljubezenskimi razlogi pride na vrsto selitev v kraje, kjer vam vode več niso tako poznane, kjer več nimate pravih ribiških prijateljev, kot ste jih recimo imeli doma in podobno – tudi v takih primerih določeni ribiči izgubijo voljo in na koncu njihova ribiška oprema pristane na spletu v rubriki »rabljeno – prodam zelo ugodno«.

In seveda, tukaj so še mnogi drugi razlogi – na primer, ko ima nekdo »preveč« denarja in nasede mnogim marketinškim trikom in more pač vsako leto loviti s palicami, ki so »sveže na trgu«. Ja, tiste »stare«, če jim sploh lahko tako rečemo, pa na enkrat končajo kot »rabljena ribiška oprema«.

Vse do sedaj prebrano je razumljivo in če boste kupili opremo od ljudi, ki jo prodajajo iz teh razlogov, boste po vsej verjetnosti opravili dober nakup, a vendar, niso vsi takšni, obstajajo tudi tisti, ki so palico poškodovali, ki role niso vzdrževali ali pa na kakšen drug način naredili nepopravljivo škodo na svoji opremi.

IN namesto, da bi to opremo zavrgli, jo želijo prodati (beri: vas »nategniti«) in da bo vse skupaj še toliko slabše, zraven pripišejo »Dobro ohranjeno!«

Tudi za takšne imamo rešitev!

… ali, kot bi stare mame rekle: »BOG ima dolgo šibo!«

Torej, da bi se izognili vsem takšnim, ki vam želijo prodati nekaj, česar si resnično ne želite, ker boste izjemno razočarani, vam predlagamo, da že ob prvem stiku s prodajalcem preverite določene zadeve in ga povprašate:

Zakaj prodajate nek proizvod?
Kakšna je starost tega proizvoda?
Kako pogosto ste uporabljali ta proizvod?
So na njem kakšne poškodbe?
Ali je objavljena cena zadnja ali pa se jo da še kaj korigirati?
Od kod prihajate?
Ali se lahko proizvod kje vidi in testira?

Predvsem to zadnje je izjemno POMEMBNO – v kolikor vam oseba ne želi ponuditi možnosti, da bi prodajano ribiško opremo vzeli v roke in jo testirali, potem obstaja velika možnost, da je z njo nekaj narobe! Se strinjate z mano?

Seveda, ko imate zgornje odgovore, nikakor ne hitite, vzemite si čas, razmislite o vsem povedanem – če bo nekdo nek proizvod kupil pred vami, vam očitno ni »usojen«. Pa kaj potem ...

Rabljena ribiška oprema v pozitivni in negativni luči

Da bi si vse skupaj lahko še malenkost bolje predstavljali, vam bom v nadaljevanju zapisal še dva primera, ki jih poznam, kako se je kupovala rabljena ribiška oprema – eden je moj in na srečo je ta pozitiven, drugi je pa od znanca, kateremu se je pa nakup zaključil precej slabo.

Torej, spomnim se pred leti, da sem opazil, da eden naših forumašev prodaja eno ribiško rolo – kontaktiral sem ga in preveril »zakaj«?

Odgovoril mi je, da jo ima doma, da je popolnoma NOVA, nerabljena in da je preprosto ne potrebuje.

Glede na to, da je bila cena izredno ugodna, da je rola bila popolnoma NOVA in nerabljena ter od priznanega proizvajalca, sem pomislil, da bo to odličen nakup – ko pa potegnem črto, da jo je prodajal človek, ki je z nami na tej spletni strani delil mnoga znanja in nasvete ter da sem ga uspel tudi zelo dobro spoznati, sem rekel: »Kupim!«

In vse skupaj se je izkazalo za odličen nakup – rolo sem takrat podaril očetu, nasmeha in veselja na njegovem obrazu ne znam opisati, ampak, najbolj pomembno je to, da rola še danes dela brez vsakih težav in da oče še vedno z njo pridno in lahkotno iz vode potegne kakšnega krapa.

AMPAK, niso vse zgodbe s takšnim, srečnim koncem …

Imam znanca, ki je pred kakšnim letom rekel, da je na spletu zasledil, da nek fant prodaja eno odlično Daiwa ribiško palico– vprašal me je za mnenje.

Takrat sva tisto palico malce »raziskala« po spletu in skupaj prišla do zaključka, da bi bila zelo dober nakup, če je le prodajalec dobro skrbel za njo.

Znanec je takrat poklical in bilo je rečeno, da je bila palica zelo malo rabljena in da se prodaja zaradi pomanjkanja časa za ribolov – vse lepo in prav, ampak, ko se je palica želela videti v živo, je rekel, da nima časa in da jo lahko pošlje po pošti.

Meni je vse skupaj bilo takoj sumljivo, a znanec je vztrajal – odlična cena, slike prekrasne in palica "vrhunska" – naročil jo je, dobil s pošto domov in plačal.

Seveda, že na prvi pogled je bilo videti, da palica ni bila lepo vzdrževana, da je na določenih delih že malce poškodovana, ampak, OK – saj ni NOVA, sva se tolažila!

In ja, na prvem ribolovu se je izkazalo, da res ni NOVA in da takšna ribiška palica ne spada niti v rubriko »rabljena ribiška oprema«, ampak je le še za v smeti – po dveh metih je odpadla rinka, na koncu dneva pa je palica tudi poknila.

V tistem trenutku je bilo vse jasno – vse to so bili razlogi, zakaj se palice ni dalo videti v živo in testirati – pazite, torej, da vam prodajalec »upa« ponuditi to možnost!

Rabljena ribiška oprema - stara
(SLIKA: Rabljena ribiška oprema včasih pade pod "zob časa" in ni več primerna za nakup!)

Torej, rabljena ribiška oprema – DA ali NE?

Kakšni so sedaj vaši občutki, ko ste prebrali tale zapis?

Prepričan sem, da ste vsi tisti, ki ste do sedaj kolebali z nakupom ribiške opreme na tak način, še bolj v dvomih in dilemah ali se jo splača kupovati!?

Naše mnenje je takšno – glede na stanje, ki vlada v svetu in seveda tudi pri nas, da se mnogi borijo iz meseca v mesec in gledajo, kje in kako bodo porabili vsak svoj evro, je takšno nakupovanje razumljivo, a ravno zaradi pomanjkanja denarja naj bo tudi ZELO PAZLJIVO!

In kaj to pomeni!?

To pomeni, da če v pogovoru s prodajalcem opazite karkoli sumljivega ali pa če na opremi vidite karkoli spornega, da izdelka ne kupujte »na silo«, pa če ga še tako hudo potrebujete (beri: si ga želite) in če je še tako hudo poceni.

Ribiške opreme je danes toliko na izbiro in na prodaj, da jo vsak ribič lahko izbira, prebira, debatira – in tukaj resnično velja, da je »KUPEC KRALJ!«

Zatorej, samo mirno in z razmislekom in verjamemo, da bodo vsi vaši nakupi kvalitetni.

Pa dober prijem vam želimo, pa naj bo to z rabljeno ribiško opremo ali pa z NOVO iz kakšne ribiške trgovine!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.