Kako čim bolje izolirati vaš šotor za ribolov? (nasveti)

Šotor za ribolov - nasveti

Če ste kdaj gradili hišo, ste verjetno dosti pozornosti posvetili njeni izolaciji, tako toplotni, kot vodni, oziroma hidro izolaciji, kajti četudi imate dober ogrevalni sistem, vam dobra izolacija pomaga zadržati toploto v bivalnem prostoru.

Podobno je tudi, ko je šotor za ribolov pod vprašanjem ...

Dovolj časa sem prebil za vodo v vseh možnih letnih časih in različnih vremenskih pogojih, da sem ugotovil, da moj največji sovražnik ni ne pretirana vročina in ne sneg, dež, toča ali veter…

Največji sovražnik je prav vlaga.

Kako torej zmanjšati vpliv le-te, pa vam bom predstavil v tem članku. Zatorej berite dalje ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Uporabite pregrinjalo oziroma ''Winterskin''

Nekateri šotori za ribolov že imajo tako imenovani ''twin skin'', ali pa že v setu vsebujejo »winterskin« ali, če poizkusimo prevesti v slovenščino, zimsko kožo.

Torej, prvi korak k večjemu udobju za vodo je vsekakor uporaba pregrinjala. Zakaj?

Zrak, ujet med obe plasti se segreje in na ta način preprečuje nastanek kondenza (beri: vlage) v šotoru. Tako se ne boste prebujali ob kapljanju kondenza na vaše čelo, prav tako pa se tudi vaša spalna vreča nebo napila vlage, če nimate spalke z vodoodpornim pregrinjalom.

Uporabite ''poden'' ali ''groundsheet'' šotora

Prav tako kot pregrinjalo, največkrat šotorski komplet že vsebuje tudi poden, vendar ni pri vseh šotorih tako. In vseeno, marsikdo ga ne uporablja.

Toda uporaba le-tega ogromno pripomore pri izolaciji šotora. Tla so namreč najhladnejši vpliv na vaš šotor za ribolov in neuporaba le tega, bo predvsem v hladnejših mesecih bo povzročila to, da bo vsa vaša prtljaga v šotoru premočena.

Cilj vsega tega je namreč narediti nekakšen ''balon'' okrog sebe in se popolnoma izolirati od naravnih elementov - torej poden in krilo šotora čimbolj speti skupaj.

Vaša prtljaga naj vam pomaga tudi sekundarno

Kaj mislim s tem? Vsi kraparji imamo ogromno takšnih in drugačnih torb, bodisi za ribiške palice za krapolov, rodpod, drobni pribor in drugo – njihov primarni pomen je, da v njih prenašamo stvari.

Sekundarno pa nam lahko pomagajo tudi pri izolaciji. Kako?

Ležalnik je super udoben in dvignjen od tal, tako da se lahko ob prijemu ponoči lepo vstanemo iz njega, za razliko od blazine na kakršnih nas je verjetno večina začela svoje kampanje iz katere je težko skobacat.

Je pa pod ležalnikom tudi prazen prostor, pod katerega je super, da zložimo našo prtljago in s tem še izboljšamo izolacijo v šotoru, ker bo tako hladen zrak iz tal še težje prišel do našega telesa in bo lažje ohraniti telesno toploto.

Sotor Za Ribolov Rola
(SLIKA: Ko je zunaj mraz, bodite še posebej pozorni, kako zavarujete sebe in vaš šotor za ribolov.)

Zapnite zadrgo in zaščitite vaš šotor za ribolov

Ne samo zadrga na hlačah, tudi zadrge na šotoru najbolje opravljajo svoj namen, ko so lepo zaprte. Omenil sem že, da je naš cilj, da se kolikor se da izoliramo od naravnih elementov (beri: zunanjih vplivov), odprta zadrga pa pri tem ne pomaga.

Zatorej, potrudite se preprečiti tudi najmanjši piš v šotor.

Naša ribiška oprema ni poceni in nam veliko pomeni in neradi jo puščamo nenadzorovano, vendar pa imajo praktično vsi šotori PVC okna, skozi katera jo imamo lahko ves čas pod nadzorom, če si prostor zunaj še osvetlimo, kar je sploh priporočljivo ali celo obvezno, pa smo lahko povsem brez skrbi.

Sam sem na začetku svoje kraparske poti največkrat puščal vrata šotora odprta. Tudi v hladnejših mesecih, kar je iz vidika, da prideš tako hitreje do palic super. Iz vidika najpomembnejšega, zdravja, pa je to najbolj narobe.

Leta in izkušnje naredijo svoje, zato sem tudi napisal ta članek, da boste morda tudi vi razmislili v tej smeri. Nasveti zgoraj so malenkosti, ki lahko pripomorejo veliko k boljšemu počutju in zdravju - brez tega namreč tudi ribolova ne bo.

Če vam je članek všeč, pritisnite "LIKE" in nam dajte to vedeti.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.