Obvezna ribiška oprema za ribolov krapa – katera je?

Ribiška oprema za ribolov krapa

Vam je znano, katera je obvezna ribiška oprema za ribolov krapa?

Ali če vprašam drugače - brez česa ribiče ne bi smel za vodo, ko se odpravlja na ribolov te prekrasne ribe?

Seveda, najprej dajmo odmisliti ribiške palice, signalizatorje prijema, blazino, šotor za ribolov in podobno – to nam je nekako samoumevno, da bo ob nas – kaj pa ostalo?

Vsak od nas je zgodba zase, vsak od nas ima svoje potrebe, svoje zahteve in želje, a kljub temu obstaja določena oprema, katero bi znali precej pogrešati, če se boste odpravili na ribolov krapa brez nje!

Torej, katera oprema je to? Morda marker palica? Ali bi raje izpostavili PVA dodatke?

V naslednjih vrsticah prihaja lista, ki vam bo v pomoč za boljši ribolov krapa in predvsem zato, da bo vaš uspeh za vodo še večji.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Obvezna ribiška oprema za ribolov krapa

Tako, pa smo tam - kjer bom po vrsti našel tisto opremo za ribolov krapa, za katero sem mnenja, da brez nje ne bi smeli za vodo.

No pa začni lepo po vrsti ...

#1 Frača za ribolov

Zraven izbire pravilne lokacije za ribolov in kvalitetne (beri: pravilne) ribiške vabe, je zelo pomembno tudi, kako bomo to vse skupaj združili – torej, kako bomo ribiško vabo/hrano lansirali na pravilno mesto?

V izjemno pomoč nam je vsekakor lahko frača za ribolov – z nekaj malega prakse, smo lahko z njo precej uspešni in natančni pri krmljenju, še posebej, če izvajamo ribolov krapa na manjših razdaljah.

Tukaj velja opomniti, da imejte ob sebi vedno tudi kakšne rezervne gume in rezervno posodico za fračo – kvaliteta izdelkov danes je žal takšna, da nikoli ne veste, kdaj se vam lahko vse skupaj potrga.

Torej, frača za ribolov naj nikakor ne ostane doma, ko greste za vodo – lahko je izjemno koristna!

Ribiška oprema za ribolov krapa - Frača

#2 Sveder in igla za boilije

Čudežne kroglice – boiliji, brez njih skoraj noben pravi krapar ne odhaja na vodo!

Ampak ob njih je s seboj potrebno imeti tudi sveder in iglo, da boste lahko to »čudo« namestili na kraparsko navezo.

POZOR: Veliko krat se lahko med ribiči sliši, da se pri določenih svedrih in iglah pojavlja težava, da pri uporabi tega pripomočka, kavelj na koncu »odleti« (beri: se odlomi). Zatorej je naše priporočilo, da imate s seboj vedno dve različici, ki vam ustrezata – v končni fazi, je to kraparski pribor, ki ga boste vedno potrebovali in ki ni ravno pretirano drag.

#3 Marker in marker ribiška palica

V enem od naših člankov smo že pisali o tem, kako pomembna je pravilna izbira lokacije za ribolov – ampak, da bi jo v končni fazi lahko čim lažje našli in zadržali, vam je lahko v pomoč <marker ribiška palica in marker za označitev.

Nekateri ribiči se sploh ne zavedajo, kako pomembna ribiška oprema je to – pridejo na jezero, vzamejo svoje kraparske palice v roko in z njimi vržejo svoje sisteme v vodo – kam, kako, zakaj, a kar na pamet?

Dobro, če je nekdo prišel za en dan na vodo in mu je vseeno za ta en dan – tudi prav, ampak da bi tako uničili ribolov, če ste za vodo prišli na ves teden – resnično škoda bi bilo!

Zato je izjemno pomembno – preden začnete loviti, premerite dno, kakšna je globina, kje so luknje in previsi, ter mnogo tega se da ugotoviti – za tem postavite marker, da boste vedeli, kje je vaša izbrana pozicija za ribolov in akcija – naj se vaša zabava prične!

To je način in to je ribiška oprema, katera vam bo v veliko pomoč, ko ste za vodo!

Ribiška oprema za ribolov krapa - Marker palica

#4 Naglavna svetilka

Ste se že kdaj odpravili na ribolov ponoči? Ali pa šele imate to v planu?

Potem nikakor ne smete za vodo brez naglavne svetilke, le-ta vam bo olajšala vaš ribolov, prav tako pa bo tudi marsikatera riba ostala nepoškodovana. Se sprašujete zakaj?

V kolikor boste v času ujete ribe ob sebi imeli dovolj svetlobe, jo boste brez težav lahko zajeli, postavili na blazino, odpeli, ter na koncu tudi izpustili – če dovolj svetlobe nimate, se vam lahko kaj hitro zgodi, da se bo kateri od teh korakov zalomil.

Seveda, vam bo naglavna svetilka v pomoč tudi pri osnovnih opravilih, ki jih imate ponoči in verjamemo, da si boste z njo prihranili tudi marsikateri padec čez opremo, ki je je vedno veliko okrog šotora!

#5 Žepni nožek

Ko ste ob vodi, se vam kaj hitro lahko pripeti, da morate kaj odrezati, prežagati ali kako drugače »obdelati«. Morda takrat, ko kuhate, morda takrat, ko postavljate šotor – primerov je lahko res veliko!

V takšnih situacijah vam je v veliko pomoč lahko tudi kakšen kvaliteten žepni nožek

Imejte ga vedno s seboj, znal bi vam koristiti v mnogih okoliščinah!

Ribiška oprema za ribolov krapa - Žepni nožek

#6 Spod ribiška palica in rakete

Tukaj je še ena palica, katera vam lahko na izjemen način popravi kvaliteto vašega ribolova!

Na začetku smo omenjali fračo, s katero lahko vsak posameznik na izjemno enostaven način naredi svoje krmišče, ampak pozor – s fračo boste svoje krmišče naredili precej na široko, ne ravno najbolj natančno.

Če želite biti natančni in fokusirani, predlagamo, da vzamete v roko spod ribiško palico, na njo namestite kakšno raketo (beri: Spod, Spomb ali Fox Impact Spod), ter vse skupaj opravite s tem…

Še ena prednost je tega celotnega sistema – z njim lahko »ustvarjate« tudi na nekoliko večjih razdaljah, kar je danes še kako »moderno« - je tako?

Če torej te palice še nimate, predlagamo, da jo čim prej nabavite in pričnete uporabljati.

#7 PVA dodatki – mrežice, vrečke in ostalo

Če želite, da bo vaša kraparska naveza dobila še nekoliko »dodane vrednosti«, potem je za vas uporaba PVA dodatkov neizbežna!

Mrežice, vrečke, vrvice, trakovi – vse to so dodatki, ki so vam lahko v pomoč na mnoge načine – samo vaša domišljija je potrebna!

Ti dodatki nosijo ogromne prednosti – so popolnoma topljivi v vodi, omogočajo izjemno natančno hranjenje, so popolnoma brez vonja in okusa in še več.

Vsekakor pa ne pozabite na njih, ko se odpravljate na ribolov krapa – to je ribiška oprema, ki jo je prinesla modernizacija, ampak lahko rečemo, da smo veseli za to – končno nekaj resnično uporabnega!

Ribiška oprema za ribolov krapa - PVA

#8 Baterije – AA, AAA, PP3

Za začetek je tukaj vprašanje oz. razmislek – pomislite, koliko naprav, ki jih nesete s seboj za vodo, ko se odpravite na ribolov krapa, potrebuje baterije?

Signalizatorji prijema, naglavne svetilke, razne kamere, ure in še mnogo tega bi se našlo – kaj naredite, ko katera od teh naprav ostane brez energije? Imate s seboj rezervne?

Tudi to je ribiška oprema, čeprav ni ravno najbolj »ribiška«, ki se jo splača imeti vedno ob sebi – žal se je svet in z njim tudi ribolov razvil tako daleč in do te mere, da je povsod potrebna neka elektronika in energija.

Zatorej, preverite kakšne baterija potrebujete (AA, AAA ali PP3), ter jih imejte zmeraj s seboj ob vodi.

#9 Daljnogled

Za daljnogled ravno ne bi mogli reči, da spada med obvezno ribiško opremo, ampak kakor koli obrnemo, je to stvar, katera nam je lahko v pomoč, ko se odpravimo na ribolov krapa.

Za začetek lahko z njim preverimo celotno vodo, tudi tiste bolj oddaljene kraje, z njim lahko opazimo, kje se riba meče iz vode, kje se pojavljajo kakšni mehurji iz vode, ali pa tudi, če nas prijatelj na drugi strani jezera vabi na pivo (beri: šala mala).

Skratka, tole je ribiška oprema, brez katere bi verjetno lahko »preživeli«, ampak če bo daljnogled v vaši torbi, ko ste na ribolovu, bi vam v mnogih situacijah lahko koristil.

Ribiška oprema za ribolov krapa - Daljnogled

#10 Kuhalnik

Tudi za kuhalnik ravno ne moremo reči, da je to ribiška oprema, a kljub vsemu, lahko vaš ribolov krapa naredi še veliko bolj udoben in prijeten.

Zamislite si hladna jutra in večere – kaj menite na toplo kavo ali čaj?

Zamislite si prijatelja, kateremu lahko morda pripravite kakšno toplo juho ali kakšen drug topel obrok?

Možnosti, kako vse to izvesti je danes kar nekaj, ampak če boste s seboj na ribolov krapa imeli na primer plinski kuhalnik, se vam zna zgoditi, da boste že zaradi tega »zmagovalec za vodo«.

Zaključek

Takole, tole je bila sedaj ribiška oprema, za katero menimo, da bi lahko vaš ribolov krapa postavila na nekoliko višji nivo – da bo uspešnejši, udobnejši in predvsem prijetnejši.

Kot smo že zapisali, vsak zase najbolje ve, kaj mu odgovarja, kakšne so njegove potrebe in želje in temu se naj prilagaja in sej veste kaj pravijo:

»Pametni pišejo!« in »Na napakah se učimo!«.

Zatorej, ko boste naslednjič za vodo in opazite, da ste ostali brez kakšnega kosa ribiške opreme, ki je za vas nujen, dajte si to zapisat – ne dovolite, da bi isto napako ponovili tudi naslednjič.

Ne glede na vse, pa vedno uživajte za vodo – če so lahko naši dedki in njihovi dedki lovili ribe brez vse te tehnologije, bomo verjetno tudi mi – se strinjate?

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.