Ribiške torbe in škatle za pribor: Kako rešiti KAOS?

Ribiška oprema v zmedi

Nekateri odlično funkcionirajo/te v kaosu - jaz nisem takšen, to me ubija!

Na vse stvari, s katerimi se ukvarjam, se vedno dobro pripravim, se organiziram, da na koncu skoraj nič ne more iti narobe in točno tako je tudi pri ribolovu in ko je ribiška oprema zanj vprašanje!

Pred vsakim izhodom za vodo preverim, ali imam vse, kar bi morda lahko potreboval – kvaliteten najlon, plovce, umetne vabe, seveda, tudi rezervni trnki - majhni in veliki so obvezni, ter mnogo drugega – če nimam, se odpravim v ribiško trgovino in nabavim vse potrebno.

To je le prvi korak – ko je enkrat vsa ta ribiška oprema doma, jo je potrebno še »postaviti na svoje mesto«, saj v kolikor je nimate na dosegu roke, ko jo rabite, vam lahko uidejo tisti najbolj zanimivi čari ribolova, ki se vam v danem trenutku ponujajo in po nepotrebnem pride do slabe volje!

Zatorej, ne dovolite, da vas premaga KAOS, ne dovolite, da kdaj ne bi vedeli, kje se nahaja ribiška oprema, ki jo v določeni situaciji potrebujete – organizirajte se, tako bo veliko lažje!

Vas zanima kako? V nadaljevanju je nekaj nasvetov…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Zima je odličen čas, da se organizira ribiška oprema

V kolikor ste eden tistih, ki si je ob prebranih zgornjih vrsticah najprej zabrundal v brado:

»Ah, saj še za ribolov nimam časa, kaj šele za organizacijo opreme!«

… potem naj vam povem, da je zima odličen čas za takšne posege!

Kakor koli obrnemo, ribolov pozimi največkrat izvajajo samo tisti najbolj pogumni, sami tisti, ki jih mraz ne prestraši, ali pa tisti, ki se recimo ciljano odpravijo na ribolov ščuke, sulca in drugih roparic (beri: redki so takšni, ki si upajo postaviti šotor pri »minus deset«), hehe!

In zato je to pravi čas »za organizacijo«, da preverite katera ribiška oprema je doma, katera vam manjka, ter seveda, tisto najbolj pomembno – kako vse skupaj zložiti in pospraviti, da bo pri roki, ko boste kaj potrebovali…

Takšen način organizacije se je pred dnevi tudi meni izkazal za odličnega, ko sem se odpravil za Dravo, da bi malce razmetaval »ultra light umetne vabe« in bi preveril, kaj pravi klen – riba mnogih presenečenj.

Vabe sem dal v škatle, škatle v torbo, torbo okoli pasa in »gasa« – pa še rima se, hehe!

Naredite tudi vi tako, ne glede na ribo katero boste lovili – izplača se, organizirano je bolje.

Ribiška torba – oprema, brez katere ne morete (smete)

Torej, da bi vse skupaj bilo čim bolj organizirano, je za začetek potrebno (beri: v kolikor je še nimate), nabaviti kakšno kvalitetno in dobro razporejeno ribiško torbo!

Torba je ribiška oprema, brez katere ne morete – možnosti za izbiro imate pa kar nekaj – kaj torej izbrati?

Če ste recimo eden tistih, ki se rad odpravi na vijačenje ščuke iz obale, potem bo zelo priročno, da uporabite kakšen nahrbtnik, torbo čez rame, ali kakšen »opasač« (beri: torbo za okoli pasa). Z vsemi temi torbami, se boste lahko gibali ob vodi in vas ne bodo ovirale pri razmetavanju umetnih vab.

Seveda so tukaj še trde škatle, trde torbe – takšne predlagamo za vse tiste, kateri so zaljubljeni v krapolov, ribolov s plovcem, ali pa morda za ribolov iz čolna. V vseh teh okoliščinah lahko torbo postavite na eno mesto in lahko tam ostane do konca vašega ribolova!

NASVET: Če le imate možnost, vedno izberite torbo ali nahrbtnik, ki ne prepušča vode – v primeru slabega vremena in dežja, je to »win-win« situacija!

Sedaj pa tisto najbolj pomembno…

Če ste mislili, da vas bo takšna torba rešila kaosa, ste se zmotili – sedaj prihajamo do rešitelja – majhne škatle in posodice za v torbe!

Le-te vzpostavljajo red – seveda, če so kvalitetne, če se dobro odpirajo in zapirajo, če imajo dovolj velike in dovolj majhne predalnike, ter mnogo tega bi lahko še naštevali.

Seveda, najlažje bi bilo, da stopite do najbližje ribiške trgovine, se sprehodite med policami in kupite mnoge škatle – ampak, a je to res potrebno?

Ne bi raje del tega denarja uporabili za kaj drugega? Za nove umetne vabe, za trnke, nov najlon?

Pri teh majhnih škatlah lahko precej improvizirate – razmislite – tako kot najdete doma mnoge ribiške vabe iz domače kuhinje, tako lahko najdete doma tudi kar nekaj posodic in škatel, ki vam lahko koristijo!

Na primer različne posode za hrano – imate jih sigurno v različnih velikostih, takoj za tem so tukaj mnoge stekleničke od otroške hrane, ki lahko odlično služijo temu, da se v njih shrani različna ribiška oprema, ter seveda ne smemo pozabiti na majhne posodice od zdravil…

Tukaj velja opozoriti – da bi v torbi res vzpostavili red in bi bili organizirani, uporabljajte le kakšni dve ali tri različne barve posodic, da boste natančno vedeli, kaj se v kateri nahaja!

No, če vam pa vse to ne bo dovolj, pa še vedno lahko stopite v trgovino in kupite plastične posodice, ki so namenjene za shranjevanje trnkov, plovcev, svincev, umetnih vab in drugega – tukaj pazite le na dimenzije, da ne boste kupili škatlo, ki jo na koncu ne boste mogli vstaviti v vašo torbo.

Ribiška oprema - umetne vabe(SLIKA: Tudi organizacija umetnih vab je izredno pomembna, da je ribolov lažji.)

In še nekaj majhnih trikov, ki vam lahko koristijo

Če ste mislili, da je bistvo vse organizacije samo v škatlah in torbah, ste se zmotili – mnogo lahko naredite tudi s svojo glavo!

Torej, če se na primer odpravite na »ultra light ribolov«, kjer so potrebne res samo majhne umetne vabe, zakaj bi s seboj za vodo nosili vse tisto, kar je težje od 10-15g?

Prav tako lahko naredite selekcijo na podlagi ribe, ki jo boste lovili – zakaj za vodo jemati umetne vabe, če pa ste se odpravili na ribolov krapa na plovec na nek komercialni ribnik?

Veliko krat se nam zgodi, da za vodo jemljemo mnogo tega, kar ne potrebujemo – vse to nas pripelje do tega, da je naša torba izjemno težka, po drugi strani pa nam vse to prinese veliko večje možnosti za KAOS v naši torbi in veliko iskanja, ko je potrebna kakšna ribiška oprema »na brzino«.

Seveda, tukaj je potrebno vzeti v zakup, da se vam bo na račun lahke torbe kdaj zgodilo, da boste za vodo potrebovali tisto, kar ste mogoče pustili doma – kaj je za vas bolje, ali lažje torba, ali pa pripravljenost tudi na nemogočo situacijo?

Razmislite sami…

Odslužena ribiška oprema naj roma v smeti

Za konec še samo to – če bi sedaj odprli vašo ribiško torbo s katero hodite na ribolov, koliko ribiške opreme bi našli v njej, ki je že odslužila?

In koliko takšne, ki je niste nikoli uporabili?

Tukaj se vam ponujata dve možnosti – vsa ribiška oprema, ki je svoje že odslužila – polomljeni plovci, preperel najlon in podobno, naj roma v koš – zavzema vam prostor, je pa popolnoma nepotrebno in neuporabno.

Vse tisto, kar pa je še uporabno in veste, da ne boste morda nikoli uporabili, pa lahko morda komu podarite – naš kak ribiški forum je odličen naslov za to – veliko imamo mladih nadobudnežev, ki bodo veseli vsakega »darila«.

Hvala vam za branje in darežljivost, ter seveda, bodite organizirani, ko ste za vodo – le tako bo vaš uspeh še nekoliko boljši, ujeta bo morda še kakšna riba več in veliko manj bo slabe volje.

Pa dober prijem vam želim…

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.