Kako se vzdržuje oprema za ribolov? Svetujemo!

Oprema za ribolov - vzdrževanje

Bogastvo vsakega ribiča, skoraj bi lahko rekli osebni zaklad – to je njegova oprema za ribolov - ribiške palice, role in ostalo!

Nekateri imajo dražjo, spet drugi so za njo odšteli malce manj denarja, pa vseeno – oprema za ribolov je potrebna vzdrževanja, saj boste le tako lahko z njo hodili dolgo za vodo in uživali v čarih narave in ribolova!

Med ribiči velja pravilo oz. temu bi se lahko že reko pregovor, ki pravi: »Nimam toliko denarja, da bi kupoval poceni opremo za ribolov.« Pa ste se kdaj vprašali, kaj dejansko ta pregovor pomeni?

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Oprema za ribolov potrebuje čiščenje, mazanje in drugo!

V današnjem svetu ribolova rastejo ribiške trgovine, kot gobe po dežju – vsak dan se kje odpre nova in se na drugem koncu katera zapre, a kljub temu, ponudbe opreme za ribolov nikoli ne zmanjka.

Določene trgovine ponujajo nizkocenovno opremo za ribolov, spet druge ponujajo nekoliko dražjo – vsi tisti, ki so kdaj nasedli cenam in ugodni nizkocenovni ponudbi, pa kaj hitro spoznajo, da bodo ribiško rolo, ribiško palico, ali kak drug kos opreme morali kaj hitro zamenjati z novim, saj ta poceni nakup ni bil kvaliteten!

Tukaj vam lahko takoj na začetku ponudimo en nasvet – kadar kupujete novo ribiško palico, rolo ali kateri drugi kos ribiške opreme, raje zanj odštejte kakšen evro več in izberite izdelek kakšne priznane blagovne znamke – na tak način boste dobili kvaliteto, ki vas bo spremljala na ribolovih in vam ponujala zadovoljstvo in užitke!

Ko boste enkrat spoznali, kako nakupovati in kaj izbirati, potem vam samo še preostane, da se naučite ceniti in spoštovati tisto, kar imate – ni nujno, da za opremo odštejete na stotine evrov, s premišljenimi nakupi lahko tudi za ugoden denar dobite opremo za ribolov, ki je kvalitetna in vzdržljiva, ter vam bo nudila užitke.

Ko takšen pribor za ribolov enkrat imate, je zanj potrebno skrbeti, ga vzdrževati – čiščenje, mazanje, pospravljanje in vse drugo, kar sodi zraven! Več o vsem tem pa v nadaljevanju!

Kako vzdrževati, čistiti ribiško rolo?

Takoj na začetku vam bomo vse skupaj ponazorili z primerom iz prakse in vprašanjem – kaj prvo vprašate prodajalca avtomobilov, ko kupujete novega? Res je – koliko kilometrov ima prevoženih! Ravno to je zelo pomemben podatek tudi pri ribiških rolah – ali se zavedate, koliko obratov naredi ribiška rolo v roku enega leta?

Tukaj lahko uporabimo preprosto matematiko (beri: podatki so vsekakor različni od role do role, a povprečje bo dalo zelo dober približek) – če ribiška rola pri enem obratu navije pol metra najlona, vi pa na primer lovite na razdalji 80 ali celo 100 metrov, vam to prinese med 160 in 200 obratov ročice pri samo enem metu!

Sedaj si pa predstavljajte, če se recimo ukvarjate z vijačenjem, kjer je vaša vaba veliko v zraku, vaša ročica pa ves čas navija najlon – vse skupaj pomnožite še z dnevi, ki jih preživite za vodo in dobite rezultat, ki pravi – vzdrževanje in čiščenje opreme za ribolov (beri: ribiške role) je NUJNO POTREBNO!

Takšno vzdrževanje oz. servis ribiške opreme lahko opravijo različni serviserji, katerih je pa v Sloveniji bore malo – če se že najde kakšen, pa je vprašljiva kvaliteta njihovega dela. Druga možnost – vaša dobra volja, kakšna ura prostega časa in nekaj naših nasvetov – na tak način boste vaš pribor za ribolov lahko redno vzdrževali in čistili popolnoma sami!

Kaj vse potrebujete?

V kolikor boste želeli biti »sam svoj mojster«, boste torej potrebovali nekaj opreme – za začetek je tukaj bencin za čiščenje kovin, s katerim boste lahko nekatere dele očistili, za tem sta tukaj mast in olje za podmazovanje in pa za konec še nekaj pribora – klešče, kakšna pinceta, izvijač, kakšna zobna ščetka in morda vata oz. še bolj priročne so palčke za ušesa.

NASVET – celotno servisiranje vaše ribiške role opravite na kakšni svetli (beri: najbolje beli) podlagi – to je lahko bel papir ali platno. Se sprašujete zakaj? Na takšni podlagi se majhni vijaki in drugi deli ribiške role najlažje vidijo in najdejo!

No pa začnimo – ko boste enkrat imeli na kupu vse potrebno za »domači servis«, potem predlagamo, da si celotno ribiško rolo zelo dobro ogledate – bodite pozorni na to, po kakšnem vrstnem redu so stvari sestavljene in kako jih bo potrebno nazaj sestavljati. Če ste mnenja, da vam spomin že malce peša, lahko za pomoč uporabite tudi vaš mobilni telefon – na njem se danes nahajajo že odlične kamere in kar nekaj prostora za shranjevanje – predlagamo, da vsako potezo, vsak del, ki ga boste odstranili iz ribiške role poslikate, da boste pri ponovnem sestavljanju natančno vedeli, kako so si sledili!

NE SPREGLEJTE: SKRIVNOSTI ZA USPEŠEN RIBOLOV SPOMLADI
NE SPREGLEJTE: PRAVILNO RAVNANJE S ŠČUKO IN DRUGIMI ROPARICAMI

Ko ste si rolo torej dobro pogledali začnite z razstavljanjem – najprej odstranite ročico, takoj zatem še glavo role. V naslednjem koraku boste morali odstraniti zgornjo matico, ki vam bo omogočila dostop do »drobovja«, torej do notranjega dela ribiške role. Ko ste enkrat tako daleč, je potrebno biti pozoren na vsak detajl – majhne vijake, zaponke, ležaje in podobne zadeve – vse razstavite, počasi in premišljeno!

Ko boste enkrat tako daleč, da boste iz role odstranili različne matice, ležaje, ročaje, vijake, ter vse druge dele, je najbolje, da jih pred seboj na belo podlago polagate po nekem sistemu (beri: zaporedju), da boste kasneje zadeve lažje tudi sestavljali.

Pred seboj imate razstavljeno ribiško rolo – sedaj sledi čiščenje, mazanje in ponovno sestavljanje!

Za začetek je potrebno iz starih naoljenih delov odstraniti masti in olja – najbolje, da to storite najprej s kakšno krpo, nato pa lahko tudi s pomočjo zobne ščetke. Tako boste olje in masti odstranili grobo, da bi vse skupaj očistili do potankosti, pa boste za konec potrebovali še bencin za čiščenje kovin – z njim boste naredili vse kovinske dele »brezmadežne«!

Ko enkrat očistite vse dele, je potrebno ponovno mazanje in sestavljanje – tukaj vam bosta v pomoč vaša mast in olje za podmazovanje, ter seveda slike iz telefona, v kolikor ste jih delali. POZOR – podmazovanje izvajajte izključno z mastmi in olji, ki jih priporočajo proizvajalci – vsi večji in bolj priznani proizvajalci imajo takšne masti in olja v svoji ponudbi. In še nekaj – mast se lahko nanaša na zobnike in kuglične ležaje, olja pa na osovine!

NE SPREGLEJTE: DEBATA O VZDRŽEVANJU OPREME ZA RIBOLOV NA NAŠEM FORUMU

Z nanašanjem masti in olja bodite izjemno pazljivi – pretirano nanašanje bi lahko vaši opremi za ribolov prej škodovalo kot koristilo – masti nanašajte z zobno ščetko, olja pa s paličicami za uho – vse to nanašajte izjemno na tanko.

Delov, ki jih morate ponovno sestaviti in namazati je kar nekaj, zato bodi strpni in vse skupaj delajte izredno počasi. Če boste na koncu ribiško rolo sestavili in na vaši svetli podlagi ne bo ostal noben odvečen kos, potem je to znak, da ste rolo pravilno sestavili in da jo lahko testno poženete in preverite ali teče gladko in brez zatikanja!

Kot smo na začetku omenili – kupovati poceni ne bi bilo smiselno, kupujte raje kvalitetno in za kak evro več, a vse to naj vam bo v opozorilo, da v kolikor ste mnenja, da boste servis ribiške role lahko naredili samo v eno smer, torej, da jo boste znali razstaviti, nikakor pa ne več sestaviti, predlagamo, da teh zadev ne počnete sami, ali pa da se jih najprej lotite na kakšnih res starih rolah, ki jih ne uporabljate več – sej veste, kaj pravijo – vaja dela mojstra in mojster dela vajo!

Oprema za ribolov - ribiška palica, rola in ostalo
(SLIKA: Palice pripravljene na borbo, na užitke.)

Pa ostala oprema za ribolov, kako z njo?

Če ste mislili, da je ribiška rola edini del opreme za ribolov, ki ga je treba čistiti in vzdrževati, potem ste se zmotili – tukaj je še ribiška palica, najlon, trnki, pa tudi ribiške torbe.

Kako vzdrževati ribiško palico? Vzdrževanje vsekakor ni tako komplicirano, kot je to pri ribiških rolah – nekateri ribiči pravijo, da po končanem ribolovu iz nje s kakšno suho krpo obrišejo vlago in umazanijo, ki se je na palici nabrala. To sicer ne bo imelo nekega večjega vpliva na samo »delovanje« palice, bo pa le ta sigurno dalj časa ostala primerna za ribolov, kot pa palica, na kateri se nahaja ogromno umazanije.

Naš NASVET je tudi, da palico redno preverjate, če so na njej kakšne poškodbe – včasih se zgodi, da s palico kam udarite, lahko se vam tudi med prevozom popolnoma nehote pripeti, da palico kam zadenete, pritisnete in morda na tak način na njej povzročite kakšno razpoko, poškodbo – takšna razpoka je lahko pri ujetju kakšne velike ribe usodna – ko nastopi večja sila, se zna zgoditi, da palica poči, to bi bilo pa sila neprijetno, če se na trnku nahaja kakšna kapitalna riba – krap, amur, smuč, ali kaj podobnega!

Če smo že omenili trnke, potem je potrebno omeniti tudi, da je zelo primerno, da tudi njih vzdržujete. Tukaj imamo predvsem v mislih, da je to del ribiškega pribora, ki ga redno menjavajte, saj ribiški trnki po določenem času in po določenih ujetih ribah izgubijo ostrino konice, prav tako, pa lahko spremenijo tudi ukrivljenost, kar pa je lahko v nekaterih primerih usodno in prinese mnoge zgrešene prijeme.

Prav tako je enako z ribiškim najlonom – to je ribiška oprema, ki je potrošna, kar pomeni, da ga je potrebno vsake toliko zamenjati – njegovo raztezanje, zadevanje ob veje, travo in kamenje, ter drugi vplivi narave, nanj prinesejo razne poškodbe in v kolikor najlona vsake toliko ne zamenjate, se vam tudi pri njem zna zgoditi, da bo to oprema, ki vam bo prinesla kakšno izgubljeno ribo – tega si pa verjetno ne želi noben ribič, kajne?

Torbe – oprema za ribolov, ki jo ima vsak ribič, ampak, a jo vsak tudi vzdržuje? Vsake toliko je potrebno tudi to – prenašanje ribiške hrane, vab, najlonov in drugega pribora – vse to čez čas prinese določeno umazanijo, ki se zavleče v najbolj oddaljene kote naše ribiške torbe – dajte jo vsake toliko izprazniti do konca in jo »obrniti na glavo«, če tega ne boste počeli pogosto, se vam zna zgoditi, da vam bo iz torbe padlo tudi kakšno »živo bitje« katero bo vašo ribiško torbo zamenjalo za svoj dom – tega si pa sigurno ne želite, mar ne?

Kako zaključiti čistilno akcijo opreme za ribolov?

Kaj reči za konec? Kako zaključiti čistilno akcijo? Naš NASVET je, da jo izvajate redno, vsaj enkrat letno, saj boste le tako svoji opremi za ribolov omogočili, da bo »dihala«, da bo vsako leto dobila nove zmogljivosti in da vam bo omogočila na obalo dobiti ribe, zaradi katerih se odpravljate na ribolov.

Ribiška oprema je torej vaša vez med vami in ribo, kar pomeni, da je to tisto najpomembneje, kar potrebujete, zato poskrbite, da bo to tisto najboljše kar imate! Pa dober prijem…

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.