Signalizatorji prijema - kaj storiti, ko riba zapoje?

Signalizatorji prijema - piskači

Tako, kot se vse okoli nas spreminja, tako se spreminja tudi ribolov.

Če primerjamo začetke ribolova in tako imenovani moderni ribolov vidimo, da je marsikaj drugače.

Vedno več je pripomočkov, kateri nam lajšajo izvajanje ribolova. Med te pripomočke vsekakor spadajo tudi signalizatorji prijema.

Tisti, ki signalizatorje prijema že uporabljate se boste ob vsem tem nasmejali ...

Vendar pomislite malo nazaj, kaj ste uporabljali pred 10 timi leti, ko še niso obstajali elektronski signalizatorji prijema?

Takrat se je moral vsak znajti po svoje ...

Danes to moderno tehniko največkrat opazimo pri tistih ribičih, ki se odpravljajo na krapolov, pa vendar ...

Berite naprej in v naslednjih poglavjih izvedite več o tem, kaj sploh so signalizatorji prijema?

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kaj se je uporabljalo, ko še ni bilo elektronike?

A se še spomnite, kaj se je uporabljalo recimo za ribolov krapa, ko še ni bilo elektronike?

Ko še sploh niso obstajali takšni signalizatorji prijema, kot jih poznamo danes?

Na lakse se je obešalo razne krogce, kinder jajčke, obročke od zaves in podobne stvari, katere si moral med ribolovom opazovati in takoj, ko so se premaknili zategniti, saj je njihov premik pomenil prijem.

Nikoli ne bom pozabil prve kraparije na Šmartinskem jezeru.

Ker elektronskih signalizatorjev prijema še nismo imeli, smo imeli na lakse obešene indikatorje, plastične krogce.

Vseskozi sem gledal v te krogce, kar je še posebej nadležno na več dnevnem ribolovu.

Signalizatorji prijema 1

Ponoči nismo lovili, ker si niti nisem znal predstavljati kako bi to izgledalo. Kmalu za tistim so se pojavili signalizatorji v obliki zvončkov.

Signalizatorji prijema 5

Njihova naloga je bila preprosta, obesil si jih na ribiško palico in ob prijemu se je začela palica tresti in signalizatorji so začeli zvoniti.

Malo boljše kot krogci, vendar še vedno precej nesigurna zadeva

Ko so se pojavili prvi signalizatorji prijema se je začel tako imenovani moderni ribolov, kot ga na mnogih večjih slovenskih jezerih videvamo danes ...

Signalizatorji prijema in njihovi začetki!

Gre za posebne signalizatorje prijema, pri katerih je (vsaj v veliki večini) kolešček na katerega odložimo laks.

Ob potegu laksa se kolešček zavrti in da zvočni signal, kar pomeni da je na drugi strani riba.

Izjemno priročna zadeva in danes nujen kos opreme za ribolov, še posebej pri tistih, ki izvajajo ribolov krapa, saj si ne znamo več predstavljati, kako bi ves čas za vodo opazovali palice in čakali na prijem.

Če pogledamo, kaj vse nam trg ponuja vidimo, da je tudi na tem področju konkurenca velika. Čeprav gre v veliko primerih za enake signalizatorje prijema, ki so narejeni v isti firmi, le da se tržijo pod drugim imenom.

Pri nakupu signalizatorjev bodite pozorni predvsem na osnovne stvari.

Danes že skoraj ni signalizatorja prijema na trgu, kateri ne bi bil vodoodporen. To je nuja, saj nas dostikrat med ribolovom preseneti dež in oprema mora biti temu prilagojena.

Naslednja stvar je vsekakor domet.

Veliko proizvajalcev pri karakteristikah zavaja svoje kupce. Tržijo, da imajo dometa tudi po 400m ali več, kar pa se v praksi pokaže vse prej kot to.

Res je, da je treba paziti na ovire, vendar poznam signalizatorje, kateri imajo na njihovi uradni strani napisano 400m dometa, v resnici pa ne »vlečejo« dlje kot slabil 150m, in še to brez kakršnih koli ovir. Pa gre za izdelek znanega proizvajalca ribiške opreme.

Zato bodite pred nakupom pozorni, pozanimajte se pri ostalih ribičih, recimo na forumih, ki si že lastijo enake signalizatorje prijema.

Tako boste dobili točne podatke.

Marsikdo se bo vprašal, zakaj bi potreboval tako velik domet. Načeloma se strinjam, tudi sam redko zapustim palice in grem tako daleč stran, vendar včasih se zgodi ravno to. In takrat ne želim dvomiti v to ali signalizatorji prijema še »vlečejo« tako daleč ali ne.

Signalizatorji prijema 3

Naslednja, vsaj zame pomembna stvar je nastavitev senzibilnosti.

Osebno sovražim signalizatorje, ki mi bodo ob vetru ali valovanju začeli lažno piskati. Zato imam vedno nastavljeno senzibilnost na minimum ali pa največ eno stopnjo višje.

Ostale funkcije so bolj kot ne marketinške fore na katere se lovi kupce.

Nastavitev različnih zvokov ima večino signalizatorjev, glasnost prav tako.

Polifonične melodije so vsaj zame bedarija in so nadležne. Pri glasnosti bi le opozoril, da bodite za vodo kulturni in obzirni do ostalih ribičev. Glasnost si nastavite na takšno jakost, da ne boste z njimi motili ostalih.

Tako kot vi, gredo tudi drugi ribiči za vodo, ker imajo radi mir. In ni hujšega, kot da imaš na sosednji poziciji nekoga, ki ima nastavljen volumen do konca.

Sam imam nastavljeno glasnost na signalizatorjih na tiho ali pa vsaj na najnižji stopnji. Zato so sprejemniki katere si lahko nastavite malce glasneje.

Signalizorji prijema 4

Prav tako bodite pozorni na kakšne baterije delujejo.

Sam ne bi nikoli kupil signalizatorjev prijema pri katerih sprejemnik deluje na podobne baterije, kot so v telefonih. To pa iz preprostega razloga, ker je ne moreš zamenjati.

Najraje vidim, da imajo najcenejše baterije, katere lahko kupiš na vsaki pumpi ali kiosku. Tako jih lahko kupim več in imam vedno poleg rezervne.

Verjemite mi, ni hujšega, kot da se ti baterija izprazni ti pa je nimaš kje "nafilati".

Signalizatorji prijema za konec?

Posebej se ne bom spuščal v določene znamke signalizatorjev - ne vidim smisla.

Na vsakem forumu je govora o njih, malce prebrskajte in preberite komentarje uporabnikov. Tako boste dobili realno sliko kaj se splača kupiti in česar ne.

Vam pa polagam roko na srce, tako kot pri ostalih stvareh, raje dajte malo več zanje pa boste imeli nekaj časa mir. Poceni robo se kupuje vsaj 2x.

Verjemite, na koncu boste kupili ravno tisto, kar se vam je na začetku zdelo predrago. Po enaki poti sem šel tudi sam...

Dober prijem, pa da se vam signalizatorji prijema čim več krat oglasijo.

Lp, James (Jure K.)

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.