Šotor za ribolov - zavarujte glavo in telo!

Šotor za ribolov

Vsak, ki se odpravlja na daljši ribolov potrebuje streho nad glavo.

S tem se boste vsi strinjali, sploh, če ne želite biti mokri in premraženi. Je tako?

Veliko proizvajalcev ribiške opreme nam v svojem asortimanu ponuja tudi šotore za ribolov, namenjene za večdnevne ribolove, krapolov.

Marsikdo se bo tako vprašal, zakaj bi moral kupiti poseben šotor za ribolov?

Zakaj ni dovolj dober navadni šotor namenjen za kampiranje, s katerim gremo vsako leto na Pag?

Razlogov je kar nekaj - in kateri so le-ti? Preverite jih v nadaljevanju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Izberite pravilen šotor za ribolov - kako?

Načeloma se strinjam, tudi z navadnim šotorom se bo dalo prespati in tudi navaden šotor bo poskrbel, da ne boste mokri. Vsaj nekaj časa ne.

Je pa tudi res, da so tako imenovani kraparski šotori (šotor za ribolov, ko se odpravite na ribolov krapa) narejeni iz bistveno boljših materialov, ki z visokim vodnim stolpcem poskrbijo, da tudi v večdnevnem deževju material ne po spustil.

Vodni stolpec je indikator vodotesnosti ali bolje rečeno, nivo vodnega pritiska, ki ga tkanina še zdrži preden začne puščati.

Ta lastnost se lahko definira v barih, ki je tehnična enota za pritisk, ali v vodnem stolpcu, kar si je seveda lažje predstavljati.

Pretvorba je naslednja: 10m vodnega stolpca je enako enemu baru. Po domače povedano, višji kot je vodni stolpec, kasneje bo material spustil.

Šotor za ribolov - pomembne lastnosti

Prednost šotorov za krapolov je tudi ta, da so narejeni tako, da se jih da zelo hitro postaviti. V povprečju ti vzamejo 3-5min.

Po drugi strani pa zaradi tega sistema vzamejo več prostora. Sploh ko so zloženi...

Ko sem sam kupoval svoj prvi šotor sem bil pozoren predvsem na naslednje stvari.

Visok vodni stolpec, kot sem že omenil. Druga, pomembna stvar so debeline šibk. Iskal sem debeline vsaj 19mm. Nekateri proizvajalci pri teh šibkah »šparajo« in dajo v šotor tanke šibke, ki se pri večjih obremenitvah lahko hitro zvijejo.

S svojim šotorom sem lovil na Madžarskem, ko me je presenetilo hudo neurje. Vse je letelo po zraku, edino šotor je ostal na miru. Pri šotoru je pomembno tudi to, da ima na zadnjih straneh dodatno okno. Le-to vam bo še kako prišlo prav v poletnih mesecih, saj si boste lahko naredili v šotoru prepih in ga s tem dodatno hladili. Zadnje okno je še posebej funkcionalno kadar se vam v notranjosti šotora nabere kondens in bi radi šotor čimhitreje posušili. Skratka uporabna stvar.

Večina kraparskih šotorov ima dno šotora snemljivo. To predvsem zato, ker na nekaterih vodah ne pustijo uporabo šotora z dnom. Predvsem zato, ker v poletnih mesecih dno za krajši čas poškoduje travo.

Pri samem dnu bodite pozorni na to da je gumirano. Lažje ga boste prali, pa tudi boljšo zaščito nudi kot dno iz PVC-ja.

Pri nakupu šotora bodite pozorni tudi na to ali se da zanj dobiti tudi »winter skin«. Gre za posebno pregrinjalo, ki bo poskrbelo, da se v šotoru ne bo nabiral kondens. Poleg tega pa boste z njim še dodatno povečali vodni stolpec samega šotora.  V hladnejših mesecih bo v šotoru zadrževal toploto, v poletnih mesecih pa dodatno hladil. Šotor se kupuje za dalj časa, zato se vam splača investirati malo več in imate še to pregrinjalo.

Kvaliteten šotor za ribolov - Mivardi, Executive

Šotor za ribolov 3

Že kar nekaj časa redno spremljam novitete, ki nam jih ponujajo proizvajalci ribiške opreme. Na podlagi svojih izkušenj in izkušenj drugih vam vsekakor predlagam šotor proizvajalca Mivardi, model Executive.

Sam šotor vam za svojo ceno ponuja ogromno. Naj vas ne zmoti, ker na njem ne piše Fox ali B. Richi. Šotor je resnično narejen kvalitetno.

Ponuja vam 10.000mm vodnega stolpca, 19mm šibke, gumirano dno, ježke za pritrditev ribiških palic, mrežasta okna na sprednji strani, vratih in tudi z zadnje strani za kroženje zraka.

Poleg dobite močne jeklene kline, ki so kos tudi najtršim podlagam (gramoz). Šotor je v osnovi namenjen za dva ležalnika, vendar če boste želeli dati pod streho še torbe in ostalo opremo vam zna biti premajhen.

Njegove dimenzije so namreč 275x265x140cm. Meni osebno zadostuje, ker ga uporabljam sam.

V primeru, da iščete večji šotor potem poglejte njegova večja »brata« New Dynasty in pa New Dynasty XL.

Sam imam dva šotora, tega manjšega in pa večjega prizvajalca Star Baits Tera Duo G2. Večjega uporabljam, kadar se mi pridruži moja boljša polovica in potrebujemo več prostora. Ker pa večino časa lovim sam in še to na takšnih pozicijah, kjer si prostorsko omejen, mi pride manjši večkrat v poštev.

Zato pred nakupom dobro razmislite kakšna velikost je primerna za vaše potrebe.

Star Baits Tera Duo G2

Šotor za ribolov 5

Osnove za nakup šotora za ribolov

To je nekaj osnovnih stvari na katere je potrebno biti pozoren ob nakupu šotora...

Zapomnite si, da je postalo vreme vedno bolj nepredvidljivo, vedno več je vremenskih ekstremov in kvalitetna streha nad glavo vam bo še kako prišla prav.

Dostikrat sem prelovil s poceni šotorom pri katero sem celo noč tipal in čakal ali bo spustil. Ob vsakem močnejšem vetru sem se bal, da ne bo poletel.

Verjemite, takrat bi dal tudi par sto evrov več, samo da bi imel mir. Zato ne kupujte nekaj na pamet. Pred nakupom se pozanimajte, preberite forume, kjer vaši ribiški »kolegi« podajajo svoje izkušnje. Tako kot pravijo dobra roba se sama hvali, to še kako drži.

V kateri ribiški trgovini dobite zgoraj omenjene šotore ne bom posebej pisal. Malo prebrskajte po raznih forumih, kjer je bilo o šotorih in ostali opremi že veliko napisanega.

Lep pozdrav, pa dober prijem vam želi Jure!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.