Oprema za ribolov, ki jo NUJNO potrebujete! Katera je?

Nujna oprema za ribolov

Športni ribolov je disciplina, za katero je potrebna določena oprema za ribolov.

Pa veste katera?

Katero opremo je potrebno nabaviti, preden se odpravite za vodo, je odvisno od tega, katero ribo ste se odločili loviti ...

In pa seveda - s kakšno tehniko jo boste lovili in tudi na kakšni lokaciji jo boste lovili.

Če malce poenostavimo zadeve in jih prenesemo v kakšen drug šport, na primer v svet avtomobilizma in formule ena, se vozniki in njihova moštva ravno tako pred začetkom dirke, kadar pada dež, morejo odločiti, kakšne gume bodo namestili in kakšno taktiko ubrali, da formula ne bi drsela v ovinkih, da bodo lahko prehitevali in čim lažje zavirali.

Ravno tako oz. zelo podobno je tudi pri ribolovu, če se odločite, da boste lovili krapa s plovcem, potem je za to potrebna določena oprema za ribolov.

Potrebujete na primer match ali float palico, plovec in trnek, v kolikor pa se boste odločili za ribolov krapa na talni način, potem plovca ne potrebujete, ampak boste potrebovali recimo stojalo za palice, piskače oz. signalizatorje prijema in morda še kak drug kos opreme za ribolov.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Oprema za ribolov - začetki!

Star pregovor pravi: »Vaja dela mojstra, mojster dela vajo« in ta pregovor vsekakor obvelja tudi v svetu ribolova, saj so na začetku, ko se odločimo za ta šport, najbolj važne izkušnje, ki jih nikakor ne moremo dobiti samo s prebiranjem knjig, forumov in spletnih strani, ampak z vajo ob vodi in z ribiško palico v roki.

Tako se vsak ribič na začetku najprej odloči, katero ribo bo lovil, s kakšno tehniko in na kakšni vodi, šele nato se odpravi v nakup opreme za ribolov - svoje prve ribiške palice, role, plovca, trnkov, oblačil in mnogih drugih zadev, ki jih bo potreboval ob vodi, da bi nabral izkušnje v svetu ribolova.

Prva odločitev in prva oprema za ribolov vsekakor ni pokazatelj tega, s čim se bo ribič ukvarjal v svoji nadaljnji karieri, saj se zna zgoditi, da bo že naslednje leto nabavil popolnoma drugo opremo za ribolov, lovil drugo ribo in obiskoval druge vode, zatorej ribiško opremo zmeraj kupujte premišljeno in seveda glejte na denar, ki ga od vas zahteva ribiška trgovina.

Oprema za različne tehnike ribolova!

Včasih se je ribolov izvajal na zelo enostaven, lahko bi rekli tudi primitiven način!

Ljudje so uporabljali navadne palice, na njih so navezali vrvico in kakšen plutovinasti čep, danes pa je vse skupaj popolnoma drugače.

Oprema za ribolov se vsekakor deli na mnoge različne tehnike, ki jih v svetu ribolova poznamo in pravilno bi bilo, da jih malce omenimo in na kratko predstavimo.

Za začetek je vsekakor potrebno povedati, da poznamo dva načina ribolova – prvi je tisti, kjer ribe lovimo z naravnimi vabami, drugi pa tisti, kjer ribe lovimo z umetnimi vabami.

Prvi prvem načinu z naravnimi vabami poznamo dve tehniki lova in sicer talni ribolov in ribolov s plovcem, pri drugem načinu, kjer se uporabljajo umetne vabe, pa poznamo muharjenje in vijačenje.

Od vseh teh tehnik je torej odvisno, kakšna oprema za ribolov se bo kupovala, kakšne ribiške palice, role, trnki, plovci, vabe in oblačila bodo v naših omarah in torbah, ki so namenjene ribolovu.

OBVEZNA oprema za ribolov - katera je?

Za začetek je torej najbolj potrebna tista oprema za ribolov, ki jo ribič potrebuje in to so ribiške palice.

Katero izbrati, to se verjetno sprašuje vsak začetnik in seveda najprej pomisli, da ima sigurno ribiška trgovina rešitev za njega, pa ni res, najprej more vsak ribič začetnik pri sebi razčistiti, katero ribo bo lovil in v kakšnem okolju – bo to jezero, reka, majhen ribnik ali kakšna druga oblika vode, ki jih poznamo v Sloveniji.

Ko ribič pri sebi razčisti te zadeve, se lahko odpravi v ribiško trgovino in izbira med ribiškimi palicami, ki so tam na zalogi.

Palice so različnih dolžin, različne kvalitete, mehke, trde, različnih blagovnih znamk in kar je tudi precej pomembno, ribiške palice so tudi različnih cen.

Obstajajo tiste, ki so izjemno poceni in seveda tiste, ki stanejo ogromno. Ribiči začetniki v večini primerov izbirajo tiste cenejše ribiške palice, izkušeni ribiči pa se že držijo reka, ki se pojavlja v svetu ribolova: »Nimam toliko denarja, da bi kupoval poceni«. Kaj to pomeni?

Razlaga tega reka je takšna – če kupujete poceni ribiške palice ali drugo opremo za ribolov, se boste prej ali slej spet vrnili v ribiško trgovino, saj je takšna oprema slabše kvalitete in ne bo zdržala dolgo, zatorej je veliko bolje odšteti za ribiško opremo nekoliko več denarja, kupiti kvaliteto in tako za dalj časa ostati zadovoljen in ne zapravljati znova in znova za nekvalitetne izdelke.

NE SPREGLEJTE: PRIMER ODLIČNE IN UGODNE RIBIŠKE PALICE ZA RIBOLOV
NE SPREGLEJTE: PRIMER KVALITETNE IN VRHUNSKO IZDELANE RIBIŠKE ROLE ZA RIBOLOV

Oprema za ribolov - role

Ko se torej zavedate kaj kupovati, kje kupovati in kako kupovati, potem je potrebno le še dobro poznavanje ribiških palic, da boste znali izbrati pravilno.

Ker je različnih palic kar precej, jih ločimo na naslednje:

- ribiške palice za ribolov s plovcem,
- za talni ribolov,
- za vijačenje in
- za muharjenje.

Začnimo torej pri ribiških palicah za ribolov s plovcem.

Le-te poznamo dvoje in sicer tiste, ki imajo rinke ali obročke in tiste, ki jih nimajo, tem drugim po navadi rečemo tudi »štek« palice.

Palice, ki imajo obročke se ravno tako lahko delijo naprej in sicer na match, float in teleskopske palice.

Razlika med match in float palico je v tem, da ima match palica manjše rinke oz. obročke in je nekoliko mehkejša od t.i. float palic, ki imajo tudi nekoliko večje rinke oz. obročke, skozi katere potuje vaša vrvica.

Dobra lastnost teh dveh palic in teleskopske palice je v tem, da lahko z njimi mečemo nekoliko dalje, saj nam ribiška rola in vrvica na njej omogočajo, da vašo vabo in plovec vržete daleč v vodo.

Teleskopska palica ima pa še eno prednost in sicer to, da jo lahko zložimo in jo je iz tega razloga nekoliko lažje transportirati, kar je pri match in float palicah nekoliko težje, saj so le-te v večini primerov sestavljene iz treh kosov, ki v zloženem stanju še vedno niso tako majhni, da bi jih lahko tisti z nekoliko manjšimi avtomobili spravili v prtljažnik.

Zraven teh treh palic, ki smo jih omenili, lahko s plovcem lovimo tudi s t.i. štek palicami.

To so palice, ki so sestavljene iz več kosov in jih ribič po potrebi sestavlja ali razstavlja, odvisno od tega kako daleč bo lovil, ali od tega, če ima ujeto ribo na trnku.

Ko se riba enkrat nahaja na njegovem trnku je ne more spraviti k sebi drugače, kot da bi palico postopoma razstavljal in ribo tako vlekel vedno bližje k sebi in svoji mreži.

Oprema za talni ribolov - njene posebnosti!

Naslednja tehnika ribolova, ki se v večini primerov izvaja v večjih jezerih je talni ribolov.

Palice za to tehniko in to okolje so ravno tako sestavljene iz dveh ali treh delov, imajo rinke oz. obročke in za njih je značilno, da so nekoliko bolj trde oz. močne.

Te palice se v veliki večini uporabljajo za ribolov krapa, amura in kakšnih drugih vrst močnih in borbenih rib, v jezerih ali rekah.

Sedaj, ko ribič začetnik že pozna palice za ribolov s plovcem in za talni ribolov, kjer se uporabljajo naravne vabe, je potrebno še predstaviti palice, kjer se uporabljajo umetne vabe.

Med te palice uvrščamo tiste za vijačenje ali »spinning« in tiste, ki se uporabljajo za muharjenje, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljeno tudi v Sloveniji.

Ljudje, ki se odločijo za vijačenje, so po navadi »raziskovalci«, saj v večini primerov hodijo ob kakšnih rekah ali jezerih in iščejo, kje bi se riba lahko skrivala.

Ravno iz tega razloga so palice za vijačenje oz. spinning nekoliko manjše in lažje, med seboj se pa razlikujejo po akciji palice.

Palice za vijačenje imajo torej različno vršno akcijo in sicer počasno, srednjo, hitro in izjemno hitro akcijo. Od akcije palice je torej odvisno, kako se bo palica zvijala, ko boste vlekli ribo in kakšen bo vaš met, ko boste vabo metali v vodo.

Zraven akcije je vsekakor pomembna tudi dolžina ribiške palice za vijačenje, ki je odvisna predvsem od tega v kakšnem okolju boste lovili – če boste lovili v kakšnem manjšem potoku, potem potrebujete tudi manjšo palico, če boste pa lovili v kakšni večji reki ali na kakšnem jezeru, potem je pa palica lahko tudi do pol metra daljša.

Kratke palice za vijačenje se pa precej razlikujejo od tistih za muharjenje – tiste so nekoliko daljše.

Ravno tako se tudi ribiške palice za muharjenje med seboj razlikujejo po akciji, ki jo imajo (počasne, srednje in hitre) in pa seveda tudi po ceni – palice za muharjenje so precej drage, a vsekakor tudi zelo kvalitetne, saj so narejene iz odličnih materialov in kot takšne ribičem muharjem ponujajo mnoge užitke pri ribolovu postrvi in drugih podobnih rib v potokih in drugih deročih vodah, ali pa celo na morju!

NE SPREGLEJTE: PRAVILNO RAVNANJE S ŠČUKO IN DRUGIMI ROPARICAMI
NE SPREGLEJTE: OPAZOVANJE VODE IN RIBOLOV ŠČUKE

Oprema za ribolov - muharjenje

Ko ste se torej izobrazili in odločili kakšno ribiško palico boste kupili, je potrebno vašo opremo za ribolov še nekoliko nadgraditi, da bi lahko šli za vodo in ob njej pričeli uživati v lepotah ribolova. Naslednja stvar, ki jo torej potrebujete je ribiška rola, na katero boste lahko navijali ribiško vrvico in z njo spravili ribo iz vode.

Ribiških rol je ogromno – izbirate lahko med manjšimi in večjimi, med tistimi s fiksno glavo, ali se odločite za tisto rolo, ki jo uporabljajo pri muharjenju in ima multiplikacijsko glavo.

V večini ribiških trgovin boste naleteli na ribiške role s fiksno glavo, saj so le-te veliko bolj razširjene, iskane in prodajane v Sloveniji, kot tiste druge za muharjenje.

Pri ribiških rolah s fiksno glavo imate tako kar nekaj možnosti in sicer najprej tiste manjše role, ki tehtajo recimo nekje med 150 in 300g in so namenjene lažjim palicam (match, float in teleskopske palice) in manjšim ribam.

V drugi vrsti pa imate na razpolago nekoliko večje in robustne role, ki tehtajo tja med 400 in 500g namenjene so pa večinoma talnemu ribolovu, metanju vabe na bolj oddaljene lokacije in lovljenju večjih rib, kot so na primer krapi, smuči, somi in drugo.

V kolikor ne veste katero rolo izbrati, potem se morda lahko orientirate na to, od kod prihaja proizvajalec – med boljšimi so japonski, nemški, švedski in francoski proizvajalci, kot so na primer Daiwa, Shimano in podobni.

Ko ste torej odločeni za katero palico in kateri način ribolova potrebujete ribiško rolo, potem vam preostane samo še, da preučite ostale lastnosti, kot so na primer, koliko vrvice se navije na rolo z enim obratom, koliko rezervnih glav in rola, koliko ležajev ima in seveda, kakšno zavoro ima.

NE SPREGLEJTE: KAKO SE VZDRŽUJE OPREMA ZA RIBOLOV

Ribiška palica in ribiška rola, kaj pa ostala oprema za ribolov?

Kje je še vsa ostala oprema za ribolov, ki jo je potrebno kupiti, da bi lahko odšli na ribolov. Pa gremo lepo po vrsti.

Ko začnete sestavljati ribiški komplet, s katerim boste lovili ribe, je potrebno na palico namestiti rolo, a preden jo namestite, je potrebno nanjo naviti ribiško vrvico, na katero boste dali plovec za ribolov s plovcem, ali pa navezo s svincem, za talni ribolov.

Torej, zraven palice in role, je potrebno v ribiški trgovini kupiti še ribiško vrvico, laks, silk ali najlon – vse to besede, ki imajo enak pomen.

Ribiška vrvica (v nadaljevanju najlon) je na ribiški palici nameščena iz dveh delov in sicer iz glavnega dela, ki je navit na ribiško rolo in iz predvrvice, ki se nahaja na koncu in se nanjo zaveže trnek.

Debelina najlona je vedno odvisna od tega, v kakšnih situacija oziroma okolici lovite in kakšno vrsto in velikost ribe lovite.

V kolikor lovite s plovcem, potem je debelina predvrvice  v večini primerov med 0.08 in 0.15, ali pri talnem ribolovu med 0.15 in 0.30.

Glavna vrvica pa more biti vedno nekoliko debelejša. Lastnosti, ki jih je pri najlonih potrebno pogledati so torej debelina le-tega, dolžina ki se prodaja, ali je najlon potopni ali ne (to pride vsekakor prav v vetrovnih razmerah, da nam najlona veter ne nosi po površini vode) in iz kakšnih materialov je narejen.

Najloni so v današnjem času v večini primerov precej kvalitetni, pozorni morate biti edino, če ga kupujete v kakšni ribiški trgovini, kjer ravno ne prodajo veliko in je najlon že dolgo na polici in je star – v takem primeru se zna zgoditi, da je najlon že izgubil na kakovosti in da boste z njim pri ribolovu imeli določene težave (trganje).

Oprema za ribolov - skatla

Ko imamo torej nameščen najlon na ribiško rolo in rolo na ribiško palico, je potrebno na najlon še namestiti svinec, trnke in plovec, v kolikor se boste odločili za ribolov s plovcem.

Svince prodajajo praktično v vseh ribiških trgovinah in se jih uporablja praktično pri vseh načinih ribolova na vse vrste rib. Med najbolj razširjenimi so okrogli zarezani svinci, ki jih nameščamo na najlon. Pri nameščanju le-teh je potrebno biti pazljiv, da jih ne stiskamo pretirano, saj bi tako lahko poškodovali najlon.

V uporabi so tudi nekatere druge vrste svincev, ki se jih uporablja na primer pri talnem ribolovu in služijo zato, da lahko ribič vabo vrže daleč v vodo, da se vaba potopi na dno jezera, reke ali ribnika, ter da tok ne bi premikal vabe iz krmišča.

Svince med seboj ločimo po gramuri, ki nam na primer pri ribolovu s plovcem lahko koristi, da čim lažje zbalansiramo plovec, da le-ta čim bolje in po naših željah stoji iz vode.

NE SPREGLEJTE: RIBIŠKA PALICA ZA OTROKE

Tako kot svince, se tudi trnke s katerimi lovimo označuje, ampak ne po gramuri, ampak po velikosti. Velikost trnkov je odvisna od ribe, ki jo lovimo in predvsem od velikosti ribe, ki jo lovimo. Za manjše ribe se torej uporablja manjše trnke, za večje ribe večje trnke.

Izbiramo pa pri trnkih lahko tudi med barvami in tako lahko naletimo na zlate, srebrne, črne in mnoge druge barve trnkov, ter takšne, ki imajo ali pa so brez zalusti.

Slednji se uporabljajo v veliki meri na komercialnih vodah, z namenom, da bi se riba čim manj poškodovala, ko se lovi po principu ujemi in spusti.

Za konec, ko pa imamo izbran svinec in trnek, pa je potrebno primerno temu izbrati tudi plovec.

Funkcija plovca pri ribolovu je, da nosi najlon na njegovi poti po vodnem toku in da omogoči vabi, da prispe do določene globine v vodi. Ravno iz teh dveh razlogov je zelo pomembno, da se izbere pravilen plovec, kateri ne bo pretežek in ne prelahek glede na izbran svinec in trnek.

V kolikor bomo torej lovili in metali nekoliko dalje, je potrebno izbrati večji plovec in več svinca, če bomo pa metali nekoliko bližje, pa se lahko namesti lažji plovec in manj svinca.

Teorij o nameščanju plovca in kakšnega izbrati je mnogo, nekatere grejo celo tako daleč, da je potrebno plovec izbirati na podlagi letnega časa – na primer riba poleti zagrize veliko bolj divje in sunkovito, zato si lahko privoščimo nekoliko težji plovec, ki ga ne bo čutila, v zimskih mesecih, ko je voda bolj hladna in riba hrano pobira bolj previdno, pa je potrebno izbrati lažje plovce in svince, da se čim prej opazi ugriz in da riba ne začuti prevare, ki smo ji nastavili – vsekakor je najbolje preizkusiti vse načine in se na lastne oči prepričati, kateri od načinov in izborov je pravilen.

Oprema za ribolov - plovec

Nekako v grobem, smo preleteli tiste najbolj nujne in bistvene dele ribiške opreme, ki jih potrebuje ribič, da bi se lahko podal za vodo. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je za kvaliteten in uspešen ribolov, potrebnega še veliko več.

Na primer, da vas ribe ne bi opazile za vodo, je potrebna dobra kamuflažna obleka, ki je skoraj vedno v temno zeleni barvi in je ribi manj vidna. Zraven obleke je v primeru sonca potrebna tudi zaščita za oči, kot je na primer kakšna kapa ali polarizacijska očala – na takšen način boste veliko bolje, prej in lažje videli, ali je vaš plovec pod vodo, ali pa le-ta še plove na gladini.

Ker pa verjetno za vodo ne boste stali, si boste s časoma kupili tudi kak ribiški stol – tudi teh ima vsaka ribiška trgovina na izbiro mnogo.

Izbirate lahko med manjšimi in enostavnimi in seveda cenovno ugodnimi, ki jih je zelo enostavno tudi prenašati, ali pa se odločite za malce bolj kompleksne stole, ki imajo naslonjala za roke in noge, držala za palice, predale in še nekatere druge lastnosti, ki jim dvigujejo ceno.

Oprema za ribolov in zaključek o njej!

Skratka, možnosti, da bo vaša oprema za ribolov iz dneva v dan večja, je nešteto, le obiskati morete kakšno ribiško trgovino.

Seveda, pozabili smo omeniti, da brez vabe in krme ne bo ulova, ampak ne skrbite, tudi teh zadev imajo v ribiških trgovinah mnogo, zatorej se vidimo pri njih ali za vodo.

Pa dober prijem vam želimo...

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.