Linj - kako ga lovimo? Podrobnosti.

Linj - ribolov linja

Linj je bližnji sorodnik krapa. Naseljuje v glavnem stoječe ali počasi tekoče vode.

V Sloveniji ga najdemo v ribnikih jezerih, Dravi, Muri in Kolpi.

Ženska doseže lahko težo do 7kg, samec pa le okrog 3kg. Najbolj aktiven je pri temperaturi vode okrog 20C, zato se tudi drsti od maja do julija.

Pri temperaturi 4C pade v hibernacijo (ustavijo oz. upočasnijo se mu življenjske funkcije ) zato se pozimi ne hrani.

Prenese dosti časa v vodi s pomanjkanjem kisika. Hrani se po dnu kjer rije za ličinkami, črvi, polži,rakci in drugimi drobnimi živalcami. Zato ga opazimo po mehurčkih, ki izhajajo iz vode podobni mehurčkom metana. Hrani se praviloma zgodaj zjutraj in v mraku zvečer, zelo redko ponoči.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Linj – kako ga lovimo?

Za začetnika je najbolj primeren način ribolova samo vaba na trnku št. 10 - 18, odvisno od velikosti vabe, brez plovca in obtežitve. Dober način je s plovčkom in manjšo obtežitvijo in vabo malo nad tlemi.

Daleč ni potrebno metati, ker se linj zadržuje po navadi cca. 5m od obale. Prime zelo previdno in po navadi se plovček ne potopi temveč dvigne in pade na vodo, šele potem potone. Zelo pazljivi moramo biti na trenutek zatega. Uporablja se tudi talni ribolov z drsnim ali pa tudi fiksnim svincem - tako kot za krapa.

Kakšen pribor za ribolov linja?

Linj je zelo močna in borbena riba, zato moramo imeti dovolj močan, a ne predebel laks in ustrezen pribor za ribolov. Zelo rad beži v veje, travo ali pod breg. Za uspešen ribolov linja je prvenstveno potrebna dobro locirati ribo. Za vabo priporočajo kostnega črva, kalifornijsko glisto, male polžke, ki se držijo na vejah nad vodo, ličinko komarja, pa tudi žgance, koruzo in boile.

Avtor: Zdravko

Base camp for fishing enthusiasts.