Klen - riba, ki me je porazila! (Pojasnim!)

Klen - ribolov klena

Spomnim se, kot bi bilo včeraj ...

Ko smo se kot otroci, stari kakšnih sedem let, odpravljali do bližnjega Pekrskega potoka, kjer je naše misli in želje buril klen – riba, ki smo jo lovili.

V rokah smo imeli košček stiropora ali lesa, na njem pa navitega kakšnih 10m najlona, ki mi ga je dal oče. Na koncu majhen trnek in gremo, akcija!

Seveda smo potrebovali tudi ribiške vabe ...

Že takrat smo vedeli, da je klen riba, ki obožuje kobilice in nalovili smo jih. Bile so super vaba – zaradi njih smo se veselili mnogim klenom!

Po tistih »misijah« v »domačem« potoku, žal dolga leta nisem v roki držal klena – zato sem se odločil, da ponovno poizkusim srečo, tokrat v malce večji vodi – reki Dravi.

Te zanima kako je bilo?

Žal sem moral priznati poraz – a več o tem v nadaljevanju…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Klen je zahteval določeno pripravo – ta riba ni kar tako!

Torej, da bi malce lažje »preživel« to zimo in da bi čim hitreje spet prišli tisti najboljši dnevi za ribolov, sem se odločil, da bom šel malce za vodo.

Na izbiro sem imel ribolov ščuke, ki jo v tem času mnogi lovijo ali pa da se odločim za ribo, ki jo lovijo le redki – klena!

Takoj so se mi misli odvrtele v otroške dni in odločitev je padla – klen, riba moje mladosti.

Riba Klen Ribolov Klena Rapala
(SLIKE: Ajdin Messi, reka Bosna - vir slike Varaličarenje Klena.)

Uporabil bom svojo ribiško palico za »ultra light ribolov« - nabavil nekaj potrebnih in primernih vab, ter šel v akcijo!

Da ne bi streljal kar nekaj v prazno, sem se odločil, da se malce pozanimam, kam bi se bilo najbolje odpraviti na ribolov klena in svetovana mi je bila reka Pesnica in pa reka Drava v Malečniku – odločitev je padla, izbral sem Dravo!

Lokacijo sedaj imam, tudi ribiško palico – uporabil bom kar svojo »ultra light Cormoranovo palico« za vijačenje – moja je dolga 210cm, lahko pa za klena uporabite palice vse tja do 270cm (beri: tako nekako bi bilo priporočljivo). Vse je seveda odvisno od tega, na kakšnih terenih se boste gibali, ter kaj se nahaja okoli vas – razlaga: da boste umetne vabe sploh lahko metali.

Ker je Cormoranka še imela navit najlon od poletja, ko sem lovil ribe na Šolti, ga je seveda bilo potrebno zamenjati – v Trofeji sem vzel JAXON najlon, debeline 0,20mm, katerega nosilnost je kar 9kg. Mnogi ribiči za klena priporočajo najlon vse tja do 0,25mm, ampak glede na nosilnost mojega izbora, mislim, da kaj več ni bilo potrebno.

Tako, sedaj pa tisti najbolj važen del – katere umetne vabe izbrati?

Blestivke, voblerji in silikoni – s tem lahko greste v boj

Klen – riba, za katero pravijo, da ne izbira kaj veliko pri vabah. Lahko ga lovite na češnjo ali višnjo, lahko ga lovite na črve ali kobilico, tako kot mi v mladih letih ali pa na katere od umetnih vab, tako kot mnogi ribiči pozimi in seveda tudi jaz.

Ko sem se odločal, s katerimi umetnimi vabami se bom podal na ribolov klena, sem prebiral mnoge različne članke in preverjal, na kaj so ribiči ujeli največ klenov.

Stanje je sledeče – najboljša umetna vaba za ribolov klena je vsekakor blestivka, takoj za njo so voblerji, lahko jih pa seveda lovite tudi na silikone – uspešnost z njimi v zimskih dneh je nekoliko manjša.

Kaj sem izbral? Vzel sem štiri blestivke, velikosti od 0 do 3 – kot smo rekli, klen je riba, ki ni ravno izbirčna, to pomeni, da lahko za ribolov klena uporabite tudi kakšno večjo blestivko, tudi velikosti 5. Če bo klen v fazi, ko se prehranjuje, ga boste ujeli na katero koli od teh velikosti.

Med najboljše blestivke uvrščamo tiste od Meppsa, Cometa, Blue Foxa, Savageara in še katera bi se našla – seveda, naj si vsak na podlagi izkušenj izdela svoj končno mnenje!

Riba Klen Ribolov Klena Mepps
(SLIKA: Blestivka Mepps - velikosti 2. Klen - riba, ki jo obožuje!)

Ob blestivkah, so z mano na Dravo šli tudi voblerji – ker je izbira v Trofeji bila resnično ogromna, sem Dejana povprašal za nasvet – svetoval je Goldy wobblerje – zanimive oblike, vpadljivi izgledi – ob tem pa imajo tudi oznako MAX VIBRA – kot nalašč za ribolov klena!

Kakšne velikosti sem izbral? Glede na svetovano in glede na mojo palico, ki »dopušča« gramažo 1-9g, sem izbral voblerje teže med 3-5g, ter izjemno majhnih velikosti (beri: le nekaj cm).

V kolikor vam palica to dopušča, lahko izberete tudi nekoliko večje voblerje, tudi tja do 8cm – tudi pri barvah imate »odprte roke« - zelo dobro delujejo nevtralne, naravne barve, kot tudi žive, fluoro barve – najbolje je, če si vzamete čas in najdete »tisto pravo«, ki se ji klen ne bo mogel upreti.

Seveda, v obzir vedno vzemite tudi čistost vode in se temu prilagajajte!

Zgoraj smo omenjali silikone – žal sem o blestivkah in voblerjih prebral toliko pozitivnih besed, da se za silikone nisem odločil. Mogoče se jih splača uporabiti takrat, ko vse ostalo »ne deluje«. Hehe!

Klen je riba, ki jo morate najti in bodite počasni

Ko sem uredil vse potrebno glede opreme za ribolov klena, sem se pa podal še v »raziskavo«, kje ga sploh iskati in najti, ter na koncu uloviti?

Tukaj sem se za pomoč obrnil na očeta, kateri je bil pred mnogimi leti »kuhan in pečen« na Dravi, imel jo je v malem prstu, skoraj da bi klene in podusti že poznal po imenu. Hehe!

A to je bilo nekoč, danes je mnogo tega drugače…

A vseeno – hitro me je spomnil, kje in kako smo pred mnogimi leti v Pesnici lovili klena – takoj za manjšim slapom, ko se je voda umirila in poglobila. Seveda ni pozabil omeniti tudi zgodbo, kako sta on in stric »cepala« klene čisto ob obali, med grmi, kjer se je tekoča voda skoraj ustavila.

Hja, tako nekako pravijo tudi ostali…

Klen, riba, kot vse ostale – to pomeni, da se tudi on v hladnih dneh trudi, da bi s čim manj porabljene energije, dobil čim več hrane – iz tega razloga ga vsekakor ni smiselno iskati v hitrih vodah, kjer bi moral na veliko plavati, ampak ga je veliko bolj priporočljivo iskati v kakšnih mrtvicah, za kakšnimi štori, skalami ali otočki – tam, kjer se voda praktično ustavi ali pa preide iz plitvih brzic v nekoliko umirjene globine.

Kdaj ga pa iskati in kdaj upati, da bo prijel vašo umetno vabo?

Najboljši čas za ribolov klena je zgodaj zjutraj ali tik pred mrakom – nikakor pa ne gre zanemariti dejavnika SONCE!

Le-to lahko takrat, ko je najbolj močno (beri: pozimi nekje med 12-14h), klena pomakne iz popolnoma mirujočega stanja do tega, da se začne prehranjevati – takšne trenutke velja izkoristiti.

Ampak, POZOR – klen je riba, za katero ne morete biti prepočasni. Kaj to pomeni?

Ko umetno vabo vržete v vodo, jo navijajte čim bolj počasi – za en obrat role velikosti 1000, lahko brez težav porabite tudi nekaj sekund – seveda, da bi takšen ribolov bil uspešen, je NUJNO potrebno, da uporabljate kvalitetne umetne vabe, torej takšne, ki nudijo maksimalno VIBRO – če tega ne boste imeli in ne boste ponudili klenu, bo verjetno vaš ribolov neuspešen!

In kako je izpadel moj ribolov klena na Dravi?

Kljub temu, da sem imel v glavi vse te nasvete, ki ste jih sedaj lahko prebrali, sem danes Dravo zapuščal z delno grenkim priokusom!

Klen, riba, ki me je PORAZILA!

Ja, se pač zgodi – danes sem domov odhajal brez ribe! Eno sem zapel, rola je malce "zaigrala", riba je odletela 10m v desno, nato 5m v levo, vse skupaj se je ustavilo in blestivka mi je skoraj priletela v glavo. Hehe!

Kaj sem naredil narobe? Morda sem bil ob vodi ob nepravem času? Morda umetne vabe niso bile prave? Ali pa sem morda navijal prehitro? 

Ni pomembno - užitki, ki sem jih danes doživel na Dravi, so bili neprecenljivi – užival sem v zvokih reke, užival sem v skakanju po kamnih, užival v iskanju ribe in v opazovanju, kako se podusti mečejo iz vode!

Vse to me je pripeljalo do tega, da sem ribolov klena izvajal samo v majici dolgih rokavov, brez jakne, brez rokavic in brez kape – v določenem trenutku sem pozabil na vse, tudi na mraz – temperatura je namreč zjutraj kazala celih 7 stopinj pod ničlo. Uf! Brrr!

A nič zato, današnji dan me je vrnil v otroštvo – kje so tisti trenutki, ko smo bili še mladi, kje so tisti trenutki, ko nihče ni vedel, kaj je to računalnik in kje so tisti trenutki, ko se je mama kregala, zakaj so teniske in hlače mokre, ko sem skoraj vsak drugi dan padel v potok.

To so bili časi, mar ne?

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.