Smuč in ribolov smuča – spoznajte ga in ujamite!

Smuč - ribolov smuča

Če bi med ribami iskali podobne, sorodne, takšne, ki imajo med seboj nekaj enakih lastnosti ...

... potem bi sigurno ribo kot je smuč, lahko primerjali s ščuko in ostrižem.

V prvi vrsti lahko smuča razglasimo za sorodnika ščuke zato, ker je njegovo telo prav tako zelo aerodinamično, podolgovato, ozko in gibljivo.

Po drugi strani, pa ga sorodnika z ostrižem dela njegova hrapava koža brez sluzi, ter njegovi dve hrbtni plavuti, ki ju premore.

Če se še malce usmerimo v to, kako smuč izgleda, potem vsekakor moremo omeniti njegove ogromne oči.

Le-te mu koristijo v temnih in slabovidnih okoliščinah, kadar lovi svoj plen.

Ter njegov izjemen gobec z ostrimi in nazaj zakrivljenimi zobmi, ki jih premore za trganje in lovljenje plena s katerim s prehranjuje.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kako živi in s čim se prehranjuje smuč?

Pri smuču je potrebno omeniti, da ima le-ta v Sloveniji varstveno dobo od 01.03. do 31.05.

In najmanjša mera za ribolov smuča velja 40 cm (določena iz strani Zakona o sladkovodnem ribištvu).

Smuč se drsti od konca marca do maja.

Potrebno je pa tudi vedeti, da samica smuča odlaga svoje lepljive ikre na vodno rastlinje, potopljeno drevje, ter druge vodne ovire, kjer je možno, da najde zavetje zase, za ikre, ter za samca, ki kasneje vse te ikre tudi skrbno varuje.

Ribolov smuča - a vemo, kako se smuč prehranjuje?

Prehranjevalne navade smuča so precej predvidljive.

Zanj je značilno, da se v večini primerov prehranjuje z manjšimi ribicami - ta predvidljivost nam je lahko v pomoč, ko se odpravimo na ribolov smuča!

Prav tako je posebnost smuča ta, da jih lahko mnogo krat najdemo v skupinah, kjer skupaj izvajajo lov na jate manjših rib.

Na tak način so veliko bolj uspešni, ter se veliko lažje prehranjujejo in poskrbijo zase in za svojo rast.

NAMIG: Smuč z leti postane samotar. Torej, če vam bo ribolov smuča zapovrstjo prinesel nekaj manjših smučev, vam je to lahko dober znak, da na tistem okolišu najverjetneje ni kapitalnega primerka.

Kakšne vabe za ribolov smuča so najboljše?

Kadar se odpravljate na ribolov smuča, je potrebno vedeti, da se v večini primerov le-tega najlažje ulovi na majhno ribico in sicer takšne vrste, ki se tudi v čim večjem številu nahaja v vodi, v kateri prebiva!

POZOR: Če se odločate za ribolov smuča na živo vabo, najprej preverite, ali je to sploh dovoljeno v vodi, kjer boste ribolov izvajali!

POZOR #2: Če ribolov smuča na živo vabo ni dovoljen, uporabite kakšno umetno ribiško vabo za vijačenje!

Pomembno za ribolov smuča je tudi, da mora smuč imeti možnost, da vabo prosto odpelje, ter zagrize, saj v primeru, da bo začutil tudi najmanjši upor, bo vabo takoj izpljunil in izpustil, vi boste pa kaj kmalu ostali brez ulova.

Zunanje značilnosti, torej izgled smuča (beri: njegove oči) nam povedo, da je smuč riba, katera se v večini primerov prehranjuje v vodi, kjer je slaba vidljivost.

Če se torej smuč nahaja v vodi, ki je čista in bistra, potem je čas ko se le-ta prehranjuje pretežno ponoči.

Še boljše okoliščine za ribolov smuča pa so kalna voda, saj smuč v njej odlično vidi in lahko ribe za svojo prehrano lovi skozi celoten dan.

PREBERITE ŠE: OPAZOVANJE VODE IN RIBOLOV ŠČUKE
PREBERITE ŠE: SOM - KJE GA NAJDEMO, KAKO ŽIVI


Kam vse se lahko odpravimo na ribolov smuča?

Smuča lahko najdemo v mnogih evropskih rekah in jezerih ...

Aajdemo ga v državah kot so recimo Angliji, Franciji, Španiji, Italiji, Grčiji, ter seveda tudi Sloveniji in drugih okoliških državah.

V Sloveniji ga najdemo v srednjem toku reke Save, v Muri in Dravi, ter v jezerih kot so recimo Šmartinsko, Slivniško, Zbiljsko, Blejsko, ter mnogih drugih.

Ker se v zadnjih letih vse več ljudi odpravlja na ribolov smuča, so ga v naše vode pričeli tudi na veliko vlagati, kar je pripomoglo k temu, da se je v naših vodah tudi obdržal in da zanj ni razpisana kakršna koli ogroženost, da bi ga lahko “izgubili” oziroma, da bi lahko iz naših voda izginil.

Pa vseeno, četudi ni ogrožen, pazite kako ravnate s smučem, ali katero koli drugo ribo, ki jo ujamete.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.