Ščuka – jo želiš ujeti? [Vse o njej in še več!]

Ščuka - ribolov ščuke

Ščuka je riba, katero v Evropi uvrščamo med največje plenilce. In zakaj je tako?

V prvi vrsti zato, ker so njena usta polna drobnih zob, katerim bi lahko rekli, da so ostri kot britev.

Tisti, ki so kdaj poizkusili »prešteti« te zobe, se sigurno prav dobro spomnijo, kakšne simbole jim je ščuka pustila na koži.

V drugi vrsti pa je to riba, ki bo z veseljem napadla ostali "živež", ki živi v njeni okolici.

In ravno zaradi te svoje agresivnosti in napadalnosti, je ščuka riba, ki jo mnogi ribiči obožujejo!

AMPAK, da bi vam to uspelo, je potrebnega ogromno znanja in prakse ...

Zatorej, podrobno preberite vsa poglavja, ki sem jih zapisal in kaj kmalu vam bo postalo jasno, zakaj je ribolov ščuke tako priljubljen.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kako ščuka izgleda - riba, ki jo morate poznati?

V nadaljevanju je vsekakor potrebno pri tem predatorju omeniti tudi njegov zunanji videz.

Ta riba premore odličen kamuflažni izgled, kar ji omogoča skrivanje med rastlinjem in nenadne napade v vodi.

Ščuka je po hrbtu temno olivne barve, po ostalem delu telesa pa premore še rumeno, zeleno in sivo barvo.

Zraven kamuflažnih barv, ima njeno telo še mnoge druge »predatorske« značilnosti.

Kot so recimo podolgovata in valjasta glava, kar ji omogoča hitro plavanje v vodi.

Ter njen dolg in ploščat gobec, v katerem se nahaja nešteto ostrih zob, ki so namenjeni prehranjevanju z ribami, manjšimi sesalci in črvi.

Ščuka - Vodič za ribolov ščuke

Kakšne vse vrste ščuk poznamo?

Ko ribiči omenjamo ščuko, se pogosto izražamo precej "splošno", saj je le teh kar sedem (7) različnih vrst!

V Sloveniji je prisotna ena avtohtona vrsta ščuke in sicer Esox lucius.

Zraven krapa in postrvi, je to vrsta ribe, ki je med ribiči najbolj iskana in se jo tudi zelo veliko lovi.

Vsi tisti, ki prebirate članke ali gledete filmčke v angleškem jeziku, boste to ribo prepoznali tudi po imenu "Northern pike" oz. "severna ali severnjaška ščuka".

Splošno znano je, da bi naj bila to edina vrsta ščuke, ki živi v naših vodah, a med ribiči se včasih pojavljajo ugibanja, da so morda ujeli tudi "Esox cisalpinus" oz. "južnjaško ščuko". Le-to največkrat najdemo v severni Italiji, jugovzhodni Franciji in Švici. Morda pa je le res, da je kakšna iz ribogojnic zašla tudi v naše vode.

Zraven teh "naših" vrst ščuk, pa po svetu najdemo še druge in sicer: E. aquitanicus, E. americanus, E. masquinongy, E. niger in E. reichertii.

Ščuka - Ribolov Ščuke - Vrste

Kje ščuka živi - kam na ribolov ščuke?

Če najprej pogledamo lokacijsko, kje je možno ščuko najti, potem je vsekakor potrebno omeniti kontinente, kjer so najbolj razširjene:

In sicer v Aziji, Severni Ameriki in seveda pri nas v Evropi.

Ampak kje v Evropi jo iskati? Poglejmo natančneje.

Ščuka je riba, ki jo boste lahko našli v praktično vseh ribiških revirjih, kar pomeni v mnogih jezerih, rekah, ribnikih in bajerjih.

Ravno iz tega razloga je ribolov ščuke tako priljubljen, saj jo je po eni strani tako enostavno najti, po drugi strani pa zelo težko ujeti (beri: na trnek).

Kje jo torej iskati, da jo boste čim lažje dobili na trnek?

Iskati jo je potrebno v različnih kotanjah na dnu rek in v stoječih vodah.

Med najbolj priljubljena mesta za ribolov ščuke spadajo pritoki rek in potokov v jezera, saj je tam dotok sveže vode in tudi nove hrane za ostale ribe, kar pomeni, da ima ščuka tam obilico izbira kaj in kako bo lovila.

Ščuka je plenilec, kar pomeni, da lovi iz zasede.

Našli jo boste precej pogosto med kakšno travo, med podvodnimi potopljenimi drevesi, ob kakšnih otočkih, med koreninami ali v senci dreves.

Ščuka tam čaka na svojo priložnost, ki jo poizkusi izkoristiti, da bi nahranila svoj trebuh in tako zadovoljila potrebe po hrani.

Ščuka - ribolov ščuke - Lokacije

Kako velika lahko zraste ščuka?

Velikost ščuke je vsekakor močno odvisna od tega, koliko hrane ima na razpolago v okolju kjer živi.

V kolikor je jezero, reka ali bajer poln manjših rib, kar omogoča ščuki prehranjevanje, potem ima le-ta odlične pogoje, da zraste v pravo »velikanko«.

Po Evropi beležijo kar nekaj kapitalnih ulovov ščuke ...

Tako se lahko na primer v Nemčiji pohvalijo s ščuko večjo od 25kg, v Veliki Britaniji pa ščuko, ki je tehtala nekaj več kot 21kg.

Če pogledamo v razvoj ščuke, potem lahko povemo, da lahko ščuka v roku enega leta doseže tja do 35cm in težo 0,25kg.

V kolikor ima torej hrane v izobilju, lahko skozi leta doseže tudi tja do 10kg v desetih letih in v dolžino kar tja do 1m.

Takšne velikosti ščuk med ribiči že veljajo za trofeje in za nekatere med njimi izkušnjo, ki jo doživijo le enkrat v življenju.

Ščuka - ribolov ščuke - Velikost

Prehranjevanje in življenjske navade ščuke?

Kot smo že omenili, je ščuka predator, ki svoje življenje preživi v iskanju hrane.

V prvi vrsti ščuka išče živo hrano, žive ribe, sesalce ali črve, za kar ji je v veliko pomoč njen odličen vid.

Ker pa ščuka izkoristi tudi priložnost in požre tudi kaj mrtvega, je za to potreben tudi njen voh, da bi lahko prišla do poginulih rib in drugih zadev, ter se z njimi nahranila.

Ima pa ščuka tudi odličen čut.

Le-ta ji pomaga, da skozi vibracije v vodi začuti, če se v njeni bližini nahaja kakšna žival, ki bi lahko bila ranjena in poškodovana, ter bi njeno gibanje bilo nenaravno in bi kot takšno predstavljalo enostavno obliko hrane.

Vsi ti podatki o načinu prehranjevanja ščuke so lahko ribičem v pomoč pri izbiri vabe, s katero bodo lovili tole ribo.

Mnogi so mnenja, da ščuka ne rada pobira mrtvih rib, a praksa kaže nasprotno.

Mnogi kapitalni ulovi ščuke so bili dobljeni prav na zmrznjeno mrtvo ribico.

Razlog tega bi lahko bil tudi v tem, da manjše ribe uporabljajo svojo agilnost za lov, večji kapitalni primeri so pa že nekoliko bolj leni in zato radi uplenijo tudi kakšno mrhovino.

Ščuka - Ribolov ščuke - Prehranjevanje in Vabe

Kdaj NE na ribolov ščuke - lovopust?

Prešteti zobe ščuki je precej težko, a se je zato nekoliko lažje držati lovopusta, ki ga predpisuje Zakon o sladkovodnem ribištvu republike Slovenije.

Le-ta pravi, da ščuko ne smete loviti v času od 1. februarja do 30. aprila in potrebno je upoštevati še najmanjšo lovno dolžino, ki pri nas znaša 50cm.

Dajte se tega držati, saj bomo le tako vsi skupaj poskrbeli, da bo ribolov ščuke iz leta v leto boljši, naši zanamci bodo pa v ribolovu te roparice uživali še bolj kot lahko mi že danes.

Ščuka - Ribolov ščuke - Varstvena doba

Kako vremenski dejavniki vplivajo na ribolov ščuke?

Eden vplivnejših dejavnikov na ribolov ščuke je temperatura vode, na katero vplivajo različni dejavniki, kot so recimo temperatura zraka, sonce, veter in dež.

Na vse to (vreme) človek nima nikakršnega vpliva, ima pa seveda možnost, da svojo ribolovno tehniko prilagodi okoliščinam in tako poveča svoje možnosti za uspeh.

Če se torej odpravljate na ribolov ščuke v tekočo vodo, kakšno reko, potem je potrebno vedeti, da je temperatura vode zaradi toka, več ali manj na vseh področjih enaka.

Na temperature vode v rekah lahko tako precej vplivajo nenadne in hitre spremembe zunanjosti, kar pomeni hitro zvišanje ali znižanje temperature vode.

To za roparice pomeni, da se jim zmanjša apetit in je za določen čas potrebno počakati, da se na nove temperature adaptirajo in se ponovno pričnejo normalno prehranjevati.

Ker pa ščuka ne biva zgolj v tekočih vodah, ampak jo lahko najdemo tudi v jezerih in komercialnih ribnikih, je potrebno razložiti tudi dogajanje in odziv ribe v teh vodah.

V poletnih dneh, ko se zunaj pojavljajo vročine, se v vodi lahko ustvarijo zelo raznoliki temperaturni pogoji – na površju je tako recimo moč občutiti tudi tja do 20 stopinj Celzija ali več, med tem, ko je lahko temperatura kakšnih 15 metrov globlje že samo kakšnih 5 ali 10 stopinj.

Ravno obratno se dogaja v zimskih dneh, ko se na površini jezer in ribnikov lahko pojavi led, v globinah pa temperatura vode ostane ponovno tam med 5 in 10 stopinj Celzija.

Vsem tem razlikam in spremembam se ščuka in druge roparice konstantno prilagajajo in ribič se vsega tega mora dobro zavedati, če želi ribo poiskati in jo tudi ujeti.

NAMIG: Ribiči so mnenja, da je najuspešnejši ribolov ščuke in drugih roparic v ribolovnem pasu, kjer je temperatura vode nekje okrog 15 stopinj Celzija.

Zraven opazovanja vremena in merjenja temperature, je pomembno tudi, da se zavedate, da ima na ščuko vpliv tudi barva vode, v kateri le-ta živi in se prehranjuje. Glede na izkušnje se je izkazalo, da ima ščuka veliko raje temnejše in motne vode od tistih svetlih, čistih in bistrih.

Več dodatnih nasvetov pa lahko najdete tudi TUKAJ!

Ščuka - Ribolov ščuke - Vreme

Ribolov Ščuke - spomladi - VIDEO

Za konec pa še video, ki si ga je vredno ogledati (sicer je v hrvaškem jeziku, a naj vas to ne moti - kljub temu je poln nasvetov).

Uživajte in dober prijem, ko boste za vodo ...

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.