Som - Vodič za ribolov soma [Naveze, Hrana in Vabe]

Som in ribolov soma

Som, lahko mu rečemo tudi skrivnosti velikan, je ena tistih rib, ki jo lahko najdemo povsod po Sloveniji.

To je riba, ki je sinonim za izjemno moč in strašen boj, saj s svojo velikostjo ponuja vse tisto, kar nam druge ribe ne morejo!

Ravno iz tega razloga je ribolov soma že mnoga leta ena izmed bolj priljubljenih aktivnosti med ribiči, saj združuje strategijo, vztrajnost in kanček adrenalina.

A som ni le izziv, je tudi izjemno okusna in cenjena riba med tistimi, ki si jo kdaj pa kdaj privoščijo na krožniku. Njegovo belo in čvrsto meso je prava poslastica za vsakega gurmana.

Če torej želite izvedeti več o tej mogočni ribi, berite naprej - v tem vodniku vam namreč predstavim vse, kar potrebujete in morate vedeti, da ujamete svojo največjo trofejo!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kakšne so osnovne lastnosti soma?

Vsi tisti, ki ste se kdaj v življenju ukvarjali z ribolovom ali se šele boste, sigurno poznate tudi soma ali pa ste že slišali za njega!

Som je paglavcu podobna riba z dolgim, prožnim in precej mišičastim telesom. To telo ne pokrivajo luske, ampak izključno samo njegova prožna koža.

Som ima zelo veliko glavo in ogromna usta, zraven njih pa ima tri pare brkov, ki služijo iskanju hrane in pa seveda tudi oči.

V svojih ogromnih roparskih ustih ima več vrst različnih zob, ter koščene plošče, ki služijo drobljenju školjk in rakov, ter lomljenju kosti uplenjenih rib.

Po svojem gibljivem telesu se mu razteza dolgo plavut, ki sega vse od sredine hrbta do repa.

Obarvanost zgornje strani somovega telesa se razlikuje od vode do vode.

Tisti, ki živijo v čistih vodah z dobro vidljivostjo, so v večini primerov temne barve, včasih skoraj popolnoma črni, tisti, ki pa se zadržujejo v nekoliko bolj kalnih vodah, pa so pogosto sivi, rjavi ali celo olivne barve.

Som je po bokih nekoliko svetlejši, spodnja stran pa je sivkasto bele barve.

Barve njegovih plavuti so ravno tako temne, pri somih, ko pa doživijo višjo starost pa se ta barva začne spreminjati v nekoliko rdečkasto.

Som - Ribolov soma - Osnovne značilnosti

Kje vse lahko najdemo soma?

Odrasel som je samotar in ga lahko najdemo v različnih vodah in sicer v rekah, jezerih ali rečnih rokavih

Za soma so idealna bogato zarasla jezera, kjer je odlično razvita tudi narava in drst rib, ki so njegova hrana in plen.

Soma najdemo v mnogih državah Evrope, ravno tako tudi v Sloveniji, kjer ga nekateri ribiči precej radi lovijo.

Precej je razširjen v porečju Donave, najdemo ga pa tudi v vseh rekah, ki se iztekajo v Baltik, Kaspijsko jezero, Azovsko jezero in še kam.

V Sloveniji lahko soma najdemo v rekah kot so Sava, Mura, Drava, v jezerih pa ga lahko srečamo na Bledu, Bohinju, Šmartinskem in Kočevskem jezeru, ter seveda v mnogih manjših vodah, kjer se je som znašel načrtno ali nenačrtno – precej pogosto se zgodi, da kdo izpusti soma v določeno vodo, da bi čuvajem in lastnikom ribnika ponagajal, saj som namreč poje velike količine ribe, ki se v vodi nahajajo.

Som je ena izmed največjih evropskih sladkovodnih rib, kar kažejo tudi ulovi iz reke Donave, reke Ebro in drugod, kjer som zraste tudi do dolžine treh metrov in z lahkoto preseže tudi 70kg.

Som - Ribolov soma - Reke in Jezera

Kako in s čim se som prehranjuje?

Som je riba, ki mu lahko rečemo tudi priložnostni plenilec (in takšna je tudi hrana za soma, ko se odpravimo na ribolov) ...

Ta riba veliko večino svoje hrane poišče ponoči, ko recimo tava ob nabrežjih ribnikov, jezer in rek, ter lovi ribe in nabira školjke, žabe, sesalce pijavke in drugo hrano, ko so lahko recimo tudi ptice in race.

Mnogi ribiči trdijo, da so na lastne oči videli, kako raca izgine iz površine vode v večjih jezerih in ravno to je dokaz, da se som ne odloča le za ribjo hrano, ampak kdaj pa kdaj tudi spremeni svoj obrok.

Som ima zelo dobro razvit voh in tip, zraven tega pa odlično zaznava tudi vibracije. Ravno iz tega razloga so ribiči razvili posebne loparje, s katerimi udarjajo po vodni gladini in tako vabijo soma k sebi (t.i. bučkanje)..

Som - Ribolov soma - Prehranjevanje

Kdaj in kako poteka drstenje soma?

Drst soma poteka od maja do junija v vodnem rastlinju, tam namreč samec zgradi neke vrste gnezdo, v katerega nato samica odloži ogromno iker.

Nekateri podatki pravijo, da samica soma odloži tudi tja do 30.000 na kilogram telesne teže.

Samec nato vse te ikre čuva vse do dokončnega razvoja, dokler v vodo ne dobimo ribjih mladic oz. mladih somov.

ZELO POMEMBNO je, da se v tem času ne odpravljamo na ribolov soma - saj je, tako kot mnoge druge ribe som takrat zaščiten in ga je prepovedano loviti.

Spoštujmo to pravilo, držimo se ga, da bodo tudi naši zanamci imeli možnosti kdaj ujeti tole prečudovito trofejo!

Kako na ribolov soma [Katere vabe izbrati]?

Ker som zraste v zelo veliko in težko ribo, je med športnimi ribiči precej priljubljen in se mnogi odločajo ravno za ribolov soma, da bi ujeli svojo največjo ribo v življenju.

Lovi se ga lahko na različne načine – ribiči imajo tako kar nekaj možnosti, a v večini primerov dajejo prednost gibanju in vonju vabe za soma.

Kjer je dovoljeno, ribiči uporabljajo žive vabe za soma, saj le te oddajajo vibracije, ki jih somi zaznajo.

Ribiči uporabljajo mnoge različne načine, od vezanja stiropora zraven ribe, da je gibanje še bolj živo, ali pa celo naredijo tako, da so na trnku zavezane dve ali tri ribice, ki dajejo občutek jate.

Seveda pa se zraven živih rib uporabljajo tudi nekatere druge vabe za soma, ki so precej specifičnega vonja, ki ga som lahko zazna – tako na primer soma lahko lovite na lignje, pikantne klobase, jetra ali pa celo na boilije, ki imajo vonj in okus po ribah.

Seveda pa tukaj ne smemo pozabiti tudi na različne umetne vabe za ribolov soma - le-te lahko najdete in kupite v vseh ribiških trgovinah.

Barve in velikosti pa dajte prilagodit vodam v katerih boste lovili ter velikosti soma, ki ga ciljate!

Som - Ribolov soma - Vodič

Različni sistemi oz. načini za ribolov soma [Naveza za soma]!

Če želite biti uspešni, ko se odpravite na ribolov soma, potem ni potrebno, da imate v svojem arzenalu samo najboljše vabe za soma, ki jih ponujajo svetovno znani proizvajalci, ampak je potrebnega tudi nekaj znanja.

Ko govorimo o znanju, imamo v mislih vsekakor različne sisteme oziroma načine oz. naveze za soma:

  • Ribolov soma z blinkanjem/vijačenjem
  • Ribolov soma z bučkanjem
  • Ribolov soma z obtežilnikom - talni ribolov
  • Ribolov soma na plovec

Vsak od teh sistemov ima svoje posebnosti in različni ribiči se različno odločajo, katerega bodo uporabili - da bi vsak od teh sistemov bil tudi vam poznan, jih v nadaljevanju malce predstavljamo.

Som - Ribolov soma - Bučkanje

Ribolov soma z blinkanjem/vijačenjem!

Prvi sistem za ribolov soma je blinkanje oziroma vijačenje - takšen sistem bodo najverjetneje uporabili vsi tisti, ki v sebi skrivajo malce avanturista.

Ta sistem je dobro poznan tudi tistim, ki prakticirajo tudi ribolov ščuke ali katere druge roparice.

Avanturisti radi razisukejo in to je tudi ena od možnosti, ko se odpravite na ribolov soma - gibanje ob vodi in iskanje ribe.

Takšen sistem se lahko brez težav uporablja tako v plitkih, kot tudi v globokih vodah.

Da bi soma prepričali, da bi se premaknil iz svoje "zasede", mu je potrebno ponuditi nekaj zanimivega - tako je priporočljivo, da se na ribolov soma odpravite z umetnimi vabami, ki v vodi oddajajjo čim močnejše vibracije in hkrati tudi zvoke.

V kolikor boste izbrali še kakšne žive barve, kot so na primer bela, rumena, srebrna ali oranžna in vse skupaj "namontirate" še na kovinsko "struno", vam uspeh skoraj ne more uiti.

Seveda je tukaj potrebno omeniti še slabost, ki jo bo pokazal ta način riblova - metati takšno vabo cel dan in iskati ribo, zna biti dokaj naporno - a tukaj odločitev prepuščamo vam - ste dovolj močni v rokah in glavi, da boste takšne ponavljajoče gibe lahko izvajali cel dan?

Bučkanje - ribolov soma kot nekoč!

Včasih se zgodi, da se kljub razvoju moderne tehnologije in modernih načinov ribolova, določene stvari ne spremenijo - točno to se dogaja z bučkanjem.

Takšen način so za ribolov soma uporabljali že pred davnimi časi in uporabljajo ga še danes, a kar je najbolj pomembno, deluje povsod po svetu!

Vse to je možno izključno zato, ker ima som identične navade, ne glede na to, kje ga lovite - ali je to v Španiji na reki Ebro, ali v Italiji na reki Pad, ali pa kje v Sloveniji.

Bučkanje se največkrat izvaja tako, da se ribič odpravi na ribolov soma s kakšnim čim bolj stabilnim čolnom in se z njim spusti po reki navzdol.

Z bučkanjem po vodi ribič ustvarja zvok, ki soma pripravi do tega, da se premakne iz globin in pride vse do čolna preverit kaj se dogaja.

Ribiči nato največkrat somu ponudijo kakšen velik šop kompostnih črvov ali pijavk, ki jih spustijo do dna, ter jih vlačijo navzgor proti čolnu. Seveda je možno uporabiti tudi druge vabe...

Takšen način se je že nešteto krat izkazal za dobitnega - poizkusite ga tudi vi!

Som - Ribolov soma - Trofejni ulov

Ribolov soma na dnu z obtežilnikom ali talni ribolov!

Včasih se vam lahko zgodi, da bo vaš ribolov soma zašel "v slepo ulico" - to so tisti trenutki, ko se som zavleče v kakšno luknjo, ali kakšno drugo skrivališče in ne kaže niti najmanjšega interesa, da bi pobiral hrano.

V takšnih primerih je pametno, da mu poizkusite nastaviti kakšno past in čakati, čakati, čakati - prej ali slej bo tudi njega premamilo, da bo vabo zagrabil, če bo le začutil, da je le-ta v bližini.

Som ima izredne zmožnosti čutenje, kar pomeni, da lahko hrano poišče tudi ponoči v popolni temi.

Za soma je značilno, da ne rad ravno najbolj pobira hrano iz tal, tako da je zaželeno, da mu le to malce dvignete v zrak, da jo bo nekoliko lažje lahko "posesal".

Tukaj pride v poštev naslednja talna naveza za soma: Namestite kakšen "šop" kompostnih črvov ali pijavk, ali pa morda celo kakšno mrtvo ribo (beri: kjer je to dovoljeno), vse skupaj malce dvignite od tal in počakajte - če boste to naredili v kakšni stoječi vodi, jezeru, kjer plavajo somi, potem se vam zna kaj hitro zgoditi, da vas čaka divja borba!

Ribolov soma s plovcem!

Za konec pa je tukaj še klasičen ribolov soma s plovcem - le-ta naj bo nekoliko večjih, da bo lahko zdržal večje količine vabe, ki jo boste namestili na trnek!

Takšen način oz. sistem je odličen za trenutke, ko je som v gibanju, torej ko pobira hrano po vodi!

Vse kar morate storiti je, da mu ponudite konkreten zalogaj in počakate - prej ali slej se bo zgodilo!

Reka Ebro v Španiji pravi izbor za sanjski ribolov

Če ste tudi vi eden tistih, ki vsake toliko zastanejo ob video posnetkih, ki prihajajo iz reke Ebro v Španiji in prikazujejo, kako se tam izvaja ribolov soma, potem lahko ugibamo - to so vaše sanje, kajne?

Mnogi ribiči sanjajo o tem, da bi se kdaj v življenju odpravili na ribolov soma v Španijo, na reko Ebro!

Ta reka je dolga kar 930km in kot takšna ponuja mnoge odlične možnosti za ribolov soma, krapov, smučev in še nekaterih rib!

V kolikor vas zanimajo podrobnosti, predlagamo, da preberete naslednji članek, ki govori o sansjkem ribolovu soma na reki Ebro!

Som - Ribolov soma - Ebro Španija

Zaključek

Na določenih ozemljih, recimo v Skandinaviji, spada som med ogroženo vrsto in je tik pred tem da izumre, v porečju Donave in v nekaterih drugih večjih rekah, pa velja som za precej stabilno ribjo vrsto. Težave pri bivanju v vodi mu povzročajo predvsem različna onesnaževanja in pa prevelik izlov.

Zatorej bodimo zmerni pri ribolovu te prelepe ribje vrste, upoštevajmo lovopust in predpisane minimalne mere, da bodo tudi naši zanamci lahko ujeli kakšnega kapitalnega soma in se z njim pohvalili na kakšni sliki.

NAMIG: Som je riba, ki išče hrano ob robu nabrežja. Najlažje ga je uloviti z vabami, ki imajo močan vonj in oddajajo vibracije, najprimernejši čas za ribolov soma so vlažne in tople noči.

 

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.