Krap - riba o kateri sanja vsak ribič! Tudi ti?

Krap - riba

Krap je riba, ki je doma praktično v vseh vodah pri nas in je ena tistih, s katero mnogi pričnejo svojo ribiško kariero.

Je tudi tista riba, zaradi katere si mnogi kupujejo kvalitetne in izjemno močne ribiške palice, role in drugo ribiško opremo.

In krap je riba, ki je tudi mene prepričal in vpeljal v svet ribolova ...

Spomnim se, kako me je še kot majhnega otroka oče vozil s seboj na ribnike in prav ob vsakem ugrizu ribe je sledilo moje vprašanje: "Ali si ujel krapa!?"

Ne glede na to, katero ribo je potegnil iz vode, vsaka riba je bila zame "brko". Z leti sem le ugotovil, da niso vse ribe iste, da so nekatere videti drugačne, da živijo v drugačnih okoliših in da se po mnogih lastnostih razlikujejo med seboj.

Če si tudi ti eden tistih, ki si želi izvedeti več o tej prekrasni ribi, beri naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Krap, carp, karpfen ali Ciprinus Carpio skozi čas

Če se najprej zazremo v zgodovino in pogledamo od kod krap prihaja, lahko rečemo, da smo ga prvič zasledili nekje na daljnem vzhodi in sicer v srednji Aziji, od koder so ga v Evropo tam okoli leta 1300 prinesli Italijani.

Najprej so tole ribo v veliki meri gojili v industrijske oziroma prehranjevalne namene, saj je njeno meso bilo precej kvalitetno, polno beljakovin in ribo kot takšno je bilo precej enostavno vzgajati, saj je krap zelo trdoživa riba, ki preživi različne okoliščine v naravi.

Lep dokaz temu so tisti ribiči, ki to ribo ujemajo in jo precej dolgo držijo iz vode, z njo pogosto tudi slabo ravnajo, da bi se z njo slikali in na koncu, ko ribo spustijo nazaj v vodo, le-ta z lahkoto odplava in zaživi naprej v svojem naravnem okolišu.

V naslednji fazi, pa se je krap začel širiti pri nas in po svetu tudi z namenom športnega ribolova ...

V ribogojnicah so ga vse več gojili, ribiške družine so ga vse več vlagale v različne manjše in večje vode, ribiči so ga pa posledično vse bolj jemali za "svojega".

Vse skupaj je prišlo tako daleč, da je krap danes postal ena najbolj iskanih in lovljenih rib pri nas in drugod po svetu.

Krap - riba - zgodovina 

Osnovne značilnosti krapa - plavuti, brki in drugo

Moje prvo spoznavanje z ribo, ki ji po svetu povsod pravijo zelo podobno in sicer »carp« po angleško, »karpfen« po nemško ali Ciprinus Carpio po latinsko, se je pričelo v moji rani mladosti.

Kasneje sem ribo pričel spoznavati tako, da sem jo tudi sam ujel, sem o njej mnogo razmišljal in bral kako se obnaša, kje se zadržuje, s čim se prehranjuje in kako živi.

Če bolje pomislim, menim, da na tem ribiškem portalu ni junaka, ki ne bi vedel kako krap izgleda. A kljub temu, dajmo povedat nekaj osnovnih lastnosti, ki pripadajo tej ribi.

Če se sprašujete, kako boste v naravnem okolju najlažje prepoznali to ribo, potem je prva lastnost njeno sploščeno telo, s precej veliko glavo in topim gobcem.

Na zgornji ustnici lahko pri krapu najdemo četvero tipalk ali po domače »brkov« in sicer dvoje manjših in dvoje večjih.

Precej značilna je pri krapu hrbtna plavut, ki se razteza precej daleč po njegovem hrbtu.

Barve krapa so pa lahko zelo različne in sicer najdemo jih od zlato rumene, do precej temne rjave, kdaj pa tudi skoraj črne barve, po trebuhu se pa nahaja umazano bela ali svetlo siva barva.

Če boste torej v svoj spomin vtisnili vse te lastnosti, potem sem prepričan, da boste krapa prepoznali takoj, ko ga boste ujeli in dvignili iz vode.

Teža normalno starega krapa je nekje med 1-5 kilogramov, seveda pa obstajajo tudi tisti večji, ki preživijo v določeni vodi dolga leta in naberejo tudi tja do 30 kilogramov ali več.

Takšne ribe so sicer bolj redke, a se jih vsekakor da ujeti v slovenskih, ali kakšnih drugih tujih vodah.

Krap - riba - plavuti in brki

Zrcalar, usnjar, luskinar in veleluskinar!

Krap je precej priljubljena in razširjena riba za vzrejo in zato so zaradi dolgoletnih križanj dobili precej različnih vrst krapa, ki se precej razlikujejo od divjega, rečnega.

  • Divji krap (Cyprinus carpio carpio): Ta vrsta krapa je doma v Evropi in Aziji. Ima vretenasto, daljše, bočno rahlo stisnjeno telo, pokrito z luskami. Hrbet je temno zelen ali rjav, boki so zelenkasti ali rumenkasti, trebuh pa bel. Divji krapi lahko zrastejo do skoraj 1 metra v dolžino in dosežejo težo do 20 kilogramov.

  • Zrcalar (Cyprinus carpio specularis): Ima temnejše telo, običajno olivno zelene barve, in redke luske, ki so razporejene po hrbtu, trebuhu in na korenu repne plavuti. Zrcalarji so lahko zelo veliki in dosežejo težo do 40 kilogramov.

  • Usnjar (Cyprinus carpio nudus): Nima lusk in je temno rjave barve. Usnjarji so manjši od zrcalarjev in običajno ne dosežejo teže več kot 20 kilogramov (so tudi večje izjeme).

  • Luskinar (Cyprinus carpio squamosus): Ima telo, ki je povsem pokrito z luskami. Luskinarji so lahko različnih barv, od zlate do rjave.

  • Veleluskinar (Cyprinus carpio rex cyprinorum): Ima velike luske, ki so razporejene v rednih vrstah. Veleluskinarji so lahko zelo veliki in dosežejo težo do 50 kilogramov.

Krap - riba - vrste

Ribolov krapa – kako? Oprema, vabe in ostalo!

Sedaj pa še nekaj besed o tem, kako bo najbolje, da se odpravite na ribolov krapa ...

To je sicer vprašanje, ki se ga sprašujejo mnogi ribiči, a skozi leta so se mnogi naučili, da se krapa lahko ulovi mnoge različne vabe - kot recimo na svež kruh, kuhan krompir, koruzne žgance, kuhano koruzo in pa v zadnjem času na vse bolj priljubljeno vabo med kraparji – boile.

Vse te zadeve lahko uporabljamo tako kot ribiške vabe na ali ob trnku, ali kot krmo, lahko jim pa dodamo še kakšne začimbe, arome, dišave in na tak način še malce pripomoremo k uspešnosti ribolova.

Krap, kot riba je v zadnjem času med športnimi ribiči precej priljubljen. Vse več se ga lovi zaradi njegove velikosti, pogostosti in pa zaradi kvalitete njegovega mesa za tiste, ki si ga vzamejo za domov. Teh, ki si ribo vzamejo domov je sicer zadnja leta vse manj, saj je v Sloveniji in drugod vse bolj popularen način ribolov "ujemi in spusti".

Ko se odpravljamo na ribolov krapa je potrebno zanj pripraviti malce močnejši pribor, seveda je pa pribor precej odvisnem od velikosti rib ki se v vodi nahajajo in na katere ciljamo.

Če bomo ribolov izvajali v manjšem ribniku, kjer se teža rib giblje nekje okrog kile ali dveh, nam je dovolj debelina najlona 0,18 ali 0,20, ter veliko lažji in bolj nežen pribor (plovci, svinci, trnki),  če se pa odpravljamo na lov kapitalnih rib, potem pa je tudi potrebna primerna oprema za njih.

Takšna oprema po navadi pride v poštev pri daljših ribiških kampanjah, kjer se ribiči za vodo odpravijo z šotorom, spalnimi vrečami, večjimi količinami hrane, večjim številom palic in ostalo opremo, ki jo bodo pri čakanju te priljubljene ribe potrebovali.

POZOR: Naj tukaj omenim še, da v kolikor iščete res kvalitetno in unikatno ribiško palico za krapa, potem velja razmisliti tudi o palicah, ki so izdelane po naročilu. Pri teh palicah si v celoti izberete vse želene komponente, ki se jih nato sestavi v celoto. Takšne palice so res posebna izkušnja in če vas zanimajo, me lahko kontaktirate!

Krap - riba - palice in oprema

Krap - recept oz. priprava krapa: Kako je najbolje?

Naj najprej omenim, da sam nisem ravno navdušenec tega, da bi se ribolov krapa (in drugih rib) izvajal v namene, da bi ta prekrasna riba na koncu končala na krožniku.

Veliko raje vidim, da se odpravite na ribolov krapa na način "ujemi in spusti". Torej tako, da ga izpustite nazaj v njegov naravni habitat.

A vseeno - kar nekaj ribičev je med drugim tudi na naši strani, ki vedno znova iščejo kak dober recept in se sprašujejo: "Kakšna priprava krapa je najboljša?"

Hja, osebno sem krapa v mladosti tu in tam celo jedel in moram reči, da ga je oče najbolje pripravil, ko ga je "povalal" v jajcih, moki in drobtinah.

Nato ga je preprosto spekel v olju in "voila" - ob kakšnem dobrem svežem kruhu smo imeli precej okusen obrok.

Drug način je, da ga skupaj z mnogo različne zelenjave in olivnega olja spečete v pečici!

Seveda, receptov za pripravo krapa je ogromno, zato naj se vsak odloči za svojega, ki mu najbolj ustreza!

Krap - riba - recept

Zaključek: Krap - riba mnogih ribičev

Kjer koli že boste lovili, kakršna koli že bo velikost ujetega krapa, pa tudi če ga ne bo, uživajte ob vodi.

In imejte se lepo na ribolovu, pospravite ribolovno mesto za seboj in širite znanje na mlajše ribiče, ki prihajajo za vami.

Le tako bo ribolov takšen, kot je bil včasih in narava ohranjena, kot smo jo poznali nekoč in krap bo ostal riba, o kateri boste danes sanjali vi, ter čez mnoga leta tudi vaši otroci.

Pa dober prijem vam želim!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.