Ribiška družina (RD) Novo mesto

Written by Siniša Pintar

Ribiška družina (RD) Novo mesto združuje kar prek 650 članov, ki obožujejo ribolov in hkrati skrbijo za ohranjanje oziroma varovanje naravnega okolja. Član Ribiške družine (RD) Novo mesto lahko postane vsakdo, tudi če se le ljubiteljsko ukvarja z ribolovom. Prav vsak član lahko opravi šestmesečno pripravništvo, ki ga zaključi z ribiškim izpitom, ter se po tem lahko poda v ribolovne revirje, ki jih vzdržuje ta ribiška družina.

Ribiška družina (RD) Novo mesto – kateri so njeni revirji?

Kar 350 hektarjev vodnih površin upravlja Ribiška družina Novo mesto. V upravljanju imajo reko Krko od Zagradca do Mršeče vasi, kar zajema celih 59 km reke. Poleg navedenega območja vodijo tudi ribolov na reki Temenici od Velikega Gabra do izliva. Ribiška družina (RD) Novo mesto pa skrbi še za dva ribnika, in sicer Blato pri Trebnjem in ribnik Vodranc pri Otočcu.

Na tem celotnem Žužemberškem in Novomeškem ribiškem okolišu so vode večinoma primerne za ribolov. Nekaj potokov je namenjenih gojenju - v teh vzrejajo ribe, ki jih potem premestijo v ribolovne vode. V ribolovne vode vlagajo kar devet vrst avtohtonih rib, in sicer potočno postrv, ščuko, lipana, sulca, platnico, podust, linja, smuča in soma (več o somu si lahko preberete na tej povezavi).

SORODNI ČLANKI: NASVETI KAKO IZVAJATI RIBOLOV ŠČUKE, ki se med drugim nahaja tudi v vodah Ribiške družine (RD) Novo mesto

Ribiska družina Novo mesto, RD Novo mesto, muharjenje
(SLIKA: muharjenje, simbolična)

Ribiška družina (RD) Novo mesto – katere so dodatne aktivnosti?

Poleg ribolova in gojenja rib si člani Ribiške družine (RD) Novo mesto v veliki meri prizadevajo za ohranitev nekaterih ogroženih avtohtonih vrst rib in rakov, predvsem v določenih predelih tako imenovanih varstvenih voda. Na sploh je članom Ribiške družine (RD) Novo mesto zelo pomembno, da preprečujejo onesnaženje voda oziroma kakršnekoli škodljive posege v vodni in obvodni ekosistem.

V Ribiški družini (RD) Novo mesto so zelo veseli novih članov, predvsem mladih. Zanje poskrbijo strokovno usposobljeni mentorji, ki z veseljem delijo svoja znanja in izkušnje z mladimi. Prav za mlade organizirajo tudi posebne dogodke in zanimiva srečanja, na katerih skupaj spoznavajo lepote voda in ribolova.

NAMIG: NA TEJ POVEZAVI NAJDETE PRAVILNIK O RIBOLOVU V RIBIŠKI DRUŽINI NOVO MESTO

Ribiška družina (RD) Novo mesto – kakšne so cene ribolovnih dovolilnic in kje jih kupiti?

Cene ribolovnih dovolilnic v ribiški družini (RD) Novo mesto so predvsem odvisne od tega, kje lovite in ali ste član Ribiške zveze Slovenije. Najcenejša ribiška dovolilnica se tako lahko nabavi za člane RZS in sicer za ribnik Blato – njena cena znaša 12€ (za nečlane je cena 15€). Omogočajo pa tudi nakup ribiške dovolilnice po sistemu »ujemi in spusti« in sicer za ciprinide, kar bo člane RZS stalo 9€, ne-člane pa 12€.

V kolikor se sprašujete kje vse lahko kupite ribiške dovolilnice za ribolov v revirjih, ki jih upravlja ribiška družina (RD) Novo mesto, potem je tukaj nekaj možnosti:

-    Gostišče na Pajčni
-    PE Hotel Krka
-    Ribiška družina (RD) Novo mesto
-    Gostilna Selak
-    Turistična kmetija Meden
-    Domačija Novak
-    In drugi …

Ribiška družina (RD) Novo mesto – potrebujete dodatne informacije?

V kolikor potrebujete kakšne dodatne informacije o delovanju ribiške družine (RD) Novo mesto, o nakupu dovolilnic, članstvu v njihovi družini ali čem drugem, potem se lahko brez težav obrnete na njih direktno v času uradnih ur na naslovu Seidlova cesta 8, 8000 Novo mesto, ali pa jih kontaktirate na elektronski naslov This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ki ga imajo objavljenega na svoji strani.