Muharjenje na Soči: Ko te narava pusti brez besed …

Muharjenje na Soči

Redke so situacija v življenju, ki me resnično fascinirajo, pustijo brez besed in mi dajo misliti še dolge dneve po tistem, ko so se zgodile …

Naj bodo to dejanja, hrana ali pa doživetja v velikih mestih oz. naravi.

In po dolgem času sem spet doživel natančno to – ko sem se vračal domov iz Bovca, kjer sem preživel rojstno-dnevni vikend, sem ves čas razmišljal o tem, kako sem vrtel palico, katere muhe sva izbirala, po kakšni kristalno čisti vodi sva hodila, kakšne gore so naju obdajale, kako je ta svet lep, če si ob pravem času na pravem mestu in na koncu seveda tudi, kakšne ribe sem ujel.

Ja, vse to me je pripeljalo do tega, da lahko po dolgem času spet rečem – Bovec in muharjenje na Soči sta me fascinirala! Čisto zares!

A vsega tega doživetja ne bi bilo brez moje partnerke Urše, Mateja in flyfishingodec.com.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Zakaj Bovec? Zakaj Soča? In zakaj muharjenje?

Zadnja leta se v poletnih počitnicah in v času dopustov s partnerko vse pogosteje odpravljava v slovenske in ostale bližnje hribe, ki jih v naši prelepi deželi nikoli ne zmanjka.

Bled, Bohinj, Kranjska gora in seveda Bovec – vse to so odlične izhodiščne točke za planinarjenje in ogled drugih naravnih prekrasnih znamenitosti, ki jih naša država premore.

Ko vandraš po vseh teh krajih, vedno znova naletiš tudi na prekrasna jezera in kristalno čiste reke ter seveda na še lepše ribe v njih! Postrvi, lipani in še kaj …

In ko vse to gledam in se čudim, so vedno znova moje besede: »Uf, ko bi le imel sedaj svojo ribiško palico s seboj!«

In ker moja partnerka Urša zelo dobro posluša, mi je za moj 40. rojstni dan omogočila nepozabno izkušnjo, ki si jo bom zapomnil do konca svojega življenja. Sej veste: »Prve ne pozabiš nikoli.«

Pa ne samo zato, ker je bilo prvič, pač pa zato, ker je bilo res fascinantno!

Muharjenje na Soči - kamp Klin

Flyfishingodec.com in Mateja Godec – TOP izbira!

Če mene in mojo ribiško pot spremljate že dalj časa, dobro veste, da že od malih nog večinoma izvajam bolj »sedeči ribolov« - torej, krapolov po manjših ribnikih in jezerih.

Nato sem se pred leti odločil, da bom svojo »rit malce dvignil« in sem nabavil opremo za vijačenje (spinn) in morski ribolov - kar nekaj mojih dogodivščin je zapisanih tukaj (v angleškem jeziku)!

A zraven tega je bila vedno želja probati tudi muharjenje v Sloveniji

In ker sem zagovornik tega, da če neke zadeve ne obvladaš, jo prepusti drugim ali pa se tega nauči od najboljših, smo tako tudi naredili – poiskali smo človeka, ki ve kako se muharjenja v Bovcu lotiti – Matej Godec iz flyfishingodec.com.

No, poiskala ga je moja partnerka, a po vseh izmenjanih besedah po telefonu in mailu jo je prepričal takoj za tem, ko mu je postavila vprašanje:

»Pa bosta sigurno ujela kakšno ribo!?«

In Matej je odvrnil: »Bomo že naredili tako, da jo bova!« In res je bilo tako ...

Muharjenje na Soči - Matej Godec

Kdo je torej ta Matej, ki ga omenjam?

Mateja je lastnik in vodnik butične turistične agencije Flyfishingodec Slovenija, ki je specializirana za organizacijo in izvedbo šole muharjenja in vodenega muharjenja na mnogih slovenskih rekah.

Na svoji spletni strani ima še zapisano: »Z vami bom delil svoje bogate izkušnje in znanje iz sveta muharjenja. Naučil vas bom pravilno izvajati in uporabljati najbolj učinkovite tehnike muharjenja s katerimi boste ujeli postrv ali lipana.«

Ja, ja, ja! In čisto zares je bilo tako!

Muharjenje na Soči - Reka in ribolov

Muharjenje na Soči – izkušnja, ki je ne pozabiš!

Vse skupaj se je začelo tako, da smo se z Matejem dobili v kampu Klin ob reki Lepeni in v neposredni bližini Soče.

Po kratkem spoznavanju sem hitro ocenil, da je Matej res prijetna oseba, a saj veste, to še ne pomeni, da je strokovnjak za ribolov. Ampak, potem se je začelo …

Iz svojega avtomobila je vzel muharske hlače, ki sem jih oblekel, v roke mi je dal muharske čevlje, ki sem jih obul in takoj za tem tudi muharsko palico. Na suhem mi je nato na kratko razložil nekaj osnov o opremi, a kaj ko se ribolov izvaja v vodi, zatorej – GREMO V AKCIJO!

Odpravila sva se proti Soči in začelo se je – opazovanje, iskanje, skrivanje, približevanje, vezanje umetnih muh in muharjenje!

Prvi met, drugi met in nekaj časa za tem že prva riba! Mislil sem si, to bo nor dan …

Muharjenje na Soči - Šarenka

A potem je bilo kar nekaj zatišja. Menjavala sva muhe, spreminjala tehniko meta, gazila Sočo in iskala nove lokacije. Dve postrvi sta se mi še odpeli. A ničesar več nisem dobil v mrežo!

Zato sva se okoli poldneva odločila, da narediva eno kratko pavzo za kosilo.

Matej je na dan potegnil domač kruh, domače mesnine, sir, pivo in še kaj. Pravi balzam za utrujeno telo in lačen želodec. Nato pa nazaj za vodo.

Ko sem že mislil, da sem prej verjetno delal kaj hudo narobe, pa spet akcija in to čisto konkretna …

Tolmun ob drevesu, ki raste »iz vode in skale« - hja, to je tisto znamenito drevo v Soči, ki ga mnogi turisti hodijo slikat, kjer mnogi izkoristijo priložnost in skočijo v hladno vodo in tako nama prestrašijo kakšno ribo, a nič zato – vztrajala sva in vztrajnost naju je nagradila.

Tukaj v tem tolmunčku in ob skali sva ujela tri prekrasne »šarenke«. Takoj zatem pa je Matej rekel: »Dovolj je bilo, greva naprej!«

Muharjenje na Soči - Postrv

In hitro sem se spomnil, kako mi je pred kakšno uro razlagal, da na vsaki lokaciji ne ostane predolgo, da ne »popika« vseh rib, ki so na tistem mestu – nekako tako, kot bi želel povedati, da želi nekaj užitka pustiti tudi za ostale, ki pridejo na to ribolovno pozicijo tudi za nama. Zanimivo in spoštovanja vredno!

Takoj za tem tolmunom sva najino »popotovanje« nadaljevala, a ponovno nekaj časa brez uspeha, zato sva sedla v avto in se zapeljala nekoliko višje ob strugi Soče.

Ustavila sva se ob eni ogromni skali in pod njo videla plavati kar nekaj prekrasnih in ogromnih postrvi. Ja, nimaš kaj – poizkusiva srečo in uspelo je! Spet!

Tudi na tej lokaciji sva ujela dve prekrasni ribi in jih seveda, tako, kot vse pred tem lepo in nežno spustila nazaj v vodo.

Muharjenje na Soči - ob skali

Ko je odplavala druga, sem rekel Mateju: »Dovolj je bilo! Dajva na tej prekrasni točki zaključiti!«

Spakirala sva palico in se odpravila nazaj proti kampu Klin, kjer je bilo tudi najino zbirno mesto.

Tam nama je s partnerko Matej uredil še rezervacijo mize za večerjo, nato pa smo se s prijetnim stiskom rok poslovili!

Priporočam – muharjenje na Soči – nepozabno doživetje!

Torej, če iz mojih dosedanjih besed ni bilo opaziti, naj napišem kar direktno – muharjenje na Soči res toplo priporočam vsakomur, ki želi doživeti res nekaj posebnega!

To je narava, ki jo lahko doživiš le redko kje na svetu!

To je doživetje, ki ti bo ostalo za vedno v spominu, a POZOR – kaj hitro se vam lahko zgodi, da boste že takoj isti dan na spletu pričeli iskati ribiško opremo za muharjenje, ki pa ni tako poceni.

A vseeno – življenje je le eno in kot je rekel Matej na začetku najinega dneva:

»It's all about the fishing, NOT CATCHING!« In še kako res je!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.