Idrija Fly Fishing Festival: 6-8 maj, 2016

Idrija Fly Fishing Festival

Izredna bogatost Slovenije z vodo, čudovitimi in divjimi rekami ter svetovno znano marmornato postrvjo privablja k nam ribiče s celega sveta in mnogi se po prvem obisku vračajo znova in znova. Le malo ali nič pa je združenega sejemskega dogajanja, muharske filmografije in vodovarstva.

Zato smo si mladi člani RD Idrija zadali v eno izmed središč slovenskega muharjenja pripeljati svetovno znani filmski festival International Fly Fishing Film Festival (IF4™) iz Kanade, ki vsako leto v program zbere najboljše filme o muharjenju s celega sveta.

Zelo zanimivo dogajanje bo v petek zvečer v Mestni Kavarni Idrija, ko bomo predvajali dokumentarno okoljevarstveni film Damnation, kateremu bo sledila okrogla miza in diskusija na temo "Naše reke, naša življenja".

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

K mizi smo povabili različne strokovne akterje s področja varovanja voda in rib v Sloveniji. Večer bomo zaključili z malce posebnim glasbenim nastopom, seveda ribiško obarvanem in druženju.

Iz prvotne ideje je zrasel raznolik festivalski program, ki sedaj poleg petkovega otvoritvenega in »okoljsko naravnanega« večera, obsega tudi dvodnevni sejem muharske opreme in demonstracije vezanja umetnih muh nekaterih najbolj znanih vezalcev ter mnogo več. Kljub temu, da danes splet ponuja vrsto videov za vezanje, je doživetje, ko spretni prsti vežejo muhe v živo in mojstri razkrivajo svoje tehnike in skrivnosti, neprecenljivo.

Med drugim bomo gostili Simona Urbasa, Vladimirja Mikeca, Diegga Riggija in druge.

Idrija Fly Fishing Festival 2016 - pogled v vodo

Na festivalskem sejmu se bodo predstavile trgovine, organizacije, ki se borijo za reke in ribe, ribiški vodiči, in profesionalni slovenski in tuji vezalci muh. Odvisno od zanimanja bodo izpeljane tudi razne delavnice vezanja muh, tematska fotografska delavnica s profesionalnim fotografom Iztokom Bončinom, delavnica tehnik muharjenja, poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše, ki bodo lahko spoznavali reko Idrijco in muharjenje v Parku Mejca.

Posebno za nas, ribiče, je pomembno, da s festivalom spodbujamo trajnostno gospodarjenje z vodami, zato da ohranimo naše postrvi, lipane, sulce in vse druge avtohtone ribe. Naše ribe in druge vodne in obvodne živali potrebujejo čiste in divje reke, proste in prehodne reke; in te reke potrebujejo čista porečja.

Z brezplačnim vstopom na otvoritveni večer in sejem želimo do širše javnosti in vseh ribičev posredovati informacije o trenutnem stanju, problematiki in razvoju rešitev za naše reke in jih navdušiti za ribolov. Vsi Slovenci, ne samo ribiči in veslači, se moramo pričeti zavedati pomembnosti čiste vode, čistih rek, čistega okolja, postati javno aktivni in se učinkovito zavzemati za »čisto« upravljanje z vodnimi in drugimi naravnimi viri ter za našo lastno prihodnost.

Idrija Fly Fishing Festival 2016 - Logo 2

Sobotni večer pa bo postregel z neverjetnimi posnetki muharjenja mednarodnega filmskega festivala International Fly Fishing Festival iz Kanade. Pester nabor najboljših filmov 2016, prvič v Sloveniji in prvič in edinkrat letos v Evropi, prinaša noro muharjenje, čudovito naravo, izjemno akcijo, veliko in velike ribe, reke, nagradno žrebanje in še mnogo več.

Še vedno gradimo na programu in se trudimo, da obiskovalcem kar najbolj približamo muharjenje in vse užitke, ki jih ta življenjski stil omogoča. Zato k sodelovanju vabimo izkušene in priznane vezalce umetnih muh, da demonstrirate vaše veščine in morda za to posebno umetnost navdušite katerega od obiskovalcev.

Za prijave nam pišite na info (AFNA) idrija-flyfest.si.

Idrija Fly Fishing Festival 2016 - postrv

Vsi tisti, ki pa imate muharske trgovine, umetnine, storitve ali karkoli povezano z muharjenjem, pa ste vljudno vabljeni, da podprete naš festival kot razstavljavec ali sponzor.

Pridružite se nam v Idriji, kjer se bomo družili in uživali v vsem kar nas združuje.

Base camp for fishing enthusiasts.