Muharjenje za začetnike – osnove, ki jih morate poznati!

Muharjenje za začetnike – osnove

Vsakdo od nas se je že kdaj peljal ob kakšni vodi in videl ribiča, ki s palico neumorno vihti vrvico, kar bolj spominja na laso iz kakšnega »western filma, kot pa da bi lovil ribe.

Če ste se takrat vprašali, kaj "za vraga" pa počne - to je bilo sigurno muharjenje.

Muharjenje je dinamičen način ribolova, kot na primer tudi vijačenje ali »jigganje« - to pomeni, da cel ribolov aktivno sodelujemo tako, da vodimo umetno vabo oz. muho in ji dajemo znake življenja.

Torej, trudimo se, da bi prelisičili ribo in jo na tak način tudi ujeli ...

Če vas zanima več o tem zanimivem načinu ribolova, berite naprej, saj sem zapisal nekaj osnov za začetnike!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Muharjenje je mnogo več, kot samo ribolov

Za mnoge ribiče v Sloveniji in širom po svetu muharjenje predstavlja nek odklop od vedno bolj hitrega in divjega sveta, beg nazaj v brezskrbno naravo, kjer je glavna misel, ki roji po glavi, kako ujeti ribo.

Preživljanje časa v naravi je za dušo, telo in duha neprecenljive vrednosti. To je kot neke vrste meditacija!

Oprezanje za ribami in opazovanje naravnih lepot, tudi, če ne ujamemo nobene ribe, ima svoj mistični namen. Sigurno bi ga lahko uporabljali tudi v zdravilne namene.

In ja - prav to je glavni razlog, zakaj vse več ljudi plačuje te pregrešno drage karte in se odpravi ob Sočo (kot sem se tudi jaz), Idrijco ali katero drugo reko.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti tudi na vezanje lastnih muh - tudi to je en del tega prekrasnega načina ribolova.

Kar ustvariš doma, to uporabiš na vodi - če je muha prinesla uspeh, pa je sreča in zadovoljstvo še toliko večje!

Muharjenje za začetnike – Meditacija

Muharjenje v Sloveniji in njegovi začetki

Muharjenje, kot ga poznamo danes je prišlo k nam iz Velike Britanije, kjer začetki segajo že v 18. stoletje, verjetno pa neke različice že mnogo prej.

Pri nas je bilo širši javnosti predstavljeno nekje na začetku 70. let, ko so v glasilu Ribič mesečno izhajali članki o muharjenju.

Pravzaprav najstarejši zapisi o lovljenju z umetno muho segajo nekje v 3. stoletje pred našim štetjem v Makedonijo.

Opisovali so, kako so domačni lovili na dolge palice, na katerih so imeli navezane nekakšne imitacije muh, s katerimi se ribe proti večeru intenzivno hranijo.

Ker je bila hrana, s katero se je riba hranila, premajhna, da bi jo nataknil na trnek, so iznajdljivi domačini naredili posnetke teh žuželk.

Na trnek so navezali škrlatno nit, ter ji dodali dva petelinja peresa za krila, nato pa so polagali pernato imitacijo ribam "pred nos".

Že takrat so opisovali to metodo kot izredno učinkovito. In kot takšna se je obdržala praktično do danes!

Muharjenje za začetnike – Slovenija

Kakšno ribo vam lahko prinese muharjenje?

Z muharjenjem je praktično mogoče ujeti nešteto vrst rib, ugotoviti moramo le s katero hrano se v določenem trenutku riba hrani in narediti imitacijo le-te, ter jo nato pravilno ponuditi ribi.

Sedaj ste mnogi razširili oči, saj je nekako najbolj znana postrv, da jo je možno ujeti na umetne muhe, a temu ni tako ...

Zelo dobro se na primer lovi tudi krapa na imitacijo kruha in tudi nekatere morske ribje vrste, če jih prej nahranimo s kruhom.

Zraven postrvi in krapa so tukaj še mnoge druge ribe, kot so recimo kleni, mrene in še mnoge druge.

Bistvo vsega je, kot bi rekli angleži: "Match the hatch!"

To pomeni, kot sem že napisal na začetku, da ugotovimo s čim se določena riba v določenem trenutku hrani in ji ponudimo točno to - in uspeh je zagotovljen!

Muharjenje za začetnike – Riba postrv

Oprema za muharjenje – kaj boste potrebovali?

Tudi oprema za muharjenje je zdaj že cenovno ugodnejša kot pred leti, ko je bila tudi izbira same opreme pri nas dokaj slaba.

Videl sem, da se dobi osnovne KIT-e za muharjenje že za okrog 100 EUR in lahko z njo lovimo različne vrste rib. Tudi sam večkrat lovim z nizkocenovno muharsko palico, ki mi je ni tako škoda, rezultati pa so presenetljivi.

Seveda, tisti, ki vedo nekoliko več o muharskih ribiških palicah, si lahko umislijo tudi kakšne muharske palice po naročilu ...

To pomeni, da si sami natančno izberete vsako podrobnost na palici - od modela in barve blanka, rink, nosilca role in ostalega. Takšna palica je potem narejena natančno po vaših željah in boste z njo maksimalno zadovoljni! Če vas kaj takega zanima, mi pišite!

Pri borbi z ribo pri muharski opremi je zelo pomemben občutek popuščanja ribi, da ne odtrga predveza, ki je po navadi na koncu zelo tanek.

Ribiško kolesce oz. rola je prvotno namenjeno le shranjevanju vrvice, ko pa riba potegne vso razvito vrvico, je potem vse na zavori, ki pa mora biti nastavljena primerno moči predveza.

Predvrvica je po navadi malenkost krajša kot palica sama, redko več. Sestavljena pa je iz večjih debelin nylonov.

Naprimer:  

0.4m - 0.30mm
0.4m - 0.25mm
0.4m - 0.20mm
0.5m - 0,16mm
0.6m - 0.14mm

Različne debeline so pomembne predvsem zato, da se pri metu predvrvica čim lepše izravna.

Muharjenje za začetnike – Palica in oprema

Umetne muhe, ki jih je potrebno poznati

Zraven osnovne muharske opreme, je za vsakega začetnika izredno pomembno, da pozna tudi različne umetne muhe.

V svetu muharjenja je kar nekaj muh, ki obstajajo in vsaka od njih ima svoj namen ...

  • Suhe muhe: posnemajo žuželke, ki so padle na vodo. Učinkovite so vse leto, saj ribe poznajo te žuželke in so njihova naravna hrana (kobilice, mravlje, ose, gosenice itd). Izdelane so iz različnih materialov, kot so perje, volna, krzno in sintetični materiali. Velikost in barva teh muh se prilagajata vrsti žuželke, ki jo posnemamo, in letnemu času.

  • Mokre muhe: pogosto spregledana, a učinkovita vrsta muh. Posnemajo žuželke (enodnevnice) pod vodno gladino, ki so ribi manj vidne.

  • Nimfe: imitacije ličink vodnih žuželk. Učinkovite so vse leto, saj so ličinke vedno prisotne v vodah (primer: postranica ali »gammarus«). Velikost in teža se prilagajata vodnemu toku. Barve se ujemajo z barvo dna reke.

  • Potezanke: največja vrsta umetnih muh. Uporabljajo se za ribolov roparic, pa tudi krapovcev in ciprinidov. Lahko so plavajoče, toneče ali neobtežene.

Če bi želeli o umetnih muhah izvedeti več, si lahko preberete moj članek na to tematiko: "Umetne muhe za muharjenje"

Muharjenje za začetnike – Umetne muhe oz. vabe

Muharski met – klasični in kolutni - osnova za uspešno muharjenje

Osnova muharjenja je vsekakor tudi met. Obstaja nešteto vrst metov, nekateri izkušeni ribiči si tudi sami izmišljajo nove mete, s katerimi so ujeli že nešteto rib.

Za začetek sta najbolj uporabna klasični in kolutni met. Pri slednjem vrvice ne vodimo za hrbet, kar je uporabno na zaraščenih bregovih, ki pa jih ob vodah ne manjka.

Zelo dobro so meti ilustrirani v Veliki knjigi o ribolovu (Tre Tryckare, E. Cagner).

Sam sem se naučil metati tako, da sem poizkusil čim bolj posnemati položaj in kretnje metov, kot so upodobljeni v knjigi in kaj kmalu je vrvica uspešno poletela.

Klasični muharski metu

Po navadi vsi mislijo, da je potrebno čim bolj mahati po zraku, da bo vrvica poletela, ampak to seveda ni res.

Moj osnovni nasvet, ki ga povem vsakemu, ki dobi muharico prvič v roki, je ta: da se pri vsakem zamahu naprej in nazaj, mora vrvica čim bolj izravnati oziroma razviti, potem pa jo sunemo v drugo smer.

Pri tem moramo biti tudi previdni, da je kot palice nekje med 10:30 in 1:30 - mečemo tako, kot da bi imeli v rokah urin kazalec in bi se premikal od pol enajste do poldruge ure. Če je kot večji pa večinoma kvari met.

Kolutni muharski met

Pri kolutnem metu pa je pomemben začetni položaj vrvice preden jo sunemo.  

Paziti moramo tudi, da je hitrost vrvice pred metom taka, da jo ustrezno izravna na vodni gladini, potem pa iz začetnega položaja sunemo palico z zapestjem proti mestu, kamor jo želimo vreči.  

Seveda na začetku ne smemo pretiravati z dolžino vrvice. Vem, da se sliši preprosto, ampak z malo vaje bo met sigurno uspel.

Vsekakor mislim, da mete ribič razvija čez celo življenje, met postane kar se da racionalen, da se ne utrudimo in imamo točnost v različnih situacijah na vodi.

Muharjenje za začetnike – Muharski met

Zaključek

Če ste eden tistih, ki je do sedaj lovil ribe izključno samo na bližnjih ribnikih in se sedaj odločate za vihtenje muharske palice na kateri od deročih rek, potem vam lahko rečem, da sigurno sprejemate pravo odločitev.

Mene je muharjenje navdušilo takoj, ko sem prvič "zahodil" v Sočo in pogledal na bližnje gore - verjamem, da bo tudi pri vas tako. 

Naučite se osnove, ampak ne samo iz prebiranja člankov, temveč tudi iz prakse - in z leti bo muharjenje vsekakor postala vaša nova ljubezen!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.