Ribiška oprema in vabe za morski ribolov - osnove!

Ribiška oprema in vabe za morski ribolov

Ribolov lahko ribič izvaja v različnih vodah, bodisi stoječih, bodisi tekočih, lahko so manjše, ali večje, so pa lahko tudi sladke ali slane.

V katerih ga najraje izvajaš ti?

Ko je govora slani vodi, moramo takoj vsi pomisliti na morski ribolov, ki se ga izvaja na morju ali ob njem.

Ribiška oprema za morski ribolov se v veliki večini razlikuje od tiste, ki se jo uporablja za sladke vode.

In da bi izbrali in uporabljali pravilno, berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Zakaj je ribiška oprema (palica) za morski ribolov drugačna?

V prvi vrsti je razlika že samo v vodi, ki je z ali brez soli in ravno ta sol je najbolj pomembna, ko je govora o vplivu na opremo.

Splošno znano je, da je sol velik uničevalec ribiške opreme, zato je po morskem ribolovu sila priporočljivo, da se ribiško palico in rolo malce obriše z mokro krpo, da se odstrani sol iz opreme in se jo tako zaščiti pred uničevanjem.

Kot drugo, pa se razlike v opremi pojavljajo že zaradi tehnik ribolova, ki se uporabljajo na morju.

Če vzamemo pod drobnogled en banalen primer in se zamislimo, kako bi recimo izvajali lov iz čolna z 12m dolgo "štek palico"?

To je praktično nemogoče in ravno zato, so ribiške palice s katerimi se lovi iz čolnov veliko krajše in lažje za uporabo in premikanje z njimi po nemirnem morju - slike takšnih palic si lahko ogledate na spletu.

Kakšne vabe za morski ribolov izbrati?

Vabo v morju in vabe na kopnem se v večini primerov zelo razlikujejo.

Ogromno ribjih vrst (zobatec, brancin in podobno), ki jih najdemo v morju je roparic in zato se jih po navadi lovi na kakšne t.i. žive vabe, kot so školjke, druge ribice ali z eno najbolj priljubljenih vab za morski ribolov, lignji.

Da pa vedno ni vse tako črno na belem, pa se v morju lahko poizkusi sreča tudi s sirom, kruhov ali kakšnim mixom in nemalokrat je tudi to precej uspešna vaba za morski ribolov.

Prav tako pa ne gre pozabiti tudi na t.i. umetne vabe za morski ribolov - več o njih pa si lahko preberete TUKAJ!

In za konec še - pazite na VREME!

Če ste eden tistih, ki vzame v roko ribiško palico in ostalo opremo, ter se "na hitro" odpravi za vodo, potem je treba vedeti, da je to pri morskem ribololu malce drugače.

Še posebej, če se odpravite na ribolov iz čolna ...

Morje zna biti zelo nepredvidljivo, zatorej vedno, preden se odpravite na vodo, preverite vreme, veter in ostale dejavnike, ki bi vas na morju znali ovirati, presenetiti in celo ogrožati vaše življenje.

Nič vam ne bo koristila super ribiška palica, morski, ribiški triki v glavi in sveže morske vabe, če se boste znašli v nevihti. Zatorej, PAZLJIVO!

Vam je morski ribolov zanimiv?

Če pa imate o morskem ribolovu še kaj vprašanj, o tem, kakšna ribiške oprema je potrebna zanj, lokacijah ali o ribiški trgovini, kjer prodajajo opremo za tovrsten hobi, lahko brez težav uporabite Slo-fishing ribiški forum, postavite vprašanje v pravilni temi in dobite odgovore nanj.

Tako bo vaš užitek ob vodi še večji in boste v naravi se bolj uživali, kar pa je vedno bistvo vsega, pa četudi je za to potreben tudi avtomobil.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.