Panula za lignje, zobatca in brancina - kako?

Panula za lignje, zobatca, brancina

Panula – kaj to sploh je? In kako s panulo ujeti ribo?

Najpogosteje se s tem načinom morskega ribolova srečajo tisti, ki imajo svoj čoln ali gumenjaka, a zelo pogosto pride "na uho" beseda panula tudi vsem ostalim, ki le-tega nimajo.

Panula za lignje, panula za zobatca in brancina - mnogo jih je in vsaka od njih ima nekaj "svojega".

In pri vsaki od teh se pojavljajo ista ali zelo podobna vprašanja ...

Kako hitro se premikati s čolnom? Kako debel naj bo najlon? Kako globoko spuščati sistemKakšen naj bo trnek in kakšna naj bo umetna vaba, ki jo namestimo na panulo, da bi čim lažje ujeli katero od morskih rib, ki plavajo v morju?

Seveda, to so le nekatera vprašanja, ki se porajajo ribičem in ki jih bomo obdelali v naslednjih poglavjih.

Torej, če želite izvedeti več o tem, kako izgleda ribolov s panulo, potem berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kaj sploh je panula? Najprej osnove ...

Ko pomislimo na lov lignjev ali pa na ribolov zobatca in ribolov brancina, imamo najprej v glavi klasično opremo za ribolov.

Ribiška palica, spinning rola, najlon in spuščanje vabe iz čolna proti dnu ali pa metanje vabe iz obale v globino.

A panula je nekaj čisto drugega, lahko bi rekli tudi, da je panula zgodba za sebe. A kaj to pomeni?

No, neke osnove so kljub vsemu iste - recimo, če ste že kdaj prebirali naše osnovne nasvete za morski ribolov, boste kar nekaj le-teh lahko uporabili pri "panulanju", a vseeno je to zvrst ribolova, kjer je marsikaj drugače.

Zatorej, gremo k osnovam - kaj sploh je panula?

Enostavno bi lahko rekli, da je panula naziv za vrsto ribiškega pribora, ki ga na prav poseben način uporabljamo za ribolov zobatcev, brancinov in drugih rib roparic.

Osnova tega ribiškega pribora oz. panule so: ribiška vrvica, uteži, trnki in pa seveda različne ribiške vabe (žive ali umetne)!

Ta ribiški komplet nato ribič spušča v morje iz premikajoče se barke ali gumenjaka, ter ga vleče za seboj (med vožnjo z določeno hitrostjo - več o tem v nadaljevanju).

Panula kot takšna je lahko privezana na barko, na ribiško palico ali pa kar na motovilo iz hrasta (takšne se prodajajo tudi v ribiških trgovinah).

Kakšne vse vrste panule poznamo?

Začetniki med panulami ne vidijo nobene razlike, a tisti, ki se na ta način ribolova malce bolje spoznajo, delijo panule na tri različne vrste:

Površinske panule - ta ponula je namenjena ribolovu "tik pod morskih dnom", kar pomeni, da boste vašo vabo spuščali vsega do 3m globoko in se boste z njo vozili nekje blizu obale. Največkrat se takšna panula koristi za ribolov ribe, kot je recimo iglica ali podobno, torej tiste, ki se zadržuje tik pod morsko gladino.

Plitve panule - ta vrsta panule je namenjena ribolovu na globini nekje med 3m in 10m.

• Globoke panule - takšne panule pa uporabljamo, ko se odločamo za ribolov na večjih globinah in sicer od 10m in naprej (vse tja do 30m ali globje).

Katera panula bo prava za določen dan ribolova je vsekakor odvisno od kar nekaj dejavnikov ...

Pozorni morate biti na Luno v kateri fazi je, zelo pomembno je tudi, da se zavedate, kako temperatura morja vpliva na obnašanje ribe in pa seveda, kako letni časi (recimo zima) premikajo ribo iz plitvine v globino in obratno.

Če še niste, si morate obvezno prebrati članek z naslovom "Solunar, letni časi in vreme - kdaj na ribolov?", kjer pišem in razložim vse te zadeve ...

Kakšna vaba bo prava izbira za panulanje?

Tako, kot recimo kraparji vedo, da so odlična vaba za ribolov krapa bojle, tako tudi morski ribiči vedo, da je na morju najbolje loviti z ...

A veste s čim?

Hja, uporabite lahko ali žive vabe ali umetne vabe - tako ene, kot druge znajo biti zelo uspešne!

Če se za trenutek ustavimo pri živih vabah in jih nekaj naštejemo:

  • lignji,
  • iglica,
  • črv,
  • druga manjša riba.

Vse to so vabe, ki jih lahko namestite na panulo in na trnek na koncu naveze - vse te vabe bodo najbolj uspešne, če bodo res še žive, ko jih boste spustili v vodo. Kot takšne bodo odigrale svojo vlogo ranjene in lahko ulovljive vabe in zobatci, brancini in druge roparice jih bodo izjemno veseli.

Če ne veste, kako recimo do takšne žive vabe - ena možnost je, da jo kupite ali pa se odpravite kar sami na lov na lignje - tako boste vso ribolovno doživetje še povečali.

Seveda so tukaj še različne umetne vabe, ki jih lahko uporabite!

Teh imajo v ribiških trgovinah res mnogo, celo toliko, da se boste ZELO težko odločili, katero izbrati. Moj predlog bi bil recimo, da izbirajte priznane blagovne znamke, kot je recimo Rapala ali podobno. Za te vabe je značilno, da imajo res pravilno naravno gibanje, ki ga ribe res dobro sprejemajo!

In pa, če smo že pri naravnem - pri izbiri umetnih vab se vedno in najraje odločam za vabe, ki izgledajo čim bolj "okolju podobne", torej podobne tistim ribam, ki bivajo v okolici, kjer lovimo. Sardelam, skušam in drugim manjšim vrstam rib ...

Kaj pa razni vzorci na umetnih vabah? Naj bodo res minimalni in verjemite, da boste uspešni!

Panula in oprema - kaj vse potrebujete?

Tako, sedaj smo obdelali žive in umetne vabe, ki jih lahko uporabljate pri panulanju. Ampak, ...

Kaj pa ostala oprema, ki jo potrebujete, da bo vaša panula res uspešna in tudi varna?

Sedaj se sigurno sprašujete, zakaj na tem mestu omenjam varnost?

Hja, vsekakor ne smem mimo ideje, ki jo mnogi dobijo na svojih jadrnicah, čolnih in gumenjakih - in to je, da primejo v roko vrvico z navezanimi trnki in jo spuščajo v vodo iz roke.

To je sicer eden od starinskih načinov, a kljub vsemu ni ravno najboljši, saj vas zna po dolgem dnevu in držanju panule v roki, le-ta konkretno boleti, še huje pa je lahko, če na trnek ujamete kakšno večjo ribo - zamislite se sedaj, kakšno vreznino vam to lahko povzroči na goli roki!?

Druga, prav tako (za moje pojme) ne dobra ideja je, da vrvico svoje panule zavežete kar direktno na svoje plovilo in ga nato na tak način vlečete za seboj.

Tak način panulanja je vsekakor bolj varen, kot tisti prvotni, a še vedno ni najboljši ...

Zamislite si, da ujamete na trnek kakšno večjo ribo, ki bi naredila upor na vrvico in plovilo, ter najverjetneje kar hitro vse potrgala (ker ji ne boste ponudili nobene amortizacije).

Druga težava, ki pa jo pri tem načinu vidim je, da se vam lahko zgodi, da dalj časa sploh ne boste opazili, da ste ujeli ribo in ker je včasih nekatere od njih potrebno tudi izpustiti, se vam zna zgoditi, da bo le-ta v času, ko jo boste vzeli iz vode, že poginila.

Kaj torej uporabiti, da bo vaša panula takšna, kot mora biti?

Če si res želite panulanje izvajati iz roke, potem je mogoče najbolje, da v kateri od ribiških trgovin nabavite hrastovo motovilo, na katerem se že nahaja panula.

Tako bodo vaše roke zavarovane, če ste pa ribič začetnik, pa se tudi ne boste potrebovali ukvarjati z navezovanjem trnkov in ostalega potrebnega.

A kljub temu je po mojem mnenju najbolje, da za panulanje uporabite ribiško palico in vaš sistem z njo vlečete za seboj.

Možnosti imate kar nekaj - tisti, ki imate zelo malo prostora na vašem plovilu, se lahko morda odločite za kakšno kratko teleskopsko palico. Zelo enostavno jo boste pospravili in hitro pripravili za uporabo. Bodite predvsem pozorni na rinke iz kakšnega materiala so, saj bi jih morje znalo hitro uničiti.

Druga opcija so vsekakor kakšne dvodelne morske palice, ki so v osnovi že narejene tako, da so odporne na sol in bo zaradi tega njihova življenjska doba nekoliko daljša.

Seveda, moč in kvaliteto palice prilagodite ribi, ki jo lovite - namreč, ne more biti vaša palica ista, če targetirate tuno ali pa iglico ali lignja!

A morda še bolj kot palice, je pomembno, da imate na njej kakšno dobro ribiško rolo. Če vprašate mene, bi se pred nakupom ukvarjal s tem, da je rola zaščitena proti koroziji in pa, kar je najbolj pomembno, da ima kvalitetno zavoro.

Zakaj je zavora pomembna? Predvsem zato, ker ko se vam bo na panulo ujel kakšen večji zobatec ali brancin, da bo znala in zmogla oblažiti vse njegove "udarce" in zavarovati vaš najlon pred trganjem. Seveda, ne samo najlon - ob močnih udarcih obstaja možnost, da polomite tudi palico.

Seveda, med opremo za panulo spadajo še trnki, najlon in pa t.i. "downringerji", ki vam omogočijo, da vašo panulo spuščate na željjeno globino.

Panula - panulanje za lignje zobatca in brancina

A pozor - kako veste, kako globoko jo spustiti?

Hja, največkrat lahko ribičem pri tem pomagajo kakšne karte za plovbo, kot so recimo Navionics, CMap, Lakemaster in podobno ...

Na to temo sem na svojem "angleškem delu strani" naredil celo določene primerjave (Navionics vs CMap in pa še Navionics vs Lakemaster), ki jih lahko preverite, če vam tuj jezik ne dela težave.

Vse to so karte, ki vam na morju lahko koristijo, četudi ne boste za seboj vlekli panule in boste le in zgolj iskali kakšno zanimivo plažo, da posočnite svojo tazadnjo plat ... Hehe. :)

Kako hitro naj se panula vleče za plovilom?

In smo tam - pri vprašanju za "milijon dolarjev". :)

Torej, kako hitro naj se panula vleče za vašim plovilom?

Hja, odgovor ni tako enostaven, še manj pa edinstven - odvisen je od mnogih faktorjev!

Do sedaj recimo nismo praktično nič omenjali ribo, ki jo lahko zelo pogosto vidimo na kakšnih modernih TV kanalih in tudi v našem Jadranskom morju (BIG game fishing) - Tuna!

Ja, panula za tune tudi obstaja, a se je treba zavedati, da je precej drugačna od tiste za zobatca, brancina, gofa in druge manjše ribe.

Seveda, kot prvo po svoji "nosilnosti" in kot drugo po tem, kako hitro jo boste vlekli za seboj.

Hitri in veliki plenilci se zelo pogosto odločajo tudi, da napadajo hiter in nekoliko večji plen! Zatorej, dajte temu prilagoditi tudi svojo panulo ...

Kar nekaj izkušenj z vode kaže, da je idealna hitrost za panulanje tune tam nekje med 5-10 vozlov, maksimalna pa nekje okoli 12-13 vozlov.

Pri večjih hitrostih je predvsem zelo pomembno, da preverite, ali jih bodo vaše vabe še izdržale (žive vabe) in pa ali vaše vabe (žive in umetne) sploh še delujejo "naravno". Če vaša vaba poskakuje, ne "dela" popolnoma naravno, potem bodo vaše možnosti za uspeh zelo majhne.

Seveda, bodite pozorni, da vaša panula oz. vleka le-te ne bo prepočasna - če se vam to zgodi, lahko pričakujete, da bodo ribe kaj hitro ugotovile, da nekaj "ni vredu in naravno" in se bodo umaknile - še posebej to velja za velike ribe, kot je recimo tuna!

Ker smo pa do sedaj omenjali tudi panulo za zobatca, brancina in ostale bolj "dostopne" ribe, pa dajmo omenit še hitrost za njih ...

Da bo vse skupaj nekoliko bolj enostavno, bom različne opcije navedel kar v alinejah ...

  • panula za iglice ob obali - ca. 2-3 vozle,
  • panula za ostale ribe ob obali - ca. 3-4 vozle,
  • panula z živo vabo (lignji, školjke, koščki rib) - ca. 2-4 vozle,
  • panula za zobatca, brancina in ostale večje in hitrejše roparice - ca. 2-6 vozlov (odvisno od vabe).

Vse to je le nek "ovir", da boste imeli lažji vpogled in razumevanje tega, kakšne hitrosti za panulanje uporabljati. 

Seveda, kot sem že rekel - hitrost prilagajajte vabi (žive počasneje, umetne hitreje), ki jo uporabljate in pa ribi, ki jo lovite (in lokaciji).

In pa še - če ste čisti začetnik v svetu panule, potem bi za vas bilo morda bolje, da izbirate umetne vabe - le-te so bolj obstojne in z njimi boste veliko lažje dosegli naravno gibanje pod morsko gladino, kar pa je za uspeh izjemnega pomena!

Panulanje je lahko tudi smrtno nevarno

Preden preidemo na sam zaključek, pa je tukaj še eno bolj ali manj resno OPOZORILO!

Mnogim ribičem in tudi nam se vedno znova dogaja, da med morskim ribolovom ujamejo najbolj strupeno ribo Jadrana - morskega pajka, pauka ali zmaja, kot mu tudi nekateri rečejo!

Ja, to je tista riba, ki "dela", ko vse ostale "spijo" ali z drugimi besedami - to je tista riba, ki jo boste ujeli, ko vas nobena druga niti opazila ne bo (malo za šalo, malo zares).

Da si boste lažje predstavljali, kako nevarna je ta riba, pa si preberite enega izmed komentarjev iz naše Facebook strani:

Denis: "Me je pičil en majhen, imel sem hude bolečine in oteklino na mestu vboda. Prst je bil še 1 leto po tem odebeljen. Roko je treba dati definitivno čim prej v toplo vodo, če se le da. So mi pa tudi homeopatske globule zelo pomagale."

Hja, moje mnenje, kaj narediti, če ga ujamete in vas piči, pa si oglejte v mojem videu:

Zaključek

Kot vidite, panula oz. panulanje, kot mu tudi nekateri pravijo, ni noben "bau-bau".

A sej veste - vaja dela mojstra. Zatorej, ko boste prvič vleki svojo panulo 100m za vašim plovilom, ne imeti prevelika pričakovanja - je treba biti tudi z malim zadovoljen.

Z leti, ko boste tudi sami ugotovili kje iskati katero ribo, kako hitro vleči panulo in predvsem, katere vabe "delajo najbolje", pa se bo prava zabava šele začela!

In ja - ko ste na morju, bodite vedno pozorni tudi na vremensko napoved - nobena riba ni vredna vašega življena, zatorej, pazljivo in dober prijem vam želim!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.