Ribolov zobatca – kako ga enostavno ujeti?

Ribolov zobatca

Pravijo, da se »palijo« na zobatca bolj kot na dolgonoge turistke - ribiči namreč!

AMPAK, zakaj!?

Zobatec in s tem ribolov zobatca, za ribiče na Jadranu predstavlja »mokre sanje« - je velik, je močan in predvsem prekrasen, ko ga na koncu dneva držiš v rokah. Seveda, če ti ga uspe ujeti …

Zraven ribolova orade in brancina je to še ena od tistih rib, ki jo morski ribiči največ iščejo, preganjajo in si jo seveda želijo ujeti.

Ne pravijo mu zastonj kralj jadranskih globin in CAR in še kaj bi se našlo – skratka, to je riba, ki jo ribiči »dvigujejo v nebo«.

AMPAK, eno je prebirati te vrstice, nekaj popolnoma drugega pa je, ko se ti »zubonja« ujame na trnek – ko se začne borba z njim.

JA, to je tisto pravo, tisto razburljivo, kar požene kri po žilah in pogreje telo, četudi zunaj piha hladna burja – v tistih sekundah je ves trud vložen v ribolov zobatca poplačan.

IN, da bi lahko bil tvoj prvi zobatec čim prej na suhem in v tvojih rokah, sem pripravi naslednji zapis, v katerem ti bom pobližje predstavil to ribo in vse potrebno, da jo boš lahko čim bolj enostavno ujel.

Sej te zanima ravno to – hitro in enostavno, mar ne!?

Torej, beri naprej in uživajte ob majhnih skrivnostih, ki prinesejo velikega zobatca!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Zobatec, zubatac, zubonja, CAR

Hja, vse to so izrazi, ki jih »nosi« zobatec …

Zobatec v Sloveniji, zubatac in zubonja na Hrvaškem, CAR je praktično povsod, Dentex dentex pa je vedno bil in vedno bo – znanstveno ime.

Kot sem že napisal – to je zraven orade in brancina najbolj iskana morska riba Jadrana. Zraven ribičev ga iščejo in želijo tudi vsi tisti, ki radi kaj dobrega pojedo, zatorej si jo na svojih krožnikih želi imeti tudi vsaka malce boljša restavracija.

IN, tako sedaj veš, zakaj zobatec predstavlja tako pomembno vlogo v morskem ribolovu …

Pa poglejva še njegove preostale lastnosti:

Telo zobatca je podolgovato in ovalno!

Na njem vsekakor najbolj izstopajo njegove izjemne čeljusti in usta! Že na prvi pogled dajo vedeti, da se s to ribo ne gre šaliti in da ima rada »obilne pojedine«.

Na zgornji strani je zobatec modro-sive barve, krasijo ga pa tudi mnoge majhne in temne lise. Bolj kot se po njegovem telesu pomikamo proti trebuhu, bolj se njegove barva preliva v belo.

Zraste lahko do dolžine 1. metra in teže tja do 15 kilogramov ali več. Povprečna teža ribičev na Jadranu pa znaša nekje ca. 2-3 kilograme.

AMPAK, vse to so le osnove, da ga boš lažje prepoznal, ko ga boš ujel.

IN, kje ga boš sploh iskal?

Zobatec ali zubatac, kot mu pravijo na Hrvaškem se nahaja praktično po celotnem Jadranu.

Pred mnogimi leti se ga je dalo odlično loviti tudi v Istri, a ga je neke vrste epidemija kar precej »odstranila« iz tega področja.

Veliko lažje boš ribolov zobatca izvajal nekoliko nižje, južneje proti Dalmaciji.

Razni otoki, čeri, potopljene ladje in predvsem lokacije, ki so odmaknjene od goste poseljenosti ljudi – vse to so mesta, ki bi lahko bila idealna za iskanje te prekrasne ribe.

Najpogosteje se ga lovi na globini med 5 in 30 metri, se pa zna zgoditi tudi, da se bo v hladnih dneh zavlekel v globine tudi tja do 200 metrov.

Ribolov zobatca / zubatca na različne načine (žive vabe)

Načinov ali tehnik, kako se odpraviti na ribolov zobatca / zubatca je kar nekaj, a splošno znano je, da ga boš sigurno najbolje in najlažje lovil na živo vabo!

AMPAK, preden greva naprej, dajva prvo pogledat, kaj je osnovna hrana zobatca …

Splošno znano je, da se zobatec izredno rad prehranjuje z manjšimi ribami in raznimi glavonožci, kot so recimo lignji, hobotnice in podobno.

Ribolov zobatca na živo vabo - lignji
(SLIKA: Lignji lahko predstavljajo odlično živo vabo za ribolov zobatca.)

Seveda, če v določenem trenutku tega ne najde, se zadovolji tudi s kakšnimi raki in črvi iz morskega dna – ja, tudi tam ga najdeš.

Zelo pomembno je tudi, da za zobatca povemo, da zna biti ZELO potrpežljiv, še posebej, ko izvaja pregon kakšne ribe – ne preda se kar zlahka in njegov cilj je vedno samo en – ujeti ribo!

Iz tega razloga lahko brez težav trdim, da so žive vabe (ribe), kot so recimo sardela, ušata, iglica, bukva in ostalo, lahko odlična vaba za ribolov zobatca.

Ampak, POZOR – napisal sem ŽIVE: ko vse te ribe (in tudi glavonožce) daješ na trnek kot vabo, pazi, da vaba ostane ŽIVA (razen, če si se odločil samo za kakšen del lignja ali hobotnice), ker bo le kot takšna dajala »izvirni« videz in bo zobatcu najbolj zanimiva.

IN, SEVEDA – mala vaba, mala riba, velika vaba, velika riba!

Ribolov zobatca na žive vabe - bukva
(SLIKA: Mala vaba, mali zobatec, velika vaba, veliki zobatec!)

Ob vsej tej živi hrani, ki je ima zobatec sigurno na pretek, pa se vsekakor zgodi tudi to, da ga mnogi lovijo tudi na umetne vabe in JA, mnogo krat se ga ujame tudi z njimi.

NO, sedaj, ko veš kaj zobatec rad spravi v svoja orjaška usta, pa poglejva, kako ga pripraviti do tega, da bo »zagrizel« - s kakšnimi tehnikami torej?

Različne tehnike za ribolov zobatca

Kako posebna riba je zobatec pričajo tudi razna ribiška tekmovanja, ki se odvijajo na Jadranu – skoraj pravilo je že, da je zobatec najbolj cenjena in po navadi tudi dodatno nagrajevana riba.

JA, zobatec je res CAR in CAR je tudi ribič, ki ga ujame …

Da bi ga pa torej lahko čim lažje ujel, je predvsem pomembno, da se ga išče ob pravem času na pravem mestu – odlično recimo vpliva plima na to, kako dobro se ga lovi – višje kot je morje, bolj je zobatec aktiven.

Prav tako je izredno pomembno, da se na ribolov zobatca ne odpraviš sredi dneva, ko je vročina največja – najboljši čas za ribolov zobatca je sigurno zjutraj, ko sonce še vzhaja in seveda proti večeru, do mraka!

Če boš upošteval te malenkosti, potem si že nekoliko bližje uspehu …

AMPAK, da bi bil resnično uspešen, pa boš moral izbrati še pravo tehniko za ribolov zobatca – teh je kar nekaj – in katera je najbolj enostavna in najboljša?

Ribolov zobatca iz obale

Za začetek je tukaj ena dobra novica – klimatske spremembe vse bolj in bolj vplivajo na naravo, torej tudi na morje in dogajanje v njem.

Vse to zadnja leta vpliva tudi na zobatca in to tako, da se iz leta v leto vse bolj pomika proti obali.

Kaj sedaj to pomeni!?

To pomeni, da se bo zobatca v prihodnosti dalo vse bolje in bolje loviti iz obale, pa naj bo to s talnim načinom ribolova ali s spinningom!

Seveda pa se je vsega skupaj potrebno lotiti na pravilen način …

Če se boš recimo odločil za talni ribolov, potem je izjemno pomembno, da izbereš ribiško palico dolžine ca. 3,6 metra, ki ni ravno najbolj trda, a tudi premehka ne – naj bo takšna, da boš z njo lahko dosegel željene dolžine in mesta v vodi.

Zraven palice je tudi ZELO pomembno, da boš izbral najlon pravilne debeline – menim, da bo debelina 0,40 mm idealna, ne pozabi pa na kovinsko pred-vrvico, ki bo kos močnim zobom »zubonje«.

Kot sem že prej omenjal, lahko na trnek namestiš kakšno živo vabo, kot je recimo skuša, špar ali cipelj in ne POZABI, vaba naj ostane živa!

Zraven rib so tukaj še LIGNJI, sipe, hobotnice – pa naj bodo kar v celoti ali samo kakšen košček le-teh – tudi vse to so odlične vabe za ribolov zobatca!

In ko boš sistem enkrat vrgel v vodo, je tukaj majhna skrivnost – zobatec izredno rad pobere svoj plen in z njim odplava – daj mu to možnost – na obali iz role odvij nekoliko najlona, da bo »zubo« imel možnost do prostega gibanja. Ko vse to opaziš, bodi potrpežljiv, nato pa …

… MOČAN ZATEG!

Zobatec bo na začetku dal precej odpora, nato bo popustil, vse dokler ga ne pripelješ skoraj do obale, nato bo še enkrat »pokazal zobe« - če vse to »prebrodiš« si ZMAGOVALEC!

Zraven talnega načina je tukaj še »spinning« ali z drugimi besedami ribolov zobatca z umetnimi vabami …

Kot sem že zgoraj napisal, je »zubo« zadnja leta vse bližje in bližje obali in ravno to je razlog, da se na umetne vabe zadnja leta ujame iz obale vse več teh lepotcev.

Če se ga lotiš na pravilen način, obstaja velika verjetnost, da boš uspešen …

Torej, KAKO?

Za začetek je vsekakor zelo važno, da imaš pravilno palico – tukaj je moje priporočilo, da se s kakšnimi »ultra light palicami« ne spuščaš v borbo s CAR-om.

Palica naj bo čvrsta, ampak še vedno dovolj elastična, da boš z njo lahko kvalitetno drilal in na koncu koncev, da boš čim hitreje začutil dogajanje v vodi.

Zraven kvalitetne palice predlagam, da uporabiš tudi kvaliteten najlon, ki pa naj bo malenkost tanjši, kot pri talnem ribolovu.

Uporabi naj se najlon tja do (maks.) 0,30 mm, ne pozabi pa na »fluoro-carbon« za pred-vrvico ali pa kar na »zajlo« - tako boš siguren (in miren), da ne bo prišlo do trganja!

Ko si enkrat poskrbel za opremo, pa te čaka samo še enostavno metanje umetne vabe na mesta, za katera meniš, da so prava – ob kakšne previse v vodi, skale, luknje, ovire – vse to so pozicije, kjer zobatec lahko čaka v zasedi – na ribe ali na tvojo umetno vabo!

Če jo bo zaznal in če mu bo zanimiva, je »udarec« neizbežen …

Ribolov zobatca - morje
(SLIKA: Poiskati primerno in pravilno mesto za ribolov zobatca je POMEMBNO!)

Umetne vabe za ribolov zobatca

In če sva se že ustavila pri »spinnanju«, moreva obvezno reči še kakšno besedo o umetnih vabah, ki znajo biti zanimive za zobatca.

Glede na to, da sem zgoraj omenjal, da se zobatec najbolj pogosto nahaja na globinah od 5 do 30 metrov, je temu potrebno prilagoditi tudi umetne vabe.

Uporabljaj takšne, ki so dobro toneče – njihova velikost pa naj bo tam okrog 10 cm – lahko kakšen centimeter gor ali dol.

In kaj sploh izbrati?

Predlagam, da izgled prilagodiš čim bolj njegovi naravni hrani – iglice, gavuni in podobno.

Če boš zadel z umetnimi vabami se zna hitro zgoditi, da boš zobatca potegnili iz njegove »zasede« in že boš imeli »polne roke dela«.

In še opozorilo, ko se odpravite na ribolov zobatca

V Jadranu, kjer se nahaja zobatec, se nahajajo tudi druge morske ribe ...

In nekatere med njimi so tudi strupene.

Ena takih rib je morski pajek ali kot mu nekateri tudi rečejo - morski zmaj.

Hja, to je tista riba, ki se nam po navadi obesi na trnek, ko zobatec ni zainteresiran za naše vabe ...

Zatorej, opozorilo, ko ujamete morskega pajka - več o tem pa v kratkem videu ...

Tukaj sta še panula in parangal

Če si sedaj pozorno prebral vsako zgornjo vrstico, kjer sem pisal o tem, kdaj in kje zobatca iskati, s kakšno opremo in vabami ga loviti in vsem ostalem, potem ti ne bo težko razumeti, kaj potrebuješ za uspešno postavljen parangal ali za uspešno vleko / panulo.

Dovolj močna oprema (najlon), prave lokacije, pravi del dneva, pravilno izbrana globina in na koncu koncev, pravilno izbrane žive ali umetne vabe.

In seveda, vztrajati, vztrajati, vztrajati – le to je recept za uspeh.

In naj omenim še to, ZELO POMEMBNO:

ZOBATCI MANJŠI OD 30 cm naj se vračajo nazaj v morje in predvsem, spoštujte prepoved ribolova zobatca v času od 15.04 - 15.06.

Pa dober prijem ti želim, ko boš na morju ali ob njem na obali.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.