Najbolj Iskane Morske Ribe Jadrana – Katere so?

Morske ribe Jadrana

Zamislite se – sonce, plaža, visoke temperature in morje!

A obstaja sploh kdo, ki bi v taki situaciji najprej pomislil na morske ribe (beri: v mislih imamo tiste v vodi in ne »ribe« na dveh nogah), šele nato pa na kopanje in nabiranje barve?

Verjetno obstajajo tudi takšni, ki ob vseh lepotah poletja, razmišljajo tudi o tem, kako bi se lahko ujela orada, brancin, arbun, zobatec, ugor ali katera druga morska riba. Sicer so redki, pa vendar …

Tako je to poleti, ko so na obali predvsem turisti, tisti resni ribiči, ki si želijo kakšnega res kapitalnega in resnega ulova, katere morske ribe, pa prihajajo na morje takrat, ko je na celini hladno, ob morju pa je mir in tišina, sliši se samo zvok valov in kakšnega galeba – to so tisti pravi pogoji za morski ribolov.

Če vas zanima, katere so tiste najbolj iskane morske ribe Jadrana, ki jih ribiči hodijo lovit, berite dalje …

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Modre in bele morske ribe Jadrana

Za vse tiste, ki morske ribe vidijo samo na krožniku, bodo naslednje vrstice pomembne predvsem zato, da bodo vedeli, katera riba je bolj zdrava in cenjena …

Vsi tisti, malce bolj resni ribiči, pa se bodo verjetno ukvarjali bolj s tem, katera riba je večji izziv, večja trofeja in na koncu koncev, kje in kako jo ujeti.

Zatorej, najprej beseda o modrih morskih ribah – poznamo drobne, kot tudi velike, kjer med prve, poleg sardin, štejemo še sardelice, skušo, slanika in druge, med velike pa tuno, mečarico, romba in druge.

Modre morske ribe v primerjavi z belimi ribami (beri: orada, brancin, kovač, ipd.), spadajo med bolj zdrave, predvsem zato, ker vsebujejo več omega3 maščob in manj drugih »strupov«, ki jih skozi leta naberejo v morju v svoje telo.

Če torej iščete ribe le za vaš »izčrpan želodček«, potem so sigurno najbolje in najbolj zdravo, da izberete kaj manjšega in vse skupaj pripravite na okusen način.

Morske Ribe Jadrana - TOP

TOP 6 morske ribe Jadrana

Tole je bilo na kratko o delitvi rib, sedaj pa gremo naprej, k spoznavanju vsega tistega, kar najdemo v našem Jadranskem morju in v morju naših sosedov.

Prihajajo ribe, ki se jih največ išče in lovi ter seveda, prihajajo ribe, ki se tudi največkrat ujamejo na trnke ribičev, ko jih le-ti mečejo v vodo.

ARBUN (Pagellus erythrinus)

Je riba, ki jo uvrščamo v družino šparidov. Slovensko ime za njega je tudi »ribon«, ribiči na jadranski obali pa ga kličejo tudi fag, rombun in rumenac.

Ta riba lahko zraste tudi tja do 60 cm in doseže težo nekaj preko 3 kg, ampak vse to so že kapitalni primerki – veliko bolj pogosto se na trnke ribičev ujamejo arbuni, ki so veliki vsega 0,10 – 0,30 kg.

Ker je to riba, ki spada med šparide, je za njega značilno, da ima ovalno telo. Njegove plavuti so dobro razvite in kot takšne mu omogočajo odlično gibanje v vodi in iskanje hrane.

Glava je velika, oči so bistre, po telesu se nahajajo srednje velike luske, ter črta pobočnica – vse to mu daje izgled, da ga ribiči z lahkoto prepoznajo.

Arbuna lahko najdemo praktično po celem Jadranu, iskati ga je pa treba največkrat na globinah preko 10 m.

Rad se zadržuje v jatah, kar pomeni, če boste ujeli in naleteli na enega, jih more v bližini biti še več, tako da se pripravite na dober ribolov.

Ribiči to ribo največkrat lovijo iz obale in iščejo na dnu – zelo dober način je tak, da imamo palico neprestano v roki in kontriramo praktično na vsak tresljaj. Tako kot pri vseh drugih ribah, ki se jih lovi na dnu, ne smemo pozabiti na fluorokarbonski najlon, da ga riba ne bo opazila.

Ribiške vabe, na katere se splača poizkusiti so vsekakor kakšni manjši rakci, školjke klapavice, različni črvi, lignji in drugo – arbun je riba, ki ni ravno pretirano izbirčna, ko se prehranjuje.

Naj vas za konec še potolažimo – arbun spada med morske ribe, ki jih ni težko ujeti, če boste le naleteli na njo. Če boste spregledali njegov prvi in drugi poteg, lahko seveda pričakujete še tretjega, ki bo resnično močan, takrat pa možnosti za napako skoraj da več ni – riba je vaša!

Morske ribe Jadrana - Arbun

CIPELJ (Mugilidae)

Spada v družino skočcev. V našem morju imamo kar šest različnih vrst te ribe, a vse od njih imajo vretenasto, podolgovato, hidrodinamično in sivo-srebrno in spodaj belo telo.

Njegova repna plavut je izredno dobro razvita, kar mu omogoča hitro in sunkovito plavanje. Usta ima brez zob, kar moramo imeti vedno v mislih, če se odpravimo na ribolov te ribe.

Cipelj velja za izredno plašno in »pametno« ribo – to mu rečejo predvsem tisti, ki so že kdaj doživeli ignoriranje njihove ribiške vabe, ko so ga želeli ujeti.

Ribolov te ribe bo najlažji sigurno s kakšno krajšo palico, trnom in plovcem. Pri vabah bodite pozorni na to, da ciplji nimajo zob, zatorej uporabite kakšne manjše vabe, kot so na primer rakci, čreva sardele, ki imajo zelo izrazit vonj, brum ali kakšne vabe rastlinskega izvora.

Živijo v jatah, kar pomeni, da se vam lahko zgodi, da jih boste v kratkem času ujeli precej, če se boste le ribolova lotili na pravilen način. Seveda, jih boste zaradi večjih jat tudi zelo hitro opazili.

Cipelj je ena od tistih rib, ki se giblje v bližini obale, poleti, ko je v pristaniščih veliko »življenja«, pa se v iskanju hrane in raznih »odpadkov« odpravijo tudi »med čolne«. Ravno iz tega razloga, ker pobirajo »nesnago« v pristaniščih, velja cipelj za precej »nečisto« ribo in se ga iz tega razloga mnogi tudi izogibajo, vsaj tisti, ki si zaželijo morske ribe na trnku in kasneje na krožniku.

Če si torej želite na krožniku kakšno bolj kvalitetno ribo, berite naprej …

Morske ribe Jadrana - Cipelj

ORADA (Sparus auratus)

Je ena tistih rib, ki vedno je in verjetno tudi vedno bo veljala za trofejo vseh ribičev, ki na morju lovijo s trnkom. Ravno iz tega razloga je orada dobila tudi »dodatno ime« in sicer »kraljica Jadrana«.

Zgoraj omenjeno ime je tisto, ki ga ta »lepotica« nosi med ribiči, tukaj pa je še nekaj njenih uradnih nazivov: podlanica, lovrata, ovrata in komarča.

Morda ste se sedaj vprašali, zakaj ravno ta riba nosi naziv »kraljica Jadrana« - odgovor je preprost. Zraven njenega ZELO okusnega mesa, spada orada med tiste morske ribe Jadrana, ki nudijo in dajejo ribičem največ »adrenalina«.

Če ste jo že kdaj imeli na trnku, potem veste o čem govorimo, če pa še ne, potem pa je skrajni čas, da poiščete kakšno zgodbo o njej, kjer ribiči opišejo »divji dril« in neskončne užitke, ki jih je ponudila ta riba, ko so jo ujeli na trnek.

Da bi tudi vi kdaj to vse doživeli, je potrebnega nekaj znanja o tej ribi – začnimo pa pri osnovah. To je riba, ki spada v skupino luskavk-šparidov. Zraste lahko vse tja do 70 cm, ujeti so pa že bili tudi primerki, ki so tehtali 10 kg ali več.

Orada ima ovalno in bočno stisnjeno telo, veliko glavo in izredno močne čeljusti, v katerih se nahajajo izredno »zmogljivi« zobje! Ima velike plavuti in črto pobočnico, po kateri jo lahko tudi enostavno prepoznamo.

Ko jo boste iskali, vam predlagamo, da jo iščete tam, kjer se nahaja peščenasto-lupinasto dno in seveda, iščite jo tam, kjer je obala mirna in zaščitena od vetra. Pretirane globine ji ne sedejo najbolje, tako da jo ne iskati na raznih ogromnih previsih, ampak jo raje najdite na kakšnem rahlo spuščajočem terenu in sicer na globini okrog 5 m.

Orada večji del življena živi samotarsko življenje, sploh večji primerki. V jatah jo najdete samo v času drstenja – torej, pozno jeseni. Takrat jih lahko zasledite v jatah, ki so velike po nekaj sto kosov.

Za vse tiste, ki boste orado izbrali za ribolov orade, je tukaj ena zelo zanimiva zadeva – odlična ribiška palica za ribolov te morske ribe je klasična »kraparska palica« - se sprašujete zakaj? Odgovor je enostaven – z njo boste lahko sistem vrgli res daleč, z njo se boste lahko borili s tole »kraljico« in na koncu koncev, te palice res nudijo odličen občutek v roki, torej, vse užitke, ki ste jih lahko deležni.

Ribiške vabe za orado so lahko precej različne – nekateri jih lovijo na razne črve, polže, rakce, drugi jih lovijo na dagnje, spet tretji pa na kakšne morske alge ali kaj podobnega. Vse to je znak, da orada zna precej »zakomplicirati«, zatorej, bodite pripravljeni na njo – tako s sistemi, vabami in seveda z znanjem, ki ga ta riba zahteva!

In sedaj, ko ste tako v grobem spoznali orado – kraljico morskih rib, predlagamo, da preberete še enega od naših najbolj branih člankov – tudi v njem boste našli kakšno zanimivost: »Ribolov orade - odkrivamo skrivnosti za uspeh!«

Morske ribe Jadrana - orada

BRANCIN (Dicentrarchus labrax)

Je ena od tistih rib, ki jo ribiči zelo veliko iščejo, si jo želijo ujeti in prelisičiti. V enem od naših člankov smo za njega zapisali: »Velika glava, velike oči, mrki pogled!«

Ker smo v tem članku o njem pisali na dolgo in široko predlagam, da si ga preberete in to ribo spoznate do potankosti: "Ribolov brancina / lubina - kako ujeti kapitalca?"

Morske ribe Jadrana - Brancin

IGLA (Belone belone)

Spada med tiste morske ribe Jadrana, ki se precej pogosto ujamejo na trnke ribičev. Le-ti ji pravijo tudi iglica ali »zelena kost« - razlog je v njenem izgledu.

Ta riba lahko zraste po uradnih podatkih vse tja do 80 cm dolžine, njena teža pa lahko gre vse tja do 1 kg ali več, čeprav so takšni primerki sila redki.

Razlog, zakaj ta riba ne doseže nekih večjih tež in velikosti je med drugim tudi v tem, da je njeno življenje »neprestana borba«, saj je na preži drugih večjih morskih lovcev, katerim igla predstavlja zanimiv obrok – mnogi ribiči jo pa lovijo tudi zato, da jo uporabijo za ribolov zobatca ali katere druge večje morske ribe, torej, kot ribiško vabo!

Ravno tako spada tudi igla med morske ribe, ki lovijo ostale ribe, med drugim tudi manjše skuše, zatorej, če imate možnost, lahko za vabo uporabite košček skuše.

Nikakor pa ne gre spregledati tega dejstva – kjer so skuše, tam so igle in obratno, tako da ene izdajajo druge in ribičem je zato ribolov igel in skuš toliko lažji.

Zaradi same teže ribe, pribor za to ribo ne rabi bit pretirano močan. Loviti jo je najbolje na gladini, lovite jo pa lahko tako na plovec, kot tudi na vodno »kuglo« (beri: precej dobra tehnika).

Razlogov, zakaj se ribiči odpravijo ciljano na ribolov igle je več – prvi je ta, da ta riba ujeta na trnek, nudi precej zanimivo borbo – igla se zna boriti na zelo zanimiv način (beri: skačejo iz vode), drugi razlog pa je gurmanski – nekateri menijo, da so izredno dobre za na krožnik, najdejo pa se tudi takšni, ki so popolnoma nasprotnega mnenja – končno oceno pa prepuščamo vam!

In za konec – igla spada med morske ribe, ki jih je možno zelo enostavno ujeti. Pogosto se nahajajo v bližini obale, v bližini pomolov in so kot takšne primeren za morski ribolov začetnikov!

Morske ribe Jadrana - Iglica

ZOBATEC (Dentex dentex)

Če smo za orado napisali, da je »kraljica Jadrana«, potem moremo za zobatca obvezno napisati, da je »car morskih rib«.

To je riba, ki je med resnimi, športnimi, morskimi ribiči vsekakor najbolj iskana in cenjena – vsekakor pa jo v sam vrh uvrščajo tudi gastronomi.

Zraven imena zobatec, ga po Jadranu kličejo tudi modrec, car, zubo in še kako …

Tisti največji, kapitalni primerki, lahko zrastejo tudi tja do 1 m dolžine, po teži pa se lahko povzpne tudi do 15 kg ali več. Takšnih ulovov je sicer bolj malo, se pa vsake toliko zgodijo. Povprečni ulovi te morske ribe se gibljejo tam nekje med 1-2 kg.

Telo zobatca je podolgovato in izredno močno grajeno. Ima precej veliko glavo in vzdignjen hrbet. Ta riba je tudi odličen plavalec, kar pomeni, da se lahko brez težav odpravi v lov rib, kot so igle in druge podobne morske ribe.

Najdemo ga po vsej jadranski obali, najbolje ga je pa iskati nad kamnitim in trdim dnom, kjer tudi on išče hrano zase. Če ga boste lovili iz čolna, ga boste najlažje našli ob kakšnih grebenih. Zobatec velja za ribo, ki se na veliko izogiba nemiru, kar pomeni, da ga ne boste našli v bližini naselij in luk.

Ko boste razmišljali o tem, na kaj bi bilo najbolje loviti tole ribo, imejte v glavi, da se sam največ prehranjuje z ribami in glavonožci, če pa tega nima na razpolago, pa tudi z raki in črvi. Torej, na karkoli od tega boste poizkusili, vam je uspeh zagotovljen!

Pri ribolovu zobatca bodite pazljivi – to je riba, ki napade silovito, kar pomeni, da se največkrat ujame če ob prvem napadu, ampak takoj po tem, bo iskal zaklon, torej kakšno skalo, da se skrije – če v »kontri« ne boste dovolj hitri, spretni in močni, se vam lahko hitro zgodi, da boste ostali brez sistema in seveda tudi prekrasne morske ribe!

Iz tega razloga uporabljajte kvaliteten pribor, dobre ribiške palice in najlon, saj boste le na tak način lahko ujeli »carja« in v svojo zbirko »vpisali« izjemno trofejo.

Morske ribe Jadrana - Zobatec-Dentex

MORSKI PAJEK (Trachinus draco)

Morski pajek je ena izmed tistih rib, ki jih ribiči zelo pogosto ujamejo, pa čeprav si jih ne želijo ...

Gre za najbolj strupeno vrsto ribe na Jadranu, zato menim, da si splača ogledati video o tej ribi!

 

Tudi druge morske ribe na Jadranu so TOP

Zgoraj omenjene in na kratko opisane morske ribe, so seveda samo nekatere, ki jih premore »naše« morje in ki jih ribiči iščejo in lovijo!

Zraven teh, nikakor ne smemo pozabiti na majhno bukev, ki je ena od najštevilčnejših rib na Jadranu, pa na pica, ki lahko preživi tudi do 20 let in več v morju in seveda tukaj so tudi skuše – ribe, ki jih mnogi tako obožujejo (beri: predvsem na krožniku).

Pisati o tuni, ugorju, salpah in drugih ribah, pa mogoče ob kateri drugi priložnosti …

Zatorej, ko boste na morju in se boste odločili, da boste morda celinski ribolov zamenjali za tistega v slani vodi, imejte vedno v mislih, da ja tam mnogo tega drugače – pripravite se, spoznajte navade morskih rib in zavedajte se, da v morju plavajo tudi strupene morske ribe – če jih ne poznate, jih dajte čim prej spoznati.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.