Ribolov brancina / lubina - kako ujeti kapitalca?

Ribolov brancina / lubina

Pravijo, da je prvi vtis zelo pomemben – torej, kaj vidite, ko pogledate brancina?

Je to ljubezen na prvi pogled?

To je tisto, zakaj se boste odpravili na ribolov brancina!

Velika glava, velike oči, mrki pogled! Pravijo, da je izjemno radoveden, pravijo, da je izredno agresiven, a splošno znano je, da je eleganten, hiter in zelo lep!

Vse to so razlogi, zakaj se mnogi ribiči odločajo za morski ribolov brancin – ponuja namreč tiste prave užitke, ki si jih vsi ribiči pri morskem ribolovurazburljivost, borbo in navdušenje!

Če se osredotočimo samo na naše področje, na področje Jadrana, potem je potrebno poznati vsa njegova imena – tisto, ki ga vsi poznajo je brancin, pravijo mu pa še lubin, vuk, levrek in še kaj bi se našlo.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Morski ribolov brancina - kako ta riba izgleda?

V kolikor se boste odpravili na morski ribolov brancina oz. tega roparja, je tukaj nekaj vrstic, da ga boste v vodi lažje prepoznali in opazili. Za začetek so tukaj njegove barve – na zgornjem delu telesa je temno sive barve, v sredini bolj srebrne, na trebuhu pa je že skoraj bel.

Glavo ima izjemno veliko in dokaj nesorazmerno v primerjavi z njegovim preostalim telesom – njegov rep je izjemno močan, kar mu omogoča hitro in eksplozivno gibanje po morju.

Njegova usta so polna majhnih zob, tako majhnih, da spominjajo že skoraj na brusni papir. Takšni zobje brancinu omogočajo, da se lahko izjemno dobro prehranjuje, saj skoraj vsaka riba, ki jo ujame v svoj gobec, tam tudi ostane – beg iz ust je praktično nemogoč.

Če si boste torej zaželeli morski ribolova brancina, potem morete vedeti še naslednje – najbolj pogosti primerki, ki jih ribiči ujamejo so tam med 0,5kg in 1kg, malce manj pogosti so tisti, ki merijo med 5kg in 7g, le redki pa kapitalni primerki, kjer njihova veličina seže tja do enega metra in teže do 16kg – če ujamete takšnega, boste z njim sigurno končali v kakšni reviji ali kje na Googlu.

Kam se odpraviti na ribolov brancina?

Kje sploh iskati brancina? Če ga želimo locirati najprej po morjih, potem ga lahko iščemo najprej v Atlantskem oceanu, najdemo ga tudi v Sredozemlju in pa seveda tudi v Jadranskem morju.

Med najboljšimi lokacijami za ribolov brancina v Jadranu so zahodni deli Istre, pa morje v okolici Novigrada, Velebitski kanal in vode v bližini Šibenika. Prav tako ima brancin zelo rad tudi področje Murtera, Ugljena, Pašmana in še katero drugo področje – na primer področje izliva reke Neretve.

Mnogi ribiči, tudi tisti, ki se ukvarjajo s podvodnim ribolovomom sporočajo, da se je kot odlična lokacija za ribolov brancina izkazal otok Krk - če se boste odpravili na ta otok, lahko kar nekaj informacij o njem dobite tej spletni strani, prav tako možnosti za namestitve - apartmaje!

Kot ZANIMIVOST lahko tukaj omenimo, da se že desetletja najboljši podvodni ribiči zbirajo na Malem Lošinju, kjer poteka Pokal narodov in Pokal mest. Tekmovanje poteka vedno na ista dneva in sicer na 29. in 30. december. Prav aktivnost brancina pa vsako leto odloči zmagovalca – le-ti jih ujamejo res mnogo!

Temu bi se lahko reklo tudi zimski ribolov brancina – a organizatorji in ribiči dobro vedo, zakaj se ta prireditev odvija ravno v tem času – več o tem tudi v nadaljevanju.

Osnove, ki jih morate vedeti za ribolov brancina!

Če smo vas z vsem tem do sedaj napisanim prepričali v to, da vam ta riba res lahko ponudi nekaj posebnega, potem je tukaj nekaj osnovnih zadev, ki jih je potrebno vedeti, če se boste kdaj odpravili na ribolov brancina.

Omeniti je potrebno, da se je zelo dobro odpraviti ribolov brancina jeseni, a bolj ko se približuje konec leta in zima, se na morju ujamejo vse večji primerki brancina. Ravno iz tega razloga mnogi ribiči pravijo, da je zimski ribolov brancina zelo uspešen in zanimiv!

Najdemo ga lahko ob kakšnih večjih rtih, v kotičkih, kjer prihaja do mešanja sladke in morske vode, ob čereh in drugih ovirah v vodi – skratka tam, kjer se obala zelo počasi in položno spušča v morje.

Največ se zadržuje v morju, katerega globina je nekje med 2m in 10m, le redko ga zasledimo na večjih globinah.

Svetujemo vam, da brancina ne iščete preveč na peščenih področjih, saj le-teh ne mara najbolj (beri: seveda obstajajo možnosti, da ga boste tudi tam našli), veliko bolj primerno je, da ga iščete na kamnitem in razgibanem terenu, če pa vmes najdete še kakšno travo, pa bi to znala biti res super lokacija za ribolov brancina.

Če vas zanimajo kapitalni primerki brancina, potem je potrebno v ribolov proti koncu leta, ko se le-ta odpravi v drst – takrat se nahaja v priobalnem pasu in ga je med drugim tudi nekoliko lažje ujeti.

Za ribolov brancina je treba vedeti s čim in kako se le-ta hrani?

Poznavanje brancina pravi, da je to riba, katere se bojijo mnoge druge vrste rib. Hrani se praktično z vsem, kar mu pride pred usta, a najbolj slasten zalogaj mu predstavljajo gavuni, papaline, inčuni, majhne jegulje, kdaj se pa odloči tudi za napad na kakšnega večjega ciplja, če se le-ta nekoliko preveč približa brancinu.

V času po drstu, ko je brancin še nekoliko len, se odloča tudi za prehranjevanje z glistami, črvi in rakci, torej vsem tistim, kar lahko najde na dnu vode – več ali manj je takšna prehrana zanj značilna ob izlivih rek v morje.

Ravno iz razloga, ker brancin poje vse kar mu pride pred usta, zanj velja, da je dokaj lena riba, včasih izjemno pazljiva, a na trenutke prav čudnega obnašanja – lahko se vam zgodi, da boste kdaj preizkusili mnoge različne ribiške vabe za brancina, a na koncu ga boste ujeli na nekaj, kar boste najmanj pričakovali.

Kot zanimivost – v njegovo čudno obnašanje vas lahko prepričamo tudi z zgodbo, da se nemalo krat zgodi (beri: ob kakšnih izlivih sladke vode v slano), da brancin naleti na kakšno kačo v vodi in jo napade. Manjši primerki kač kdaj postanejo tudi njegova hrana – čudno, a resnično!

Za brancina je izjemno pomembno tudi, da omenimo, da le-ta živi in lovi v jatah, dokler ne zraste do veličine cca. 3kg. Takrat se večinoma osamosvojijo in lovijo/živijo sami, oziroma v paru. Če boste torej ulovili enega večjega brancina, se je potrebno zavedati tudi, da je nekje v bližini verjetno tudi njegov partner – četudi svojega partnerja več ne vidi, bo sledil njegovemu vonju, zatorej se ribiču splača vztrajati na isti poziciji, saj se nemalo krat zgodi, da se ulova zvrstita eden za drugim.

Seveda pa je potrebno omeniti še prehranjevanje in lov manjših brancinov – le-ti se zadržujejo v jatah tam, kjer je voda nekoliko globlja in prehaja v plitvo, ali pa se skrivajo ob kakšnih naravnih vodnih ovirah. Ko se na tem področju na primer pojavi jato gavunov, se iz globin ali izza ovire zažene po navadi le eden brancin, da jato razprši, nato pa za njim še vsi ostali brancini, ki lovijo preostanek jata gavunov. Ko napad zaključijo, se pomaknejo nazaj v zaklon in čakajo, da bodo vajo ponovili.

Kot je videti iz vrstice v vrstico, je ribolov brancina res zanimiv!

NASVET: Najboljši čas za ribolov brancina je zgodaj zjutraj, ko sonca vzhaja, ali pa pozno zvečer, ko sonce zahaja. Ribolov čez dan je lahko uspešen samo v času nekoliko kalne vode ali pa ko se na morju pojavijo veliki valovi, ki jih naredi južni veter!

Ribolov brancina - vzhod, zahod

Oprema za ribolov brancina – kakšna naj bo?

Glede na opisano do sedaj in gleda na izkušnje z morskim ribolovom brancina, je obvezno omeniti, da se vam pri ribolovu te ribe kaj hitro lahko zgodi, da boste ujeli kakšen kapitalni primerek. Ravno iz tega razloga bi res bilo škoda, da ste nanj nepripravljeni, da je vaša oprema za ribolov preslaba in da vam bi takšna trofeja ušla v globine morja.

Iz tega razloga je potrebno pri izbiri pribora za ribolov brancina biti izredno pozoren – izbirajte kvalitetne materiale, naj ne bodo stari in na primer najloni že zdelani, ter seveda, uporabljajte nekoliko močnejše naveze, da boste ribo lahko obdržali na palici. Ne glede na vse, vedno uporabljajte fuoro-karbonske predvrvice, ki naj ne bodo krajše od enega metra – z njimi je ribolov uspešnejši!

Če nadaljujemo – oprema za ribolov brancina je odvisna od tega, kje in s kakšno tehniko ga boste lovili. Možnosti imate dve in sicer odpravite se lahko na ribolov brancina iz obale, ali pa obstaja tudi možnost za ribolov brancina iz čolna – seveda je v obeh primerih potrebna tudi različna oprema!

Začnimo pri ribolovu brancina iz obale s »spinning tehniko« (beri: ribolov brancina z umetnimi vabami) - zanjo mnogi pravijo, da ni najbolj uspešna, a žal so te govorice mnogi ribiči že mnogo krat ovrgli. Pri spinning tehniki je važno, da uporabljate dvodelne palice, ki so narejene iz čvrstih, lahkih in karbonskih materialov, kar vam bo omogočilo, da boste s palico lahko več ur »delali« ob vodi.

Zraven palice je izjemno pomembno tudi, kako boste umetno vabo vlačili skozi morje – mnogi so mnenja, da umetne vabe brancina sicer pritegnejo, a se le-ta zaradi svoje muhavosti ne odloča ravno pogosto za to, da bi jo zagrabil. Iz tega razloga menjajte načine vleke vabe skozi morje – spreminjajte hitrost, smer gibanja in pozicije – morda se vam z malo sreče zgodi, da boste ujeli kakšnega kapitalnega primerka.

Še nekaj nasvetov za ribolov brancina z umetnimi vabami – uporabljajte vabe, ki niso pretirano velike, torej naj bo njihova velikost tam nekje do 10cm. Do sedaj so se za najboljše izkazale silikonskimi ribicami in  majhne jegulje – team Cormoran “Splash Walker” ali Rapala model Original – vabe modre barve spominjajo na gavuna, če pa lovimo v motni vodi, pa uporabite umetne vabe bolj živih barv – rumene, rdeče in druge.

Naslednja možnost, ki jo imate je ribolov brancin iz obale s plovcem – za to tehniko se najbolj pogosto uporabljajo »bolognese ribiške palice«, ki so nekoliko daljše (od 5m do 7m). S takšno palico boste lahko vaš sistem vrgli precej daleč, boste pa z njo tudi veliko lažje »zategnili« v primeru prijema ribe.

Za najlon predlagamo, da uporabljate vsaj debelino 0,18 ali 0,20 in to naj bodo kvalitetni najloni, ki so nekoliko bolj elastični in vzdržljivi. Ker je brancin roparica in ima zelo ostre zobe, je priporočljivo, da uporabite tudi fluoro-karbonsko predvrvico, ki vam bo sigurno pomagala pri ribolovu brancina.

Za konec pa še beseda o plovcih in trnkih – uporabljate lahko različne plovce, vse je pa odvisno od tega, v kakšnih vremenskih okoliščinah lovite in na kakšnih razdaljah. Če boste lovili daleč od obale in so po možnosti tudi valovi in vidljivost slaba, potem se je smiselno odločiti za kakšen večji plovec (beri: recimo 7g ali več), če je stanje na vodi nekoliko bolj mirno ali pa boste lovili nekoliko na manjših razdaljah, pa lahko brez težav uporabite nekoliko lažji plovec.

POMEMBNO – ker se pri ribolovu brancina ne zgodi ravno pogosto, da bi imeli ugriz za ugrizom, je zelo pomembno, da je vsa vaša oprema za ribolov, seveda tudi trnki, zelo kvalitetna. Trnki so še posebej pomembni, saj če bodo le-ti slabe kvalitete, se vam zna zgoditi, da boste že pri tako redkih potegih, še tisto izgubili. Izbirajte kvaliteto!

Oprema za ribolov brancina

Ribolov brancina s panulo!

Naslednja možnost, ki jo imate in kateri je potrebno prilagoditi opremo je vsekakor tudi ribolov brancina iz čolna – pri tem načinu je najbolje, da se uporabi »panula«.

Za začetek je potrebno omeniti, da se je najbolje odpraviti na morje v času pozne jeseni, ko le-ta že prehaja v zimo. Če boste pa povrh vsega naleteli še na kakšen dan, tik zatem, ko je padal dež in je morje nekoliko bolj motno, pa bi to vse skupaj znala biti odlična kombinacija za panulanje.

Pravega recepta, kakšno panulo izbrati za ribolov ni – izbirate lahko med lahkimi in srednjimi, kjer se vsekakor razlikujejo palice, ki jih boste uporabljali in pa ves ostali pribor za ribolov, ki ga boste zraven kombinirali. Palice so lahko dvodelne ali teleskopske, debelina najlona pa od 0,30mm, pa vse tja do 0,60mm – vse je seveda tudi odvisno od tega, na kako veliko ribo se odpravljate.

Zelo pomembni del panule so tudi vabe, ki jih boste uporabljali. Možnosti imate kar nekaj, a kljub vsemu je potrebno biti pazljiv. Vabe za ribolov brancina, ki jih boste uporabili naj ne bodo prevelike.

Katera vaba za ribolov brancina / lubina bo prava?

Mnogi ribiči se odločijo, da bodo morski ribolov izvajali zelo enostavno – vzamejo v roko palico in poizkušajo srečo tako, da se premikajo iz pozicije na pozicijo. Takšnim ribičem bi lahko rekli tudi uživači – veseli bodo vsake ribe, če je pa ne bo, pa bodo obalo zapustili prav tako nasmejani.

Obstaja pa tudi druga možnost in sem spadajo ribiči, ki bodo naredili vse za uspeh na vodi – poskrbeli bodo za popolno ribiško opremo, pripravili in oborožili se bodo z vsemi možnimi informacijami in seveda, dobro bodo nakrmili svoje ribolovno mesto, da bi povečali možnost za uspeh.

Ta druga opcija je vsekakor dobrodošla, če imate možnost in če okoliščine to dopuščajo, je za ribolov brancina celo zaželeno, da krmite ribolovno mesto tudi kak dan ali dva prej, preden se odpravite na ribolov – takšne poteze znajo biti odločilne za ribolov na morju.

Iz tega razloga je tukaj nekoliko nasvetov, kaj vreči v morje, da boste privabili brancina / lubina na neko ribolovno mesto in tako povečali možnosti za uspeh:

Sardele – lahko jih zmeljete ali narežete na čim manjše kose, dodate jim nekoliko starega ali svežega kruha, ter morske vode. Vse skupaj dobro premešate in naredite kepe. Kak dan prej ali samo na dan ribolova te kepe mečite v vodo na mestu, kjer boste lovili.

Inčuni – enako kot s sardelami, lahko naredite tudi z inčuni. V kolikor imate možnost, lahko obe ribi med seboj tudi kombinirate.

Ostanki hrane – različne ribice in morska hrana naj se za kak dan pusti na sobni temperaturi, nato tem zadevam dodajajte še kakšno domačo hrano, kot je na primer kruh, slana juha in podobni ostanki. Vse skupaj nato dobro premešajte in uporabite za privabljanje brancina – presenečeni boste, kako je takšna vaba lahko uspešna!

Ribiška hrana – mnoge ribiške trgovine danes že prodajajo ribiško hrano, ki je namenjena ribolovu na morju. Takšna morska ribiška hrana zna v morju narediti odličen oblak in oddajati vonj, ki ga morje raznosi daleč naokoli. Vse to je lahko dober »ključ do uspeha«.

Ne glede na to, kaj boste v vodo metali, zavedajte se, da je brancin zelo »čudna« riba – lahko mu boste ponudili »zlato«, pa ga ne bo sprejel, ali pa na koncu samo sardelo in bo ponorel!

Ribolov brancina - sardele

NE na ribolov brancina, ko se le-ta drsti!

Za brancina je značilno, da se nahaja v drstni dobi v času od januarja od marca. Iz razloga, ker bi ribiči morali skrbeti za naravo, jo spoštovati in poznati njene »naravne zakone«, dajmo ta čas drstenja brancina upoštevati in vaš ribolov temu tudi prilagajati.

Prav tako bi bilo zaželeno, da se dosledno upošteva merska določila in se nazaj v vodo izpušča podmerske ulove – le na tak način bomo ohranili v morju dovolj živeža, da bomo v njem lahko uživali mi še dolga leta, ter naši otroci in njihovi otroci.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.