Katere umetne vabe za morski ribolov uporabljati?

Umetne vabe za morski ribolov

O naravnih vabah za morski ribolov smo nekaj že pisali (beri: Morski ribolov - vabe za uspeh).

Sedaj bomo pa še nekaj povedali za umetne vabe za morski ribolov, ki so kot takšne lahko izjemna alternativa naravnim vabam, še posebej, če na primer izvajate ribolov iz čolna.

V kolikor ste kdaj dvomili v umetne vabe za morski ribolov, potem vam lahko povemo, da je dvom popolnoma odveč ...

Umetne vabe za ribolov na morju so v določenih okoliščinah videti skoraj identično, kot naravne in so kot takšne tudi izjemno uspešne.

V današnji ponudbi ribiške opreme, ki jo ponujajo ribiške trgovine, imajo ribiči ogromno možnosti za izbiro umetnih vab.

Tako lahko na primer izbirajo med blestivkami, žlicami, umetnimi ribicami, silikonskimi jeguljami, pa tudi umetnimi črvi in lignji, ki jih drugače imenujemo tudi »mappeti«.

Ker je ponudba teh umetnih vab za morski ribolov tako velika, se je med njimi kaj težko odločiti, s katero se bo izzvala sreča.

Le izkušnje in poznavanje okoliščin nam lahko pomaga pri pravilni izbiri, ki bo na koncu (morda) prinesla brancina, skušo, polaka ali katero drugo ribo.

Zatorej, berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Najprej pa OPOZORILO!

Ne glede na to, katere morske vabe boste uporabljali ...

... se vam lahko pripeti, da boste na trnek ujeli tudi najbolj strupeno ribo na Jadranu ...

Kako izgleda in kako ravnati, če se vam ta "zmaj" obesi na trnek pa si oglejte v videu ...

Torej, katere umetne vabe za morski ribolov izbrati in kdaj?

Dajmo se za začetek ustavit pri umetni ribiški vabi za morski ribolov, ki jo ogromno ribičev uporablja za ribolov skuše – blestivka.

V kolikor vam ni znano delovanje blestivke, ga lahko opišemo tako, da se njeno telo pri premikanju skozi vodo vrti okoli svoje osi in kot takšno s svojo odsevno ploščico oddaja svetlobo, ki na koncu premami skušo, ki jo zagrabi, ribiču pa prinese veselje z ujeto ribo.

Blestivke kot takšne poznamo različnih velikosti, izdelujejo pa jih iz kovine.

Ker je kovina dokaj težka, lahko blestivko vržete dokaj daleč v morje in dalj kot jo pustite brez navijanja, globlje bo šla.

Ko enkrat dosežete želeno globino, sledi navijanje – če boste navijali počasi, bo blestivka plavala bližje dnu morja, če boste pa navijali hitro, pa jo boste imeli na gladini in tam preizkušali svojo srečo.

Nasvet – če želite, da bi blestivka oddajala čim bolj naravni videz in da bi blestivka dajala izgled utrujene ribe, jo je potrebno navijati z različnimi hitrostmi.

Malo hitro, malo počasi, na tak način boste premamili marsikatero roparico, ki se bo nato ujela na tole umetno vabo.

Če se boste odločili za ribolov z blestivko, potem lahko pričakujete, da boste v morju lahko ujeli kakšno skušo ali polaka, če bo pa vaša blestivka nekoliko manjša in malce zaobljena, potem bi pa to znalo privabiti tudi kakšnega ciplja.

Zelo dober znak za ribolov z blestivko je tudi takrat, kadar skuše opazite na površini – takrat je vredno poizkusiti s kakšno lahko ali srednje težko blestivko, veliko krat so se izkazale za uspešne.

Seveda je pa na koncu koncev vse odvisno tudi od tega, katere ribe plavajo v vodi, kjer lovite!

ZANIMIVOST: Preden začnete ribolov z blestivko, najprej preverite, kako hitro in za koliko le-ta potone. Če je to recimo 30cm na sekundo, potem boste v 3. sekundah dosegli meter globine. Na tak način lahko nato natančno izračunate kje je dno, kdaj ste tik nad dnom in kdaj blestivko vlečete tik nad gladino!

NE SPREGLEJTE: KAKO IZVAJATI MORSKI RIBOLOV POZIMI?
NE SPREGLEJTE: NASVETI IN TRIKI ZA RIBOLOV NA MORJU

Naslednja umetna ribiška vaba, ki jo ribiči uporabljajo za morski ribolov je t.i. žlica.

Kot nam že samo ime pove, ima ta umetna vaba obliko žlice, kupimo jih lahko v različnih velikostih in sicer v ribiških trgovinah, prav tako pa se jih lahko izdela tudi doma.

Pri domači izdelavi smo tako lahko malce izvirni in na primer robove žlice obarvamo z različnimi barvami, ali pa jim dodamo majhne perle, na tak način bomo z domačo žlico prekosili marsikatero kupljeno v ribiški trgovini.

Ker zraven žlice potrebujete tudi trnek, je zelo pomembno, kaj boste dali na njega.

Tako se na primer ribiči zelo pogosto odločajo, da nanj namestijo morsko strigo, peščenega črva ali rakca, ter na tak način poizkusijo ujeti kakšnega morskega lista, iverko ali katero drugo morsko ribo.

ZANIMIVOST: V kolikor boste žlico spustili na dno in le-to vlekli s tokom plime, bo žlica za seboj puščala majhen oblak zaradi morskega dna – to bo premamilo morskega lista, ki bo vašo vabo zamenjal z rakca ali kozico in zagrabil vaš trnek.

NE SPREGLEJTE: ⚡ Najbolje zone za sportski ribolov na Jadranu (treba mi dozvola?)

In še ostale umetne vabe za morski ribolov!

Če nadaljujemo z umetnimi vabami za ribolov na morju, potem se vsekakor moremo ustaviti tudi pri umetnih ribicah.

Le-te so v zadnjem času postale med bolj priljubljenimi pri morskih ribičih – uporabljajo jih pri ribolovu brancina, skuše, polaka in še katere vrste ribe.

To umetno vabo lahko kupite tako v ribiških trgovinah, najdejo se pa tudi mojstri, ki jih izdelujejo sami – poznamo takšne, ki potonejo in takšne, ki plavajo, narejene so pa lahko iz plastike (strojno) ali iz lesa (ročno).

Izbire pri tej umetni vabi imate res ogromno – na njih lahko najdete različne poslikave, so različnih barv, nekatere gredo pa celo tako daleč, da imajo narisane ali pa celo prilepljene oči, ki dajejo ribi še dodaten občutek realnosti.

Ker ribe izgledajo zelo realno in ker na primer dvo-delne oddajajo tudi precej glasen zvok v vodi, jih prave ribe zelo hitro opazijo.

Seveda, ko ribič takšno umetno vabo navija skozi morje, ima riba zelo malo časa za odločitev, ali jo bo pograbila ali ne – v pomanjkanju časa, se mnogo krat odločijo za ugriz, kar ribiču prinaša ulov.

NE SPREGLEJTE: RIBOLOV NA JADRANU - BIG GAME FISHING

Ker poznamo dve vrsti umetnih ribic, dajmo še kakšno besedo povedati o tem področju.

Če se boste torej odločali katero izbrati, potem morete najprej vedeti, kako delujejo – plavajoče delujejo tako, da pri padcu na gladino plavajo, nato pa se pri navijanju zaradi plastične vetrnice ali kljuna na sprednjem delu, začnejo počasi potapljati.

Takšne umetne ribice so primerne za ribolov brancina! Druga vrsta, ki jo poznamo, je pa toneča ribica.

Le-ta se bo ob stiku z gladino takoj začela potapljati, saj je dodatno obtežena oz. ima dodane dodatne kovinske vložke.

Tudi takšno umetno ribico lahko uporabite za ribolov brancina!

Za konec pa so tukaj še umetne vabe za morski ribolov, ki jim pravimo »muppeti«.

Takšno je tuje poimenovanje za njih, po domače bi jim pa lahko rekli tudi umetni črvi in lignji.

Kupite jih lahko v mnogih ribiških trgovinah, kjer se po navadi prodajajo v kompletu po šest vab.

Najdete jih v različnih barvah in velikostih – izdelujejo majhne, srednje velike in pa velika, barve, ki pa so med najbolj popularnimi in uspešnimi pa so sigurno tiste fluorescentne.

Načinov kako uporabljati muppete je kar nekaj – manjše lahko recimo kar tri na enkrat zavežete na navezo in jih obtežite, nikakor pa ne pozabite na trnek dodati še kakšno zanimivo vabo, kot je recimo file skuše. V kolikor boste uporabljali največjega muppeta, potem ga lahko uporabljate kot samostojno vabo!

In še nekaj besed o tem, kako muppete uporabljati – v kolikor opazite, da ima morje dokaj močan tok, lahko tole umetno vabo vržete v morje in jo prepustite tokovom, vse bodo opravili sami. V kolikor pa ti tokovi niso dovolj močni, pa more tudi ribič malce sodelovati z navijanjem oz. dvigovanjem vrha palice (beri: premikanjem muppeta gor in dol).

Umetne vabe za morski ribolov - žlice, blestivke

Umetne vabe za morski ribolov - različnih velikosti in barv?

Vsak pravi morski ribič, ki se bo podal na ribolov iz čolna ali iz obale, bo v svoji torbi imel nekaj različnih morskih umetnih vab.

Le-te naj bodo različnih velikosti in različnih barv, seveda pa se naj izbirajo na podlagi tega, katero ribo se namerava loviti in na podlagi tega, kako uspešna je bila določena vaba za ribiča v preteklosti (beri: izkušnje ribiča).

V kolikor boste torej na vodi dobro »oboroženi« in boste s seboj imeli različne umetne vabe za morski ribolov, potem vam uspeh sigurno ne more uiti – vse kar morete storiti je, da izberete pravilno vabo, za pravilno ribo, v pravilnih okoliščinah in na vaš trnek boste sigurno kaj ujeli.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.