Kako izvajati ribolov na morju pozimi, da bo uspešen?

Ribolov na morju pozimi

Mnogi ribiči delujejo po sistemu, da se za vodo odpravijo samo takrat, ko je na nebu sonce brez oblačka in vetra skoraj da ni.

Tistih, ki bi se na ribolov odpravili po dežju in vetru, je že nekoliko manj, redki so pa tisti, ki tudi v zimskih dnevih vzamejo palico v roko in se odpravijo za vodo.

V kolikor je ribič specializiran recimo zgolj za krapolov in ga seveda samo tak način ribolova zanima, potem recimo v zimskih dneh lahko naleti na težave in dolgčas.

V primeru res velikega mraza in snega, se zna zgoditi, da vode zamrznejo in je ribolov praktično nemogoč.

Ali se ga pa lotevajo samo tisti, ki bi jim lahko že rekli tudi ekstremisti.

Vsi tisti ribiči, ki nekako niso specializirani za eno vrsto ribe in jim je praktično vseeno kje bodo lovili in kaj bodo lovili, imajo tako tudi v zimskih dnevih možnosti za užitke.

Takšna opcija se jim recimo ponuja nekje ob morju.

Vse kar je potrebno storiti je, da poberete ribiško opremo, ki jo imate, vse skupaj zložite v avtomobil in se odpravite na ribolov na morju!

Lokacij za ribolov na morju imate v naši bližini res veliko – slovenska obala ali hrvaška Istra, Hrvaško primorje, Srednja Dalmacija, Južna Dalmacija, odprto Jadransko morje.

Vse to in še več, imamo Slovenci praktično »pri roki«.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kako se odpraviti na ribolov na morju pozimi?

V kolikor se boste pozimi sprehodili ob kakšni obali, boste v večini primerov (če sploh), tam srečali ribiče, ki se odločajo za ribolov lignja, ali morda tu in tam kakšnega, ki se s spin palico bori, da bi ujel kakšnega brancina.

Za karkoli se boste že odločili, da boste lovili, je potrebno vedno imeti na umu, da je vaš uspeh odvisen od tega kje lovite.

V kolikor se nahajate na obali, kjer je voda v večini bolj plitva, je potrebno vedeti, da se riba v takšnem okolju vse bolj pomika v globino, kar pomeni, da je najverjetneje kje daleč od obale.

V takšnih primerih je ribolov iz obale malce otežen, ali pa sploh ni mogoč, zato se je najbolje odločiti za kakšno krožno vožnjo s kakšnim čolničkom in uživati na njem.

Če ste torej kljub vsemu ocenili, da so pogoji za ribolov iz obale na lokaciji, kjer se nahajate dobri, potem se tega lotite na naslednji način.

Za začetek ni potrebe po kakšnem pretiranem pametovanju pri palicah, uporabljate lahko vse vrste palic, kot recimo tudi v letnih dnevih, bodite mogoče le malce pozorni, da bo vaš pribor malce lažji in bolj prefinjen, saj ribe v hladni vodi hrano pobirajo veliko bolj pazljivo in je v takšnem primeru pomembno, da te nežne grizljaje čim hitreje začutite in ribo ujamete.

Kot smo že rekli, če lokacija za ribolov iz obale ni primerna in imate možnost najeti, ali celo uporabiti lasten čoln ali barko, je to potem odlična izbira.

Največkrat se ribiči za ribolov na morju pozimi odločajo za t.i. panulo.

S tole tehniko ribolova imate odlične možnosti, da v zimskih dneh ujamete kakšnega brancina, zobatca, gofa ali kakšno drugo večjo ribo.

Seveda, ker se vam v zimskih dneh, še posebej pa nekje na odprtem morju, lahko hitro zgodi, da boste ujeli tudi kakšno večjo ribo, bodite na to pripravljeni.

Uporabljajte na primer panulo z najlonom dolžine 40-50 metrov, debelina pa naj bo od 0,35 do 0,45mm, seveda ne pozabite na nekoliko tanjšo predvrvico.

Celotno navezo pa nato spuščajte iz čolna na dolžini cca. 50-100 metrov.

Kakšne vabe za ribolov na morju pozimi uporabljati?

Za konec pa recimo še kakšno besedo o vabe za ribolov na morju pozimi je priporočljivo uporabljati.

Tukaj kakšna višja matematika ni potrebna, saj ribe več ali manj jedo isto hrano, kot v toplih dneh, razlika je le v tem, da more biti ta hrana kvalitetna, pobirajo je pa nekoliko manj, zato vedno pazite, kaj dajete na trnek, saj so ribe v hladnih dneh precej izbirčne.

Tako lahko na primer na trnek namestite najbolj klasične vabe, kot so na primer lignji, ki jih narežite na trakce, prav tako tudi sipo, ter nikakor ne pozabite na manjše ribice, kot so na primer skuša, sardela, girice in podobno, ter različne vrste školjk, ki se vedno izkažejo za uspešno vabo.

Veliko krat se zraven t.i. živih vab za uspešne pokažejo tudi umetne vabe – pri njih pazite, da ne pretiravate z njihovo velikostjo, saj kot smo rekli, naj bo pribor čim bolj »lahek«.

Torej? Ribolov na morju pozimi – DA ali NE?

Kot vidite, je ribolov na morju pozimi precej podoben tistemu, ki ga izvajate poleti.

Zakaj torej ne bi za kakšen dan ali dva najeli kakšnega apartmaja in se odpravili v nekoliko toplejše kraje?

Seveda, vedno preverite tudi vremensko napoved – na morju se vam v zimskih dneh zna kaj hitro zgoditi, da vas ujame kakšna burja, takšno vreme pa potem ni kaj prida za ribolov na morju.

Zatorej, morski ribolov pozimi sigurno DA, če se le dobro pripravite nanje, potem je tudi uspeh zagotovljen. Uživajte v slani vodi!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.