Vabe za morski ribolov – katere priporočamo?

Vabe za morski ribolov

Za začetek, vam bom v tem prispevku postavil vprašanje – kje ste se prvič srečali z ribolovom?

Je bilo to v ribniku, potoku, ali morda poleti, ko ste s starši odšli na počitnice v Piran, Portorož, Lucijo, Poreč ali katero drugo morsko slovensko mesto?

Prepričan sem, da ste mnogi svoj prvi trnek namočili v domačo vodo, še več pa je sigurno takšnih, ki so to storili na morju - bodisi iz pomola, iz skal, ali pa ste morda celo z očetom šli na kakšno ribiško barko, se zapeljali na odprto morje in valovi so vas popolnoma navdušili.

Na takšen način se vsak mladi ribič razvija – morski ribolov mu vsako leto postaja vse bolj domač, vsako leto pride na obalo z novimi idejami, z novim ribiškim priborom in seveda z željo, po novih ribah – skušah, brancinih, cipljih, zobatcih, arbunih, iglicah in morda se kdaj na trnek ujame tudi kakšna morska mačka.

Uspeh je vsako leto različen, kdaj se ujame več, kdaj manj, a skozi čas mnogi ribiči ugotovijo, da je zraven ribiške opreme, ki jo uporabljajo in dela dneva v katerem lovijo, pomembno tudi, katere ribiške vabe za morski ribolov uporabljajo.

Kar nekaj o njih bom zapisal v naslednjih poglavjih, zatorej, berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Dober ribič nikoli ni brez vabe za morski ribolov!

V kolikor ste se odpravili na dopust in že vnaprej veste, da gre z vami vsa ribiška oprema, ker je morski ribolov vaša strast in vaša želja, potem boste najverjetneje s seboj vzeli tudi kakšne vabe za morski ribolov, na katere boste lovili.

Lahko pa s seboj vzamete samo ribiško opremo, vabe za morski ribolov pa priskrbite kar nekje ob morju ...

Morska obala jih vedno skriva mnogo, lahko jih pa seveda kupite tudi pri prodajalcih, ki se nahajajo ob morju in prodajajo mnoge zadeve, ki vam lahko koristijo na vašem trnku, ko se boste odpravili na ribolov skuše, ribolov brancina, ciplja ali katere druge morske ribe.

Tako se na primer dobremu ribiču ne more nikoli zgoditi, da bi ostal brez vabe za morski ribolov, če se odloči za ribolov na morju.

In še OPOZORILO ...

Preden zabredemo v tale članek in podrobno pogledamo katere so najboljše ribiške vabe za morski ribolov, pa še opozorilo.

Mnogim ribičem se pripeti, da na svoj trnek ujamejo najbolj strupeno ribo Jadrana.

Pazljivo z NJO!

Več o njej pa v videu - oglejte si ga.

Katere so najboljše ribiške vabe za morski ribolov?

Ribiških vab, ki jih lahko uporabite za morski ribolov je mnogo in so predvsem odvisne od tega, kakšno vrsto rib se odpravljate loviti, od kod jo boste lovili in tudi, kaj imate na razpolago.

Ena izmed zelo priljubljenih vab za ribolov večjih rib je na primer skuša – le-to lahko ali ulovite popolnoma sami, ali jo kupite pri domačinih (ribičih) oz. v ribarnici.

V vsakem primeru je najbolje, če je riba čim bolj sveža. Takšno vabo za morski ribolov lahko uporabljate na primer za ribolov ugorja, morskega psa, brancina, trsk, lahko se pa za njo odločite ali pri ribolovu iz obale oz. iz čolna.

Načinov kako skušo namestiti na trnek je kar nekaj ...

Lahko iz nje narežete samo fileje in jih kar v celem, po dolgem obesite na trnek, lahko skušo narežete na majhne trakce in uporabite samo te, ali pa na koncu koncev za ribolov večjih rib uporabite kar celo skušo.

Seveda, možnosti je ogromno in le vaja in praksa vam bosta pokazali, kakšen način je najbolj učinkovit.

Naslednja vaba, ki ste jo morda že mnogo krat srečali v morski vodi, pa sploh niste vedeli, da bi na njo lahko lovili ribe, so majhne rakovice.

Najdete jih lahko skoraj povsod ob obali in za njih mnogi ribiči menijo, da predstavljajo eno od najboljših ribiških vab za morski ribolov.

Za zelo dobro, se je ta ribiška vaba izkazala pri ribolovu ciplja in mnogih drugih morskih vrst rib, zato se splača rakovico poiskati v kakšni ribiški trgovini.

Uporaba in namestitev na trnek je zelo preprosta – za začetek je potrebno rakovico razdeliti na dele – uporabite lahko srednji del rakovice, ali telo, so pa uporabne tudi nožice, zato jih ne zavrzite.  Pri pravilni namestitvi, bo rakovica sigurno prinesla dobre rezultate.

Naslednja vaba, ki jo uporablja verjetno največ ribičev za morski ribolov na Jadranu, so sigurno lignji.

To je ena izmed ribiških vab, ki jo lahko kupite v vsaki ribarnici ali pa kar od domačih ribičev.

Uporabite jih lahko kot samostojno vabo, ali pa morda tudi kot krmo za privabljanje rib na neki lokaciji.

Cena lignjev je precej ugodna in za ta denar nudijo izjemno veliko uspeha pri ribolovu. Z ribiško vabo kot je ligenj, boste na svoj trnek lahko ujeli ribe, kot so na primer brancin, ugor, orada in mnoge druge, lahko pa boste to vabo uporabili za ribolov iz obale, ali pa tudi iz čolna.

Seveda, ne pozabite na pravilno namestitev na trnek – v kolikor ste kupili sveže lignje, jim najprej odstranite kost in jih razrežite na majhne trakce, ko imate to urejeno, bo namestitev na trnek sila enostavna, uspeh pa v večini primerov zagotovljen.

Aja, pa še to - da bi vse skupaj bilo čim bolj zanimivo, se lahko namesto v ribarnico odpravite tudi na lov na lignje - tako boste naredili ribiško izkušnjo še boljšo in tudi nekaj malega denarja vam bo ostalo v žepu - morda za kak nov kos ribiške opreme ali za kakšno novo in drugačno umetno vabo za morski ribolov.

Med bolj priročne in najbolj dostopne vabe za ribolov na morju, seveda lahko uvrstimo tudi različne školjke.

Le-te lahko prav tako naberete popolnoma sami – pazite le, ker nekatere veljajo za zaščitene in bi vas pri njihovem nabiranju doletela kakšna kazen.

Če se sprašujete, katere školjke bi lahko bile najboljše za namestitev na trnek, potem bi tukaj lahko veljal nasvet, da uporabite tiste, ki jih je največ v vodi v kateri nameravate loviti – tukaj se mnogim poraja tudi vprašanje – ali je takšna vaba, ki je ima riba na pretek v vodi res dobra?

Možna odgovora sta dva – to je hrana, ki se je je riba že zasitila in bo ribolov nanjo slab, ali pa druga možnost, da je to hrana, ki jo riba pozna in bo riba nanjo najbolje prijemala.

Seveda, vredno je poizkusiti – vsaka nova izkušnja vam prinese novo znanje in če ne druga, boste vedeli nekaj več o morskem ribolovu iz lastnih izkušenj. Namestitev in uporaba takšne vabe (školjke) je sila enostavna – samo školjko odstranite in uporabite samo mesnati del.

Takšna vaba bo ob pravilni namestitvi ostala dolgo na trnku, če vam jo le ne bodo ribe pojedle.

Seveda, poizkusiti v morju velja tudi z nekaterimi drugimi vabami – tukaj so se na primer že mnogo krat za uspešne izkazale na primer sardele, ki jih lahko narežete na koščke, ali uporabite kar cele, nato lahko v morju uporabite tudi vabe iz domače kuhinje, kot so na primer kruh ali sir.

Vabe za morski ribolov - sardele

Vedno v rezervi kakšne druge vabe za morski ribolov!

Možnosti katere vabe za morski ribolov uporabiti imate kar nekaj ...

V kolikor se vam določena vaba izkaže za neuspešno, imejte vedno s seboj še kakšno alternativo, da jo lahko namestite na trnek – saj veste, nikoli ni najbolje staviti ves denar na »enega konja«, še posebej ne, če se odločate za morski ribolov, morje je veliko, v njem se lahko dogaja marsikaj.

In seveda, bodite drugačni, kot pri nas vedno pravimo - naj bo tako tudi takrat, ko se odločate, katere vabe za morski ribolov boste izbrali.

In ja - preden pojdete za vodo, preverite še naše najbolj uspešne trike in nasvete za ribolov na morju ...

Ne glede na to, uživajte v naravi, uživajte ob morju in dober prijem vam želimo!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.