Ribolov orade - odkrivamo skrivnosti za uspeh!

Ribolov orade

Orada, kraljica Jadranskega morja in morskega ribolova, ima med ribiči na morju res velik sloves.

Velja za ulov, ki ga mnogi zelo cenijo in si ga želijo zaradi mnogih razlogov ...

Prvi je ta, da ima »divja« orada zelo okusno meso, no ja, saj orada iz gojišč je tudi odlična, ampak se vsekakor občuti razlika v kvaliteti med ulovljeno ribo in tisto, ki jo kupimo v ribarnici!

Kaj menite, se strinjate z menoj?

Jaz jo zraven zelo okusnega mesa občudujem tudi zaradi njene borbenosti, pretkanosti in inteligence! Da, tudi inteligentne in pretkane ribe poznamo in to sigurno je orada.

Če torej želite izvedeti več o tem, kako izvajati ribolov orade, potem berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kakšna riba je sploh orada?

Torej, če imate željo ujeti orado na svoj trnek, boste najprej morali vedeti, kako sploh izgleda, kako in kje živi ter še kaj!

Orada verjetno spada med tiste morske ribe, ki jih poznajo vsi ribiči. Kaj pati?

Če ne drugače, jih spoznamo takrat, ko se poleti odpravimo na dopust in si zaželimo iz pomola ali čolna ujeti kakšno ribo - recimo na Pag ali kakšno drugo destinacijo na slovenski obali.

Hja, takrat se največkrat "odpravimo" in odločimo za ribolov orade, pa čeprav potem na koncu na trnek ujamemo vse drugo, samo orade ne. Hehe. :)

No, pa poglejmo sedaj, kakšna riba je sploh orada!?

Orada je dokaj ozka, lahko bi rekli tudi, da je "bočno stisnjena" riba. Njena glava je parabolično stisnjena, usta so velika, zobje v njih pa izredno močni.

Za orado je značilno, da s temi zobmi zelo uspešno melje lupine školjk in ravno zaradi tega so školjke tudi tako uspešna morska vaba za ribolov orade.

Da bi orado čim lažje prepoznali, je potrebno povedati še, da je njen hrbet modro-zelene barve, boki so sivo-modri in imajo po sebi vzdolžne, temnejše proge.

Da bi pa vse skupaj bilo še nekoliko lažje, pa bodite pozorni še na škržni poklopec in črno pego na njem - če ga opazite, ja, to je orada!

Orada lahko zraste vse tja do dolžine med 60 in 70 cm in doseže tudi do 10kg - hja, obstajajo tudi prave kapitalne ribe!

Ribolov orade - Izgled ribe

Kakšno opremo izbrati za ribolov orade?

Izbira prave ribiške opreme je ključna za uspešen ribolov orade!

Pri ribiški palici je zelo pomembno, da je le-ta čim lažja in občutljiva, saj boste le tako lahko zaznali tudi najbolj nežne potege orade.

Dolžino palice je vsekakor treba prilagoditi načinu ribolova - če boste recimo lovili iz čolna, naj bo palica krajša (tam nekje okoli 2m dolžine), če boste pa lovili iz obale in želite s palico metati nekoliko dlje, pa izberite nekoliko daljšo palico!

Palico vedno združite z rolo, ki naj ustreza izbiri palice in vedno izbirajte zgolj in samo priznane blagovne znamke - orado boste namreč lovili v morju in sol (korozija) je zelo velik sovražnik nekvalitetnih ribiških rol.

Pri izbiri najlona, vam predlagam, da izberete takšnega, ki v morski vodi ne bo viden (fluocarbon), z debelinami pa ne rabite pretiravati. Če bo vaš najlon predebel in viden v vodi, bo vaš uspeh resno ogrožen!

Enako velja tudi za trnke - št. 6 do 10 bo čisto dovolj, da boste nanj lahko dali vse možne ribiške vabe, ki jih bo orada z veseljem požirala!

Nazadnje pa imajo zelo pomembno vlogo tudi ribiške vabe (umetne ali "žive") Žive vabe, kot so črvi in ostalo, so pri oradah zelo priljubljene, vendar ne spreglejte tudi umetnih vab, ki znajo za to ribo mnogo-krat odlično delovati.

Ribolov orade - Oprema in vabe

Kakšen sistem za ribolov orade izbrati?

Pripravimo palice in krenimo za vodo ...

Jaz lovim orade z naslednjim talnim sistemom - najlon debeline 0,25, svinec teže do 90g in trnek "po občutku".

Za vabo uporabljam »voleka«, ki ga zataknemo čez debelo meso, črevo pa zataknem na ostri del trnka (beri: orada najprej poje mehak del, nato šele trdega).

Vržemo čim bližje mestu, kjer bi lahko bila orada. Najraje lovim na globini 10 ali več metrov, da je daljša borba.

Ko zadeva potone na dno, pustiš še cca 0,7m najlona, da je prost. To je pomembno zato, ker orada prime vabo, jo odnese pol metra stran in v miru poje.

Ko vidimo, da orada pelje najlon, počakamo še cca. 10 sekund, da orada v miru začne žvečiti vabo, nato pa sledi močan zateg, da se riba zelo dobro ujame.

Kako poiskati najboljše mesto in vabo za ribolov orade?

Ribolov orade je vsekakor možen na več načinov ...

Na odločitev, katero tehniko bom uporabil, vpliva veliko dejavnikov, boste pa morali kar nekajkrat poizkusiti, da boste ugotovili, kaj je najboljše v določenih pogojih.

A ne glede na tehniko, je vedno dobrodošlo, da se najprej odločimo, na katerem mestu bomo orado sploh lovili ...

Ena izmed taktik je lahko ...

1.) Vzameš potapljaško masko, ter plavutke in greš plavat.

2.) V vodi iščeš teren, ki je mešanica morske trave, skal in mivke.

3.) Ko se orada prehranjuje, išče školjke na mivki in okolici, potem pa jih zdrobi ob skalah. Če to opaziš, veš, da si na pravem mestu.

4.) Pogledaš lahko tudi po mivki, če je tam kaj »volekov« in ostalih školjk - če so, je velika verjetnost, da bo zjutraj tam tudi orada.

Če si že enkrat v vodi in pod njo, si naberi nekaj »volekov«, potreboval jih boš za ribolov.

Če jih ne vidiš ali pa se ti ne da potapljati, preluknjaj plastenko, daj notri ostanke od kosila, pasjo hrano, karkoli, kar je mrhovine in smrdi.

Označi to plastenko z 10m vrvice in plastenko, ki plava na vodi – vse skupaj nato s potopom postavi na morsko dno.

Počakaj do drugega jutra in »voila«, imel boš kar nekaj »volekov« za pobrat s plastenke. Zamenjaš vabo in vajo ponoviš.

Podoben način uporabljam tudi za privabljanje orad, le da noter dam smrdljive sardele in lignje - vonj jih privabi, ti pa veš kam metati trnek, saj vidiš plastenko, ki plava na vodi.

Ribolov orade - Potapljanje

Pomembni nasveti in skrivnosti za ribolov orade!

Da bi vse skupaj bilo še nekoliko lažje, je tukaj nekaj nasvetov in mojih majhnih skrivnosti, ki so vam lahko v pomoč!

Vse to so sicer malenkosti, ki sem se jih naučil skozi leta, a ko krenem na ribolov orade, se jih redno in vedno držim, kot "pijanec plota".

  • Čas ribolova: Vedno se odpravim na ribolov med 3.00h zjutraj in do 8.00h zjutraj.

  • Plima/Oseka: Lovit grem, ko se končuje oseka in bo vsak čas nastopila plima.

  • Vabe za ribolov: Morski voleki, ki ste jih nabrali prejšnji večer, lignji iz trgovine (odtajani in sušeni na soncu, dan ali dva, da že rahlo zaudarjajo), morski črv, rjavi črv (jaz ga uporabljam redko, saj ga ima rad tudi drobiž), BIBI.

  • Vreme: Ni pomembno. 

Kako boste vedeli, da je orada zapeta?

Če boste lovili na način, kot sem zgoraj zapisal, potem gre tukaj za talni ribolov ...

To pomeni, da boste "griz orade" zaznali tako, da vam bo stresla vrh palice in naredila nekaj potegov sem ter tja - to počne zato, ker se hoče otresti trnka.

Seveda, pomagate si lahko tudi z raznimi obročki ali celo s signalizatorji prijema, a vse to je že malce bolj "moderen ribolov".

Ko orada zagrize, jo morate le še spraviti "na suho" ...

Navijati morate čimbolj hitro in stran od vseh možnih skal, da se najlon ne zaplete in strga.

Seveda, če ujamete kapitalno orada, bodite pazljivi, da ne potrgate naveze, če vaš najlon ni namenjen kapitalcem ali pa niste v njega najbolj sigurni - vzemite si čas in uživajte v "drillu".

Ribolov orade - Naveza

Zaključek = ribolov orade je lahko pravi užitek

Načinov, kako se odpraviti na ribolov orade in jo tudi ujeti, je seveda MNOGO!

Vsekakor pa je najbolje, da različne okoliščine preverite in preizkusite tudi sami ... Le vaše izkušnje resnično štejejo!

In ne pozabite, orada do 20 cm še ni spolno zrela in se še ni razmnožila, zato jih spuščajte nazaj, za dobro nas, narave in naših naslednikov - sej veste, ribolov na način "ujemi in spusti" - ni treba vedno in vsega odnesti v zmrzovalnik in na mizo.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.