Ribolov orade - odkrivamo skrivnosti za uspeh!

Ribolov orade

Orada, kraljica Jadranskega morja in morskega ribolova, ima med ribiči na morju res velik sloves.

Velja za ulov, ki ga mnogi zelo cenijo in si ga želijo zaradi mnogih razlogov ...

Prvi je ta, da ima »divja« orada zelo okusno meso, no ja, saj orada iz gojišč je tudi odlična, ampak se vsekakor občuti razlika v kvaliteti med ulovljeno ribo in tisto, ki jo kupimo v ribarnici!

Se strinjate z menoj?

Jaz jo zraven zelo okusnega mesa občudujem tudi zaradi njene borbenosti, pretkanosti in inteligence!

Da, tudi inteligentne in pretkane ribe poznamo in to sigurno je orada.

Če torej želite izvedeti več o tem, kako izvajati ribolov orade, potem berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kakšna riba je sploh orada?

Torej, če imate željo ujeti orado na svoj trnek, boste najprej morali vedeti, kako sploh izgleda, kako in kje živi ter še kaj!

Orada verjetno spada med tiste morske ribe, ki jih poznajo vsi ribiči. Kaj pa vi?

Če ne drugače, jih spoznamo takrat, ko se poleti odpravimo na dopust in si zaželimo iz pomola ali čolna ujeti kakšno ribo - recimo na Pag ali kakšno drugo destinacijo na slovenski obali.

Hja, takrat se največkrat "odpravimo" in odločimo za ribolov orade, pa čeprav potem na koncu na trnek ujamemo vse drugo, samo orade ne. Hehe. :)

Če se nam zgodi, da ujamemo brancina, smo vsekakor tudi zelo zadovoljni ...

No, pa poglejmo sedaj, kakšna riba je sploh orada!?

Orada je dokaj ozka, lahko bi rekli tudi, da je "bočno stisnjena" riba. Njena glava je parabolično stisnjena, usta so velika, zobje v njih pa izredno močni.

Za orado je značilno, da s temi zobmi zelo uspešno melje lupine školjk in ravno zaradi tega so školjke tudi tako uspešna morska vaba za ribolov orade.

Da bi orado čim lažje prepoznali, je potrebno povedati še, da je njen hrbet modro-zelene barve, boki so sivo-modri in imajo po sebi vzdolžne, temnejše proge. Da bi pa vse skupaj bilo še nekoliko lažje, pa bodite pozorni še na škržni poklopec in črno pego na njem - če ga opazite, ja, to je orada!

Orada lahko zraste vse tja do dolžine med 60 in 70 cm in doseže tudi do 10kg - hja, obstajajo tudi prave kapitalne ribe!

Če boste pa kdaj ujeli takšno lepotico, takšne dolžine in teže, pa nam jo le pošljite - z veseljem si jo ogledamo in tudi objavimo!

Kako poiskati najboljše mesto za ribolov orade?

Ribolov orade je vsekakor možen na več načinov ...

Jaz jih lovim na različne načine - odvisno od občutka, vremenskih pogojev in letnega časa.

Na odločitev, katero tehniko bom uporabil, vpliva veliko dejavnikov, povem pa vam, da boste morali kar nekajkrat poizkusiti, da boste ugotovili, kaj je najboljše v določenih pogojih.

Ena izmed taktik je lahko ...

1.) Vzameš potapljaško masko, ter plavutke in greš plavat.
2.) V vodi iščeš teren, kjer je mešanica morske trave, skal in mivke.
3.) Ko se orada prehranjuje, išče školjke na mivki in okolici, potem pa jih zdrobi ob skalah. Če to opaziš, veš, da si na pravem mestu.
4.) Pogledaš lahko tudi po mivki, če je tam kaj »volekov« in ostalih školjk - če so, je velika verjetnost, da bo zjutraj tam tudi orada.

Naberi si nekaj »volekov«, potreboval jih boš za ribolov.

Če jih ne vidiš ali pa se ti ne da potapljati, preluknjaj plastenko, daj notri ostanke od kosila, pasjo hrano, karkoli, kar je mrhovine in smrdi.

Označi to plastenko z 10m vrvice in plastenko, ki plava na vodi – vse skupaj nato s potopom postavi na morsko dno.

Počakaj do drugega jutra in »voila«, imel boš kar nekaj »volekov« za pobrat s plastenke. Zamenjaš vabo in vajo ponoviš.

Podoben način uporabljam tudi za privabljanje orad, le da noter dam smrdljive sardele in lignje - vonj jih privabi, ti pa veš kam metati trnek, saj vidiš plastenko, ki plava na vodi.

Pomembni nasveti in skrivnosti za ribolov orade!

Tukaj je nekaj pomembnih malenkosti, skrivnosti, ki sem se jih naučil skozi leta in se jih sam obvezno držim, ko krenem na ribolov orade.

Upoštevaj jih in uspeh bo zagotovljen ...

  • Čas ribolova: Od 3.00h zjutraj do 8.00h zjutraj.
  • Plima/Oseka: Lovit grem, ko se končuje oseka in bo vsak čas nastopila plima.
  • Vabe za ribolov: Morski voleki, ki ste jih nabrali prejšnji večer, lignji iz trgovine (odtajani in sušeni na soncu, dan ali dva, da že rahlo zaudarjajo), morski črv, rjavi črv (jaz ga uporabljam redko, saj ga ima rad tudi drobiž), BIBI.
  • Vreme: Ni pomembno.

Kakšen sistem za ribolov orade izbrati?

Pripravimo palice - jaz lovim z naslednjim sistemom - najlon debeline 0,25, svinec teže do 90g in trnek po občutku.

Med svinec in trnek dam 2 okrogla svinca, da čutim poteg in namestim vabo - več je je, boljše je.

»Voleka« zataknemo čez debelo meso, črevo pa zataknemo na ostri del trnka (beri: orada najprej poje mehak del, nato šele trdega).

Vržemo čim bližje mestu, kjer bi lahko bila orada.

Najraje lovim na globini 10 ali več metrov, da je daljša borba.

Ko zadeva potone na dno, pustiš še cca 0,7m najlona, da je prost. To je pomembno zato, ker orada prime vabo, jo odnese pol metra stran in v miru poje.

Ko vidimo, da orada pelje najlon, počakamo še cca. 10 sekund, da orada v miru začne žvečiti vabo, nato pa sledi močan zateg, da se riba zelo dobro ujame.

Kako boste vedeli, da je orada zapeta?

Če boste lovili na način, kot sem zgoraj zapisal, potem gre tukaj za talni ribolov ...

To pomeni, da boste "griz orade" zaznali tako, da vam bo stresla vrh palice in naredila nekaj potegov sem ter tja - to počne zato, ker se hoče otresti trnka.

Seveda, pomagate si lahko tudi z raznimi obročki ali celo s signalizatorji prijema, a vse to je že malce bolj "moderen ribolov".

Ko orada zagrize, jo morate le še spraviti "na suho" ...

Navijati morate čimbolj hitro in stran od vseh možnih skal, da se najlon ne zaplete/strga. Seveda, če ujamete kapitalno orada, bodite pazljivi, da ne potrgate naveze, če vaš najlon ni namenjen kapitalcem ali pa niste v njega najbolj sigurni!

Zaključek = ribolov orade je lahko pravi užitek

Načinov, kako se odpraviti na ribolov orade in jo tudi ujeti, je seveda MNOGO!

Vsekakor pa je najbolje, da različne okoliščine preverite in preizkusite tudi sami ... Le vaše izkušnje resnično štejejo!

Veliko sreče vam želim in ne pozabite, orada do 20 cm še ni spolno zrela in se še ni razmnožila, zato jih spuščajte nazaj, za dobro nas, narave in naših naslednikov - sej veste, ribolov na način "ujemi in spusti" - ni treba vedno in vsega odnesti v zmrzovalnik in na mizo. ;)

Pa dober prijem vam želim ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.