6 trikov in nasvetov za kvaliteten ribolov na morju

Ribolov na morju

Ribolov je šport, s katerim se ukvarjajo ribiči skozi vse leto.

Obiskujejo različna jezera, reke in ribnike, a mnogo je tudi takšnih, ki prakticirajo ribolov na morju.

Med katere spadate pa vi!?

Osnove ribolova v sladkih in slanih vodah so več ali manj zelo podobne, obstajajo pa nekatere majhne razlike.

Le-te bi znale biti pomembne, ko se boste odpravili na morski ribolov in želeli ujeti kakšno orado, brancina ali kakšno drugo ribo v Jadranskem morju, ki je nam najbližje ali kakšnem drugem, malce bolj oddaljenem.

Ravno v te namene, smo sestavili prispevek z nekaj nasveti in triki, ki bi vam na morju znali koristiti.

Torej, berite naprej in se naučite kaj novega ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

#1 Tudi ribolov na morju ima "Ujemi in spusti"

Čeprav so morja več ali manj precej polna živih bitij, se mnogi ribiči tudi tam odločajo za športni ribolov, v katerem ribe po ulovu vrnejo v njihov naravni habitat in temu načinu pravimo ujemi in spusti. Da bi ta način lahko izvajali čim bolj uspešno, so tukaj nasveti:

1.) Boj z ribo naj bo čim krajši, saj jo boste tako manj utrudili in šokirali, to pa lahko izvedete le, če bo vaša oprema dovolj močna in vzdržljiva

2.) Trnek s katerim lovite naj bo brez zalustnika, saj bo odpenjanje ribe veliko lažje

3.) Ribo spustite nazaj v vodo v čim krajšem času, neko nepisano pravilo pravi, da jo lahko držite iz vode tako dolgo, kot lahko vi zadržite dih

4.) Ribe so pokrite s sluzjo, ki jih ščiti pred okužbami, zato imejte roke ali rokavice čim bolj mokre, da bo ribja sluz ostala čim manj poškodovana

5.) Z ribo ravnajte humano

6.) Če se boste držali teh in še nekaterih drugih nasvetov, boste veliko pripomogli k temu, da bodo ribe po izpustitvi v morje spet zaplavale nazaj v globine in živele mirno in zdravo naprej.

#2 Odpenjanje naveze iz globin morja, ko se le-ta zatakne

Vsi se dobro zavedamo, da v današnjem svetu ribiška oprema ni ravno poceni, zraven tega, pa je tudi uživanje v ribolovu veliko bolj prijetno, kot pa ukvarjanje z vašo navezo, ki se je zataknila za kakšno skalo, nekje na globini morja. Z malo potrpljenja in prefinjenosti, se lahko precej pogosto reši situacijo, ter tako prihrani nekaj denarja in tudi slabe volje. Torej, ko opazite, da se je vaš sistem zataknil, nastavite ribiško rolo v prosti tek in pojdite s čolnom, ali ob obali v nasprotno smer, kot ste do sedaj izvajali ribolov in vlačili vabo. Nato zaprite rolo in potegnite v nasprotni smeri in obstaja velika verjetnost, da boste vašo navezo rešili brez trganja in slabe volje. Preden se torej odločite, da boste z zobmi pretrgali vrvico, ali jo z nožem prerezali, se torej malce potrudite in poizkusite navezo rešiti.

NE SPREGLEJTE: RIBOLOV BRANCINA / LUBINA - KAKO UJETI KAPITALCA

#3 Vodite dnevnik kako je potekal vaš ribolov na morju

Sedaj se bodo mnogi vprašali, zakaj je pa to potrebno? V morju je ogromno dejavnikov, ki vplivajo na to, kako uspešen je vaš ribolov na morju. Ravno iz tega razloga je najbolje, da si po končanem ribolovu zapišete vse podrobnosti, ki ste jih opazili – kakšno je bilo vreme, kje ste lovili, na kakšno vabo ste lovili, kakšna je bila temperatura vode, na kakšni globini ste lovili in mnoge druge zadeve, ki jih opazite. Ko boste naslednjič na morju, boste tako lahko preverili, kdaj in v kakšnih okoliščinah je bil vaš ribolov uspešen ali neuspešen in boste znali reagirati v dani situaciji, ter tako povečati možnosti, da se na vašem trnku znajde kakšna orada, brancin, morski pes ali kakšna druga riba.

NE SPREGLEJTE: RIBOLOV NA JADRANU - BIG GAME FISHING

#4 Poiščite večje objekte, ki se nahajajo na dnu za uspešen ribolov na morju

Zelo dober način, da bi vaš ribolov bil uspešen je, da poiščete kakšne večje objekte, ki se nahajajo na dnu morja. Med te objekte lahko spadajo kakšne večje stare ladje, ki so se potopile in sedaj ribam služijo kot zavetje pred močnimi tokovi in za iskanje hrane, ki je je v takšni okolici vedno na pretek. Obstajajo pa tudi kakšni večji grebeni, ki se nahajajo pod vodo – tudi tam se ribe rade zadržujejo, si iščejo hrano in se skrivajo pred grabežljivci, ki plavajo v morju. Vse te večje objekte lahko najdete s pomočjo kakšnih ribiških ali navtičnih kart, ali pa s tako imenovanimi navigacijskimi napravami, ki so v današnjem svetu tehnologije že tako dovršene, da vam bodo pokazale tudi ribe na dnu morja. Možnosti imate torej ogromno, le znajti se je treba in vaš ribolov na morju bo sigurno uspešen.

NE SPREGLEJTE: VABE ZA MORSKI RIBOLOV - KATERE PRIPOROČAMO?

#5 Shranjevanje in čiščenje ribe, ko zaključite ribolov na morju

Če ste se odpravili na ribolov na morju z namenom, da boste ujeto ribo imeli za večerjo, potem je vsekakor zelo pomembno, da boste to ribo, ki jo boste ujeli, tudi pravilno shranili in pripeljali/prinesli domov. Ko torej ribo ujamete, jo je vsekakor najprej potrebno dati na led, da le ta ne bi zasmrdela. Naslednja stvar, ki je precej pomembna je, da ribi prerežete glavno arterijo, da iz nje odteče kri in tako naredite ogromno za kakovost in okus mesa. Ko pridete domov, lahko ribo v hladilniku držite maksimalno do 5 dni, vse kar je več, je veliko bolje, če jo zamrznete. Vsekakor pa je veliko bolje, da ujeto ribo pripravite čim prej, saj bo takšna najboljša in najboljšega okusa.

NE SPREGLEJTE: RIBOLOV ORADE - ODKRIVAMO SKRIVNOSTI ZA USPEH!

#6 Zaključek nasvetov in trikov za ribolova na morju

Ko se torej odpravite na ribolov na morju, se vsekakor dajte najprej dobro nanj pripraviti. Vaša oprema naj bo prilagojena morski vodi, vaše znanje pa dajte najprej doma oplemenititi s kakšnimi prebiranji člankov o morskem ribolovu. Mnoge informacije o ribah in tehnikah lova najdete na različnih spletnih straneh, v različnih revijah, ribiških forumih, ali celo preko video posnetkov na televiziji ali Youtubu. Kratek video, ki prikazuje ribolov na morju si lahko ogledate spodaj – prepričani smo, da vam bo koristil, da bo na morju naslednjič dober prijem.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.