Zgodovina bojlijev od 1970 do danes!

Zgodovina bojlijev od 1970

Večina tistih, ki se ukvarjajo s krapolovom bi rekla, da so prve bojlije izdelali angleži, vendar temu ni tako. Proti koncu 60-ih in začetku 70-ih so kraparji lovili na nekakšne paste, ki pa niso bilo dovolj trdne za na trnek, prav tako tudi ne dovolj obstojne v vodi, se pravi so se hitro raztopile, tako kot recimo današnji ''soluble'' (hitreje topni) boiliji, ki ravno tako ne zdržijo več kot 6 ur.

Viri pravijo, da je prve boilije naredil Fred Wilton. Ugotovil je, da če tej pasti, ki so jo takrat uporabljali za ribolov krapa, doda jajca, jih oblikuje in nato skuha, dobi pasta skorjo, ki je trdna in vse skupaj postane veliko bolj počasi topno v vodi.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Fred Wilton in prvi bojliji!

Ko je Fred Wilton ugotovil, da bi takšni bojliji znali biti zanimivi tudi za ostale ribiče, jih je leta 1977 začel prodajati. Ime prvih boilijev je bilo Hi-PRO.

Ker so se novice o uspehih širile zelo hitro, so tudi drugje začeli uporabljati boilije, predvsem v evropskih državah (Angleži v začetku 80-ih). Tu pa je nastal prvi problem, na majhnih jezerih so bili uspehi boljši, kot so bili prej s koruzo, polento ali s kruhom, na velikih jezerih pa uspehi niso bili niti pol toliko uspešni, zato so ribiči bojlije opustili in začeli spet uporabljati stare preizkušene ribiška hrane - kruh, koruzo, polento in druge podobne zadeve.

Tisti, ki pa so hoteli loviti z ''magičnimi kroglicami'', pa so morali porabiti veliko časa za vodo, saj so morali hraniti z boiliji v večjih količinah in dalj časa, preden so se krapi in druge ribe navadile na te ''kroglice''.

Zato so ribiči raje lovili na majnih jezerih, na velikih jezerih pa se je ta ribiška vaba izkazala kot zelo slaba.

Na velikih jezerih so začeli hraniti z žitaricami, oreščki in nekaj kilogrami boilijev, seveda na dosti večji površini, da so krapi sploh priplavali na krmišče. Ker pa je krap zelo zvedava riba, je kakšen ribič tu in tam ujel krapa na boili, kar je bila prava senzacija.

Ribiči ki so ujeli krapa na boili so takoj mislili, da so boilije sprejeli, vendar so se hudo zmotili. Krapi so bili ''nori'' na žitarice in oreščke, ne pa na boilije. To si lahko preverili na preprost način, krapa so dali v mrežo čuvarico in po nekaj urah so opazili, da je iztrebil samo ostanke žitaric - pomagale so jim tudi podvodne slike .

Bojliji so potrebovali svoj čas!

Krapi so se počasi navadili na bojlije in jih začeli sprejemati – predvsem tam, kjer je dno jezer trno, ribičev veliko in bojlijev ogromno – na takšnih vodah so bojliji postali ribam prej zanimivi, kot pa na jezerih, kjer je bilo več mulja in ostale naravne hrane.

NE SPREGLEJTE: S PVA DODATKI DO PRIJEMA VEČ
NE SPREGLEJTE: 10 INOVACIJ, KI SO SPREMENILE KRAPOLOV

Po tem dogodku se je začela pisati zgodovina krapolova.

Nikakor pa NE POZABITE - lahko imate najboljši oz. najdražji bojli, pa bo mogoče koruza prevladovala. Če torej po pretečenih mnogih urah še vedno nimate prijema na to "magično kroglico", namestite na trnek ene ribiške palice koruzo ali kakšno drugo alternativno vabo - s takšnimi akcijami boste veliko bližje uspehu.

Priznani bojliji in njihovi uporabniki!

Tu je še nekaj najbolj priznanih proizvajalcev boilijev:

Dynamite baits
Imperial baits
Mainline
Star baits
Rod Hutchinson

Pa še nekaj najbolj priznanih kraparjev, ki uporabljajo bojlije:

Frank Warwick
Danny Fairbrass
Ronny De Groote
Terry Hearn
Terry Hofgartner

Veliko uspehov vam želim za vodo, ne glede na to, ali boste lovili na bojlije, koruzo, ali katero drugo ribiško vabo! Pa dober prijem…

Avtor: Tadej

Base camp for fishing enthusiasts.