Domače boile za krape iz kazeina [+recept za boile]

Domači boiliji za krape

Kako se izdelajo domači boiliji za krape?

Kazein naj bo v njih!

Ribolov velikih rib, še posebej ribolov krapa, spada med zelo priljubljene ribiške discipline.

Še posebej zato, ker je v svetu in v Sloveniji ogromno primernih jezer, kjer se da prav lepo uživati v naravi in uloviti kakšnega kapitalca!


 

Da bi ribolov krapa bil še bolj uspešen, se nekateri odločajo za lastno mešanje ribiške hrane in izdelavo domačih boilijev in kot sestavino mnogi uporabijo tudi kazein.

Vam je znano zakaj dodati kazein in kaj za ena sestavina je to?

Preverite v nadaljevanju in predvsem ne spreglejte recept za boile, ki bi ga naj "delil" z javnostjo celo sam Rod Hutchinson.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kaj predstavlja kazein v svetu ribolova?

Kazein je glavna beljakovina, ki jo najdemo v mleku t.i. prežvekovalcev, kot so recimo krave in druga podobna bitja.

Kazein najdemo v prehrani, kot je recimo skuta, sir in drugi mlečni izdelki, precej pogosto se ga pa uporablja tudi v svetu ribolova.

Značilnost kazeina je, da se v telesu precej dolgo razgrajuje in enako funkcijo ima tudi v ribiški hrani in pri prehranjevanju rib.

Kazein uvrščamo med odlične sestavine pri izdelovanju lastne ribiške hrane (beri: domačih boilijev), ki si jo ribiči doma sami pripravljajo.

Tako priljubljen pa je zato, ker spada med kvalitetne beljakovine, ki ribi dajejo tisto pomembno prehransko živilo.


 

Kateri kazein izbrati za ribolov?

Ker je kazein ena izmed najbolj priljubljenih sestavin pri sestavljanju ribiške hrane, se o njem tudi veliko govori.

Mnenja so vsekakor precej deljena, kateri kazein je najboljši in od kod prihaja tisti, od katerega je največ efekta.

Ribiči najbolj hvalijo tistega, ki ga pridobivajo v Novi Zelandiji, a z razvojem tehnologije, se le-ta kvalitetno razvija tudi drugod v svetu.

V vseh ribiških trgovinah se torej lahko najde veliko različnih vrst kazeina, različnih proizvajalcev in pakiranj in pa različne kvalitete v procentih (večja kot je vsebnost čistega kazeina, bolj je ta kvaliteten, bolj kot je kazein mešan z drugimi sestavinami, manj uspešno bo njegovo delovanje).


 

Ker pa veliko ribičev obiskuje le ribiške trgovine in v njih kupuje hrano za ribolov, pa je tukaj en namig.

Kazein v zelo kvalitetni obliki prodajajo tudi v trgovinah s fitnes prehrano. Ker se tam prodaja hrana za ljudi, ki je pod veliko večjim nadzorom, kot tista za živali, ste lahko prepričani, da boste tam našli veliko boljšo kvaliteto in pa seveda tudi ogromno različnih okusov, ki jih imajo ribiči tako radi in tako bo morda vaš ribolov še uspešnejši.

Kazein za ribolov

Zakaj je kazein še pomemben, ko se delajo domači boiliji?

Zraven aminokislinske kvalitete, se kazein uporablja pri domači izdelavi boilijev še iz drugih razlogov!

Kazein med seboj ločimo tudi po grobosti, torej po tem, kako fino je zmlet (beri: 30, 80, 90 ali 100 mesh) – večja kot je ta cifra, bolj je kazein fin!

Če torej mešate 30-mesh kazein pri izdelavi domačih boilijev, se morate zavedati, da boste dobili precej trdne kroglice (beri: boilije), s fino mletim kazeinom, pa bo vse skupaj precej bolj mehko!

Veliko krat se priporoča kombinacija različnih kazeinov, saj s tem dobite zelo zanimivo in kvalitetno strukturo.

Ampak POZOR, s to sestavino vsekakor ne smete pretiravati – v vašem mixu naj zasede samo kakšnih 30%, vse kar bi bilo več, bi že znalo biti PREVEČ!

Domači boiliji - mix, kazein

In še (na začetku obljubljeni) recept za boile

Verjetno vsem znani Rod Hutchinson je eden tistih, ki zelo rad uporablja vabe na mlečni osnovi.

Na spletu sem našel en recept, za katerega je pisalo, da je sestavljen po njegovih napotkih. Uf, potem je verjetno TOP, kaj menite? :)

Takšen recept za boile, v katerem je nekaj kazeina naj bi prinašal odlične rezultate, zatorej, če le imate znanje, voljo in čas, da boile izdelate doma - preverite in testirajte.Recept za boile by Rod Hutchinson:

120 gramov - 90 mesh Acid casein
120 gramov - Sodium caseinate
120 gramov - Lactalbumin
120 gramov - Soya isolate
15 mililitrov - 'Regular sense appeal'.
3 do 5 mililitrov - 'Scopex' aroma. (Ali katera druga!)
1 žlička of 'Sweet appetite stimulator.'
5 mililitrov of 'Intense sweetener.'
4 cela jajca.Kako izvedeti več o kazeinu in drugi hrani v svetu ribolova?

V kolikor vas zanima več o kazeinu, o domači izdelavi bojlijev, o mešanju mixov za ulov kapitalnih rib, lahko precej informacij najdete tudi na ribiškem forumu Slo-fishing.

A zavedati se je treba, da vsak mix in vsaka hrana ne deluje enako v vsaki vodi in v vsakem letnem čas, zato vam naj pridobljene informacije na internetu služijo le kot pomoč in ne kot pravilo, vse zadeve preizkusite sami in se v delovanje le-teh prepričajte na lastne oči in z lastno ribiško palico.

Pa dober prijem vam želimo...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.