Nasveti, za uspešen ribolov krapa spomladi!

Ribolov krapa spomladi

Večina kraparjev se sprašuje, kako se odpraviti na ribolov krapa zgodaj spomladi, ko je voda še hladna?

Kaj uporabiti za vabo, da bo krap prijel? S čim, kakšen mix zmešati, na kaj loviti - mislim, da so to vprašanja, ki rojijo po glavah mnogih.

Pa vendar, če vemo na kaj moramo biti še posebej pozorni in na kaj moremo paziti, si s tem možnost za ulov precej povečamo.

Zelo pomembno je za začetek, da poznamo prehrano in vedenje krapov v tem letnem času.

A o tem nekoliko kasneje - v naših nasvetih!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ribolov krapa zgodaj spomladi je lahko zelo uspešen!

Nekateri kraparji trdijo, da se krap, ko je voda še hladna, ne prehranjuje, da si je jeseni nabral dovolj zalog, da preživi brez hrane pozimi, vendar to ne drži!

Krap se v hladni vodi še vedno prehranjuje, vendar ne toliko, kot pa v drugih mesecih, saj se prebava pri njih v tem času nekoliko upočasni.

Pravijo tudi, da se krapa zgodaj spomladi ne da lepo loviti, a jaz pa pravim  ravno obratno - tudi zgodaj  spomladi se da krapa loviti lepo, kot v toplejših mesecih, le da je za ta uspeh treba malo več garati in malo več vedeti in seveda se malce bolj posvetiti vodi na kateri boste krapa lovili. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem imel tudi do 20 prijemov na dan ali več.

No pa preidimo k bistvu - kako torej na ribolov spomladi?

Najbolje je, da si natančne informacije o vodi že pridobimo poleti z markiranjem ali soniranjem, pa tudi kakšen obhod jezera pred ribolovom bo koristil.

Prav tako pa se lahko vedno obrnete po pomoč k drugim kraparjem, ki določeno vodo poznajo in vam bodo prijazno odgovorili na vprašanja o osnovah jezera (globina, previsi, razne ovire, kot so potopljena drevesa, korenine in še in še bi lahko naštevali).Vse te informacije so vam lahko v veliko pomoč.

Velikokrat pa tudi kraparji natančno ne vemo, kako zgleda podvodni svet, zato je najbolje vprašati kakega domačina - to velja predvsem za gramoznice, ki so nastajale pred njihovimi očmi. Sam kot krapar vam povem, da so te informacije ključnega pomena za ribolov krapa zgodaj spomladi, ter če teh podatkov ne pridobimo, se lahko zgodi, da zaradi tega ostanemo brez ribe tudi po več dni skupaj.

Riba se v mrzlih dneh nahaja v globinah in previsih, ker je tam voda nekoliko toplejša, ko se pa voda prične segrevati, pa riba odplava v plitvejši del, saj se tam voda hitreje ogreje. Zato naj še enkrat omenim, da je zelo dobro poznati podvodni teren!

Ko se jaz odpravim na spomladanski krapolov, vedno lovim tako, da imam eno palico tam kjer vem, da se riba nahaja (beri: sem predhodno krmil) in z drugo iščem ribo izven tega teritorija - če je sonce, imam eno palico obvezno v plitvini, ker tam ob soncu zna riba pogosto dobro "delati".

Obvezno pa tudi hranim vsaj 2 dni prej in to zelo razpršeno, da krap začne iskati hrano. Hranim z partiklom, ki je zelo dobro kuhan in mu dodam sladilo in pa narezane boilie za v mrzle vode - pomembno je, da boilia ne vsebuje olja, ker ta preprečuje hitro izgubo arome.

Uporabljam boilie pri katerih se aroma v hladni vodi dobro raztopi, ker s tem bolj pritegne pozornost rib. Takšne arome vsebujejo alkohol in glicerin. Zelo dobro za krmljenje pa se mi je do sedaj tudi obnesla sipka hrana s tuno (beri: ki jo kupite v konzervi) in kuruzo.

Sipka hrana in tuna za ribolov spomladi - recept!

Malo manj kod 1kg sipke hrane zmešamo z vodo tako, da se dajo narediti kepe, nato v to ribiško hrano dodamo se približno 3 do 4 pesti koruze, ki je dobro prekuhana in za konec v to dodamo še 2-3 konzervi tune in to vse skupaj zmešamo. Če je "preveč pocasto", dodamo še malo sipke hrane, ki nam je od prej vstala. Najbolje, da iz tega mixa naredimo kepe in s tem hranimo (beri: prav pride frača za ribolov).

Moj način za ribolov krapa spomladi:

Meni najboljši način ribolova krapa spomladi je, da imam na eni palici 3 do 4 zrnja koruze, seveda na lasu in pa na drugi ribiški palici boilo in to od 14mm do 16mm, kajti riba nima takšne moči, da bi posesala večji boilie. Ob vsakem metu dodam še PVA dodatek z narezanimi boilie in malo partikla.

Za konec pa naj dodam še, da spomladi riba nima taksne moči, zato bojo prijemi bolj rahli - do tistega prvega "piii, piii, piiiiiii", bo verjetno trajalo malo dlje, saj je riba v hladni vodi bolj počasna in predvsem ZELO previdna. Vsem skupaj želim obilo užitkov ob vodi in veliko ribiških trofej.

Avtor: Racman90

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.