Krapolov / ribolov na Savi - moje (noro) leto!

Krapolov na reki Savi

Domen in njegovo raziskovanje reke Save.

Kaj je ujel? Zapisal je takole ...

Z željo po novih izzivih, sem se v prejšnji sezoni odločil odloviti čim več dni na reki Savi.

Le-ta nam zaradi svoje velikosti in neraziskanosti v ribiškem smislu, ponuja ogromno različnih izzivov.

V sezoni 2015 sem na tej vodi preživel cca. 8 dni, kar je bilo ravno dovolj, da sem lahko naredil nekatere zaključke v smislu iskanja mikrolokacij, pravilne izbire boilov, kraparskih navez in se tako v novo sezono odpravil dosti bolj samozavestno.

Kako mi je uspelo vse tisto, kar sem si zamislil, pa preberi v nadaljevanju.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ribolov na Savi - kako sem ga izvajal?

Ker sam v ribolovu ne uporabljam čolna, sem se tako na začetku srečal s prenekaterim izzivom, saj je natančno markiranje na reki Savi, zaradi močnega vodnega toka, zelo oteženo in je pravilna izmera globine mogoča le v kratkih obdobjih, ko hidroelektrarne regulirajo najnižji pretok vode.

Čeprav se je kasneje izkazalo, da močna volja premaga tudi te ovire ...

Reka Sava nam zaradi svoje velikosti, resnično nudi obilico možnosti za izbiro ribolovnih pozicij, kar lahko, vsaj na začetku, privede do prenekaterih frustracij.

Sam sem se odločil za taktiko redne menjave pozicij in prav ta odločitev je privedla do tega, da sem vedno bolj spoznaval samo vodo.

Ter tako hitreje prihajal do določenih spoznanj, ki so mi kasneje še kako pomagala pri uresničevanju ciljev na reki Savi.

Kaj kmalu sem spoznal, da so savski krapi dobršen del sezone konstantno v gibanju in dokaz temu je bil, da smo nekatere ribe ujeli po dvakrat v sezoni, na dveh popolnoma različnih pozicijah, ki so bile med sabo oddaljene tudi več kot 5km.

Sprva si na začetku sezone nisem hotel postavljati previsokih ciljev, zato me je vsak ulov krapa nad 10kg še kako razveselil.

Sčasoma so se seveda začeli moji apetiti malce večati, vendar si rezultatov, ki so sledili, niti potihoma nisem upal želeti.

Po vsakem prijemu, so se v mojih mislih kar nekako razblinili vsakršni dvomi o pravilnosti pristopa krapolovu na reki Savi in z dodatno dozo samozavesti, je bilo nadaljevanje sezone še dosti lažje.

Krapolov na reki Savi - River Monster
(SLIKA: Krap iz reke Save, ki ga je Domen poimenoval kar "River monster".)

Pravilna mikrolokacija za ribolov oz. krapolov na reki Savi

Nekaj, čemur sem čez vso sezono posvečal veliko pozornosti, je pravilna izbira mikrolokacije ...

Ker se globine gibljejo vse od 2,5m pa tja to 17m, si lahko predstavljate, da izbor mikrolokacije ni enostaven.

Glede na moje izkušnje, se da na reki Savi marsikje ujeti krapa, kljub temu pa je napačna izbira mesta hranjenja lahko zadosten razlog, da vedno znova ostanemo brez prijema.

Sam sem se nekako orientiral predvsem na prehode iz tršega v globlji mulj ter na mesta, kjer prihaja do hitrih sprememb globine (previsi).

Ribolov v območju stare struge (pred regulacijo), kjer so hkrati največje globine, je zaradi različnih faktorjev (zaraščenost, vodni tok…) zelo otežen, kar je botrovalo dejstvu, da sem dosti raje lovil na predelih, ki nudijo več možnosti, da ribo brez posebnih zapletov spravim v podmetalko.

Najočitnejše razlike med letnimi časi so se odražale v različni strukturi dna na mestih, kjer sem beležil prijeme.

Medtem, ko sem poleti večino rib dobil na tršem dnu, v bližini stare struge, se je v jesenskem obdobju to pokazalo za neučinkovito in sem več prijemov beležil v mehkejšem, globljem mulju.

Ostale opaznejše spremembe sem opazil še v migraciji rib ...

V toplejšem vremenu je bilo dosti lažje locirati ribo, kot v kasnejšem jesenskem obdobju, ko na površini praktično ni bilo zaznati nobenih ribjih aktivnosti.

Seveda pa se, podobno kot na ostalih vodah, situacija konstantno spreminja in je vsak ribolov zgodba zase.

S prikazom razgibanosti terena na prijateljevem sonarju sem dobil potrditev, da sem delo z markiranjem dobro opravil.

Prikazane globine na sonarju se namreč niso prav nič razlikovale od globin, izmerjenih z markerjem.

Na tako zahtevni vodi se večkrat zgodi, da zaradi različnih dejavnikov, uspešen ribolov ni mogoč.

Poznam kar nekaj primerov, ko so nekateri ribiči kljub predhodnemu hranjenju, več dni ali pa kar celotno sezono, ostali brez prijema.

Tudi sam sem na reki Savi preživel dneve brez prijema, vendar sem na takšne dni bil v naprej pripravljen, zato me ti trenutki niso nikoli demoralizirali.

Krapolov na reki Savi - nagrada
(SLIKA: Ob takšni nagradi sem kaj hitro pozabil na dneve, ko mi ni šlo vse po planu.)

Kaj pa ribiška hrana? Tukaj je moj recept za uspeh (bojle) ...

Seveda nam pravilno lociranje krapa ne koristi prav dosti, če ne izberemo ribiške hrane, ki jo bo krap sprejel ...

Sam sem čez vso sezono uporabljal bojle, ki ji povsem brezkompromisno zaupam in prepričan sem, da bi brez slednje bili moji rezultati veliko skromnejši.

Krapolov na reki Savi - Carpchoice
(SLIKA: Moja izbira in moj recept za uspeh ...)

#CarpChoice Pineapple n-butyric (glej: http://carpchoice.com/boilie-range/) so bojle, ki je pri meni in mojih kolegih na reki Savi odigrala ključno vlogo pri uresničevanju zadanih ciljev.

Same bojle so zasnovane tako, da jih krap zaradi njene atraktivnosti, sprejme na prav vsaki vodi, kar se je čez vso sezono vedno znova potrjevalo.

Krapolov na reki Savi - zaključek sezone
(SLIKA: Sanjski zaključek sezone ...)

Prihaja zima - težko obdobje za krapolov in ribolov na reki Savi

Bolj kot se je bližala zima, težje je bilo ujeti krapa in prekmalu je sledilo obdobje, ko moramo ribiči zaživeti “normalno” življenje ter za kratek čas odložiti ribiške palice v kot.

Sam sem zimo izkoristil za iskanje novih vod in upam, da mi bo katera izmed njih ponudila vsaj polovico toliko užitkov, kot sem jih bil do sedaj deležen na reki Savi.

Upam da bo ta članek vsaj koga izmed vas navdihnil, da si poišče “svojo” reko Savo in kasneje to v nekaj stavkih deli tudi z nami. Tight lines!

Poljanec Domen
Team Carpchoice

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.