Kraparske naveze – njihov prikaz in uporaba v praksi by Carpchoice

Kraparske naveze

Ste se že kdaj vprašali, kaj storiti v situaciji, ko lahko le nemo opazujete, kako se krap prehranjuje na vašem krmišču, prijema pa od nikoder?

Ali pa ste slišali zgodbe entuziastov, ki se potapljajo na svoja krmišča in opazujejo, kako krap pospravi vso hrano na krmišču, sistem pa pusti nedotaknjen?

Vse to so razmere, zaradi katerih so ribiči (beri: predvsem Angleži) pričeli razvijati kraparske naveze, ki nam danes nudijo različne možnosti predstavitve naših vab in nekatere od njih so zame postale sestavni del obvezne ribiške opreme.

Mislim, da je v določenih situacijah, ko riba zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni preveč aktivna, dosti bolj pametno poskusiti s kakšno novo navezo, kot pa mrzlično menjavati vabe!

V nadaljevanju bom opisal 4 kraparske naveze, ki sem jih v zadnjih letih dodobra preizkusil in za vsako od njih lahko trdim, do so to kraparske naveze, ki so mi v težjih pogojih vedno prinesle kakšno bonus ribo in naredile moj krapolov še lepši in boljši.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

1. KD RIG

Kd rig je namenjen predvsem za uporabo balansiranih vab, lahko pa uporabite tudi pop up, pod katerega namestite manjšo obtežitev (beri: putty, manjši svinček ...) in tako dosežete, da je sistem lepo balansiran.

Sistem je zadovoljivo balansiran v trenutku, ko vaba lebdi nad dnom, nima pa toliko plovnosti, da bi lahko dvignila trnek.

Kraparske naveze - prikaz z pop up
(SLIKA: Ta sistem se mi je odlično obnesel na vodah, kjer je vidljivost dobra.)

Montaža KD riga se razlikuje samo po tem, da las izstopi že po dveh navojih, kot kaže slika.

Sam uporabljam neplastificirano predvrvico, curve shank trnek in Carpchoice Ultra Spice pop up.

Kraparske naveze - KD RIG v vodi
(SLIKA: KD RIG prikazan v praksi, v vodi.)

2. HINGED STIFF RIG

Hinged Stiff Rig  je nastal iz najpopularnejše naveze v Angliji, po imenu Chod Rig.

Razlika med njima je v tem, da ni montiran na lead core, ampak ga navežemo normalno na predvrvico.

Univerzalen sistem, ki se dobro obnese na vseh strukturah dna, sam pa ga največ uporabljam predvsem na vodah, ki so zaraščene s travo.

Če vas večkrat skrbi, kako vaš sistem “stoji” v vodi, je hinged stiff rig prava izbira, saj je prezentacija s tem sistemom vedno brezhibna!

Kraparske Naveze 3

3. MULTI RIG

Multi rig je trenutno moj daleč najljubši sistem, tako zaradi preprostosti izdelave, kot zaradi same efektivnosti te kraparske naveze, ki me vedno znova preseneča.

Multi rig sistem sem prvič zasledil že kar nekaj let nazaj, dodobra pa sem ga preizkusil šele prejšnjo sezono in to z zares presenetljivimi rezultati.

Mislim, da bi ta sistem lahko poimenovali tudi Gravel pit slayer, ker se mi je na različnih gramoznicah pokazal, kot daleč najuspešnejši sistem, kar sem jih do zdaj uporabljal.

Sestavni deli te kraparske naveze: choddy size 6 trnek, trša plastificirana predvrvica, rig putty, sveder za boile in Caramel nut pop up (beri: moj daleč najljubši pop up v zadnjem času, ki mi je prinesel obilico krapov.)

Kraparske Naveze 5
(SLIKA: Caramel nut pop up montiran na multi rig.)

Kraparske Naveze 6
(SLIKA: ... in še prikaz te kraparske naveze v vodi - postavitev.)

V nadaljevanju si oglejte video s prikazom, kako multi rig zveže Jon McAllister, ki je to navezo tudi populariziral:


4. COMBI RIG

Combi rig je sistem, ki ga sicer ne uporabljam prav dosti, vseeno pa do te kraparske naveze naveze čutim veliko spoštovanje.

Razlog temu je, da sem na ta sitem ujel tako svoj osebni rekord, kot tudi nekaj ostalih resnično čudovitih rib.

Izdelava combi riga je dokaj preprosta, uporabljam pa ga večina na zamuljenih vodah, nasploh takšnih, ki so pod velikim pritiskom s strani ostalih ribičev.

Odlična rešitev za Šmartinsko jezero, Šumbar, Slivniško jezero ...

Kraparske naveze - Combi RIG
(SLIKA: Ena tistih kraparskih navez, ki jih Domen priporoča za vode z muljem.)

Sestavni deli : Fluorokarbon, neplastificirana predvrvica, shrink tube, rig putty, Ocean xxx boila.

Kraparske naveze - lepotec
(SLIKA: Tudi ta lepotec je bil ujet na Combi rig.)

Za konec želim naglasiti, da morda predstavljeni sistemi na prvi pogled izgledajo resnično malce preveč “zakomplicirani “, vsekakor pa lahko jamčim, da je vsak izmed njih nastal z določenim namenom.

Po mojih izkušnjah vam lahko prav te kraparske naveze (beri: seveda v kombinaciji z dobro vabo) prinesejo tako želeno prednost na vodi, predvsem kadar (beri: podobno kot jaz) lovite večinoma krajše kampanje do 48 ur, ko je do želenega rezultata še toliko težje priti ...

Kraparske Naveze 9
(SLIKA: Domen prisega na Carpchoice in pravi, da je to garancija za uspeh.)

Pa dober prijem vsem!

Poljanec Domen
Team CarpChoice

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.