Trnki – majhni ali veliki? Kakšen trnek izbrati?

Trnki - trnek za ribolov krapa

Trnki – majhni ali veliki?

Kakšen trnek izbrati, da bo najbolj učinkovit?

Vode, na katerih ribiči danes lovijo, ponujajo ribe, katere sežejo tudi tja do 30kg in več.

Ampak, koliko od vseh teh ribičev je takšno ribo že ujelo?

Kaj je torej bolje?

Čakati z velikim trnkom, velikega krapa in tako morda izločiti mnoge manjše ali raje uporabljati manjši trnek in imeti več krat ribo na njem?

Mnenja o tem, kakšni trnki za ribolov krapa so najboljši so deljena, a kljub vsemu, smo naredili kratek pregled, o prednostih in slabostih različnih trnkov, da se boste na naslednjem ribolovu mogoče lažje odločili.

Torej, berite naprej in si naredite svojo sliko…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Trnki in njihove prednosti, ter slabosti

Majhen trnek – prednosti.

1.) So ostrejši in iz tega razloga lažje prebodejo ustnico.

2.) So nekoliko lažji, kar pomeni, da jih bodo ribe nekoliko težje začutile. Prav tako jih bodo ribe lažje posesale v usta in manj verjetno tudi takoj izpljunile.

3.) Njihova velikost je včasih bolj priporočljiva za okoliščine, ko se uporabljajo manjše vabe (recimo za ribolov pozimi).

4.) Manjši trnki, manjše vabe – morda bo ravno zaradi tega, tudi vaš met kdaj kakšen meter daljši.

PREBERITE ŠE: TOP 5 ribiške vabe za ribolov pozimi na ribnikih

Majhen trnek – slabosti.

1.) Manjši trnek = tanjši materiali = večja možnost, da se bo le-ta »odprl« in zvil, ter da boste zaradi tega izgubili ribo. To je verjetno ena od glavnih slabosti!

2.) Manjši trnki = manjša možnost vboda pri večjih ribah – ribe 30kg in več imajo namreč ogromna usta in z majhnim trnkom, jih lahko zelo enostavno zgrešite.

3.) Manjši trnek največkrat pomeni tudi manjšo vabo – le-ta je lahko za mnoge ribe tudi manj vidna in opazna, kar lahko pomeni manj prijemov.

4.) Manjši trnki = tanjši materiali = manjša moč – niso priporočljivi za ribolov na področju z vodnimi ovirami – gosta trava, veje in podobno.

Velik trnek – prednosti.

1.) Večji trnek = debelejši trnek = večja moč. Takšna formula je še posebej pomembna na vodah, v katerih je veliko vodnih ovir – škoda bi bilo ujeti kakšnega kapitalnega krapa in ga zaradi slabega trnka izgubiti v travi ali ob kakšni drugi oviri.

2.) Večji trnki veliko krat prinašajo tudi odločitve za večje vabe, to pa mnogi ribiči povezujejo tudi z večjimi ribami. Nekako velja, da bo velika riba težje izpljunila kakšno Snowman navezo ob trnku številka 4, kot pa kakšno manjšo samostojno navezo s trnkom velikosti 8.

3.) Strah = pot do neuspeha! Če imate torej v uporabi majhen trnek, ki je nekoliko manj močan, boste na koncu tudi manj samozavestni, kar pa vas lahko mnogo krat stane tudi kakšne ribe! Zatorej, velik trnek = večja moč = večja samozavest!

4.) Veliki trnki se mnogo krat povezujejo z velikimi ribami – splača se poizkusiti in se prepričati na lastne oči.

Velik trnek – slabosti.

1.) Včasih je veljalo, da večjih/debelejših trnkov niso mogli narediti tako ostrih, kot majhne/tanke trnke – danes je tehnologija že tako napredovala, da je ta razlika verjetno popolnoma majhna, če sploh še opazna.

2.) Za velike trnke mnogi pravijo, da se jih ne da ravno najbolje skriti, zakamuflirati in ker jih ribe precej hitro opazijo, niso tako uspešni. Morda je res, morda ne, a s pravo navezo v pravih okoliščinah, se lahko tudi tem težavam dokaj uspešno izognete.

3.) Ne izpadejo najbolje ob majhnih vabah.

4.) Velik trnek, večje vabe = večja teža, slabša aerodinamika – na tak način boste verjetno nekoliko težje dosegli lokacije za ribolov, ki so nekoliko bolj oddaljene od vas. Pa vseeno – treba je razmisliti – lahko pa uporabite manjši trnek in manjšo vabo in tak sistem uspešno vržete daleč, a če je v vodi veliko ovir, bo vse to spet prineselo mnoge težave, ker ribe ne boste mogli pripeljati k sebi. Izberite neko srednjo pot.

Majhni trnki za več akcije, velik trnek, za veliko akcijo!

Kako torej skleniti ta članek, kako potegniti črto in reči, kaj je dejansko bolje, najbolje?

Naše mnenje je sledeče – če torej želite več akcije, torej več rib, a da bodo le-te nekoliko manjše, izberite tudi nekoliko manjše trnke, če ste se pa trdno odločili, da boste ujeli kapitalca in dosegli svoj novi  »personal best«, potem pa vztrajajte z velikimi trnki - še posebej na kakšnih "divjih hardcore vodah".

Včasih je morda bolje imeti navezan kakšno številko večji in močnejši trnek in biti tako siguren, da boste iz vode uspeli dobiti vse, kar se bo zapelo, kot pa loviti s strahom in izgubljati ribe eno za drugo!

Seveda, dopuščamo možnosti, da se s katero od zgornjih trditev ne strinjate – upamo, da zato, ker ste si nabrali izkušnje za vodo!

Ne glede na vse, pa vedno uživajte ob vodi in zaupajte v svojo ribiško opremo, pa če so to trnki, ribiške palice, ali kaj drugega! Želimo vam dober prijem!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.