Nočni ribolov v Sloveniji je dovoljen! Kako ga izvajati?

Nočni ribolov v Sloveniji

Noč ima svojo moč, pravijo! Pa znate to izkoristiti?

Kako učinkovit je vaš nočni ribolov? A se tudi vam pogosto dogaja, da ste čez noč bili že nešteto krat »poraženi« in niste ujeli ničesar?

Če ste na vsa ta vprašanja odgovorili pritrdilno, ali ste pač samo novi v tem »svetu«, potem je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili, ko se boste naslednjič odpravili na nočni ribolov v Sloveniji – pri nas in seveda tudi v tujini je to namreč dovoljeno!

Zakaj ga torej ne preizkusiti in hkrati biti uspešen? Berite naprej…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Za nočni ribolov je potrebno izbrati pravo lokacijo

Ali ste vedeli, da se krap (beri: in mnoge druge ribe) čez dan zadržujejo na eni lokaciji, ko pa pade mrak, pa se premikajo za hrano na druga mesta?

Več krat, ko boste na določeni vodi lovili, lažje boste spoznali navade rib, kje se le-te gibajo in prehranjujejo, kje se nahajajo zjutraj in kje ponoči.

Vedno torej opazujte, po možnosti zapisujte – vse to vam je lahko v pomoč, ko boste naslednjič prišli za vodo in boste imeli željo ujeti kapitalnega krapa.

NASVET: V nočnih urah, če seveda takrat ne spite, se naj opazovanje spremeni v poslušanje – na tak način boste lažje določili pozicijo, kje se riba nahaja, zadržuje in prehranjuje.

Nočni ribolov v Sloveniji - Luna in jezero
(SLIKA: Odličen pogled na jezero, pozicija ki navdušuje.)

Tam ste, da jih ujamete, ne da jih hranite

Mnogi ribiči delajo napako, ko se odpravijo na kakšne krajše kampanje – za vodo ste zato, da jih ujamete, ne zato, da jih hranite!

Torej, ne pretiravajte s količino hrane, ki jo zmečete na določeno pozicijo in seveda, čez dan »naštudirajte« način, kako boste pozicijo vsake toliko čez noč, ko je vidljivost slabša, dohranili.

Če lovite dovolj blizu, lahko to počnete s kakšno fračo ali drugimi pripomočki – v tem primeru si čim bolje zapomnite, kako ste raztegnili elastiko čez dan, da ste zadeli pozicijo na kateri lovite.

Če lovite pa nekoliko dlje, pa naj vam bo v pomoč kakšna Spomb / Spod raketa. Seveda, tukaj ne pozabite »zaklipati« vrvice na pravem mestu, da boste tudi ponoči natančni!

Vse to seveda izvajajte po vsaki ujeti ribi – v mejah normale, v majhnih količinah!

Seveda pa ne gre pozabiti na PVA dodatke – z njimi lahko izjemno kvalitetno, natančno in učinkovito naredite vaš trnek veliko bolj privlačen.

Seveda, na tak način bo tudi vaš nočni ribolov veliko bolj uspešen…

Nočni ribolov v Sloveniji - PVA dodatki(SLIKA: Na nočni ribolov se je potrebno pripraviti že čez dan.)

Priprava in organizacija na nočni ribolov v Sloveniji

Ko omenjamo pripravo in organizacijo na nočni ribolov v Sloveniji, imamo v mislih za začetek predvsem dovoljenja – nekje je to mogoče, spet nekje v Sloveniji to ne dovoljujejo.

Iz tega razloga je izredno pomembno, da se najprej pozanimate, na katerih vodah to dovoljujejo in kje prepovedujejo!

Če pa gremo naprej, pa je vsekakor priprava zelo pomembna tudi iz vidika ostalega…

Če želite ujeti več rib, če želite, da bodo le-te nepoškodovane, ko jih boste vrnili nazaj v vodo in če želite, da bo tudi vaša nočna slika prekrasna, potem se morate na vse to tudi pripraviti.

Pripravite blazino na pravo mesto, navežite si trnke in uredite naveze z boiliji, pri roki naj vam bo lučka, ter na stojalu naj bo tudi fotoaparat – seveda je še nešteto drugih stvari, ki jih boste morda potrebovali pri zajemanju ribe, odpenjanju, slikanju in izpuščanju.

Pa saj to vsak zase najbolje ve, kaj pri vseh teh zadevah potrebuje, je tako?

Seveda, ni vse le v fizični pripravi, ogromno je tudi v psihični – sej veste kaj pravijo, ogromno je v glavi in res je tako!

Čez dan zatorej, ko je sonce na nebu, si dobro oglejte vodo, ter morebitne vodne ovire. Škoda bi bilo narediti napako ponoči, ko ujamete ribo, da bi vam le-ta ušla v kakšno naravno oviro in bi jo zato izgubili.

Saj veste, ko vas iz spanja prebudijo vaši signalizatorji prijema, skočite iz svojega šotora in ujamete ribo, vaši možgani ne delujejo ravno »najhitreje«, zato bodite pripravljeni na vse, kar se vam lahko pripeti ponoči.

Le z pravilno organizacijo in pripravo na vseh področjih, boste lahko maksimalno uspešni.

Nočni ribolov v Sloveniji - signalizatorji prijema(SLIKA: Signalizatorji prijema - ob njih vstanete hitreje, kot zjutraj v službo.)

Kaj pa ostala oprema za nočni ribolov?

Res je, da bi vaš nočni ribolov lahko bil nekoliko bolj prijeten, če bi s seboj imeli tudi poln hladilnik Heineken piva, a za povprečnega (beri: in predvsem razumnega) ribiča je to preveč.

Veliko bolj pomembno je, da poskrbite za nekatere druge zadeve, da bodo ob vas – da ne boste mokri, premraženi in seveda tudi lačni ne.

Odlična zaščita pred mokroto je vsekakor kakšen kvaliteten brolly ali bivvy. Vse to vam je lahko v veliko pomoč pri kakšnih nalivih in nevihtah.

Prav tako ne pozabite na ribiška oblačila – ko sonce zaide, se mnogo krat spustijo tudi temperature (beri: še posebej pozimi) in v takšnih okoliščinah je NUJNO potrebno, da imate s seboj topla oblačila, ki vas bodo grela skozi noč (beri: jakna, kapa, rokavice, termo nogavice in podobno).

Nikakor pa ne pozabiti na hrano – za krajše ribolove si lahko vzamete s seboj že kaj pripravljenega, za več dnevni ribolov, pa je lahko ob vas tudi kakšen plinski kuhalnik – kava, čaj, čevapi – vse to lahko pripravite, ko se vam pojavi želja in mnogo tega vas lahko tudi pogreje v hladnih dneh.

NASVET: Ste kdaj pomislili, da bi s seboj na nočni ribolov vzeli tudi zaščitno mrežo pred komarji? V toplih poletnih dneh, še posebej ponoči, znajo ob vodi biti komarji kar velik problem. A tudi za njih obstajajo rešitve, le pomisliti je treba na njih.

Naredite sliko, na katero boste ponosni

Sedaj prihajamo do področja, kjer se včasih zazdi, da nekateri ribiči samo iz tega razloga hodijo za vodo – slikanje z ribami, malimi ali velikimi.

Največkrat je tako, da čez dan niti ni tako velik problem narediti lepo in kvalitetno sliko, ponoči je pa precej težje – pomanjkanje svetlobe, iskanje stvari v mraku in predvsem neznanje slikanja – vse to lahko pripelje do tega, da ob prihodu domov ne boste mogli pokazati slike kapitalca.

Da bi se temu izognili, upoštevajte morda nekatere naslednje nasvete…

Eden osnovnih fotografskih nasvetov za slikanje v temi je sigurno, da potrebujete neko ozadje – kaj sedaj to pomeni? Preden pritisnete na sprožilec, položite ribo skupaj z blazino na prostor, kjer se bo za njo nahajalo »nekaj« - bodisi šotor, bodisi kakšno rastje ali kaj tretjega – na tak način vaša bliskavica ne bo odšla »v prazno«, ampak se bo nekaj svetlobe odbilo in dodatno razsvetlilo sliko.

Prav tako je potrebno biti pozoren pri slikanju z aparati, ki imajo bliskavico nameščeno direktno nad objektivom. Pri takšnih aparatih se ponoči veliko krat zgodi, da se svetloba odbije od ribe in se tako izgubi ogromne podrobnosti iz slike. Rešitev je tukaj ta, da ribo malce nagnete nazaj, da ne bo delovala ravno kot ogledalo!

S takšno direktno bliskavico nad objektivom, boste veliko krat naleteli tudi na tako »grozen« efekt »rdečih oči«, ki ga na slikah vsi tako sovražimo. Če imate opcijo (beri: denar, znanje in voljo) po uporabi »montažne, premikajoče bliskavice«, potem jo uporabite – tako lahko svetlobo veliko bolj »nežno vržete« na ribo in se izognete rdečim očem.

Da bi se izognili slabim slikam, nekateri ribiči zadržijo ribo v čuvarici  ali podmetalki vse do jutra – naš predlog/prošnja je, da tega ne počnite – nobena slika ni toliko vredna, da bi zaradi nje, morala kakšna riba poginiti. Se strinjate?

Nočni ribolov bo lažji z LED svetilko!

Ko smo že pri svetlobi, potem vsekakor ne smemo mimo osnovne svetlobe, razsvetljave, torej tiste, ki razsvetljuje vaš prostor okoli šotora ali pot po kateri hodite.

Tehnologija je danes že tako napredovala, da lahko v trgovinah nabavite vse možne lučke – od navadnih, pa vse tja do tistih bolj naprednih LED svetilk.

Ribiči se največkrat odločajo za naglavne LED svetilke, pri katerih je vsekakor potrebno paziti, da so čim bolj udobne – po možnosti tako udobne, da boste lahko z njo celo zaspali.

Zelo pomembno je namreč, da ste ob »piip, piiip, piiiip« takoj pripravljeni na borbo – le en gumb in že vidite kako iz šotora do ribiške palice in naprej.

Tukaj velja biti tudi pozoren na moč same svetilke, še posebej če boste lovili kje zelo blizu obale in če boste uporabljali res močno razsvetljavo – v takšnih okoliščinah dajte svetilko uporabljati res samo po potrebi, saj bi z neprekinjeno, daljšo uporabo, lahko tudi ribo prestrašili.

NASVET: Kaj pa marker v vodi? Hja, nekatere naglavne svetilke so celo tako močne, da boste z njimi tudi do markerja lahko posvetili, še vedno pa obstaja kakšna alternativa v močnejših svetilkah – odlična izbira bi vsekakor bila Maglite! Kompaktna, izjemno močna, svetovno znana – nekoliko dražja, ampak se splača, uporabna je na sto in en način!

Nočni ribolov ni nujno tudi spanje in šotorjenje ob vodi

Ko kakšen ribič omeni »nočni ribolov«, ima največkrat v mislih lovljenje skozi celo noč – ampak ni potrebe, da bi vedno bilo točno tako.

Ali ste že kdaj razmišljali, da lahko izvajate nočni ribolov tudi brez spanja in šotorjenja za vodo?

Še posebej proti koncu leta, ko sonce prične hitro zahajati, se lahko takšen ribolov izjemno dobro izvaja (beri: če seveda pravila na določeni vodi to dopuščajo).

In prav to je čas oz. del dneva, ko marsikatera riba pride iz svojega zavetja po hrano – ko se vse skupaj umiri, ko vse utihne, ko pade mrak – takrat jih je treba iskati in ujeti.

In mnogim ribičem to tudi uspe – zakaj ne bi še tebi?

Nočni ribolov v Sloveniji - pomol
(SLIKA: Samo palice je potrebno še nastaviti in počakati...)

Ne pozabite na prijatelja – v dvoje je lepše!

Naj bo to samo eno-dnevni nočni ribolov ali cel vikend ob vodi, za največje srečneže cel teden – ne glede na vse, je v dvoje vedno lepše.

Res je, da mnogi na daljših kampanjah iščejo svoj osebni mir in ta čas za vodo radi preživijo popolnoma sami, ampak biti ob vodi z dobro družbo je nekaj neprecenljivega – ob vsem tem, pa je tudi ravnanje z ribami veliko lažje – štiri roke, ali dvoje rok, razlika je očitna!

Zatorej, uživajte, ko se boste odpravili na nočni ribolov v Sloveniji ali tujini – vedno bodite pripravljeni na vse možne scenarije, a kljub temu se vedno tudi zavedajte, da so ribe nepredvidljive in da je vsak ribolov zgodba za sebe – nikoli ne veste, kaj vas čaka.

Pa dober prijem vam želim.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.