TOP21 trikov za ribolov krapa, ki delujejo! (Tudi vam?)

Triki za ribolov krapa

Ribolov krapa je včasih lahko zelo enostaven! Ne verjamete?

Le malce drugačni morate biti. Obrniti kdaj kovanec naokoli in preveriti kako izgleda iz druge strani - veliko krat to deluje!

Da bi vse skupaj bilo nekoliko lažje, smo za vas pripravili TOP21 kratkih, a zelo koristnih trikov, ki vam bodo v veliko pomoč, ko se boste naslednjič odpravili na ribolov krapa!

Preverite jih in uporabite v praksi, ko boste za vodo. Uspeh je zagotovljen!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

TOP21 trikov za ribolov krapa 20+

TRIK #1: Boiliji so vsem ribičem znani po svoji pravilni, okrogli obliki. Prej ali slej kot takšni postanejo znani tudi ribam – krapu. Zakaj jih ne bi prepolovili? Zakaj jim ne bi malce porezali robove in jim tako spremenili njihovo obliko? Ne le, da bo vaba tako izgledala drugače, tudi signale bo zaradi svoje »odprtosti« pričela hitreje oddajati v vodo!

TRIK #2: Da bi vaša ribiška vaba bila še nekoliko bolj atraktivna, ji dodajte nekoliko arome v obliki »dipov« - še posebej na kratkih ribolovih zna takšna poteza prinesti odličen rezultat.

TRIK #3: Se vam včasih zazdi, da v določeni vodi plavajo izjemno pametne ribe? Poizkusite jih pretentati tako, da vašo vabo (beri: boilije, pelete, ipd.) malce »izperete«. Namočite jih v jezero, v katerem lovite, za nekoliko ur in jih tako naredite nekoliko bolj »naravne« in ne vpadljive, ribam torej bolj »varne«.

TRIK #4: V zimskih dneh se krap ne giblje ravno pretirano – morda je to priložnost, da na trnek zavežete kakšno »fluoro« barvo, ki bo izstopala in ga z njo pripravite do tega, da »vas opazi« in se približa vaši vabi.

Ribolov Krapa Fluoro
(SLIKA: Kraparska naveza z vabo v zanimivih barvah.)

TRIK #5: Uporabite partikel – mešanico različnih ribiških vab, kot so na primer koruza, pšenica, konoplja, ter drugo podobno – takšna majhna vaba bi znala krapa za dalj časa zadržati na krmišču in vam povečati možnosti za uspeh. Še posebej to velja za ribolov poleti, ko je riba nekoliko bolj »mobilna« (beri: se več giba).

TRIK #6: Včasih je treba poizkusiti tudi s kakšno malce »drugačno« kraparsko navezo – na primer s »snežakom«. Takšna naveza zna biti izjemno uspešna v jesenskih dneh, ko se na dnu jezera pojavi ogromno listja in druge odmrle vegetacije!

TRIK #7: Ste že kdaj poizkusili »biti umetni«? Ribiške trgovine v zadnjem času prodajajo vse več in več umetnih ribiških vab – plastične koruze, črve in drugo. Takšne vabe znajo veliko krat biti uspešne takrat, ko vse drugo zataji, prav tako pa se boste z njimi odlično borili proti ameriškemu somiču!

Ribolov Krapa Ameriski Somic
(SLIKA: Ameriški somič - riba, ki mnogim ribičem predstavlja "sovražnika".)

TRIK #8: Če lovite na velikih razdaljah, je odlična rešitev za ustvarjanje krmišča uporaba t.i. »spoda«. Tukaj velja le opozoriti, da bodite pozorni na količine hrane, ki jo boste zmetali v vodo – vsekakor imejte vedno v glavi, kateri letni čas je in koliko riba pobira hrano, ter nikakor ne pozabite, da lahko vedno dokrmite še dodatno, ven vzeti hrane iz vode pa več ne morete! Torej, nikoli ne pretiravajte!

TRIK #9: Se vam je že kdaj zgodilo, da ste čakali in čakali krapa na dnu, a ga niste dočakali? V takšnih okoliščinah, še posebej poleti, se splača poizkusiti tudi s kakšnim ribolovom na površini – odlična priložnost za to je kakšna »zig-rig« naveza!

TRIK #10: Uporabljajte različne pelete – različne proizvajalce, različne velikosti – vse to vam bo prineslo različen čas, ko le-ti postanejo v vodi atraktivni. Če jih boste povrh vsega še »ponudili« v kakšni PVA vrečki, bi vse skupaj znalo izpasti še veliko bolje.

TRIK #11: PVA vrečke so lahko odlična rešitev za to, da vašo vabo naredite še nekoliko bolj privlačno in atraktivno. Vendar pozor – včasih se zna zgoditi, da se PVA vrečka ne potopi takoj, ko pade v vodo. Da bi se temu izognili, lahko na njej naredite manjšo luknjico, preden jo vržete v vodo.

TRIK #12: Ne zanemarjajte ribolova v reki – včasih se lahko zgodi, da v njej ujamete kakšnega »kapitalnega divjaka«, ki vam bo ostal celo življenje v spominu.

TRIK #13: Ali se zavedate, da ni vedno potrebno iskati in loviti krapa na velikih razdaljah (beri: 120m ali več)? Včasih se lahko ribolov odlično izvaja tudi zelo blizu obale, ali celo tik ob njej. Odličen letni čas za takšen ribolov je poletje – vsekakor pa boste od opazili z dobrim opazovanjem narave in pravilno izbiro lokacije za ribolov.

Ribolov krapa - podest
(SLIKA: Odlična pozicija za ribolov iz katere se vam odpira prekrasno jezero.)

TRIK #14: Preden začnete loviti, vedno dobro preverite in premerite globino – različna globina, različne temperature vode in različni pritiski – vse to vpliva tudi na obnašanje ribe in njeno prehranjevanje!

TRIK #15: Da bi znali oceniti in izmeriti globino vode, vam je lahko v veliko pomoč tudi t.i. »marker«.

TRIK #16: Trava je za mnoge ribiče lahko velik problem, še posebej poleti, ko je le-ta najmočnejša in je je tudi največ v vodah. Da bi v takšnih okoliščinah še posebej izpostavili vašo navezo, uporabite kakšen »pop-up« in ga nekoliko dvignite od dna – krapi jih izredno radi »pobirajo«.

TRIK #17: Če imate pred izbiro pozicije za ribolov ali ko je le-ta že izbrana možnost, da splezate na kakšno drevo, potem dajte to storiti. Veliko krat se iz nekoliko drugačne (beri: višje perspektive) lahko opazi mnoge dejavnike, ki vplivajo na boljši ribolov.

TRIK #18: Dober znak, kje se nahajajo ribe je tudi metanje »le-teh« iz vode. Če vidite, da se to dogaja konstantno na določenem mestu, poizkusite svojo srečo prav tam…

TRIK #19: Če imate možnost, nahraniti svojo pozicijo kakšen dan ali dva prej, preden se odpravite na ribolov, dajte to narediti – krap je riba navad in bi se iz tega razloga znala tudi na dan vašega ribolova vrniti na »vašo pozicijo« in vam prinesti dober in kapitalen ulov.

TRIK #20: Na nekaterih jezerih obvezna, na drugih spet ne – odpenjalna blazina! Naj bo le-ta del vaše obvezne opreme, če je že ne boste potrebovali za odpenjanje ribe, pa jo lahko daste pod »ta zadnjo« (beri: pod rit), da bo vaše sedenje nekoliko bolj mehko!

TRIK #21: Poskrbite, da bo vaša ribiška oprema res kvalitetna – škoda bi namreč bilo, da bi na trnek ujeli »kapitalca« in bi vam le-ta ušel zaradi napak pri izbiri opreme in drobnega pribora. Iz tega razloga uporabite kak ribiški forum, da boste izbrali zase res najboljše!

Ribolov krapa - ujemi in spusti
(SLIKA: Ob upoštevanju trikov, boste spuščali takšne krape - ujemi & spusti.)

Kratko, jedrnato in preprosto

Kot vidite, je včasih ribolov krapa res lahko zelo enostaven!

Z našimi kratkimi, jedrnatimi in preprostimi triki, boste od sedaj naprej sigurno veliko bolj uspešni – vsekakor pa nikoli ne pozabite – tudi, ko je vaš ribiški dan najslabši, poizkusite nekaj spremeniti in »vrzite« vabo še enkrat v vodo – morda vam bo prav zadnji met prinesel kapitalca!

Veliko sreče za vodo vam želimo in dober prijem!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.