Ne zamudite velike priložnosti – krapolov jeseni!

Krapolov jeseni

Nekateri po kostanje, drugi na krapolov! Kam pa vi?

Tako je to jeseni – noči znajo biti zelo jasne in tudi hladne, ko pa pade dež, pa lahko le-ta izjemno hitro ohladi vodo do precej nizkih temperatur.

Prav tako zna voda v tem letnem času biti izjemno bistra in vse to v kompletu pripelje krapa do tega, da postane nekoliko bolj pazljiv, počasen, premišljen!

Ampak, nič zato – jesen je čas, ko se krap počasi prične pripravljati na zimo, kar pomeni, da hrano še vedno išče, jo pobira (beri: včasih zelo intenzivno) – nekateri strokovnjaki so zato mnenja, da je to eden od najboljših letnih časov za ribolov krapa – torej, ne zamudite te velike priložnosti!

Krap namreč mora v tem delu leta nabrati dovolj mišične mase in maščobnih zalog, da bo lahko preživel zimo in hladne dni – zatorej, ponudite mu kaj kvalitetnega!

Kako ga torej prepričati, da pobere vašo vabo in da bo vaš krapolov jeseni uspešen?

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Lokacija je odločilna za uspešen krapolov jeseni!

Prve spremembe vremena (beri: ohladitve) torej vplivajo na krapa, prav tako pa seveda tudi na naravo!

In če smo pred časom pisali o tem, da je ribolov spomladi poseben zato, ker se takrat narava prebuja, lahko sedaj rečemo za njo, da se počasi odpravlja »k spanju«.

To pomeni, da je krap v vodi pobral že ogromne količine naravne hrane, ki jo je imel na razpolago, prav tako pa je veliko le-te tudi že izginilo zaradi naravnih procesov (beri: sušenje, ipd.).

Iz tega razloga je izjemno pomembno, da se morda malce »odmaknemo« od klasičnega razmišljanja, kje bi se krap v vodi naj nahajal in ga morda poizkusimo locirati tudi na kakšnih drugih lokacijah!

V veliko pomoč nam je vsekakor lahko veter…

Za začetek boste naredili ogromno, če se boste postavili na nabrežje, kjer bo veter pihal proti vam, torej vam v obraz – še posebej bodite pozorni na vetrove nekaj dni pred ribolovom – v kolikor so le-ti bili nekaj dni nekoliko toplejši, je to lahko odličen znak, da bo ribolov na takšni lokaciji izjemen.

In zakaj veter? Kot prvo, lahko veter po gladini vode še prinese nekaj hrane, kot drugo pa le-ta vpliva tudi na tokove pod gladino, ki imajo prav tako pozitiven vpliv na krapovo prehranjevanje!

Seveda, pa ne gre spregledati hladnega (beri: severnega) vetra – v kolikor boste naleteli nanj, je najbolje izbirati lokacije, kjer je na vodi zavetje (beri: razni skriti kotički, zalivčki, zavetja z drevesi, ipd.) – kot prvo, lahko ima to izjemen vpliv na vodo, saj jo ne hladi tako pretirano, kot drugo, pa ima to na vas tudi blagodejen vpliv (beri: ne bo vas tako zeblo, vas napihalo).

POZOR – tukaj velja opozoriti – v kolikor se boste na ribolov krapa odpravili pozno jeseni, ko je večina listja iz drevja že odpadla, potem nekateri zgornji nasveti o vetru in lociranju ribe ne bodo najboljši – veter namreč med drugim raznaša in nalaga suho listje na vodno dno! Le-to v vodi razpada, porablja kisik in tvori ogljikov dioksid – vse to pa bi znalo vplivati tudi na krapa – da se odmakne od takšnih pozicij!

Zraven vetra, so vam lahko pri izbiri lokacije v veliko pomoč tudi dejavniki, kot so sonce in globina vode – ko je voda enkrat že nekoliko ohlajena, zna krap izkoristiti vsako priložnost, da se »pogreje« na soncu in odlična priložnost za to so lepa in sončna jutra in plavanje v plitvinah!

Izkoristite takšne dneve in poizkusite srečo…

Tako kot celo leto, se krapi tudi jeseni znajo zadrževati pri različnih vodnih ovirah – otočki, podrto drevje, morda kakšni ostanki trave in podobno – vse to seveda še vedno vsebuje nekoliko naravne hrane, ki jo krap z veseljem pobira, če jo ima na razpolago!

Seveda, to so le nekateri načini, kako locirati ribo v jesenskem obdobju – sigurno ima tudi vsak od vas kakšnega »jokerja v rokavu«, s katerim si pomaga – in prav je tako!

Krapolov - ribolov jeseni - listje
(SLIKA: Jesensko listje na in v vodi lahko zakomplicira vaš krapolov.)

Izbira pravilne ribiške vabe za krapolov jeseni!

Začnimo poglavje o ribiških vabah z nasvetom – v kolikor imate možnost, da kak dan pred ribolovom obiščete vodo, na kateri boste lovili – naredite to!

S seboj vzemite nekaj ribiške hrane/vab, s katerimi nameravate loviti in malce nakrmite – takšna taktika se je že mnogo krat izkazala za odlično.

Ni potrebno pretiravati, morda vsaki drugi dan v vodo zmečete kakšne pol kile (beri: ali še manj!) boilijev, peletov ali česa podobnega, na kar pač »stavite« in bo dovolj – vse to bi krapa znalo »prepričati, da se bo tudi na dan vašega ribolova pojavil na teh pozicijah.

Sedaj pa k večnemu vprašanju - kakšne vabe izbrati?

Med mnogimi ribiči velja razmišljanje in tudi tukaj ga bomo zapisali – ko se voda ohladi, mnogi prenehajo uporabljati ribiške vabe, katere bazirajo na oljni osnovi – zakaj?

Zato, ker takšne ribiške vabe zelo slabo oddajajo signal v vodi – olje v hladni vodi ne »deluje« najbolje! Spomnite se, kako se mnoga domača olja obnašajo, ko jih ohladimo – strdijo se in prav tako se zgodi tudi z vašimi vabami – v hladnih okoliščinah začnejo spominjati na sveče iz voska!

Iz tega razloga je potrebno izbrati alternativo in to so vabe, katere bazirajo na alkoholu!

Takšna je teorija – mnogi ribiči se je ne držijo in jo ne upoštevajo – kaj pa ti?

Končno odločitev prepuščam vsakemu posamezniku – le izkušnje pridobljene ob vodi vas bodo pripeljale do natančnih odgovorov!

Krapolov - ribolov jeseni - krap
(SLIKA: Eden izmed krapov iz Juretove "Jesenske kampanje".)

Kako torej doseči največ?

Naš nasvet je, da v hladnejših dneh ne smete pozabiti na kakšne »dipe« in »paste« (beri: seveda na alkoholni osnovi) - vse to bo vaši ribiški vabi še dodalo atraktivnost in vaš ribolov bi znal biti zelo uspešen!

Prav tako bi znala biti izjemno zanimiva zadeva, da malce »obdelate« vaš boilie, ki ga dajete na las – to pomeni, da ga dajte po robovih malce obrezati, morda ga lahko celo prerežete na pol – skratka, »odprite ga« – s takšnim »trikom« boste iz njega izvlekli največ, v hladni vodi bo začel hitreje »delovati« in oddajati tisto, kar od njega pričakujete – signale!

Tukaj vsekakor ne gre pozabiti na »pop-up vabe! Zakaj? Zakaj, ne?

Zato, ker se v jesenskih dneh na dnu jezera nabere kar nekaj listja in če se bo vaša vaba skrila v njem, bi to znalo biti pogubno za vaš uspeh – iz tega razloga gre poizkusiti tudi z »pop-up« vabami in ribiškimi navezami za krapolov primernimi za njih – z njimi bi vaš uspeh znal biti veliko večji!

Morda kakšen »snowman« z enim pop-up-om? Kaj menite?


Vsekakor pa gre tukaj opozoriti – ko se odpravljate na krapolov jeseni, nikoli in nikdar ne pretiravajte s krmljenjem – to ni ravno letni čas, ko bi riba »pobirala« mnogo hrane – išče male količine in kvalitetne – to imejte vedno v glavi!

Veliko bolje bo, če krmite bolj pogosto in malo – takšen način je zmeraj bil najboljši!

Ne pozabite na sebe – krapolov jeseni je lahko poln užitkov!

Nekateri so mnenja, da je krapolov jeseni lahko nekaj najlepšega za vsakega ribiča!

Sončna jutra znajo biti čarobna, temperature še vedno niso na tistem zimskem nivoju, narava pa s svojim spreminjanjem barv poskrbi za izjemne poglede.

A v vsem tem nikakor ne gre pozabiti nase – oblačite se toplo, še posebej, če se odpravljate za vodo za dalj časa – dnevi so krajši, temperature ob jasnem vremenu znajo kaj hitro pasti zelo nizko – škoda bi bilo, da vso to lepoto, ki jo ponuja jesen, zamudite zaradi mraza!

Torej, uživajte za vodo in dober prijem vam želimo…

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.