Kakšen vpliv ima vreme na ribolov krapa? Izjemen!

Vpliv vremena na ribolov krapa

Se sprašujete, ali lahko vreme res vpliva na ribolov krapa?

Seveda lahko – vreme je ena od spremenljivk, ki ima kar velik vpliv na uspešnost pri ribolovu te ribe!

Vpliva na njegovo obnašanje – ampak, ali lahko poznavanje te spremenljivke koristi tudi ribičem?

Vsekakor – ta dejavnik je lahko izredno koristen za ribolov krapa v prav vsakem delu leta – spomladi, poleti, pozimi in jeseni.

Zraven pravilne izbire lokacije za ribolov, opreme, drobnega pribora, ter še nekaterih drugih zadev, ima vreme izjemen vpliv na to, kako uspešen bo naš ribolov krapa in seveda tudi drugih rib!

Vas zanima kako? Preverite nadaljevanje!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

DEJAVNIK #1: Vpliv vetra na ribolov krapa

Veter je vsekakor prvi dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pri preučevanju vremena, ko se odpravljate na ribolov krapa!

Razlog je v tem, da lahko veter izredno vpliva na temperaturo vode, v kateri nameravate loviti.

Ribe (beri: krap) so v določenih pogledih zelo podobne ljudem – tudi njim veliko bolj ugaja topel veter, kot hladen in v večini primerov se odločajo, da mu bodo sledile – riba se torej vedno pomika s toplim vetrom, ali lahko rečemo tudi, da jo boste mnogo krat našli na nasprotni strani, v katero piha hladen veter.

Prav tako ima vreme zraven zgoraj omenjenega vpliv tudi na prinašanje hrane – veter vpliva na vodne tokove, le-ti pa prinašajo krapu naravno hrano – tudi to je eden od razlogov, kako uporabiti veter pri iskanju krapa v vodi.

Seveda ne smemo pozabiti omeniti, da se ob izredno močnem vremenu in tokovih, krapi znajo zavleči v kakšna območja, kjer imajo zavetje in se lahko malce »skrijejo« - takšne skrite lokacije so odlične za vse tiste, ki se odločite za ribolov krapa s plovcem – metanje in spremljanje prijemov bo tudi za vas veliko lažje tam, kjer je nekoliko mirneje!

DEJAVNIK #2: Vpliv zračnega tlaka na ribolov krapa

Zračni tlak je še eden od dejavnikov, lahko mu rečemo tudi sil, ki ima izjemen vpliv na ribolov krapa!

Morda bi bilo celo bolje, če bi rekli, da ima zračni tlak vpliv na prehranjevanje krapa.

Za vse tiste, ki še ne veste – zračni tlak merimo v »milibarih« (mbar). Kadar zračni tlak pada, se vreme običajno slabša. Ob zviševanju zračnega tlaka pa lahko pričakujemo lepše vreme.

Neko povprečje, ali lahko bi rekli tudi zlata sredina zračnega tlaka v Sloveniji je 1010mbar in ravno to je tudi meja, katera nam je lahko v pomoč za uspešen ribolov krapa!

Različne raziskave, preučevanja krapov in izkušnje ribičev so pokazale, da je krap ob visokem zračnem tlaku »nagnjen« k temu, da se nekoliko manj prehranjuje – ta meja znaša nekje pri 1020mbar ali višje!

V kolikor boste že želeli ujeti krapa v takšnih okoliščinah, potem se je potrebno zavedati, da se bo le-ta najverjetneje prehranjeval veliko manj (beri: krajša obdobja), kot ob nižjem zračnem tlaku – predvsem ga boste pa morali verjetno iskati bolj na površini vode!

Tukaj je potem seveda potrebno prilagoditi tudi vaše naveze za krapolov s katerimi lovite.

Ena takšnih, ki vam bo prišla v poštev v takšnih okoliščinah je sigurno »Zig rig« naveza!

Zraven visokega, je tukaj še normalen, povprečen ali nizek zračni tlak, kateri znaša 1010mbar ali nižje.

V takšnih okoliščinah se bo krap največkrat zadrževal na dnu jezera ali ribnika in ga je tako odlično loviti s kakšnimi uspešnimi »talnimi vabami«, kot so recimo bojliji, koruza in podobno!

Tukaj velja še omeniti, da nekoliko nižji pritisk veliko krat spremljajo tudi nekoliko toplejši južni ali zahodni vetrovi, kar velja seveda upoštevati pri izbiri lokacije za ribolov!

DEJAVNIK #3: Luna in njen vpliv na ribolov krapa

Torej, sedaj smo se naučili, kako nekatere reči iz narave vplivajo na izbiro lokacije za ribolov in način ribolova – ampak, a obstaja še kaj drugega, kar bi lahko povezali z vremenom in tem, kako uspešen bo naš ribolov krapa?

Po mnenju mnogih in tudi po tem, kar kažejo ulovi iz vod – obstaja – to je Luna!

Po mnenju John Alden Knighta, ima Luna kar precejšen vpliv na uspešnost ribolova. Če bolje pomislimo, ima Luna vpliv tudi na ljudi in njihovo obnašanje, zakaj torej ne bi imela vpliva tudi na ribe?

Po mnogih raziskavah, opazovanjih in preučevanjih, so ugotovitve pokazale, da pritisk, ki ga ustvarja Luna, vpliva na obnašanje in na prehranjevalske navade rib, oziroma na njihov apetit in na podlagi tega se je razvil t.i. ribiški koledar, ki mu strokovno pravijo tudi Solunar teorija.

Podrobnosti o tej teoriji in vplivu Lune na ribolov krapa, pa si lahko preberete v članku, kjer smo o teh zadevah že precej podrobno pisali - Solunar, letni časi in vreme - kdaj na ribolov?

Vreme in ribolov krapa - Luna

ZAKLJUČEK: Različni scenariji, različna uspešnost ribolova krapa

Saj veste, kaj so vedno govorili naši stari starši – vreme je nepredvidljivo in res je tako!

Moderna tehnologija nam omogoča mnogo stvari, ampak za enkrat vremena še ne moremo spreminjati, vsaj mi ribiči ne, zatorej se mu je potrebno prilagoditi.

Ko boste torej za konec tedna razmišljali o ribolovu krapa, nikoli ne boste natančno vedeli, kakšno vreme vas čaka, ko boste prispeli za vodo – bo pihal veter ali bo padal dež?

Ravno iz tega razloga je odločilnega pomena, da znate odreagirati v dani situaciji – opazujte veter, opazujte vreme, naravo – vse to vam je lahko v veliko pomoč, da bo vaš ribolov krapa ali katere koli druge ribe bolj ali manj uspešen!

Pa dober prijem vam želimo…

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.