7 korakov za nepozaben ribolov krapa v reki

Ribolov krapa v reki

Ne vem zakaj, a sprehod ob reki me pomirja.

Tekoča voda, na stotine, tisoče metrov narave, drevesa, ptice in mnogo drugega.

In potem se za trenutek ustavim in vidim še kakšno veliko ribo ob obali ...

Som, ščuka ali kakšnega kapitalnega krapa, tistega, ki ga mnogi iščejo in lovijo samo v manjših ribnikih, tistega, o katerih mnogi sanjajo, da bi se pojavili z njim na sliki, katero bi delili s svojimi prijatelji.

In tudi v Sloveniji imamo mnoge zanimive reke za ribolov ...

Med drugim tudi takšne, ki vsako leto ponudijo kakšen kapitalni ulov.

Reka Sava, pa Drava, Idrijca in še mnoge druge ...

Da bi na vseh teh vodah bili čim bolj uspešni, sem pripravil 7 preprostih korakov, da bo vaš ribolov na reki čim bolj uspešen in posledično nepozaben.

Torej, preberite naslednja poglavja in uživajte v branju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Najprej – a je res tako pomembno samo uloviti ribo?

A ni bistvo ribolova tudi nekoliko drugačno? Sobivati z naravo in uživati v njej?

Za nagrado pa uloviti še kakšno ribo – češnja na vrhu torte, bi lahko rekli.

Mogoče so ribniki in jezera polni zato, ker je tam več rib na enem (beri: manjšem) mestu.

Mogoče zato, ker je dostop do njih nekoliko lažji ali pa morda zato, ker je ribolov krapa v reki nekoliko drugačen – nekateri pravijo celo, nekoliko težji!

Od danes naprej bo drugače ...

Odkrivamo vam nekaj pomembnih nasvetov/korakov, ki vam bodo koristili, če se boste kdaj odpravili na ribolov krapa v reki.

Verjemite, lahko je drugače, lahko je razburljivo, morda celo bolj, kot si mislite – ne glede na to, kakšen sistem ali hrana za krapa se bo uporabila, tudi v reki plavajo kapitalci.

KORAK #1: Najboljša lokacija za ribolov krapa v reki

Ko se pojavite na kakšnem manjšem ribniku ali jezeru, se je potrebno zavedati, da je krap »tam nekje«, morda zelo blizu vas.

Četudi v raziskovanje ne boste vložili veliko truda, se vam kljub vsemu zna zgoditi, da bo on »našel vas«.

Ribolov krapa v reki je precej drugačen – kapitalen krap je lahko kjer koli – lahko je 100m nižje, lahko je kilometer ali še več višje! Locirati ga ne bo tako enostavno!

Iz tega razloga, bi lahko rekli, da je odločitev za iskanje kapitalnega krapa v reki t.i. »tek na dolge proge«.

Če ste mislili, da boste prišli na reko, vrgli sistem za krapa v vodo in ga ujeli, potem se krepko motite.

Predlagamo, da se za začetek malce pozanimate, kje se ostali ribiči do sedaj »dobro lovili«.

Ko enkrat izberete neko širše področje reke, si nadenite kakšna ribiška očala s polarizacijskimi stekli, ter se odpravite na pot – lahkoten sprehod in imejte »oči na pecljih«, opazujte naravo, vodo in dogajanje v njej.

Odličen čas za takšne sprehode je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko sonce »pod kotom« sveti v vodo – v takšnih situacijah se da marsikaj zanimivega opaziti.

Precej pogosto se zna zgoditi, da se bo kapitalen krap skrival v kakšnih mirnejših predelih voda.

Na primer za kakšnimi otočki, ali morda v kakšnih mrtvih rokavih in podobno. Nikakor pa ne pozabite preveriti področij za kakšnimi podrtimi večjimi drevesi in drugimi ovirami v vodi.

Nikakor ne obupajte in nikakor ne ugibajte – ribolov »na pamet« in še posebej v reki, bi znal biti izguba časa in predvsem tudi volje!

Mnogi od nas/vas smo zelo omejeni s časom, ki ga lahko namenimo ribolovu, zatorej izberite pametno lokacijo – ko boste enkrat našli takšno, kjer se krap zadržuje, ga boste sigurno tudi ujeli – še posebej, če boste upoštevali še naslednje korake za ulov kapitalnega krapa v reki.

KORAK #2: Ribolov krapa v reki vedno na starem mestu

Ko ste enkrat našli in izbrali lokacijo za ribolov krapa v reki, potem je potrebno pristopiti k naslednjemu koraku – rednemu hranjenju izbrane lokacije!

V kolikor boste želeli, da bo vaša lokacija za ribolov krapa vedno dobro nahranjena, boste v reki (beri: tekoči vodi) potrebovali kar nekaj hrane.

V kolikor bi želeli uporabljati samo boilie za takšno hranjenje, se vam zna hitro zgoditi, da boste obubožali.

Iz tega razloga je naš nasvet, da izbirate nekoliko cenejšo hrano, morda tudi takšno, ki jo imate doma pri roki, torej ribiško hrano iz domače kuhinje – koruza, kruh in ostalo!

Seveda lahko k vsemu temu dodate tudi kakšno konopljo, manjše količine boiliev, peletov in druge podobne hrane – predvsem zato, da ribo navadite na ribiško vabo, ki jo boste uporabljali na dan ribolova!

V raznih zadrugah je mogoče kupiti tudi toneče brikete, morda tudi to ne bi bila slaba izbira, če se odločite za nakup večjih količin – vreče po 20kg ali več – cenovno gledano je to sigurno zelo dober izbor!

Tukaj velja opozoriti, da si izbirajte za hranjenje predvsem lokacije, ki so nekoliko bolj mirne (beri: nekaj takšnih smo že zgoraj omenili) – hraniti na sredini reke, bi bil nesmisel – voda bi zaradi svojega močnega toka hrano hitro odnesla in od nje ne bi bilo koristi, še posebej takrat, ko je vodostaj nekoliko višji.

Kombinacija pravilne lokacije in pa hranjenja le-te, bi znala hitro prinesti rezultate – torej kakšnega kapitalnega krapa in za vas uspešen ribolov krapa v reki!

Ribolov krapa v reki - boilie in partikl

KORAK #3: Škornji za ribolov krapa v reki

Morda se sliši malce čudno, ampak za ribolov krapa na reki, bi lahko bil kos opreme, kot so na primer škornji, izrednega pomena!

Ne malo krat se namreč zgodi, da pridete v situacijo, da so pred vami kakšne vodne ovire, katerim bi se brez težav lahko izognili, v kolikor bi lahko naredili kakšen korak ali dva v vodo – prav za takšno situacijo so škornji odlična rešitev.

Zraven tega, pa je tukaj še ena prednost škornjev za ribolov – mnogo krat je reka na določenih delih toliko plitva, da jo je mogoče prehoditi – na takšen način lahko morda pridete do lokacij, na katerih ne lovi nikoli nihče – sej veste, včasih je prednost že to, da ste nekoliko drugačni od drugih in prav škornji za ribolov vam lahko takšno stvar omogočijo!

Seveda, tukaj velja opomniti tisto, kar je najbolj POMEMBNO – pazite na svojo varnost!

Hoja po vodi zna biti nevarna, še posebej, če zaidete v kakšne hitre vode, ali pa če je voda pred vami kalna in ne vidite po kakšnem dnu hodite – vi in samo vi ste na prvem mestu, pazite nase!

KORAK #4: Naveze za ribolov krapa v reki

Katera naveza za ribolov krapa v reki in za kapitalnega krapa bo prava?

Prave ni, so le tiste, ki ste jih najbolj vajeni, so le tiste, katerim najbolj zaupate in takšnih se dajte držati tudi pri ribolovu v reki.

Možnosti, ki jih imate je kar nekaj, med tiste najbolj priljubljene pa spadajo:

Line Aligner Rig
Bottom Bait Rig
Snowman Rig

Ribolov krapa v reki - naveza za krapolov

KORAK #5: Dovolj močna oprema za ribolov krapa v reki

Vsi vemo, da v rekah žal lahko najdemo kar nekaj odpadnega materiala – od koles, nakupovalnih vozičkov, sem in tja tudi kakšen avtomobil.

Ker ste toliko truda vložili v iskanje pravilne lokacije za krapolov v reki in kasneje tudi v hranjenje in primamljenje krapa, je zadnje, kar si želite, da vam riba uide za katero od takšnih ovir, ki se skrivajo v vodi.

Da boste takoj po prijemu dovolj samozavestni, imejte pri ribolovu kapitalnega krapa v reki dovolj močno končno navezo in seveda ostalo opremo za ribolov saj boste le tako vi obvladali ribo in ne ona vas!

Uspeh vam je v takšnem primeru zagotovljen - ribolov krapa v reki bo uspešen!

KORAK #6: Prelivi za večjo atraktivnost in uspešnejši ribolov krapa v reki

Atraktivnost vabe je v stoječih vodah izjemnega pomena, ko pa pride na vrsto tekoča voda, pa je oddajanje arome še nekoliko bolj pomembno!

Za ribolov v reki vsekakor priporočamo, da vaše boilie ali pelete (beri: ali katero drugo ribiško vabo, ki jo boste uporabili) pred ribolovom malce »namočite«, morda celo za dalj časa, da se preliv na njih malce strdi, sprime.

Na takšen način bo ribiška vaba v vodi pričela veliko hitreje oddajati ribam signal – ga nositi po reki navzdol in veliko hitreje se vam lahko zgodi, da ga bo kakšen kapitalen krap zaznal in se približal vaši lokaciji.

Kapitalen krap v reki - boilie in dip

KORAK #7: Kapitalen rečni krap na sliki

Izkušnje ribičev, ki lovijo v reki kažejo, da se veliko krat zgodi, da je prva riba, ki se jo ujame, tudi največja, kapitalna.

Zakaj je temu tako, ni znano, je pa to odličen pokazatelj, da je hranjenje vaše izbrane lokacije dneve pred ribolovom izjemnega pomena!

Mnoge ribe ujete v reki so takšne, ki jih ni ujel še nihče, ki so se z ribiškim trnkom »srečale« prvič in ravno to je tisto, kar daje ribolovu v reki poseben čar in zanimivost!

Ravno iz tega razloga nikakor ne pozabite s seboj vedno vzeti tudi kakšnega fotoaparata, saj v reki nikoli zagotovo ne veste, kaj vas čaka.

Smo vas prepričali? Se boste odpravili na ribolov krapa v reki?

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.