Tigrov orešček - rešitev, ki vas pripelje do kapitalca!

Tigrov orešček

Komercializacija ribolova nas je danes pripeljala tako daleč, da v vsem lepem, vedno najdemo tudi nekaj dvoma.

Ribiške palice, ribiška hrana in vabe, ujete ribe, njihova teža, slike, lepote jezer in še kaj bi se našlo ...

Vse to danes, ko vsi gledajo samo na denar, izgleda izjemno lepo, kvalitetno, prepričljivo - a vprašanje je, koliko tistega »prvinskega« in pristnega je še ostalo v vsem tem skupaj!?

Tako se na primer ravno iz tega razloga vse več ribičev odloča, da bo izdelovalo svoje domače boilie, da bodo koruzo za ribolov kuhali, sladkali in aromatizirali kar doma z izdelki iz domače kuhinje.


 

A kljub vsemu, se tu in tam tudi v ribiških trgovinah še vedno najde kaj, čemur bi lahko rekli, da je bolj ali manj naravno in pristno.

Nekaj takšnega je prav »tiger nuts«.

Lahko mu rečemo tudi tigrov orešček in tigrov lešnik ali po latinsko »cyperus sculentus lativum«.

A ko enkrat ta plod bolj spoznamo, ugotovimo, da tole ni ne orešček, ne lešnik, ampak nekaj povsem drugega – jagodičevje!

Tiger nuts ali tigrov orešček danes najdemo v dveh različnih oblikah in sicer okroglega, ki je pri nas v ribiških trgovinah najbolje zastopan in pa podolgovatega, ki ga je nekoliko manj.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Če smo zgoraj omenili, da bi tigrov orešček lahko bil ena od najbolj naravnih ribiških hran, potem moremo to še pojasniti.

V prvi vrsti je temu tako zato, ker se ta orešček v resnici vzgaja za človekove potrebe in sicer jedo ga kot samostojno hrano kot sladico, iz njega predelujejo mleko in tudi moko, ter na koncu je tukaj še olje za uporabo v gospodinjstvu.

Torej, če je ta plod dober za človeka, bo verjetno tudi za ribe, kaj menite!?


 

Od kod izvira in kako se vzgaja tiger nuts oz. tigrov orešček?

Idealna lokacija za vzgajanje tiger nuts-a ali po naše tigrovega oreščka je Španija in sicer področje Mediteranske klime – Valencia in njena okolica.

Tiger nuts - tigrov orešček in Španija, Valencia

Tigrov orešček je potrebno saditi v mesecu aprilu in maju, da bi ga nato lahko nabirali v mesecu novembru in decembru!

Ker so tla na katerih raste večinoma peščena, je tiger nuts takoj po nabiranju potrebno tudi očistiti in iz njega umiti vso umazanijo – to počnejo z vodo.

Ko so tigrovi oreščki suhi, jih je potrebno dati še v tisto najdaljšo fazo in to je faza sušenja, ki traja naslednje tri mesece. Vsak dan je potrebno skrbeti za njih – jih obračati, da bodo na vseh straneh enakomerno posušeni!


 

Ko se sušenje zaključi, jih je potrebno še pravilno skladiščiti – vsi tisti, ki se s temi zadevami ukvarjajo, tigrove oreščke tudi primerno zaščitijo pred žuželkami in insekti, saj le tako lahko le-ti ostanejo skladiščeni tudi do dve leti, brez da bi izgubili na svoji kvaliteti.

NASVET: Včasih se vam lahko zgodi, da boste na katerem od plodov tiger nuts-a opazili majhne bele kroglice – v kolikor naletite na to, dajte takšne oreščke čim prej porabiti – to so jajčeca majhnih moljev, ki se čez čas spremenijo v ličinke, ki se bodo s tigrovim oreščkom hranile. V kolikor pa bodo iz tigrovega oreščka prešle še na katero drugo ribiško hrano, ki jo imate v bližini (beri: boilie, pelete in ostalo), pa se vam zna zgoditi, da boste ostali brez vsega!Kako pripraviti tigrov orešček za ribolov?

Možnosti, v kakšni obliki boste kupili tigrov orešček je več – lahko je že pripravljen na različne načine, ali pa da ga kupite v najbolj naravni obliki, torej sušenega in brez vseh dodatkov.

To je tisto, kar smo na začetku omenjali – najbolj naravno!

Ko imate enkrat tiger nuts doma, ga bo potrebno še pripraviti, da bo primeren za ribe in za ribolov – v trdem in suhem stanju žal za ribe ni najbolj primeren.

Torej, za začetek dajte tigrove oreščke v posodo z vodo in jih tako pustite stati za kakšnih 24 ur ali še kakšno uro več.

Na tak način bodo tigrovi oreščki popili nekoliko vode, se bodo namočili, dobili nekoliko na obsegu (beri: se bodo povečali) in dobili tudi tanko skorjo.Tukaj imate tudi opcijo, da v vodo dodate kakšne okuse, sladila ali celo sol – po želji!

Ko preteče prvih 24ur ali več namakanja, pride na vrsto drugi korak – kuhanje v vodi, kjer so se tiger nuts namakali – to naj traja kakšnih 20-30 minut.

Po končanem kuhanju, pustite tigrove oreščke, da se v vodi ohladijo, nato vse skupaj prestavite v posodo, ki jo lahko hermetično zaprete – vse skupaj pustite stati naslednjih 24-48 ur.

Na tak način bodo oreščki fermentirali – obdala jih bo sluz!

Tako pripravljene tigrove oreščke lahko nato nekaj časa hranite v hermetično zaprti posodi, ali pa jih (beri: alternativna možnost) tudi zamrznete in vam tako nekaj časa ostanejo!

Kako uporabljati tigrov orešček kot ribiško hrano?

O tigrovih oreščkih velja med kraparji zelo različno mnenje, kdaj in kako jih uporabljati, a naše mnenje je, da če jih uporabljate v zmernih količinah, so lahko koristni skozi vse leto.

Zakaj v zmernih količinah?

Kot prvo, je potrebno vedeti, da krapi (beri: ta ribiška vaba se največ uporablja za ribolov krapa) tiger nuts-ov ne morejo prebaviti v celoti, saj so le-ti izjemno trdi, še posebej njihova skorja.

To se lahko izjemno dobro vidi, če bi slučajno kdaj krapa za nekaj časa držali v čuvarici in bi ga pred tem hranili s tigrovimi oreščki – kar nekaj teh bo v čuvarici izpljuval neprebavljenih.Kraparji tukaj svoje mnenje delijo – eni menijo, da do tega prihaja zato, ker krap z oreščki poškoduje svojo notranjost telesa in jih zato izbljuva.

Zato bi se naj tigrove oreščke uporabljalo v manjših količinah in na večjem prostoru, ker jih krap naj ne bi mogel veliko pojesti.

Spet drugi kraparji pa ravno vse to smatrajo kot zelo pozitivno, saj ko krapi tigrove oreščke izbljuvajo nazaj v vodo, lahko le-te ponovno pobirajo druge ribe.

Kaj natančno je pravilno in kaj koristno za nas in kaj za ribe –prepuščamo vam!Mi se bomo raje posvetili temu, kako krmiti s tiger nuts!

Kakor koli gledano – če oreščki ribo poškodujejo, ali pa če jih le-ta izbljuva nazaj iz kakšnega drugega razloga, z njimi nikakor ni pametno pretiravati.

Do sedaj so se izkazali za izjemno učinkovite na vodah, kjer jih ribe niso ravno najbolj vajene – če se torej odpravljate na ribolov, bi bilo super, da se odpravite nekaj dni prej na mesto, kjer boste lovili, ter le-tega nakrmite z tiger nuts.

Kako?

Glede na to, da boste sveže oreščke, ki še niso bili namočeni in ki jih ne obdaja sluz, veliko lažje metali v vodo, jih dajte uporabiti kar takšne (beri: v manjših količinah).Seveda, dodajte tudi nekaj tistih, ki so že »po vašem okusu obdelani« (beri: prekuhani in fermentirani), nikakor pa ne pozabite na to, da lahko tigrove oreščke tudi zmeljete, jim dodate tudi nekaj olja tigrovih oreščkov, ter tudi te zadeve zmečete v vodo – takšna mleta mešanica bi znala biti še posebej atraktivna na krmišču.

Če boste nekaj dni zapovrstjo hranili na določeni poziciji na tak način, vam bo uspeh skoraj zagotovljen!NASVET #1: Če boste tiger nuts zmleli v grobo ali fino mleto moko, mu dodali nekaj olja in vode, lahko iz tega naredite tudi kepe, ki jih lahko na dan ribolova zmečete v vodo.

Improvizirajte, bodite drugačni od drugih, to je še vedno prineslo uspehe!

NASVET #2: Tiger nuts ali igrove oreščke lahko zmešate tudi z ostalim partiklom - kot vidite, je uporabljen v izjemno majhnih količinah!

NASVET #3: Že pripravljen tiger nuts prodajajo tudi v različnih ribiških trgovinah - eden takšnih je tiger nuts v kombinaciji s talinom (beri: naravno sladilo). Zaradi izjemno močnega sladkega okusa, je ta vaba krapom in seveda tudi drugim ribam izjemno zanimiva. Splača se poizkusiti!

Tiger nuts - tigrov orešček s talinom

Kako tiger nuts oz. tigrov orešček namestiti na/ob trnek?

Za konec pa še nekaj besed o tem, kako ribiško vabo tiger nuts, za katero so že slišali mnogi, a le redki uporabljali, namestiti na/ob trnek, da bomo iz nje izvlekli maksimum.

Ker se tigrov orešček največ uporablja za krapolov, bomo tukaj predstavili tri načine, kako ga je možno uporabiti in sicer:

1.) PREPROSTO NA LASU – tako kot mnoge ostale ribiške vabe (beri: boilie, pelete), lahko tudi skozi tiger nuts naredite luknjo in ga namestite ob trnek »na las« - torej na enega od mnogih ribiških navez, ki se uporabljajo v svetu krapolova.2.) POP-UP – na začetku smo sicer omenjali naravo in moderno tehnologijo, ki se je prikradla v svet ribolova – tukaj bomo malce zamižali na eno oko in vam predstavili opcijo, kjer lahko uporabite »tiger nuts pop-up« ribiške vabe. Le-te lahko prav tako uporabljate pri krapolovu in seveda, več kot uspešno!

3.) KOMBINACIJA S PLUTO – kot zadnja pa je tukaj kombinacija in sicer na las lahko namestite naravni tigrov orešček, zraven dodate še kakšen manjši pop-up in na vrh še delček plute, da bo vse skupaj nekoliko bolj plovno. Tukaj vam lahko svetujemo še, da preden vse skupaj vržete v vodo, lahko pluto namočite v olje tigrovega oreška, da bo celoten sistem še nekoliko bolj zanimiv in atraktiven za krapa.NASVET: Če boste uporabljali sisteme, ki morejo plavati ali se postaviti »v zrak«, kot so na primer naveza »snowman« ali kaj podobnega, potem zadeve najprej testirajte ob obali, da vidite, če so dobro zbalansirane – šele, ko vidite da stojijo pravilno, jih vrzite na želeno mesto v vodo.

Z malo improvizacije in ribiškega znanja, pa boste lahko tigrov orešček uporabili za ribolov še na nekatere druge načine – sej veste – bodite drugačni, bodite uspešni!

Za konec pa je tukaj še primer videa, kjer se ga kombinira s PVA dodatki (beri: članek) – vredno ogleda!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.