4 preproste in poceni naveze za krapolov!

Naveze za krapolov

Vsak ribič ve, kako pomemben del uspeha predstavljajo kvalitetne in predvsem zanesljive naveze.

Oster trnek sam po sebi ni dovolj. Potrebno je še veliko več ...

Vse to bi rad predstavil v tem članku. Gre za moje osebno mnenje, zato se naj vsak sam odloči, kaj bo uporabljal in česa ne.

Sam sem eden izmed tistih kraparjev, ki ne podležejo vsaki novosti, katero proizvajalci opreme za ribolov lansirajo na tržišče.

Priznam, se zgodi, da tudi jaz še kdaj podležem kakšni stvari, vendar bistveno manj, kot sem to počel pred leti.

Iz tega razloga dajem poudarek na preprostih, poceni in predvsem učinkovitih navezah in tudi s takšnimi se da odpraviti na odličen ribolov krapa!

Če se danes ribič začetnik odpravi v ribiško trgovino, bo ob pogledu na drobni kraparski material obstal. Zakaj?

Ker je ogromno takšnih in drugačnih gumic, objemk, nastavkov, rink, itd., za katere proizvajalci in nekateri trgovci trdijo, da so za uspešno realiziran prijem nujno potrebne.

Skoraj vsak proizvajalec »izumi« novo navezo, za izdelavo katere seveda uporablja svoje izdelke. Po svoje mu ne moremo zameriti, vendar se pa lahko temu izognemo.

V nadaljevanju bom tako predstavil nekaj klasičnih, preprosti in poceni navez za krapolov, s katerimi upam loviti na vseh vodah.

Vsaka izmed njih ima določene prednosti, zato je na vas samih, da ugotovite, katero navezo boste na določeni vodi tudi uporabljali.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Naveza za krapolov - LINE ALIGNER RIG

Gre za eno izmed najbolj razširjenih in med kraparji najbolj priljubljenih navez.

Začetki te naveze segajo vse do leta 1991. Naveza je primerna tako za navadne, kot za balansirane boilie.

Bistvo te naveze je, da s trnkom, kateri ima raven vrat, dosežemo ob prijemu, da se bo obnašal, kot tisti z ukrivljenim vratom.

Za izdelavo naveze potrebujemo kvalitetno predvrvico. O njih mogoče v katerem od prihodnjih člankov ...

Potrebujemo še trnek z ravnim vratom, gumico oz. shrink tubo. Gre za posebno cevko, katera se ob dotiku z vročo paro skrči.

Pri nakupu bodite pazljivi, ker obstaja več različnih velikosti. Če boste kupili premajhne, jih ne boste spravili na trnek. Vedno preverite velikost uhice na trneku.

Shrink tubo odrežete glede na dolžino in velikost trnka, jo nastavite na trnek in jo na pari skrčite.

Slišali boste piskajoč zvok, takrat se gumica skrči. Pomembno je, da gumico preden se dokončno skrči, obrnete nazaj, kot je prikazano na sliki.

Bodite pazljivi, da se ne poparite!

Najboljše je zavreti vodo, dati na posodo pokrov in čez luknjico, ki je na pokrovu ujeti paro.

Če niste tega toliko vajeni, si za začetek kupite že oblikovane gumice, katere so narejene ravno za te naveze.

Te gumice se imenujejo line aligner. Tudi te gumice se dobijo v različnih velikostih, zato bodite pri nakupu pazljivi.

Bistvo te naveze je, da se trnek v krapovem gobcu ob zategu obrne, kar pomeni da se bo pičil v krapovo spodnjo ustnico.

NASVET: Vedno, ko na las namontiram boilo, jo z nožem malo obrežem. Na ta način jo "odprem" in poskrbim, da bo bojli v vodi prej začel oddajati signale.


Naveza za krapolov - BLOWBACK RIG

Ta naveza se uporablja tako za toneče kot balansirane vabe. Večinoma se uporablja v kombinaciji z bojlami.

Bistvo te naveze je v tem, da ko krap opazi, da je s pobrano vabo nekaj narobe, jo nagonsko poskuša izpljuniti. Vaba potuje iz krapovega gobca z določeno hitrostjo in namen te naveze je, da povzroči, da se trnek pri tem piči v krapov gobec.

Seveda se moramo zavedati, da nobena naveza ni 100% učinkovita, zato, če vam bo krap kljub tej navezi izplunil vabo, ne obupati.

Za izdelavo blow back naveze ne potrebujete drugega kot trnek z daljšim vratom, rinko (prodajajo se v različnih velikostih) in predvrvico.

NASVET: Ko boste vezali rinko na trnek uporabite dvojni mrtvi vozel. Če ne veste kako se naredi prebrskajte po internetu.


Naveza za krapolov - KD RIG

Naveza se imenuje po znanem kraparju Kenny-u Dorset-u.

Sama naveza je bila ustvarjena predvsem za pop-upe in balansirane vabe. Večinoma se uporablja tam, kjer dno ni zaraščeno.

Posebnost te naveze je v tem, da je balansirana vaba dvignjena, trnek pa na dnu.

Preden se lotite te naveze, bodite pozorni na to, da boste imeli pravilni razmak med trnekom in vabo, saj morate pustiti prostor še za svinček.

Za izdelavo te naveze ne potrebujete veliko. Predvrvico, klasični kraparski trnek in svinec.

NASVET: Ker so mehki svinci, ki se prodajajo prav za te kraparske naveze dragi ko žafran, si lahko pomagamo s klasičnimi svinci, ki se uporabljajo predvsem za ribolov s plovcem. Na ta način boste prihranili kar nekaj evrov. Poleg tega so ti svinci pakirani v velikih količinah, zato jih boste imeli dolgo. Pri nakupu bodite pazljivi predvsem na njihovo velikost, saj mora biti svinec dovolj velik, da bo trnek držal k dnu.


Naveza za krapolov - SNOWMAN RIG

Naveza, katero uporabim na vsaki kampanji. Ime je dobil zaradi izgleda, saj uporabimo dve bojli, eno večjo in eno manjšo. Večinoma jo uporabljam v kombinaciji z line aligner navezo, občasno tudi z blowback navezo.

NASVET: Preden se lotite izdelave naveze, bodite previdni pri dolžini vrvice. Pustiti si morate dovolj prostora za dve bojli, en pop up in eno klasično bojlo. Imeti morate dovolj prostora tudi med trnekom in vabo. Najboljše, da si izmerite dolžino obeh vab skupaj in šele nato začnete z izdelavo. Lahko naredite tako, da najprej namontirate na las obe vabi in šele nato vežete trnek. Na ta način boste imeli ravno prav prostora med vabo in trnekom.


To so naveze katere uporabljam. Uporabljam jih, ker so učinkovite, preproste in navsezadnje tudi poceni, saj za njihovo izdelavo ne potrebujete dragih drobnih dodatkov.

Pri vseh navezah je pomembno, da uporabite komponente v katere verjamete. Če ste z določenimi trneki zadovoljni, jih nikar ne menjajte.

Držite se tistega s čimer ste zadovoljni. Ni vse v dragi in znani znamki, kar se mi je v praksi že večkrat pokazalo. Trneki znanega kraparskega proizvajalca so se mi lomili ob manjših prijemih. Ali je bila napaka na materialu ali ne, me roko na srce ne zanima. Če pošteno plačam, pričakujem tudi določeno kvaliteto. In ko se mi enkrat to zgodi, verjemite njihovih trnekov ne bom več kupil.

Danes kupci nismo tako omejeni kot je bilo to pred leti. Z nekaj kliki lahko dobimo robo iz drugega konca sveta. Zato ne bodite omejeni in poglejte malo širše.

Preberite forume, kjer boste dobili in videli tudi izkušnje drugih. Pri vsem tem je pomembno, da razmišljate s svojo glavo. Pri vsaki navezi se vprašajte, zakaj bi jo vi uporabili. Ne delajte nekaj na pamet.

In še zadnji nasvet. Vsako vabo preden jo vržete na željeno mesto, prej stestirajte v plitvini. Še posebej pri balansiranih vabah je pomembno, da je naveza pravilno postavljena.

James (Jure K.)

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.