PVA dodatki za boljši ribolov - mrežice in ostalo!

PVA dodatki - mrežice in ostalo

PVA (poly vinyilni alkohol) je material, ki se v vodi raztopi. Marsikdo od nas ga že pozna in si ne zna predstavljati, da bi šel na krapolov brez tega pripomočka.

Tudi sam se vedno bolj navdušujem nad njim in vedno več časa posvečam ravno pripravi PVA dodatkov - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

Ta članek je namenjen predvsem tistim, ki se z ribičijo šele spoznavate oz. vsem, kateri teh dodatkov še ne uporabljate.

Spodaj bom naštel vse prednosti in slabosti, vsem kateri se še niste odločili zanj pa priporočam, da to storite čimprej - s PVA dodatki bo vaš ribolov boljši!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Katere PVA dodatke za ribolov poznamo?

V ribiških trgovinah boste zasledili več vrst dodatkov z oznako PVA.

Poznamo vrečke, vrvice, mrežice in trakove. Vendar kaj izbrati? Na to vprašanje si mora vsak posameznik sam odgovoriti, saj je odvisno od tega s čim boste hranili, na kakšnih razdaljah boste lovili in ali boste uporabili tekoče dodatke. Torej na izbiro vpliva več stvari. Gremo lepo počasi.

PVA dodatki - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

Katere so prednosti PVA dodatkov za ribolov?

+ precizno hranjenje (nahranjeno bo točno tam, kjer imamo sistem z vabo)
+ ne povzroča dodatnega hrupa (edini hrup povzroči padec sistema v vodo, nato pustimo pri miru. Pri hranjenju z raketo povzročamo dodatni hrup).
+ nizka cena (sploh ob uporabi refill-ov – beri spodnji nasvet)
+ raztopijo se v celoti (biorazgradljivi)
+ so brez vonja (nevtalni pH)
+ različne vrste in velikosti dodatkov (odvisno od potreb ribiča)
+ lahko se uporabljajo s tekočimi dodatki (dipi, arome, itd.) saj jih le-ti ne raztopijo

NASVET: Ker so cene teh dodatkov zelo različne preverite kje dobite za svoj denar največ. Pri tem bodite pozorni na dolžine, saj se v večini primerov splača dati kak evro več in s tem dobite tudi kar nekaj metrov vrvice več. Pri mrežicah se da kupiti samo refill-e (mrežice brez lijaka), katere uporabite z lijakom, katega ste kupili prvič. Zato ob porabi mrežice, teh lijakov ne mečite stran, saj vam bodo prišli prav kasneje. Podobno je pri vrečkah.

Katere so slabosti PVA dodatkov za ribolov?

- ob stiku z vodo razpadejo (težko jih je uporabiti med dežjem, ob visoki vlažnosti, zato je potrebna posebna pazljivost, kam se jih odlaga, prav tako morajo biti PVA dodatki dobro zaprti, po koncu uporabe jih takoj pospravite nazaj v embalažo).
- omejenost pri metu (čeprav proizvajalci vedno bolj razvijajo dodatke, kateri bi omogočali dolge mete, je še vedno z njihovo uporabo težko dosegati ekstremne razdalje). Vsak dodatni upor v zraku nam namreč skrajša met in to je ena izmed slabosti pva dodatkov.
- omejenost na en met (pri hranjenju z raketami lahko nahranimo z večjimi količinami, pri uporabi pva dodatkov smo omejeni na en met).
- ob močnem vetru so dokaj neuporabni (močan veter nam že sam sistem prestavi, v primeru da je poleg še PVA dodatek bo upor v zraku še večji, zato bomo ob močnem vetru nenatančni in težko dosegali večje razdalje).
- dodatni upor na ribiški palici (veliko ribičev lovi s težkimi svinci, kateri so že na meji katero njihove palice deklarirajo, zato bodite previdni, da boste upoštevali tudi težo pva dodatkov – sploh pri pva mrežicah in vrečkah. Pri krajših razdaljah to še ni toliko pomembno, vendar če boste metali dlje boste s tem dodatno obremenjevali palice. Zato bodite pazljivi, da ne boste palice preobremenili).

NASVET: Kadar uporabljate PVA dodatke v kombinaciji s kuhano koruzo in ostalimi žitaricami, katere imajo v sebi še vedno veliko vode, je priporočljivo pred uporabo pva materialov dodati sol. Sol namreč poskrbi, da se pva materiali ne bodo tako hitro raztopili. Podobno je tudi pri domačih dipih, katere si ribiči izdelujejo sami. Če v tistem trenutku nimate soli lahko uporabite tudi sipko hrano.

Vrste PVA dodatkov:

PVA mrežice za ribolov (PVA Mesh)

Gre za posebne mrežice, podobne navadnim mrežicam. Razlika je kot sem že omenil v materialu, saj se ob stiku z vodo začne topiti in se hitro popolnoma raztopi. Osebno največ uporabljam ravno PVA mrežice, ker so univerzalne. S tem mislim, da jih lahko napolnite tako s stick miksom, drobnimi peleti, žitaricami, bojlami, pasto, modni itd. Skratka omogočajo široko uporabo. Na trgu so različne velikosti, sam večinoma uporabljam 25 in 35mm.

PVA dodatki - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

Spodnja slika prikazuje način kako pva mrežice uporabiti:

PVA dodatki - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

Lahko jo obesite direktno na trnek, lahko uporabite in-line (sistem napeljete skozi pva mrežico) ali pa greste z iglo skozi boljo katero ste predhodno dali v PVA mrežico in jo na ta način fiksirate na sistem). Slabost PVA mrežic je v tem, da vanje ne moremo vlivati tekočih dodatkov. V ta namen uporabljamo PVA vrečke.

PVA vrečke za ribolov (PVA Bag)

Kot sem že omenil je največja prednost teh vrečk ravno v uporabi tekočih dodatkov.

Na trgu so različne velikosti, zato bodite pazljivi, katero velikost boste kupili. Pred nakupom se vprašajte na kakšnih razdaljah boste lovili, kako velik sistem uporabljate, kakšno dolžino predvrvice imate, ipd. 

Osebno PVA vrečke zelo malo uporabljam, saj v večini tekoče dodatke dodam že v sam stick miks. Pri polnjenju bodite previdni, da jih ne napolnite preveč. Še posebej če nameravate dati vanje še celotni sistem. V tem primeru napolnite vrečko nekje do 1/3, nato dodajte celotni sistem z vabo in šele nato napolnite vrečko. Pri tem bodite pozorni, da je ne napolnite do vrha, saj jo boste težko zaprli.

Nekateri si pomagajo s PVA vrvico ali trakom, vendar mislim, da to ni potrebno. Na koncu vrečko zavrtite in jo s pomočjo sline zaprite. Močno stisnite s prsti in pva vrečka je pripravljena.

Nekateri ribiči si spodnje uhe na vrečki odrežejo in na ta način spustijo zrak (vrečka se bo prej potopila, prav tako bo v zraku manjši upor).

Če se odločite za slednje pazite, da si oba dela kjer ste ju odrezali s pomočjo sline zalepite. Drugače se vam bo vrečka strgala oz. boste pri metu izgubli del hrane.

PVA dodatki - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

PVA vrvica za ribolov (PVA string)

Nepogrešnjiv pripomoček, predvsem kadar hranimo z bojlami. Gre za posebno vrvico katero napeljete skozi bojle, pelete, kozuro, ipd. Pri tem boste potrebovali daljšo iglo, katero napeljete skozi vabe. Na koncu napeljete vrvico skozi uho igle in vrvico potegnete skozi vabe nazaj. Na tak način boste dobili vrvico na kateri bodo fiksirane vabe. Prednost vrvice je da je zelo tanka in se v vodi razstopi prej kot trak. Zato je še bolj primerna za zimski čas.

PVA dodatki - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

Slabost vrvice je, da ni tako močna kot PVA trak, vendar vseeno se mi še ni zgodilo, da bi se mi pri metu strgala. Obvezen pripomoček v moji ribiški torbi.

PVA trak za ribolov (PVA Tape)

Kot že samo ime pove gre za poseben trak, katerega namen je enak kot pri vrvici. Prednost traku je, da je močnejši. Ker je debelejši se v vodi dalj časa topi, zato se ga uporablja predvsem v toplejših mesecih, saj se v topli vodi hitreje raztopi. Traku skoraj ne uporabljam, saj vrvica zadosti mojim potrebam.

NASVET: Kadar uporabljate PVA trak pazite, da boste med vabami dali dovolj prostora. Na ta način se bo trak v vodi v celoti razstopil.

PVA dodatki - mrežice, vrećke, vrvice, trakovi!

PVA dodatki za ribolov - mrežice, vrečke, vrvice in ostalo za konec!

Upam, da sem v članku zajel vse pomembne stvari pri uporabi PVA dodatkov. Čeprav mogoče zgleda zakomplicirano in v praksi zamudno, verjemite na ta način boste prišli do prijema več. Na začetku vsake kampanje si pripravim večje količino dodatkov in jih nato pri vsakem metu tudi uporabim. Nisem pristaš pogostega menjavanja vab, zato je še toliko bolj pomembno, da imam poleg sistema in vabe dodatno atrakcijo, katera bo premamila še tako previdno ribo.

James (Jure K.)

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.